Gawron Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 30 minut temu, grzegorz.jura napisał: Ponowię swoje pytanie? Dziś 17 dzień cichej, nadal fermentuje na cichej. 5Blg ale jest nagazowane. Dalej czekać? Jeżeli od dłuższego czasu jest 5Blg i się nie zmienia to znaczy, że fermentacja się zakończyła. Główną oznaką fermentacji jest spadek poziomu cukru, a nie bulkania, bąbelki i osady. Minął już miesią, więc ja bym butelkował. grzehu.jura 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Pomijajac fakt klarowania w wyzszej tempetaturze, jaki jest sens robienia piwa wysokoalkoholowego na drozdzach weizenowych, gdzie gozdzik i banan wymagaja dosc sprawnego wypicia? Kupiłem zestaw z linku poniżej. Był w powiązanych więc wymyśliłem że to dobre drożdze. W końcu porter pszeniczny. https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/porter_pszeniczny_22_blgZobaczymy co wyjdzie po trzech miesiącach. Jednak muszę zrobić jeszcze jeden pomiar. Dwa są podobne. Jednak lekka piana na górze mnie martwi, czy tam jeszcze się coś nie dzieje.W piątek było trzy tygodnie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) 13 godzin temu, cen16 napisał: Masz zamiar to filtrować po powrocie? (w nocy) Zasyp taki nie najprostszy do filtracji/wysładzania więc może się trochę przeciągnąć. Oczywiście życzę powodzenia i bezproblemowego wysładzania. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.Z wysładzaniem uwinąłem się w dwie godziny z haczykiem.A do wysładzania używam wężyka z oplotem plus takiego metalowego koszyczka za jakieś 16-17 zł. http://bazylia.pl/przykrywka-zielona-cara-como-kela.html. Serdecznie wszystkim polecam. Edytowane 2 Grudnia 2017 przez Artur.G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Godzinę temu, Artur.G napisał: A do wysładzania używam wężyka z oplotem plus takiego metalowego koszyczka za jakieś 16-17 zł. http://bazylia.pl/przykrywka-zielona-cara-como-kela.html. Serdecznie wszystkim polecam. Możesz wytłumaczyć jak używasz tego koszyczka do spółki z oplotem, bo nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 12 godzin temu, INTseed napisał: Robie na fm41. Miałem gęstwe. Jak się nie wyklaruje jakoś bardziej to wystawie fermentor na balkon. Nie wiecie przy jakiej temperaturze zamarza piwko o alkoholu około 10%? W temperaturze 0 C 3 godziny temu, INTseed napisał: Kupiłem zestaw z linku poniżej. Był w powiązanych więc wymyśliłem że to dobre drożdze. W końcu porter pszeniczny.https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/porter_pszeniczny_22_blg Zobaczymy co wyjdzie po trzech miesiącach. Jednak muszę zrobić jeszcze jeden pomiar. Dwa są podobne. Jednak lekka piana na górze mnie martwi, czy tam jeszcze się coś nie dzieje. W piątek było trzy tygodnie fermentacji. To bardzo dobre drożdże, tylko ogólnie ten styl jakiś taki trochę dziwny. Wydaje mi się że portery pszeniczne powinny mieć około 16 blg. Ale to się właśnie nazywa kraft w piwowarstwie domowym, czyli robisz co chcesz. A sprawdzałeś spławikiem/balingometrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Tylko refraktometrem dwa razy. Odfermentowało do około 12-11.5 brix.Ale próbki są zamazane. Od drożdzy?Według kalkulatora to około 10% Sprawdze za dwa dni czy będzie tak samo.Jeśli tak to koło środy zabutelkuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 3 godziny temu, INTseed napisał: Tylko refraktometrem dwa razy. Odfermentowało do około 12-11.5 brix. Ale próbki są zamazane. Od drożdzy?Według kalkulatora to około 10% Sprawdze za dwa dni czy będzie tak samo. Jeśli tak to koło środy zabutelkuję. Od drożdży albo od alkoholu. I tak będzie najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Dnia 2.12.2017 o 12:51, Gawron napisał: Możesz wytłumaczyć jak używasz tego koszyczka do spółki z oplotem, bo nie rozumiem. Żeby nie kłaść koszyka na wężyku, zrobilem na dole otwór tak żeby wężyk wszedł do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 12 minut temu, Artur.G napisał: Żeby nie kłaść koszyka na wężyku, zrobilem na dole otwór tak żeby wężyk wszedł do środka Dalej nie kumam. Na czym tworzy się złoże filtracyjne. Na koszyku, czy wężyku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Pewnie główne młóto osiada na koszyku, a wężyk pełni rolę drugiego filtra (jest pod koszykiem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 23 minuty temu, Artur.G napisał: Żeby nie kłaść koszyka na wężyku, zrobilem na dole otwór tak żeby wężyk wszedł do środka. Możesz zrobić zdjęcie tego wynalazku? też jakoś nie czaję jak to połączyłeś. Z tego co mi się zdawało - są to osobne "narzędzia" do filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 To trochę bez sensu. Wężyk nic Ci nie przefiltruje jeżeli nie będzie na nim leżeć łuska. Wywal ten koszyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 30 minut temu, Gawron napisał: Dalej nie kumam. Na czym tworzy się złoże filtracyjne. Na koszyku, czy wężyku. Na koszyku a pod nim jest wężyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 21 minut temu, Tombatold napisał: Możesz zrobić zdjęcie tego wynalazku? też jakoś nie czaję jak to połączyłeś. Z tego co mi się zdawało - są to osobne "narzędzia" do filtracji. Jak wrócę do domu to zrobię zdjęcie i wrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 24 minuty temu, grzegorz.jura napisał: Pewnie główne młóto osiada na koszyku, a wężyk pełni rolę drugiego filtra (jest pod koszykiem). Dokladnie tak jak piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Jeśli wężyk jest pod spodem to po co on jest? Przecież złoże jest na siatce. Wężyk sam z siebie nie filtruje tylko złoże które jest na nim. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Dnia 2.12.2017 o 13:55, cen16 napisał: W temperaturze 0 C No i po co wprowadzasz w błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Dnia 2.12.2017 o 01:38, INTseed napisał: Robie na fm41. Miałem gęstwe. Jak się nie wyklaruje jakoś bardziej to wystawie fermentor na balkon. Nie wiecie przy jakiej temperaturze zamarza piwko o alkoholu około 10%? http://bfy.tw/FNMY 1 link: Cytuj Przyjmujemy, że chcemy zamrozić zwykłe 500 ml piwo. Alkoholu w browarze jest 5,5%, czyli 27,5 ml. Pozostałe 472,5 ml uznajmy że jest to woda. Na wszelki wypadek zamieńmy stopnie Celsjusza na Kelwina, czyli: 0oC = 273 K, -114oC = 129 K. Czas na obliczenia: (27,5 ml × 129 K + 472,5 ml × 273 K)/(500 ml) = 266.73 K = -6,27oC Wniosek: Przy ok. -6,27oC piwo zamarza. Podstaw sobie dane dla 10% i masz. INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Godzinę temu, redlum napisał: Jeśli wężyk jest pod spodem to po co on jest? Przecież złoże jest na siatce. Wężyk sam z siebie nie filtruje tylko złoże które jest na nim. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Siatka ma dość spore oczka.Ja śrutuję słód bardzo drobno przystawką Zelmera do mielenia kawy.Tak więc napewno coś się przedostaje pod nią.Wężykiem odprowadzam wysłodziny,bo nie miałem nic innego pod ręką.A sam pomysł opisany był przez kogoś tutaj na forum o ile dobrze pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Wiec na wężyku zbiera się druga warstwa? Bo jeśli nie, to gdy filtrujesz to tworzy się warstwa na siatce, która na początku coś tam przepuszcza, ale jak się uformuje to powinna dobrze filtrować nawet najmniejsze paprochy. Na początku zwracasz brzeczke aż będzie bez paprochow, a potem odbierasz już czystą. Wężyk w tym momencie nic nie robi. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 30 minut temu, redlum napisał: Wiec na wężyku zbiera się druga warstwa? Bo jeśli nie, to gdy filtrujesz to tworzy się warstwa na siatce, która na początku coś tam przepuszcza, ale jak się uformuje to powinna dobrze filtrować nawet najmniejsze paprochy. Na początku zwracasz brzeczke aż będzie bez paprochow, a potem odbierasz już czystą. Wężyk w tym momencie nic nie robi. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Na to wychodzi,no i odprowadza brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) 4 godziny temu, buber napisał: No i po co wprowadzasz w błąd? 3 godziny temu, bart3q napisał: http://bfy.tw/FNMY 1 link: Podstaw sobie dane dla 10% i masz. Ciekawe czy gdybym ja nic nie napisał to czy koledzy by też tak chętnie podpowiadali koledze? Widzę że z prostego piwowarstwa zaczynacie robić naukę wyższą. Mi się nie che tego liczyć, a kolega INTseed jak chce to niech liczy i trzyma piwo w temperaturze graniczącej z zamarzaniem. Oczywiście do tego jeszcze musi mieć laboratoryjny wzorcowany termometr. Powodzenia. Edytka: Na moje pytanie kilka postów wyżej nikt nie odpowiedział Edytowane 4 Grudnia 2017 przez cen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 @cen16 a na Które pytanie nie udzielono Ci odpowiedzi? skoro szalejesz z odpowiedziami do innych, robisz lagery - to raczej jesteś już wyedukowany. Podejrzewam że focha chcesz strzelić odnośnie czy wystarczy drożdży na 2 warki niezbyt wymagające, ale później coś piszesz o mocniejszym piwie. To wg mnie nie jest pytanie na Ostry dyżur. Zresztą to zaśmiecamy ten temat bzdurami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Dnia 30.11.2017 o 21:42, cen16 napisał: Koledzy mam ambitne plany. W tym momencie fermentuje coś w stylu pilsa 12 blg 22l na s-23. W poniedziałek planuje przelać na cichą i odebrać gęstwę. We wtorek mam ambitne plany żeby zrobić dwie warki. Przede wszystkim dark lagera 14 blg któremu poświęce większą uwagę, będzie fermentowany w lodówce ze sterownikiem temperatury. A drugie to jakiś prosty lagerek 12 blg który będzie fermentował w piwnicy w takiej temperaturze jaka akurat będzie (około 8-15 C) Pytanie czy wystarczy gęstwy? Zwykle odbieram ponad 500 ml. Ale przypuszczam że nie jest to super czysta gęstwa i z tych 500 ml zlewam z góry 200 ml do następnego piwa. Po tych piwach planuje jeszcze portera około 20-22 blg Gęstwę do portera zbierać tylko z dark lagera czy z obu po 200 ml możliwie najczystszej? Czy w związku z tym że w obu piwach będzie (wydaje mi się) dość mało czystej, zdrowej gęstwy drożdżaki dadzą sobie rade później z porterem około 21 blg? Powinno wystarczyć gęstwy. I do obu piw, i do portera. Ja bym zadał do portera gęstwę z jednego piwa - mniejsze ryzyko zakażenia. I jak ktoś wyżej słusznie zauważył - to nie jest sprawa na ostry dyżur. Tak samo jak te nieszczęsne procenty. Szanujcie ten temat, w innych też zwykle szybko pojawiają się odpowiedzi. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) 13 minut temu, bart3q napisał: Powinno wystarczyć gęstwy. I do obu piw, i do portera. Ja bym zadał do portera gęstwę z jednego piwa - mniejsze ryzyko zakażenia. I jak ktoś wyżej słusznie zauważył - to nie jest sprawa na ostry dyżur. Tak samo jak te nieszczęsne procenty. Szanujcie ten temat, w innych też zwykle szybko pojawiają się odpowiedzi. No i wielkie dzięki. Też tak myślałem jak napisałeś ale chciałem się upewnić. No nie wiem czy nie na ostry dyżur, bo ledwo się wyrobiłeś mi odpowiedzieć. Jutro od samego rana warze. Ale ogólnie wiem że jest to wątek do zadawania pytań podczas warzenia, butelkowania itp. Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam Edytowane 4 Grudnia 2017 przez cen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi