Dr2 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Brzeczka ma 24 stopnie, drozdze godzine temu wsypane do rehydrat. Zadawac czy poczekac az temp brzeczki spadnie do 20? Drozdzom nie zaszkodzi takie czekanie? wg mnie za wysoka temperatura a drożdże uwodnione padają z głodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 a drożdże uwodnione padają z głodu Ale po jakim czasie. Jak chłodzi chłodnicą to dotakowe pół godziny nie zaszkodzi, nawet godzina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 a drożdże uwodnione padają z głodu Ale po jakim czasie. Jak chłodzi chłodnicą to dotakowe pół godziny nie zaszkodzi, nawet godzina. Serio ? A ja słyszałem, że powinno się uwadniać około 15 minut, po tym czasie drożdże mogą zacząć padać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Serio ? A ja słyszałem, że powinno się uwadniać około 15 minut, po tym czasie drożdże mogą zacząć padać. Też tak słyszałem (dokładnie 30 minut). Nie mogłem jednak znaleźć jaka jest śmiertelność drożdży na minutę po tym jak ten czas zostanie wydłużony. Jakbyś coś miał naukowego to chcętnie przeczytam (serio). Teraz pytanie, ile drożdży zdechnie (może wszystkie), ile ich było na początku, jak mocne jest piwo. Dość dużo tu niewiadomych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Jestem w trakcie robienia apy (pale ale, pilznenski, monachijski I karmeloowy) I w trakcie wysladzania na powierzchni młuta zrobił się taki korzuch przypominający konsystencja gęstwę. Co to jest i czy się martwić? Nigdy nie miałem takiego efektu Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Listopada 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Instrukcje mówią, że drożdże uwadnia się przez 30 minut i jest to czas optymalny... więc trzymanie uwodnionych drożdży dłużej jednak szkodzi, bo zaczynają obumierać słabsze komórki. A z tego co "gdzieś kiedyś" czytałem, żywe robaczki wówczas zaczynają zjadać trupy, co prowadzi do mutacji żywych osobników. Ciekawe ile w tym prawdy... bardziej spodziewałbym się przy czymś takim autolizy, natomiast sam argument obumarcia części drożdży powinien w zasadzie wystarczyć. Edytowane 20 Listopada 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Z powodu błędu w magazynie mam słód pilzneński i pale ale opisany tak samo. Można to jakoś rozróżnić? Wiem oczywiście teoretycznie czym się różnią, ale ani na smak ani na kolor nie potrafię stwierdzić który jest który... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 To po co to rozróżniać? Jakiego nie sypniesz, na Twój gust będziesz miał to samo ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 To po co to rozróżniać? Jakiego nie sypniesz, na Twój gust będziesz miał to samo ;-) No nie do końca, w piwie po smaku dla mnie jest różnica, a suchemu nigdy aż tak dokładnie się nie przyglądałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 estem w trakcie robienia apy (pale ale, pilznenski, monachijski I karmeloowy) I w trakcie wysladzania na powierzchni młuta zrobił się taki korzuch przypominający konsystencja gęstwę. Co to jest i czy się martwić? Nigdy nie miałem takiego efektu Cześć. To jest mąka ze słodu. Nie ma czym się martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 estem w trakcie robienia apy (pale ale, pilznenski, monachijski I karmeloowy) I w trakcie wysladzania na powierzchni młuta zrobił się taki korzuch przypominający konsystencja gęstwę. Co to jest i czy się martwić? Nigdy nie miałem takiego efektu Cześć. To jest mąka ze słodu. Nie ma czym się martwić. Dzięki. Zostawiam się czy to nie kwestia tego, że nie wymieszał się równo słód w worku, bo nie brałem całego. Wyjdzie przy następnej warce jak mi wydajność poleci Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Minely juz trzy godziny. Drozdze do wyrzucenia raczej, chcoiaz cos tam widac ze zyja. Musze sie ratowac coopersami dolaczanymi do puszek. A szkoda bo tamte byly us04 do stouta. Nie ma sensu wrzucac tych co leżą w wodzie 3h? Edytowane 20 Listopada 2016 przez bocian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Fermentacja pewnie ruszy jak wrzucisz. Twoja decyzja. Fermentacja pewnie ruszy jak wrzucisz. Twoja decyzja. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Ja bym wrzucił. Kiedyś przypadkiem też miałem takie długie uwodnienie i tragedii nie było Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 ruszyły jak złe oby nie było przez to efektów ubocznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Też tak słyszałem (dokładnie 30 minut). Nie mogłem jednak znaleźć jaka jest śmiertelność drożdży na minutę po tym jak ten czas zostanie wydłużony. Instrukcje mówią, że drożdże uwadnia się przez 30 minut i jest to czas optymalny... więc trzymanie uwodnionych drożdży dłużej jednak szkodzi, bo zaczynają obumierać słabsze komórki. Ja trzymałem swoje US-05 uwodnione przez 6h zanim dodałem je do brzeczki na refermentację. Ta zaś wystartowała po 24h od zadania. Tak więc nie ma zasady, szczególnie że drożdze to żywotne organizmy co potwierdza wydobycie najstarszych żyjących z wraku statku rozbitego przy brzegu Tasmanii. Edytowane 20 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Ja trzymałem swoje US-05 uwodnione przez 6h zanim dodałem je do brzeczki na refermentację. Ta zaś wystartowała po 24h od zadania. Tak więc nie ma zasady, szczególnie że drożdze to żywotne organizmy co potwierdza wydobycie najstarszych żyjących z wraku statku rozbitego przy brzegu Tasmanii. Jeżeli interesuje Cię tylko przefermentowanie brzeczki, a ignorujesz jakość tej fermentacji, to śmiało możesz uwadniać 6 godzin. jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Też tak słyszałem (dokładnie 30 minut). Nie mogłem jednak znaleźć jaka jest śmiertelność drożdży na minutę po tym jak ten czas zostanie wydłużony. Instrukcje mówią, że drożdże uwadnia się przez 30 minut i jest to czas optymalny... więc trzymanie uwodnionych drożdży dłużej jednak szkodzi, bo zaczynają obumierać słabsze komórki. Ja trzymałem swoje US-05 uwodnione przez 6h zanim dodałem je do brzeczki na refermentację. Ta zaś wystartowała po 24h od zadania. Tak więc nie ma zasady, szczególnie że drożdze to żywotne organizmy co potwierdza wydobycie najstarszych żyjących z wraku statku rozbitego przy brzegu Tasmanii. To, że ruszyły jest niewątpliwie dobrą oznaką ale nie gwarancją tego, że wszystko jest w najlepszym porządku. Pomijając już to, ze mogłyby ruszyć 2x szybciej to mogła ich podczas tego uwadniania zginąć przykładowo połowa (brak danych jak to wygląda w rzeczywistości bo może równie dobrze ginie 5% a może 70%) a wtedy underpitching już jest znaczący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Panowie - nie wiem, jakość fermentacji okaże się później, na razie stoi i 'się burzy' mam jednak nadzieję, że będzie dobrze szczególnie że utrzymywałem stałą temperaturę w pokoju około 18°C podczas burzliwej.Więcej tu: http://www.piwo.org/topic/22185-pierwsza-apa-prosz%C4%99-o-sprawdzenie-receptury/page-6?do=findComment&comment=420190 EDIT: a wtedy underpitching już jest znaczący Ludzie dodają drożdże FM bez startera do 20-litrowej warki - mamy tu spory 'underpatching' - a mimo to wychodzi dobre piwo. Zatem w przypadku drożdży nie ma reguły bo w czasie fermentacji (na jej początku) się mnożą - mitoza, mejoza, te sprawy Edytowane 20 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Panowie nie przesadzajcie - ile tych drożdży może zginąć w ciągu 6h? Gęstwa stoi tygodniami i wg kalkulatorów za każdy tydzień trzeba jej dać ok 25% więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Panowie - nie wiem, jakość fermentacji okaże się później, na razie stoi i 'się burzy' mam jednak nadzieję, że będzie dobrze szczególnie że utrzymywałem stałą temperaturę w pokoju około 18°C podczas burzliwej. Więcej tu: http://www.piwo.org/topic/22185-pierwsza-apa-prosz%C4%99-o-sprawdzenie-receptury/page-6?do=findComment&comment=420190 EDIT: a wtedy underpitching już jest znaczący Ludzie dodają drożdże FM bez startera do 20-litrowej warki - mamy tu spory 'underpatching' - a mimo to wychodzi dobre piwo. Zatem w przypadku drożdży nie ma reguły bo w czasie fermentacji (na jej początku) się mnożą - mitoza, mejoza, te sprawy Różne rzeczy ludzie robią. Jeszcze zależy o jakim piwie mowa. Weź też pod uwagę, że im więcej drożdży będzie się musiało namnożyć tym więcej estrów w gotowym piwie a to nie zawsze i nie wszędzie jest pożądane. Poza tym żeby mówić o solidnym namnażaniu trzeba też zrobić solidne napowietrzenie, mało kto ma taką możliwość. I jeszcze pewnie można by trochę dopowiedzieć na ten temat o lagu itd. Krótko mówiąc wiele spraw jest ze sobą powiązanych i trzeba mieć tego świadomość. A na końcu jeszcze dopowiem, że nie każdego może satysfakcjonować "tylko" dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dzemek Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) Witam, Mam pytanie kupiłem w Browamator dwa zestawy do uwarzenia piwa AIPA każdy na 10 litrów Piwa. W każdym zestawie była saszetka z drożdżami i zapis że jak robię 20 litrów to zadaję obie. Czy prawidłowo? Po 10 dniach burzliwej mam pianę ok 2-3 cm. I tu moje pytanie czy sprawdzać BLG czy czekać jeszcze aż piana opadnie? Edytowane 23 Listopada 2016 przez Piotr Dzemek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Prawidłowo. Czekać aż opadnie, albo po następnych 10 dniach mierzyć (us-05 czasem słabo opadają) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) Czekaj. Nie ma sensu sprawdzać blg kiedy jest jeszcze wysoka piana. Na pewno zejdzie jeszcze w dół. Edyta: kolega mnie ubiegł Edytowane 23 Listopada 2016 przez jkx6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dzemek Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) Prawidłowo. Czekać aż opadnie, albo po następnych 10 dniach mierzyć (us-05 czasem słabo opadają) Dzięki wielkie Edytowane 23 Listopada 2016 przez Piotr Dzemek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi