Versaar Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 W mojej drugiej warce, lager z ekstraktów niechmielonych (chmielone marynką i lubelskim), nie mając jeszcze wprawy, zaciągnąłem dużo chmielin z gara. Po fermentacji piwo było bardzo trawiaste w smaku i z ściągającą goryczką. Ułożyło się po 5 miesiącach, teraz jest bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vospylsan Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Prosiłbym o radę: 16.07.2016.nastawiłem APA 20l 10,8 blg, temp pomieszczenia 18 st C, po 7 dniach pomiar - 6 blg (używam refraktometru), po kolejnych 2 dniach dalej stoi na 6 blg, przeniosłem na 1 dzień do pomieszczenia o temp 26 st C, zaczęło bulgotać, ale po tych 24 h pomiar 5,8 blg, znów zaniosłem do pokoju z 18 st C. Uzyłem 3,7 kg słodu pale i 150g karmel jasny, 10 min w 62 st i 50 min w 72 st. Drożdże US-05, zadane do brzeczki temp 30 st C,Jak byście radzili : przelewać na cichą czy dalej niech stoi?? Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Prosiłbym o radę: 16.07.2016.nastawiłem APA 20l 10,8 blg, temp pomieszczenia 18 st C, po 7 dniach pomiar - 6 blg (używam refraktometru), po kolejnych 2 dniach dalej stoi na 6 blg, przeniosłem na 1 dzień do pomieszczenia o temp 26 st C, zaczęło bulgotać, ale po tych 24 h pomiar 5,8 blg, znów zaniosłem do pokoju z 18 st C. Uzyłem 3,7 kg słodu pale i 150g karmel jasny, 10 min w 62 st i 50 min w 72 st. Drożdże US-05, zadane do brzeczki temp 30 st C,Jak byście radzili : przelewać na cichą czy dalej niech stoi?? Z góry dziękuję Uzyles kalkulatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vospylsan Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 (edytowane) nie...jaki byście polecili?? Edytowane 28 Lipca 2016 przez Vospylsan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 nie... jaki byście polecili?? http://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/Jak dla mnie 3.1 Blg masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vospylsan Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Przepraszam...ale nie bardzo rozumiem co to ma dać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Przepraszam...ale nie bardzo rozumiem co to ma dać. Alkohol zaklamuje odczyt Refraktometru. Dlatego trzeba wynik przeliczyć. Poszukaj na forum. Zaraz się nam dostanie za zaśmiecanie ostrego dyżuru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Prosiłbym o radę: 16.07.2016.nastawiłem APA 20l 10,8 blg, temp pomieszczenia 18 st C, po 7 dniach pomiar - 6 blg (używam refraktometru), po kolejnych 2 dniach dalej stoi na 6 blg, przeniosłem na 1 dzień do pomieszczenia o temp 26 st C, zaczęło bulgotać, ale po tych 24 h pomiar 5,8 blg, znów zaniosłem do pokoju z 18 st C. Uzyłem 3,7 kg słodu pale i 150g karmel jasny, 10 min w 62 st i 50 min w 72 st. Drożdże US-05, zadane do brzeczki temp 30 st C,Jak byście radzili : przelewać na cichą czy dalej niech stoi?? Z góry dziękuję Według korekty odfermentowało do 3 Blg. Lej śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 (edytowane) Prosiłbym o radę: 16.07.2016.nastawiłem APA 20l 10,8 blg, temp pomieszczenia 18 st C, po 7 dniach pomiar - 6 blg (używam refraktometru), po kolejnych 2 dniach dalej stoi na 6 blg, przeniosłem na 1 dzień do pomieszczenia o temp 26 st C, zaczęło bulgotać, ale po tych 24 h pomiar 5,8 blg, znów zaniosłem do pokoju z 18 st C. Uzyłem 3,7 kg słodu pale i 150g karmel jasny, 10 min w 62 st i 50 min w 72 st. Drożdże US-05, zadane do brzeczki temp 30 st C,Jak byście radzili : przelewać na cichą czy dalej niech stoi?? Z góry dziękuję To temat na OSTRY DYŻUR? W tym wątku można wpisywać proste pytania wymagające pilnej odpowiedzi. Ja sobie go zasubskrybuję i bedę traktował priorytetowo, innych piwowarów też do tego zachęcam. PROSZĘ O UWAGĘ !!! Jak sama nazwa wskazuje jest to: "OSTRY DYŻUR". Jest taki wątek jak: http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/ i tutaj zadawajcie pytania, na które odpowiedzi można poczekać chwilę dłużej. Skoro ktoś np. chce zlać piwo na cichą i nie wie czy jutro czy za 3 dni to chyba nie jest to pytanie na ostry dyżur, nie uważacie? Edytowane 28 Lipca 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 O którym błędzie piszesz? Bo ja tu widzę kilka. Masz wymiennik? W jaki sposób chłodziłeś? Możesz wymienić te błędy? Chłodziłem chłodnicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Warzę właśnie hefeweizena po raz pierwszy i zastanawiam się czy niezbędny jest tam mashout. Powinienem zastosować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Nie jest niezbędny, ale pomaga w filtracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N20 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Mam piwo do rozlania w butelki ale niestety nie mam wystarczającej ilości, zostanie ok 5-6 litrów. Czy może to stać w fermentorze jeszcze parę dni zanim zbiorę butelki ? Jak to najlepiej rozwiązać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 ja bym poszedł w pety. czy to zakupione celowo czy odzyskiwane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Lej w butelki po mineralnej, ja tak zlewam jak do kega nie wchodzi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N20 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Lej w butelki po mineralnej, ja tak zlewam jak do kega nie wchodzi:) Ale w takim razie można już w butelki po wodzie zlać z surowcem do refermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Ale w takim razie można już w butelki po wodzie zlać z surowcem do refermentacji ? jasne, nie wybuchnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Długo przygotowywałem się do odpalenia nowego gara, a tu bęc! Zakupiłem zestaw na APA 11.5, gdzie w instrukcji piszą aby "do 14 litrów wody o temp. 71 stopni wsypać słody". A sonda do pomiaru temperatury sucha.... Aby ją zamoczyć trzeba 19 litrów. Czyli żeby było ok. pewnie trzeba ze 22. Kolejne zdanie : "wysładzać 14,5 litrami wody ..." Powiększonej warki nie zmontuję (surowce). Proszę o radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Nie wiem co to za gar i czemu nie masz innego termometru (daleko do Ikei, na bazarek, marketu, etc?) Na Twoim miejscu zagotowałbym tyle ile trzeba do odczytu i odlał nadmiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Szybkie pytanie. Wrocilem z urlopu i zaraz jadę dalej. Piwo refermentowalo się w piwnicy przez 6 dni. Zostawilem je w temp 21 stopni, jednak nie przypuszczalem, ze bedzie tak zimno i spadla do 17 (przed chwila sprawdzalem). Butelkowane bylo 50/50 w pety 1l i butelki. Pety sa dalej troszke sflaczale i nie wiem czy przeniesc to piwo do mieszkania zanim znowu wyjade czy moze sobie tak stac w tej temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Zostaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) ... Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez Singer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Chyba masz też słabą wiedzę z czytania ze zrozumieniem... Sądzisz, że to jest pytanie na "Ostry dyżur"? Nie musisz odpisywać, nie zaśmiecaj już tu. Pun kOmora 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apofis Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 witam 05,08, Uwarzyłem Sweet Stouta miał być w/g przepisu 14 Blg ( zakupiony gotowy zestaw w Twój Browar 20L 14 Blg ) ale zapomniałem go rozcieńczyć do 20 litrów i wyszło 16 BLG i niecałe 18 litrów .Po tygodniu odfermentował do 8 Blg a wczoraj zeszło tylko do 7,5 Blg .w/g przepisu przelewać na cichą czy może zabełtać fermentorem żeby trochę jeszcze zeszło , może drożdze ruszą ?Czy odczekać na cichej i butelkować tylko strach o granaty ? Koledzy co radzicie ?z góry dziękuję za pomoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 witam 05,08, Uwarzyłem Sweet Stouta miał być w/g przepisu 14 Blg ( zakupiony gotowy zestaw w Twój Browar 20L 14 Blg ) ale zapomniałem go rozcieńczyć do 20 litrów i wyszło 16 BLG i niecałe 18 litrów .Po tygodniu odfermentował do 8 Blg a wczoraj zeszło tylko do 7,5 Blg .w/g przepisu przelewać na cichą czy może zabełtać fermentorem żeby trochę jeszcze zeszło , może drożdze ruszą ?Czy odczekać na cichej i butelkować tylko strach o granaty ? Koledzy co radzicie ?z góry dziękuję za pomoc . Doradzam nie przelewać na cichą i zostawić jeszcze na tydzień półtorej w tym samym fermentorze i po tym czasie rozlać do butelek. Jeżeli nie chmielisz na zimno albo nie dajesz żadnych dodatków to nie ma sensu przelewać do drugiego fermentora - szkoda czasu i po drugie unikasz infekcji tym zwłaszcza że to pierwsze piwa twoje. Co do blg - podbija je laktoza rzeczywisty wynik to pewnie jakieś 5 blg więc w normie na S-04. Polecam poczytać od deski do deski tematy: http://www.piwo.org/topic/21624-cicha-fermentacja-kiedy-zacz%C4%85%C4%87/?hl=cicha http://www.piwo.org/topic/20193-list-otwarty-do-sklep%C3%B3w-piwowarskich/page-2?hl=cicha&do=findComment&comment=407918 Cicha fermentacja jest naprawdę zbędna przy piwie. I druga rzecz czas fermentacji 8 dni to trochę za krótko na burzliwą... ale to doczytaj linki co podałem wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi