brewlover Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 (edytowane) Czy ktoś wie gdzie można sprawdzić parametry wody wodociągowej w Tychach? 70 – 130 mg/l CaCO3 (jednostka polska) 0,69 – 1,3 mmol/ l (jednostka polska) 3,9 – 7,3 oDH (stopnie niemieckie) 4,9 – 9,1 oC (stopnie angielskie) 6,9 – 13 oF (stopnie francuskie) 69,4 – 129,9 ppm (stopnie USA) Edytowane 13 Lipca 2015 przez brewlover Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 To sprawa na ostry dyżur? To wątek dla potrzebujących PILNEJ pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 To sprawa na ostry dyżur? To wątek dla potrzebujących PILNEJ pomocyMasz rację, ale pilnie potrzebuję tej informacji.Brewlover, bardzo dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Właśnie zabierałem się do startera drożdżowego ale zabrakło mi jakieś 80g ekstraktu słodowego aby uzyskać odpowiednie blg(2l starter 9blg). W domu do dyspozycji cukier i melasa trzcinowa. Nada się coś z tego do uzupełnienia czy jednak lepiej dziś sobie darować i dokupić ekstrakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 No to zabrakło Ci prawie połowy... w robieniu starter a chodzi o to żeby nie było samych prostych cukrow, ale też trochę tych bardziej skomplikowanych. W ekstrakcji jest jakiś procent takich, jakiś procent tych drugich.IMO trochę tych prostych pod postacią cukru można dorzucic, ale czy aż 50%, to nie wiem. Co do melasy to na niej są namnażane drożdże komercyjne, choć czy piwowarskie również to nie wiem. Ja bym dorzucił trochę tej melasy i myślę że będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Można starter robić na niższym ekstrakcie Około 10°Blg jest to optimum. Możesz zatrzeć pół kilo pilsa też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Podgrzałem przez przypadek gęstwę do 32C... co robić? Będzie co z drożdży czy wywalić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Podgrzałem przez przypadek gęstwę do 32C... co robić? Będzie co z drożdży czy wywalić? ja bym troszkę odlał i wsypał cukru. będzie widać, czy żyją, albo jak żyją 32 stopnie nie powinno ich raczej ukatrupić na śmierć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Podgrzałem przez przypadek gęstwę do 32C... co robić? Będzie co z drożdży czy wywalić? Ale jak je podgrzałeś? Wystawiłeś z lodówki i ogrzały się w sposób naturalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Podgrzałem przez przypadek gęstwę do 32C... co robić? Będzie co z drożdży czy wywalić? Ale jak je podgrzałeś? Wystawiłeś z lodówki i ogrzały się w sposób naturalny? Wstawiłem do ciepłej wody i oczywiscie zapomniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Nie powinno im nic być. Jak robiłem pierwsze piwo to właśnie w 33-34°C uwadniałem drożdże i nie było z nimi problemu. Znaczy piwo wyszło kiepskie, ale nie sądzę by to była wina drożdży (dry stout z brewkita uzupełniony zwykłym białym cukrem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birek03 Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Witam w następnej warce bede warzyć saison i chciałbym dokończyć zamówienie a nie wiem jakie drożdże suche do tego by sie nadaly gdyż nigdzie nie znalazlem konkretnej odpowiedzi a z tych drozdzy to widziałem t-58, bella saison i mangrove belgian ale m27. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Jeśli masz w domu takie upały jak ja (28-30 stopni), to polecam m27 - to dla nich zalecana temperatura i nie wychodzą z wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkrawczy Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 (edytowane) W sobotę warzyłem witbiera. Temp. cały czas 18-20st. Wczoraj z rurki piękny zapach pomarańczy i kolendry. Dziś tak jakby jajeczny. Drożdże s-33. Czy ten jajeczny zapach jest normalny czy spodziewać się infekcji? Nie chce niepotrzebnie otwierać fermentora Edytowane 27 Lipca 2015 przez bkrawczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Dziś tak jakby jajeczny. Drożdże s-33 wnioskuję, że "jajeczny" to siarkowodór, a to się zdarza. Daj spokój piwu niech przefermentuje. W tym czasie poczytaj o fermentacji, drożdżach itd. bkrawczy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojerto Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Wczoraj wieczorem o 23:00 zadałem drożdże US-05 (uwodnione przez 30 min. w temp. 25 st. C) do zbyt schłodzonej brzeczki (13 st. C) i dzisiaj o 12:00 (temp. brzeczki 16,5 st. C) nie ma niestety żadnych oznak fermentacji (nie bulka, brak piany), za to na dnie pojawiła się półtoracentymetrowa wartwa osadu drożdżowego, jaka zwykle tworzy się po zakończonej fermentacji. Zamieszałem solidnie brzeczkę i w skrytości ducha liczę na wyrwanie drożdżaków ze śpiączki, zwłaszcza, że i temperatura podniesie się też niedługo do otaczających 18-19 st. C. Co jednak robić, gdyby do wieczora fermentacja nie ruszyła? Czekać cierpliwie do jutra czy zadać nową porcję US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Czekać cierpliwie, drożdże startują nawet do 48h, a napowietrzyłeś porządnie brzeczkę? i Ile Blg miała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Wczoraj wieczorem o 23:00 zadałem drożdże US-05 (uwodnione przez 30 min. w temp. 25 st. C) do zbyt schłodzonej brzeczki (13 st. C) i dzisiaj o 12:00 (temp. brzeczki 16,5 st. C) nie ma niestety żadnych oznak fermentacji (nie bulka, brak piany), za to na dnie pojawiła się półtoracentymetrowa wartwa osadu drożdżowego, jaka zwykle tworzy się po zakończonej fermentacji. Zamieszałem solidnie brzeczkę i w skrytości ducha liczę na wyrwanie drożdżaków ze śpiączki, zwłaszcza, że i temperatura podniesie się też niedługo do otaczających 18-19 st. C. Co jednak robić, gdyby do wieczora fermentacja nie ruszyła? Czekać cierpliwie do jutra czy zadać nową porcję US-05? Czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Bez paniki 12 godzin to nie dużo .Spokojnie poczekaj do 36 godzin wtedy zacznij się martwić . Nic nie rób , cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Mnie US-05 wystartowały raz po 48h. Wtedy miałem sraczkę (żadnych drożdży w rezerwie), ale piwo wyszło świetne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojerto Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Uff - kamień spadł mi z serca - po 35 godzinach fermentacja wreszcie ruszyła. Dzisiaj o 10:00 nastaw sobie radośnie bulkał, na powierzchni było 2 cm piany a jego temperatura o 1 st. C przekraczała temperaturę otoczenia. Czyli luzik. Dotychczas używałem wyłącznie drożdży S-04. Zarówno suchary, jak i gęstwa po nich, wystartowały fermentację po 8 godzinach, stąd ten mój niepokój że US-05 po tak długim czasie nie chcą pracować. Ale widocznie tak mają, albo to była wina zbyt zimnej brzeczki. W każdym bądź razie już po problemie - dzięki wszystkim za wsparcie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Dotychczas używałem wyłącznie drożdży S-04. Zarówno suchary, jak i gęstwa po nich, wystartowały fermentację po 8 godzinach, stąd ten mój niepokój że US-05 po tak długim czasie nie chcą pracować. Szczep drożdży nie jest tu problemem. Powiem więcej, pisałem o tym już kiedyś - dla mnie US-05 są jednym z najłatwiejszych w obsłudze i najbardziej uniwersalnych szczepów drożdży. W tak niskiej temperaturze (13C) zapewne większość górniaków miałoby problem ze startem. Na pewno trochę zestresowałeś te drożdże, może się to odbić potem na profilu - unikaj raczej takich zabiegów w przyszłości, staraj się zadawać drożdże do brzeczki w docelowej temperaturze fermentacji. PS. Raz fermentowałem US-05 przypadkowo (wadliwy termometr) w ok. 10-12C - trochę się to ślimaczyło, ale odfermentowało ładnie. Niestety w piwie wyszła autoliza. Same drożdże są jednak dosyć pancerne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 w piwie wyszła autoliza W jakiej postaci? Co us-05 to one potrafią ponoć nawet w 6-8°C fermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 w piwie wyszła autolizaW jakiej postaci? Co us-05 to one potrafią ponoć nawet w 6-8°C fermentować. Posmak starego drożdża... z początku nie byłem pewny, czy to autoliza, ale znajomi potwierdzili. A szkoda, bo poza tym całkiem fajne piwko - jeszcze powtórzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Potrzebuje pomocy przy dezynfekcji płatków z beczek po whisky. Czy jest jakaś alternatywa dla zalewania płatków gorzałą? Mam strasznie drobne te płatki i dużo w siebie chłoną cieczy i żeby zdezynfekować 50g muszę wlać prawie 150ml, co wydaje mi się sporą ilością, jeżeli chce to wrzucić do 10 Litrów. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi