maciek1221 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Czyli zalać drożdże, które siądą na dnie i wszystko będzie ok? Jak na razie nie miałem jeszcze infekcji, procedury mam zawsze takie same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Tylko, że nie mam rezerwy o chcę dodać tylko syropu i byłem ciekaw czy go doliczyć ale to chyba apteczne różnice więc nie będę się zbytnio kombinował. jak nie masz rezerwy,to doliczasz tą objętosć,co Ci wyliczył refermv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Czy nadmiar drożdży w próbce może powodować zawyżenie pomiaru balingometrem? Trochę głupio zrobiłem, po 2 tygodniach byłem pewien, że piwo już przefermentowało, więc pierw zlałem do fermentora rozlewczego, w którym już był roztwór glukozy i dopiero końcówkę po przelewaniu zmierzyłem i wychodzi na to, że zeszło z 17blg gdzieś do 8-9blg, tylko że w tej próbówce to jest w zasadzie połowa drożdży a nie piwa. Czy to może mieć wpływ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Dobra, spróbowałem probówkę i piwo jest bardzo słodkie, czyli pewnie pomiar jest dobry. Da się jeszcze cokolwiek z tym zrobić czy mam wylewać do kibla? Z takim niedofermentowalem butelki powybuchają na 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 ja bym wlał z powrotem do fermentora -powinno zejść a próbkę sobie odlej i obserwuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Wlałem z powrotem, tylko co teraz spowoduje fakt, że to będzie dalej fermentować już z roztworem glukozy do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 (edytowane) Będzie mocniejsze. Edytowane 4 Maja 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 potrzebuję przepis na zacieranie tego zestawu dry stouta: http://www.homebrewing.pl/stout-12stblg-zestaw-surowcow-p-280.html wyczytałem na forum że 70' w 66 stC i później na 15' słody palone czyli te dwa: Jęczmień palony 0,3kg Słód Carafa® I 0.2kg ? a następnie mashout i filtracja? chmielenie marynka na 60' i lubelski na 15' ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Co robić gdy drożdże chcą wyjść na spacer [foto]? Czy sytuacja wymaga podjęcia jakichś pilnych kroków, czy się nie przejmować i zostawić w spokoju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 może zrób blowoff tube i czekaj aż się uspokoją? ps. to tylko moje teoretyczne zdanie na podstawie informacji z forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Blow-off tube zakończone nie słoikiem tylko małym wiadrem. Miałem raz taką aktywność drożdży, że wylewała wodę ze słoja to dałem trzylitrowe wiadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Wydaje mi się, że "najgorsze" minęło i nie widać by jeszcze miały zamiar zwiedzać okolicę. Wiele ich nie wyszło, głównie wypchnięta woda i cała rurka jest zabrudzona. Blow-off tube nigdy nie robiłem, nawet nie wiem czy wężyki, które mam będą pasować do otworu w pokrywie. O ile to nie jest konieczne nie chcę otwierać i kombinować. Raczej chodzi mi o to czy koniecznie wyjąć rurkę i umyć, czy można zostawić jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Zdejmij pokrywę, wymyj i zdezynfekuj. Rurkę także. Albo wymień na inne, czyste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 potrzebuję przepis na zacieranie tego zestawu dry stouta: http://www.homebrewi...wcow-p-280.html wyczytałem na forum że 70' w 66 stC i później na 15' słody palone czyli te dwa: Jęczmień palony 0,3kg Słód Carafa® I 0.2kg ? a następnie mashout i filtracja? chmielenie marynka na 60' i lubelski na 15' ? Ja bym to tak zrobił: 67°C - 60' mash-out 10-15' przed końcem zacierania dodać palone ziarno i słód. Chmielenie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 dzięki za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 kolejne krótkie pytanie. po ściągnięciu 26L ekstraktu do chmielenia BLG resztek jest równe 4. coś z tym można jeszcze zrobić czy już do niczego się nie nadaje. więcej do gara lidla na chmielenie nie zmieściło się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 kolejne krótkie pytanie. po ściągnięciu 26L ekstraktu do chmielenia BLG resztek jest równe 4. coś z tym można jeszcze zrobić czy już do niczego się nie nadaje. więcej do gara lidla na chmielenie nie zmieściło się. Wysładzać można bezpiecznie aż do 2 Blg. Możesz jeszcze 1-2 litry odzyskać. W trakcie gotowania z chmielem będzie Ci ubywać brzeczki i wtedy te odzyskane litry możesz dolewać. Licz się jednak z tym, że gotowanie będziesz musiał wydłużyć żeby uzyskać zakładany poziom stężenia cukrów. Możesz też te odzyskane ilości zawekować i w przyszłości wykorzystać na starter do nowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Czołem. Mam dzisiaj klęskę urodzaju. Filtruję pszenicę ( 2kg pilzneńskiego i 4kg pszeniczne jasne ) tylko, że zmieliłem za drobno i co 5 litrów mi się zapycha. także wzburzam całość dodając nową porcję wody i rusza. Sęk w tym, że miałem mieć góra 30ltr 10Blg a teraz mam już 20ltr tylko 18Blg a gdzie jeszcze warzenie... Mogę nadmiar zagotować i zostawić do chmielenia na jutro (jako bonusowa warka ) bo dzisiaj nie dam rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Wyszło normalnie, 30l 10blg z 6kg to przy bardzo słabej wydajności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 jaki macie sposób na szybkie sprawdzenie BLG filtratu mając aerometr? schładzanie do 20 stC z 70 paru stC jest dość długotrwałe a filtrat leci i leci ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Wróć, źle powiedziałem. Mam już 20 L a leci z filtracji 17-18Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Wróć, źle powiedziałem. Mam już 20 L a leci z filtracji 17-18Blg Założyłeś niska wydajność, a tu leci normalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 jaki macie sposób na szybkie sprawdzenie BLG filtratu mając aerometr? schładzanie do 20 stC z 70 paru stC jest dość długotrwałe a filtrat leci i leci ;/ ja odlewam sobie porcję i chłodzę w naczyniu z zimną wodą. Do 20st.C to zajmuje 5 minut góra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 (edytowane) czy to jest normalne? Słód jasny pilzneński 4,6kg Jęczmień palony 0,345kg Słód Carafa® I 0.23kg Płatki jęczmienne 0.44kg Chmiel goryczkowy Marynka 46g Chmiel aromatyczny Lubelski 29g wysładzałem do 26L z gara do fermetora ściągnąłem tylko 20L bo strasznie dużo mętów po chmieleniu mi zostało no i pewnie ze 2-3L odparowało. BLG mi wyszło 17-17,2 czy rozcieńczyć to? jak tak to jak dużo bo wg założenia powinno wyjść BLG 12 wydajność wg tego wzoru http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajno%C5%9Bci_warzelni marnie niska 65,66 Edytowane 5 Maja 2013 przez nysander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Oczywiście rozcieńczyć Wzór: http://www.wiki.piwo.org/Przelicznik_ilo%C5%9Bci_dodanej_wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi