johnny13pl Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Witam, Mam pytanie kupiłem w Browamator dwa zestawy do uwarzenia piwa AIPA każdy na 10 litrów Piwa. W każdym zestawie była saszetka z drożdżami i zapis że jak robię 20 litrów to zadaję obie. Czy prawidłowo? Po 10 dniach burzliwej mam pianę ok 2-3 cm. I tu moje pytanie czy sprawdzać BLG czy czekać jeszcze aż piana opadnie? A ja przy US-05 zgarniam drożdżowy korzuch i pobieram próbkę do pomiaru. Przy 17BLG zwykle po 8 dniach poniżej 3BLG nie spada, 10 dnia robię kontrolny pomiar i zlewa na cichą.Na Twoim miejscu zrobiłbym pomiar za dwa dni kontrolę, a przez kolejne 10 to zdążysz jeszcze chmielenie na zimno zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Witam, Mam pytanie kupiłem w Browamator dwa zestawy do uwarzenia piwa AIPA każdy na 10 litrów Piwa. W każdym zestawie była saszetka z drożdżami i zapis że jak robię 20 litrów to zadaję obie. Czy prawidłowo? Po 10 dniach burzliwej mam pianę ok 2-3 cm. I tu moje pytanie czy sprawdzać BLG czy czekać jeszcze aż piana opadnie? A ja przy US-05 zgarniam drożdżowy korzuch i pobieram próbkę do pomiaru. Przy 17BLG zwykle po 8 dniach poniżej 3BLG nie spada, 10 dnia robię kontrolny pomiar i zlewa na cichą.Na Twoim miejscu zrobiłbym pomiar za dwa dni kontrolę, a przez kolejne 10 to zdążysz jeszcze chmielenie na zimno zrobić. Czemu Ci się tak spieszy z tymi pomiarami i przelewaniem? Zwykła niecierpliwość czy zależy Ci na wykorzystaniu maksymalnie świeżej gęstwy? Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Czemu Ci się tak spieszy z tymi pomiarami i przelewaniem? Zwykła niecierpliwość czy zależy Ci na wykorzystaniu maksymalnie świeżej gęstwy? Dlaczego od razu spieszy, sprawdzam BLG i jeśli nie dyga w dół po dwóch dniach to przelewam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Dlaczego od razu spieszy, sprawdzam BLG i jeśli nie dyga w dół po dwóch dniach to przelewam. Poczytaj Forum trochę, tyle się teraz tlucze, że na cicha się przelewa żeby odzyskać gęstwę, a nie "bo blg 2 dni stoi" Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Poczytaj Forum trochę, tyle się teraz tlucze, że na cicha się przelewa żeby odzyskać gęstwę, a nie "bo blg 2 dni stoi" Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Koledzy wolna wola kto chce niech odzyskuje gęstwę, a kto chce niech przelewa na cichą i chmieli byle srogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Koledzy wolna wola kto chce niech odzyskuje gęstwę, a kto chce niech przelewa na cichą i chmieli byle srogo Pewnie, rób jak chcesz, tylko w takim razie po co pytasz się na forum co robić, skoro już decyzję podjąłeś? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Pewnie, rób jak chcesz, tylko w takim razie po co pytasz się na forum co robić, skoro już decyzję podjąłeś? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Kolego czytaj dokładnie, to nie ja pytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 A ja przy US-05 zgarniam drożdżowy korzuch i pobieram próbkę do pomiaru. Przy 17BLG zwykle po 8 dniach poniżej 3BLG nie spada, 10 dnia robię kontrolny pomiar i zlewa na cichą. Ja bym Ci radził poczytać co to fermentacja cicha bo wychodzi na to, że wypisujesz bzdury http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Przebieg_fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Pewnie, rób jak chcesz, tylko w takim razie po co pytasz się na forum co robić, skoro już decyzję podjąłeś? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Kolego czytaj dokładnie, to nie ja pytałem. Sorry, faktycznie podlaczyles się pod wcześniejszy post Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pessos Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Cześć wszystkim, warzę teraz piwo gdzie po raz pierwszy mam zamiar użyć gęstwy drożdzowej. Wąchałem teraz gęstwe i pachnie dość nietypowo, kojarzy mi się to z syropem z pędów sosny, piwo które było nad gęstwą smakuje w miarę normalnie. Czy gęstwa z lodówki ma prawo pachnieć w taki "inny" sposób? Nie chciałbym zadać zainfekowanej gęstwy, szczególnie że to piwo ma długo leżakować w butelkach. Edytowane 24 Listopada 2016 przez Pessos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Wąchałem teraz gęstwe i pachnie dość nietypowo, kojarzy mi się to z syropem z pędów sosny, piwo które było nad gęstwą smakuje w miarę normalnie. Musiałbyś użyć telefonu przesyłającego zapachy aby można coś było powiedzieć . Mi zawsze gęstwa pachnie po prostu jak piwo z drożdżami... żadnych sosen i żywic. Po jakim to piwie (bo może super hiper IPA i te chmiele tak walą)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pessos Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 W sumie gęstwa pachnie podobnie do piwa z którego pochodzi (English Pale ale), musiałem otworzyć jedno dla porównania. Może zbyt panicznie podchodzę do pierwszego użycia gęstwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Jeśli piwo z którego zebrałeś gęstwę jest w porządku i zachowałeś sterylność przy zbiorze to czemu ma być zainfekowana? Ja mam zawsze dylemat czy aby jest dobra ale i tak dodaję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip_gd Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Witam Mam pytanie Robię właśnie West Coast IPA i fermentacja ruszyła mi bardzo powoli. Po obniżeniu temperatury do 19-20 stopni praktycznie ustała. Podjeżewam, że drożdże nie były w najlepszej formie i tu pytanie: Czy dodać drugą saszetkę drożdży do brzeczki ? Czy może przygotować starter - właśnie złożyłem mieszadło magnetyczne? Czy mogę jeszcze coś zrobić aby pobudzić fermentację i piwo odfermentowało jak najniżej się da bez podnoszenia temperatury ? Drożdże US05 brzeczka około 13blg w chwili startu Edytowane 25 Listopada 2016 przez filip_gd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Ile minęło od zadania drożdży? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Mnie 05 przeżarły 16blg w 5 dni w 15-16 stopniach. Jak długo to piwo stoi w wiadrze? Pewnie jest po jabłkach juz. Zmierzyłbym ekstrakt i wtedy jakies decyzje podejmował. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Robię piwo w stylu APA. Chciałem zrobić przerwę w 64st. Niestety zgapiłem się i zostawiłem włączony palnik na małym ogniu. W 25 min doszło do 82st. Wyłączyłem palnik, dolałem 3l zimnej wody i zeszło do 68st. Da się to uratować, czy zastopowałem wszystkie enzymy, wyszły garbniki i mogę lać w kanał? P.S. Dolałem jeszcze 0,8l żeby zeszło do tych 4st. Teraz mam 3,65kg zasypu i 16,6l wody Edytowane 25 Listopada 2016 przez teufel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Zrób próbę jodową i sprawdź czy się zatrze. Jak tak to możesz ciągnąć do końca, coś tam wyjdzie. Jak mimo upływu czasu ciągle będzie skrobia to zabiłeś enzymy i dupa blada. W 25min mogło się zatrzeć. Edytowane 25 Listopada 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Wcześniej zrobiłem 20min przerwy w 47st (mam trochę słodu żytniego). Teraz po godzinie odkąd zostawiłem miałem zastopować, próba jodowa pozytywna (nie ma ciemnej barwy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Skoro nie ma skrobi to się zatarło, możesz robić dalej. teufel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Wcześniej zrobiłem 20min przerwy w 47st (mam trochę słodu żytniego). Teraz po godzinie odkąd zostawiłem miałem zastopować, próba jodowa pozytywna (nie ma ciemnej barwy).W takim razie,chyba negatywna :-) Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Przy 17BLG zwykle po 8 dniach poniżej 3BLG nie spada Kolego, moja warka fermentowana na US-05 to zejście z 15.5°BLG na 3.5°BLG po dniach 14. Fermentowane w temperaturze 18-19°C. Edytowane 25 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Przy 17BLG zwykle po 8 dniach poniżej 3BLG nie spada Kolego, moja warka fermentowana na US-05 to zejście z 15.5°BLG na 3.5°BLG po dniach 14. Fermentowane w temperaturze około 18°C. Brawo Ty Bartek Śliwiński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Przy 17BLG zwykle po 8 dniach poniżej 3BLG nie spada Kolego, moja warka fermentowana na US-05 to zejście z 15.5°BLG na 3.5°BLG po dniach 14. Fermentowane w temperaturze 18-19°C. Chyba musiałbyś 2 ziarenka drożdży wrzucić zeby tyle to trwało. Zjadły na pewno szybciej. Jedynie co, skądinąd słusznie, przetrzymałes te dwa tygodnie. Ale nie wprowadzaj w blad, ze trzeba zero piatkom dwóch tygodni na przejedzenie 12blg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Ale nie wprowadzaj w blad, ze trzeba zero piatkom dwóch tygodni na przejedzenie 12blg Nie zapominaj o kwestii temperatury zadania, temperatury fermentacji, natlenieniu, ilości zadanych grzybów oraz ich jakości i żywotności jak również czy był starter, czy było uwodnienie (i jak one przebiegły) a także o objętości warki. No i o tym, czy było zacierane na słodko, na wytrawnie czy w stylu mieszanym. Czynników jest wiele... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi