PawelH Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 drożdże podlazly mi pod przykrywkę. doradzcie mi co zrobić, aby zminimalizować ryzyko infekcji? a) wymienić przykrywkę na nową popsikana desprejem b) wymienić tylko gumową uszczelkę c) nic nie robić - tutaj mam trochę obawy bo uszczelka aż się prosi o jakiegoś syfa (choc na zewnątrz jest czysta, bo szybko zareagowałem rurką) oczywiscie już jest po ataku, a rurka fermentacyjna wróciła na swoje miejsce Włóż rurkę do wody. Osobiście nie robiłbym nic więcej... Co jakiś czas zmieniaj tylko wodę w misce, słoiku czy gdzie tam wsadzisz tę rurkę, bo zapach może być nieprzyjemny. Jeśli rurką uleci Ci sporo drożdży to masz okazję zrobić kolejne piwo na nich o ile w sterylny sposób je zbierzesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Nie chciałem bałaganu, więc nie myślałem o zabezpieczeniu miski. Szybka dezynfekcja wężyka i się lało. To są S-04, więc po prostu poszły w kanał (i tak nie planuję stouta w tym sezonie). Teraz się uspokoiły, więc aparatura zdjęta, a na miejsce wróciła rurka fermentacyjna i sobie bulka (jak nigdy, te drożdże są szalone!). Tylko właśnie się zastanawiam czy uwalony dekiel to nie prośba o infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Tylko właśnie się zastanawiam czy uwalony dekiel to nie prośba o infekcję. Ja po takim numerze zmieniłem pokrywkę na czystą (z drugiego wiadra). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 uwalony dekiel to nie prośba o infekcję. Miałem takich przypadków ponad 10. Mimo tego, że dekle były uwalone drożdżami i stały tak 2-3 tygodnie to jeszcze infekcji nie zaliczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Ja po takim numerze zmieniłem pokrywkę na czystą (z drugiego wiadra). no to dlaczego nie zmieniasz kilka razy dziennie wiadra? Przecież ono jest uwalone drożdżakami non stop. Chyba, że masz w zwyczaju zamykać fermentor nie sterylną pokrywą, ale wtedy to i tak już po zawodach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Ja po takim numerze zmieniłem pokrywkę na czystą (z drugiego wiadra). no to dlaczego nie zmieniasz kilka razy dziennie wiadra? Przecież ono jest uwalone drożdżakami non stop. Chyba, że masz w zwyczaju zamykać fermentor nie sterylną pokrywą, ale wtedy to i tak już po zawodach Może to bez sensu, ale te drożdże na ściankach wiadra wydają mi się bezpieczne bo otoczone CO2, a te na deklu (a zwłaszcza jego krawędzi), gdy fermentuję z rozszczelnioną pokrywą mają dostęp do środowiska zewnętrznego i bardziej są narażone na rozwój czegoś niedobrego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 ponad 10 przypadków mówi samo za siebie. zostawiam. wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 ponad 10 przypadków mówi samo za siebie. zostawiam. wielkie dzięki! Ja to tam początkujący jestem, ale są tu pewnie tacy co mieli setki takich przypadków. Drożdże podchodzące pod dekiel to dość powszechne zjawisko tak więc póki nie zjedzą tego dekla to duży spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szafek Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tu. Kupiłem jakiś czas temu fermentator ale dopiero dzisiaj zauważyłem ze w środku na ściankach jest porysowany i są nierówności z odlewu. Można to przeznaczyć na kadź filtracyjną? Nawet jak w rysach zgromadzą się jakieś bakterie to powinny zginąć podczas chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 No pewnie, że można przecież potem i tak będziesz gotował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solaro Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Uwadniam własnie S-33 do mojego kolescha, jednak drożdze dziwnie się zachowują. Nie tworzą takie błony na powierzchni jak zawsze tylko opadają płatkami na dno szklanki. Wrzucać je do brzeczki czy użyć S-05 które mam w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Uwadniam własnie S-33 do mojego kolescha, jednak drożdze dziwnie się zachowują. Nie tworzą takie błony na powierzchni jak zawsze tylko opadają płatkami na dno szklanki. IMO normalne, mnie zawsze opadają grupami na dno, potem gdy lekko zamieszam szklanką to się rozpuszczają tworząc krem i czasami zaczynają rosnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keks Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 jakim programem najlepiej i najszybciej obliczyć ilość wody do brzeczki, jeżeli chcę rozcieńczyć. mam 17l brzeczki 20 blg i dojść do 16 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 17*20/16 -17= 4,25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keks Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateniek Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Pomocy! Wyspałem słód do zimnej wody. Da się to uratować czy kibel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Pomocy! Wyspałem słód do zimnej wody. Da się to uratować czy kibel? Oczywiście że się da Nic złego się nie stało. Podgrzej zacier, cały czas mieszając do założonej temperatury. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Pomocy! Wyspałem słód do zimnej wody. Da się to uratować czy kibel? 30-32* - przerwa zakwaszająca, przy jej wydłużeniu do paru godzin uzyskamy lekkie zakwaszenie brzeczki, które jednak łatwiej jest uzyskać innymi sposobami. Chyba, że to: edit: Dori szybciej i bez szydery Edytowane 15 Marca 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateniek Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Bardzo dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Właśnie zacząłem robić piwo(przerwa zakwaszająca), złamał mi się termometr a wiem że nigdzie już z taką dużą temperaturą nie dostanę. Jak mogę zmierzyć temperaturę w inny sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 przynajmniej na oko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Bez termometru, precyzyjnie niestety nie ma szans. Może masz termometr na podczerwień do pomiaru temp. ciała? Jak nie to szukaj piwowara w okolicy. że nigdzie już z taką dużą temperaturą nie dostanę Ikea, praktiker itp. tam powinny być termometry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Jeszcze jedno, jak chcesz na oko to robić, to pozostaje dolewanie wrzątku, ale tu potrzebujesz temperaturę i objętość zacieru w danej chwili. No i większą objętość garnka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Chyba w każdym markecie kupisz mniej lub bardziej dokładny termometr Edytowane 20 Marca 2015 przez Dr2 muniek123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Właśnie zacząłem robić piwo(przerwa zakwaszająca), złamał mi się termometr a wiem że nigdzie już z taką dużą temperaturą nie dostanę. Jak mogę zmierzyć temperaturę w inny sposób? Sklep z armaturą CO, wkład do pieca cos takiego http://archiwum.allegro.pl/oferta/termometr-do-parzenia-kotlowy-wklad-szklany-duzy-i4206613722.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi