zgoda Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Wylać. Bez żartów. Poniżej 1.000 to nie ma prawa być dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Wylać. Bez żartów. Poniżej 1.000 to nie ma prawa być dobre. wylać, wylać... przy takim odfermentowaniu to już się opłaca na kolumnę puścić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Witam Kupiłem z Centrum Piwowarstwa paczkę Dannstarów Nottingham. Opakowanie jest inne niż jakieś 8 miesięcy temu gdy kupowałem poprzednie Same drożdże są jakby mocniej ubite w folijce, a na etykiecie z tyłu napisano dawkowanie 1g/L. Poprzednie opakowania spokojnie wystarczały na 20-25 L warki. Wiecie może czy to jest dokładnie ten sam produkt co rok temu, czy jednak teraz należy już używać 2 saszetek na warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 mam te same, 1 saszetka spokojnie wystarczy na warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Super. Dzięki! Gdy tylko brzeczka się schłodzi do końca, idę ją zadać drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Filtracja a właściwie to jej brak ledwie co kapie , zasyp do bittera . Zachciało mi się bardzo drobnego śrutowania ;/ prawie mąka. Zostawić aż wykapie ? Normalnie tylko się nawalić, miałem w planach zrobić dziś dwie warki a jednej nie mogę zakończyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Jak masz chmiel w szyszkach albo łuski ryżowe to możesz wybrać to co w kadzi zostało, wymieszać z wyżej wspomnianymi dodatkami, podgrzać do 75-78C i spróbować znów filtrować. Podnieś też kadź filtracyjną wyżej i wydłuż wężyk. No i słup cieczy cały czas musi być w wężyku oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Spróbuj nalać do wężyka wody i szybko spuścić. Kasanga 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Łuski ani szyszek niestety nie mam . Leech zadziałało dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Potrzebuje pomocy zacieram coś takiego : Dunkelweizen słód pilzneński - 1,3kg słód pszeniczny jasny - 1,9kg słód monachijski typ II - 0,6kg słód Carawheat (pszeniczny karmelowy) - 0,2kg słód palony 0,1kg Zacieranie: 10' w 46°C 10' w 53°C 10' w 63°C 35' w 72°C po przejściu procesu cały czas jest skrobia !!!! już prawie cały proces trwa 2h i nadal pojawiają się czarne obwódki. To jest mój pierwszy raz z pszenicą. Czy te typy tak mają >?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 czarne obwódki w okół czego? może pobierasz duże kawałki ziarna, z których nie została wypłukana skrobia, pobierz sam płyn i wtedy powtórz próbę jodową. Mało prawdopodobne, żeby się nie scukrzyło po 2h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 wiec tak jak chwile postoi i zbiorę sam płyn to jest ok. ale jak pomieszam i wtedy wezmę sam płyn już są obwódki (próba jodowa w obu przypadkach nie biorę gęstego ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Jest też szansa że ubiłeś enzymy : przy 10 min w 63 nie wszystko się scukrzyło, a mogło być tak że zamiast 73 było więcej. 15 - 20 min. w temp. 72C powinno dawno załatwić sprawę. Sprawdź termometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Dziwne to to, poczekaj jeszcze chwilę, powinno (musi) się scukrzyć, może miałeś grubą śrutę i nadal coś tam wypłukuje. termometr masz OK, może gdzieś przegrzałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 (edytowane) miałeś grubą śrutę i nadal coś tam wypłukuje wiec tak termometr ikea (sprawdzałem we wrzątku było ok) a śruta dość gruba gdzieniegdzie nawet całe ziarna (pojedyncze sztuki) Edytowane 23 Listopada 2012 przez lkulos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 jeżeli te obwódki pojawiają się po długim czasie, to znaczy, że skrobi jest mało, ja bym wysładzał, w pszeniczniaku nie powinno to przeszkadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 dziękuję wszystkim za radę. Wysłodziłem i o dziwo pojawiła się duża klarowność brzeczki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Czy dużą szkodę dla drożdży robi ciemna brzeczka- skończył mi się ekstrakt jasny i mam tylko zamrożony litr brzeczki ze stoutu, w dodatku chmielony, Chcę zrobić starter munich lagerom- zastartowały bardzo szybko- liczyłem że dzień -dwa im to zajmie\ A może lepiej zostawić je do poniedziałku w saszetce - i wlać prosto do uwarzonego lagera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Czołem, wg mnie lepiej zrobić starter niż zadać bezpośrednio zwłaszcza, że są to drożdże lagerowe. Możesz zrobić szybki starter, jak przestanie pracować włożyć na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie odlejesz z góry ciemny płyn a na dnie zostaną Ci drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Koledzy wyszło mi zbyt duże blg przed gotowaniem o 1 blg na 24 litry. Wychodzi na to że po gotowaniu wyjdzie mi pszeniczne 13,5 BLG. Trochę dużo. Zapindalać na CPN po mineralną i dolać ze 2 litry? Nie będzie infekcji z takiej wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Nie dolewaj niczego ciesz się ala weizen bockiem ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Zostaw tak jak jest przecież to tylko 1 blg, chyba że masz jakieś szczególne plany co do tej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Zastanawiam się co z tego wyjdzie zacierałem na słodko ok 10 min w 63 i 50 min w 73. W sumie chciałem zrobić trochę mniej aloholowe. Nie miałem jeszcze chyba tak gęstego pszenicznego w swojej historii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Nie dolewaj niczego ciesz się ala weizen bockiem ;P Do Weizenbocka to mu trochę daleko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 (edytowane) Miałem podobny przypadek, u mnie było aż 14 Blg. Zrezygnowałem z modyfikacji i niestety był to błąd. Hefe-Weizen oczekiwany to nie był. Dobre piwo, ale zbyt daleko od pszeniczki, którą miało być. Edytowane 25 Listopada 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi