Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Kupiłem z Centrum Piwowarstwa paczkę Dannstarów Nottingham. Opakowanie jest inne niż jakieś 8 miesięcy temu gdy kupowałem poprzednie

Same drożdże są jakby mocniej ubite w folijce, a na etykiecie z tyłu napisano dawkowanie 1g/L. Poprzednie opakowania spokojnie wystarczały na 20-25 L warki.

Wiecie może czy to jest dokładnie ten sam produkt co rok temu, czy jednak teraz należy już używać 2 saszetek na warkę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Filtracja a właściwie to jej brak ledwie co kapie , zasyp do bittera . Zachciało mi się bardzo drobnego śrutowania ;/ prawie mąka. Zostawić aż wykapie ? Normalnie tylko się nawalić, miałem w planach zrobić dziś dwie warki a jednej nie mogę zakończyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak masz chmiel w szyszkach albo łuski ryżowe to możesz wybrać to co w kadzi zostało, wymieszać z wyżej wspomnianymi dodatkami, podgrzać do 75-78C i spróbować znów filtrować. Podnieś też kadź filtracyjną wyżej i wydłuż wężyk. No i słup cieczy cały czas musi być w wężyku oczywiście.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuje pomocy zacieram coś takiego :

 

Dunkelweizen

 

 

słód pilzneński - 1,3kg

słód pszeniczny jasny - 1,9kg

słód monachijski typ II - 0,6kg

słód Carawheat (pszeniczny karmelowy) - 0,2kg

słód palony 0,1kg

Zacieranie:

10' w 46°C

10' w 53°C

10' w 63°C

35' w 72°C

 

po przejściu procesu cały czas jest skrobia !!!! już prawie cały proces trwa 2h i nadal pojawiają się czarne obwódki.

 

To jest mój pierwszy raz z pszenicą.

Czy te typy tak mają >??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czarne obwódki w okół czego? może pobierasz duże kawałki ziarna, z których nie została wypłukana skrobia, pobierz sam płyn i wtedy powtórz próbę jodową. Mało prawdopodobne, żeby się nie scukrzyło po 2h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest też szansa że ubiłeś enzymy :

przy 10 min w 63 nie wszystko się scukrzyło, a mogło być tak że zamiast 73 było więcej. 15 - 20 min. w temp. 72C powinno dawno załatwić sprawę.

Sprawdź termometr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

miałeś grubą śrutę i nadal coś tam wypłukuje

 

wiec tak termometr ikea (sprawdzałem we wrzątku było ok)

 

a śruta dość gruba gdzieniegdzie nawet całe ziarna (pojedyncze sztuki)

Edytowane przez lkulos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy dużą szkodę dla drożdży robi ciemna brzeczka- skończył mi się ekstrakt jasny i mam tylko zamrożony litr brzeczki ze stoutu, w dodatku chmielony,

Chcę zrobić starter munich lagerom- zastartowały bardzo szybko- liczyłem że dzień -dwa im to zajmie\

A może lepiej zostawić je do poniedziałku w saszetce - i wlać prosto do uwarzonego lagera?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czołem, wg mnie lepiej zrobić starter niż zadać bezpośrednio zwłaszcza, że są to drożdże lagerowe. Możesz zrobić szybki starter, jak przestanie pracować włożyć na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie odlejesz z góry ciemny płyn a na dnie zostaną Ci drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledzy wyszło mi zbyt duże blg przed gotowaniem o 1 blg na 24 litry. Wychodzi na to że po gotowaniu wyjdzie mi pszeniczne 13,5 BLG. Trochę dużo. Zapindalać na CPN po mineralną i dolać ze 2 litry? Nie będzie infekcji z takiej wody?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem podobny przypadek, u mnie było aż 14 Blg. Zrezygnowałem z modyfikacji i niestety był to błąd. Hefe-Weizen oczekiwany to nie był. Dobre piwo, ale zbyt daleko od pszeniczki, którą miało być.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.