zbynieks Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 standardowo, ok. 4 gram na butelkę w syropie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Przenoszę do 12 stopni, coś jeszcze mogę zrobic? To powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 A po wstawieniu do lodówki dalej wychodzi z butelki? Smak normalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Smak całkiem fajny, wstawić jedną testowo do lodówki? Wstawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 , wstawić jedną testowo do lodówki? Wstawiam! Słuszna decyzja, ja tak robię od lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 A następne posty pisz proszę w odpowiednim wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Przepraszam jejski, po prostu pierwszy raz mi się zdarzyło i nie wiedziałem, czy to mogę bezpiecznie do rana zostawić czy np. kombinować coś ze spuszczaniem gazu. Chata jesienią malowana, rozumisz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 CO2 nie zdążył się jeszcze w piwie rozpuścić, daj mu chwilę. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Miałem to samo w pszenicy i teraz w Alcie za tydzień nie będzie uciekać z butelki. Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) http://tinypic.com/r/zxmlbs/6 - tak to wyglada obecnie. Wciaz nie bulgocze, powoli koncza mi sie pomysly... wczesniej na wierzchu nic sie nie dzialo, teraz jakastam pianka sie utrzymuje. Temperatura w pomieszczeniu - 21 stopni. Gęstwy dodalem jedna lyzke stolowa, moze za malo? Edytowane 17 Marca 2013 przez pan_czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Gęstwy dodalem jedna lyzke stolowa, moze za malo? na 23 litry ??? na jeden hektolitr piwa potrzeba 0,6l takiej gęstwy czyli proporcjonalnie będziesz potrzebował 60ml na 10l dla spokoju i z racji tego że gęstwa będzie przechowywana nieco dłużej możesz przyjąć dla spokoju 70ml.Tak więc reasumując, na pewno wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 łyżka ma ok 5ml, więc zdecydowanie za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 łyżka ma ok 5ml, więc zdecydowanie za mało Chyba nieco więcej wydaje mi się że ok. 15ml, łyżeczka ma 5ml, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) Zdecydowanie łyżka nie ma 5 ml i nie wypisuj takich rzeczy. ŁYŻECZKA ma 5 ml, łyżka ma ok 15-20 ml w miarę płaska. Edit: Józek mnie wyprzedził Edytowane 17 Marca 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 na 11 litrów... to ja moze dodam jeszcze troche . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) ok faktycznie; przeczytałem "łyżeczka". Mea culpa - panowie wyżej mają rację, co nie zmienia fakty, że nadal jest to zdecydowanie za mało:) Edytowane 17 Marca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Witam. Mam szybkie pytanko. Wczoraj robiłem warkę. Skończyłem koło 16. Od tego czasu brzeczka stoi bo drożdże mi trochę za późno wystartowały i starter właśnie się "dorabia". Co zrobić? Zadać ten nie do końca namnożony starter (drożdże aktywowane w piątek, zadane do startera w sobotę wieczorem) który nadal "bulka", czy poczekać jeszcze trochę? Nie chce żeby brzeczka stałą nie zadana tak długo. starter wygląda tak: http://www.piwo.org/gallery/image/3479-starter/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Zadaj, drożdże najlepiej dodawać jak są w fazie wysokich prążków, a tu widać już jest po. VeryBerry 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 ok. Idę zadać w takim razie. Zadaj, drożdże najlepiej dodawać jak są w fazie wysokich prążków, a tu widać już jest po. to mój pierwszy starter z płynnych drożdży więc nie do końca wiedziałem na jakim etapie go dodać. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Startera używa się albo do pobudzenia drożdży, albo do namnażania, albo do tego i tego. Jeżeli chcesz tylko pobudzić drożdże to raz napowietrzasz dobrze brzeczkę, czekasz na wysoką pianę i zadajesz. Jeżeli namnażasz to w starterze musisz utrzymywać fazę wysokich krążków, dlatego jak nie masz mieszadła magnetycznego to widząc, że piana opada powinieneś napowietrzać brzeczkę (co kilka godzin). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 (edytowane) No mam nadzieje że się zdążyły odpowiednio namnożyć, bo ogólnie ja nie pamiętam żebym miał jakąkolwiek pianę (po za taką jak widać na zdjęciu) mimo że napowietrzałem je chyba z 3-4 razy.... Trochę ich się tam nazbierało na dnie, zalałem z całą zawartością więc liczę że dadzą sobie radę. Edytowane 18 Marca 2013 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Eksperymentowałem ostatnio trochę z chmieleniem, mianowicie użyłem chmielu z chmielenia na zimno do chmielenia brzeczki przedniej. Brzeczka wyszła za mało goryczkowa, niestety zadałem już drożdże. Da się coś jeszcze zrobić? Myślałem o herbatce chmielowej, ale ją chyba dodaje się do brzeczki przed zadaniem drożdży. Ma ktoś jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Dodaj wywaru z chmielu albo czegoś takiego: http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-chmielowy-zizomeryzowany-30ml-p-704.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 (edytowane) Ale dodać (wywar z chmielu) teraz, na burzliwej, czy poczekać i dodać na cichej? Edytowane 18 Marca 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Ile i jakiego chmielu użyłeś? Na świeżo, czy najpierw mroziłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi