roberto_g Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Witajcie, kończę właśnie gotować Weizena i uzmysłowiłem sobie zę prawdopodobnie zrobiłem jeden błąd. Poniżej jego opis: Wg receptury powinienem dać 19g chmielu Hallertau. I tak właśnie dałem. Jednakże potem doczytałem, że w recepturze jest opisany chmiel o zawartości Alfakwasów = 4%. Natomiast na opakowaniu od chmielu, który dodałem jest napisane, że Alfakwasy = 5,2%. Czy w związku z tym powinienem dać proporcjonalnie mniej chmielu? Jeśli tak to niestety jest już za późno. Ale mogę w zamian rozdzieńczyć trochę brzeczkę, która mi wyjdzie prawdopodobnie z zapasem (około 13 blg zamiast 12 blg z przepisu). Mogę również machnąć ręką jeśli uznacie, że 20% więcej Alfakwasów nie jest problemem. Osobiście wolałbym nie rozcieńczać, ale jak będzie trzeba to trudno. Jak sądzicie? Edytowane 26 Lutego 2017 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Machnąłbym ręką. Nie poczujesz różnicy, a jeśli, to będzie lepsze (subiektywna osobista opinia ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Zostaw tak jak jest. Ta gorycz i tak nie powali Cię na kolana Najwyżej będziesz czymś przegryzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Zostaw tak jak jest. Ta gorycz i tak nie powali Cię na kolana Najwyżej będziesz czymś przegryzał Dzięki, tak też zrobilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Napisałem w wątku dot. piwa FAH ale nikt nie odpowiada a potrzebuje pilnej porady więc zadam i tutaj. Właśnie wlałem drożdże do mojego FAHa. Próbka ostygła i wskazuje 14Blg. Mam tego 21l. Zostawić tak czy dolać wody puki jeszcze nie fermentuje? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 dolej, najlepiej zimnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 A mniej więcej ile? Liczyłem sam ale jakieś bzdury mi wyszły. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 jeśli dobrze pamiętam FAH to było 12BLG, więc musisz rozwiązać równanie: 14BLG * 21L = 12BLG * xL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 3,5L mi wyszło. Jest ok? :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 wyszło dobrze, pytanie tylko czy jest sens? rozumiem przepis itd., ale te 2blg to aż taki dramat? dpiast 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) No właśnie nie wiem. Mi to obojętne ile blg na papierze, byle by w smaku dobre było :-P Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Lutego 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Hej, Problem i u mnie. Wczoraj uwarzony Tripel.Dziś miały pójść Safale S-33, ale z przyczyn losowych drożdży nie ma. Pytanie co zrobić ? Z drożdżaków mam do dyspozycji Safale K-97, S-04, S-23 i z Gozdawy PAY7, Classic Belgian Witbier i Bavarian Weat 11 Zadać coś z powyższych czy kupić TYLKO on-line S-33, a tą brzeczkę przegotować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) Z braku zdecydowania czy zostawić 14stke czy dolać do 12stki zrobiłem z tego 13stkę :-D Dziękuję za pomoc :-) Edytowane 27 Lutego 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) Hej, Problem i u mnie. Wczoraj uwarzony Tripel. Dziś miały pójść Safale S-33, ale z przyczyn losowych drożdży nie ma. Pytanie co zrobić ? Z drożdżaków mam do dyspozycji Safale K-97, S-04, S-23 i z Gozdawy PAY7, Classic Belgian Witbier i Bavarian Weat 11 Zadać coś z powyższych czy kupić TYLKO on-line S-33, a tą brzeczkę przegotować ? Tripla nie zrobisz ani na żadnych z wymienionych ani na S-33. Jak chcesz uratować piwo to nie czekaj tylko zadaj cokolwiek teraz. Edytowane 27 Lutego 2017 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Pomyślałem, że zasyp jak na jakiegoś Pilsa (5kg pilzneńskiego i 0,5kg monachijskiego) więc dochmielę jeszcze na aromat i zadaje S-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Panowie i Panie jest tak że chmielenie miałem zaplanowane tak : 1. Columbus/Tomahawk/Zeus 20 g 60 min 2. Mosaic 15 g 30 min 3. Mosaic 15 g 5 min ale zamiast columbusa dałem 20g mosaica hm po prostu pomyłka musze się nauczyć warzyć na trzeżwo mimo wszystko dałem zaraz po mosaicu columbusa a pkt. 2 i 3 bez zmian i moje pytanko bo z tego miał wyjść earl grey ibu ok 40 czy po takim błędzie warto dodawać earl greya na zimno czy chmiele to przykryją ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Czyli 40g na goryczke dales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 No tak zacmiło mnie po wykryciu błędu hm miało być egipa a pewnie wyjdzie wcipa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) jest sprawa w wannie chłodzi się blonde, niestety wydajność mnie niemile zaskoczyła skutkiem czego dałem zbyt mało cukru - o ok 150g (celowałem w 17blg a wyszło 15. Czy mogę zagotować jakąś minimalną ilość wody z taką ilością cukru, po czym wlać ów roztwór do chłodzącej się brzeczki lub zdezynfekowanego fermentatora w którym odbędzie się fermentacja ? Proszę o odpowiedź, sprawa jest pilna Edytowane 3 Marca 2017 przez mina obelżywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarbiskup Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) jest sprawa w wannie chłodzi się blonde, niestety wydajność mnie niemile zaskoczyła skutkiem czego dałem zbyt mało cukru - o ok 150g (celowałem w 17blg a wyszło 15. Czy mogę zagotować jakąś minimalną ilość wody z taką ilością cukru, po czym wlać ów roztwór do chłodzącej się brzeczki lub zdezynfekowanego fermentatora w którym odbędzie się fermentacja ? Proszę o odpowiedź, sprawa jest pilna Aż tak to nie miałem nigdy ale, kiedyś zapomniałem wsypać cukier I zagotowałem całą brzeczkę i wyszło bardzo dobre piwo Edytowane 3 Marca 2017 przez browarbiskup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 jest sprawa w wannie chłodzi się blonde, niestety wydajność mnie niemile zaskoczyła skutkiem czego dałem zbyt mało cukru - o ok 150g (celowałem w 17blg a wyszło 15. Czy mogę zagotować jakąś minimalną ilość wody z taką ilością cukru, po czym wlać ów roztwór do chłodzącej się brzeczki lub zdezynfekowanego fermentatora w którym odbędzie się fermentacja ? Proszę o odpowiedź, sprawa jest pilna Aż tak to nie miałem nigdy ale, kiedyś zapomniałem wsypać cukier I zagotowałem całą brzeczkę i wyszło bardzo dobre piwo nie pasuje mi jeszcze raz gotować brzeczke bo chce iść w miarę normalnej porze spać Raczej zagotuje, nic się nie powinno zadziać, skoro podobnie się czyni w przypadku dodawania cukru do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 jest sprawa w wannie chłodzi się blonde, niestety wydajność mnie niemile zaskoczyła skutkiem czego dałem zbyt mało cukru - o ok 150g (celowałem w 17blg a wyszło 15. Czy mogę zagotować jakąś minimalną ilość wody z taką ilością cukru, po czym wlać ów roztwór do chłodzącej się brzeczki lub zdezynfekowanego fermentatora w którym odbędzie się fermentacja ? Proszę o odpowiedź, sprawa jest pilna Nie taka pilna. Spokojnie możesz to zrobić w trakcie wysokich krążków (czy jak to się nazywa). Możesz dodać cukier ale 11% czystej sacharozy to już trochę dużo (zwiekszasz wytrawność, mogą pojawić się nuty bimbrowe). Lepiej jak w najbliższych dniach skombinujesz ekstrakt i go dodasz. (ilość możesz policzyć w PPPP). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Możesz powiedzieć jak wyliczyles te 11%? Kolega nie podał wielkości warki. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 warka ok 17-18l, niestety dokładnie będę wiedział po przelaniu fermentatora. Rozpuściłem 200g glukozy w 0,1l, niech się dzieje co chce, mam już dość tego piwska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Możesz powiedzieć jak wyliczyles te 11%? Kolega nie podał wielkości warki. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka 2 plato z 17. Oczywiście możemy dyskutować nad dokładnością założeń i zaokrąglaniem... tylko nie to jest przedmiotem :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi