Azizi1926 Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Witam Uwarzyłem piwo, zadałem drożdże i teraz mam dylemat. Posiadam komórkę lokatorską, w której temperatura w ciągu dnia waha się między 15-18C i to raczej w niej wolałbym trzymać fermentujące piwo. Mój dylemat polega na tym, czy może nie zostawić piwa w mieszkaniu (temp 23-25C) do rozpoczęcia fermentacji i dopiero potem umieszczenia go w komórce. Co o tym sądzicie? Drożdże to US-05. Od razu do komórki, UeSy sobie spokojnie poradzą. W mieszkaniu masz tropiki, wyjdzie rozpuszczalnik, estry, fuzle i co tam jeszcze może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Od razu do komórki, UeSy sobie spokojnie poradzą. W mieszkaniu masz tropiki, wyjdzie rozpuszczalnik, estry, fuzle i co tam jeszcze może Ok, dzięki Od razu poszedłem zanieść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Hej robie apa i troche zmienila mi sie koncepcja chmielenia wiec mam pytanie do doswiadczonych kolegow jak zachodzi izomeryzacja w tem 70-80%? Bo nie wiem ile na goryczke sypnac, wiem ze to jest na forum ale nie mam czasu szukac Edytowane 5 Grudnia 2015 przez zepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Poniżej 79°C izomeryzacja AK nie zachodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Wogole? Hmm ja mam wrazenie ze nawet chmielenie na zimno delikatnie podnosi goryczke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Podnosi jej odczucie, ale goryczka zostaje taka sama. edyt. Tak na szybko znaleziony. http://www.piwo.org/topic/10132-artyku%C5%82-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/ Edytowane 5 Grudnia 2015 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Dzięki pierwszy raz próbuje przerwę chmielowa zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Poniżej 79°C izomeryzacja AK nie zachodzi. Wg mnie to jest troszkę błędnie napisane. poniżej 79°C izomeryzacja zachodzi, ale w tak małym stopniu, że można to pominąć (no chyba, że jest się aptekarzem ).. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witja Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Witam, posiadam składniki na IPA i Pilsa niestety tylko takie drożdże (zdjęcie) Jest sens coś na tym robić, czy poczekać na sprawdzone robaczki. Dzisiaj niedziela, dzień warzenia :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Ja bym na Twoim miejscu poczekał... a być może ktoś z Twojej (nieznanej... uzupełnij profil!) miejscowości mógłby użyczyć Ci drożdży lub gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Te drożdże są kiepskie i jest ich dużo mało w paczkach. Możesz robić piwa, ale będą najwyżej średnie, sam oceń czy Ci się opłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witja Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Ok tak zrobię, szkoda słodu na kiepskie robaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Witajcie, Pytanie co do rozlewu: w kalkulatorach do obliczenia surowca do refermentacji podaje się temperaturę piwa podczas rozlewu. Jaką temperaturę podaję dla Saisona który fermentował w 25C ale ostatnie 3 dni przed rozlewam stał w 10C? Nie chciałbym przesadzić z cukrem a temperatury przy wysokim docelowym nagazowaniu robią już sporą różnicę w obliczeniach. Na mój chłopski rozum powinienem wpisać maksymalną temp. fermentacji bo wtedy wytwarzało się Co2 więc po schłodzeniu piwa na cichej zawartość Co2 w piwie nie powinna się już zwiększyć. proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Też bym wpisał 25C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Dzieki tak tez zrobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dvbelm Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Czy zasotsowanie łuski owsianej do filtorwania prawie czystego pszeniczniaka może wpłynać jakoś na smak piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Czy zasotsowanie łuski owsianej do filtorwania prawie czystego pszeniczniaka może wpłynać jakoś na smak piwa? Małe ilości raczej nie, ja tam używam 2-3 garści czystego owsa czasem na filtracje i raczej nie wyczuwałem niczego dziwnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Z owsem się nie bawiłem, ale łuski gryczanej trochę używałem i jak ją wcześniej zalejesz wrzątkiem, żeby puściła kolor, i odcedzisz, to do piwa nic nie przechodzi. Testowane na tak delikatnym piwie jak grodzisz. Z owsem zapewne można zrobić to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goly Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Słuchajcie, na samym początku zacierania uciekła mi temperatura (skręciłem palnik na najmniejszy ogień, zamiast go skręcić całkiem). Zacieranie miało być w 68 C, podskoczyło do ok. 78 C. Jak się zorientowałem zacieranie trwało 15 min, dolałem 1 litr zimnej wody, spadło do 68. Pytanie - czy kontynuować zacieranie? Będzie coś z tego jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Spokojnie rób dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Pozwolę sobie skorzystać z ostrego dyżuru bo woda już się grzeje a ja zacząłem zastanawiać się jeszcze nad recepturą. Chce rozdzielić warkę na pół i do jednej połowy dać suszone śliwki. http://scr.hu/2p5k/hyqn7 Mam wątpliwości do słodu czekoladowego, dać go od razu czy na ostatnie 10 minut? Taka ilość jest wystarczająca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Ja bym sypał od razu, ale są różne szkoły. Mało IBU jak na taki ekstrakt. No i w ogóle z tylu kilogramów słodu niecałe 15Blg? Przecież to jest jakaś tragiczna wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Nie ująłem wielkości warki, to 30L wydajność 70%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakuuu Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Już 7 dni moje AIPA na wyeast 1272 stoi na burzliwej. Pierwszy raz robiłem z 1272, wcześniej zawsze z sucharów US-05.Otwieram wieko i tam jeszcze czapa drożdzowa - mam nie zlewać tylko poczekać kilka dni ? Ale skąd wezmę gęstwę ?Chciałem dzisiaj zlać na cichą i pobrać gęstwę na Imperial IPA, które mi teraz właśnie bulga w garze. Zaraz dodaję chmiel. Co radzicie zrobić ?Dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Do IPY możesz pobrać właśnie te z czapy. Edytowane 20 Grudnia 2015 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi