Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Recommended Posts

No właśnie, "lustro" brzeczki w dolnych jest puste, a woda w rurce ani drgnie.

Co do górnych, to NIBY coś tam jest, NIBY bulga, ale ... to ZDECYDOWANIE nie jest to. Tym bardziej, że od wtorku minęło 4 dni, a całość wygląda tam samo.

 

Sprawdzałem. Dociskałem wszystko dokładnie, rurkę maksymalnie wcisnąłem do środka korka, a jedyny ruch jaki w niej zaobserwowałem, to moment podnoszenia/przenoszenia wiadra.

 

Edited by ksiegarz5
Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, misiek4251 napisał:

S-04 w 14C to nie jest najlepszy pomysł najlepiejnsie maja w 18-19 nie produkują niewiadomo czego i stabilnie fermentuja.

 

Mi tam z tymi drożdżakami jakoś nie po drodze. Większość warek na nich miałem spapranych. Fermentowałem zaczynając od 15C kończąc na 17C (temp. brzeczki). W 80% warek naprodukowały mi przeraźliwie parszywego syfu.... Wiem, że piwa na nich wygrywały konkursy, sam piłem wiele wybornych piwek na s-04 ale jednak podziękuję, ja już ich nie będę używał jednak. Na którymś amerykańskim forum jest jeden wątek w tym temacie. Jeden z piwowarów (z doświadczeniem kilkusetwarkowym) miał 70% współczynnik skopanych piw na tych drożdżach, przy innych wychodziły mu prawie zawsze piwa doskonałe. Ma ktoś z was również takie nieciekawe doświadczenia? (sorry za lekki offtop)

Link to comment
Share on other sites

41 minut temu, Jancewicz napisał:

 

Mi tam z tymi drożdżakami jakoś nie po drodze. Większość warek na nich miałem spapranych. Fermentowałem zaczynając od 15C kończąc na 17C (temp. brzeczki). W 80% warek naprodukowały mi przeraźliwie parszywego syfu.... Wiem, że piwa na nich wygrywały konkursy, sam piłem wiele wybornych piwek na s-04 ale jednak podziękuję, ja już ich nie będę używał jednak. Na którymś amerykańskim forum jest jeden wątek w tym temacie. Jeden z piwowarów (z doświadczeniem kilkusetwarkowym) miał 70% współczynnik skopanych piw na tych drożdżach, przy innych wychodziły mu prawie zawsze piwa doskonałe. Ma ktoś z was również takie nieciekawe doświadczenia? (sorry za lekki offtop)

Mi ostatnio naprodukowały troche estrow delikatny banan wyszedł bo w pomieszczeniu docelowym były wachania od 17 do 14-15 przestały pracować po 2 dniach zamieszałem i przeniosłem do stałej 21 no i delikatnie czuć bananem jako ze to jest golden ale to chmielu niema za duzo. Ja czuje bardzo kroliki doswiafczalne czuja słabo lub wcale i wszyscy chwala mówią ze piwo pierwsza klasa ale ja czuje te estry no i tendencja jest do zanikania tych aromatow bo po nagazowaniu czułem bardzo a teraz jedynie lekko. A no i kiedyś przy fermentacji wydzielały siarkowodór ale to jeden raz tak miałem a ulotnił sie z co2 i w gotowym piwie nie było po nim sladu.

Link to comment
Share on other sites

Mój dzisiejszy Dry Stout miał mieć 12 BLG, a wyszło 10,5. Czy suchy ekstrakt słodowy bądź cukier mogę dodać do już schłodzonej brzeczki, chwilę przed dodaniem drożdży? 

Link to comment
Share on other sites

22 godziny temu, misiek4251 napisał:

Mi ostatnio naprodukowały troche estrow delikatny banan wyszedł bo w pomieszczeniu docelowym były wachania od 17 do 14-15 przestały pracować po 2 dniach zamieszałem i przeniosłem do stałej 21 no i delikatnie czuć bananem jako ze to jest golden ale to chmielu niema za duzo. Ja czuje bardzo kroliki doswiafczalne czuja słabo lub wcale i wszyscy chwala mówią ze piwo pierwsza klasa ale ja czuje te estry no i tendencja jest do zanikania tych aromatow bo po nagazowaniu czułem bardzo a teraz jedynie lekko. A no i kiedyś przy fermentacji wydzielały siarkowodór ale to jeden raz tak miałem a ulotnił sie z co2 i w gotowym piwie nie było po nim sladu.

Oj, jakbym miał tylko banany to bym nie narzekał... ☺️ U mnie to naprawdę strasznie syfu narobiły. 

Link to comment
Share on other sites

Górne, po spędzeniu doby w kuchni ruszyły. Teraz znajduję się w fermentorze ładna czapa piany a rurka bulga regularnie.

Dolne zaczęły pracować w dniu dzisiejszym!! :D

Dwa dni w ciepłym miejscu dały pozytywny efekt, ale mam nadzieję, że przez to nie będzie jakiś nieprzyjemnych aromatów w porterze. ;p

 

Dziękuję wszystkim za rady i dobre chęci. ^^

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Za 30 minut wsypuję do gara (pod koniec chmielenia) śliwki suszone. Ile proponujecie dać, żeby nie przykryły zbytnio piwa?

Imperialny porter bałtycki ~25 blg 21-22 litry.

Link to comment
Share on other sites

44 minuty temu, kamilg20 napisał:

Za 30 minut wsypuję do gara (pod koniec chmielenia) śliwki suszone. Ile proponujecie dać, żeby nie przykryły zbytnio piwa?

Imperialny porter bałtycki ~25 blg 21-22 litry.

Poszło 0,3 kg.

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Mam problem z brzeczką IPA. Po pierwsze jest straszliwie mętna. Chmiel jest wszechobecny. Wyszła zupa chmielowa. Trochę odfiltrowałem przez gazę, a później przez gęste sitko, ale nie pomogło wiele. Po fermentacji cichej wyklaruje się? Zapewne mieliście takie problemy. Swoją drogą to już piwo było straszliwie mętne.

Drugi problem to gęstość brzeczki. Chciałem otrzymać 12 L 17 blg, a na razie mam 8 L brzeczki ponad 25 blg. Możecie mi pomóc? Obliczyłem, że jeśli dolałbym 5,5 L wody otrzymam zakładane 17 blg. Ktoś mógłby  podać mi wzór na określenie gęstości brzeczki?

 

Pozdrawiam,

Mateusz.

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, markus383 napisał:

Witam.

Mam problem z brzeczką IPA. Po pierwsze jest straszliwie mętna. Chmiel jest wszechobecny. Wyszła zupa chmielowa. Trochę odfiltrowałem przez gazę, a później przez gęste sitko, ale nie pomogło wiele. Po fermentacji cichej wyklaruje się? Zapewne mieliście takie problemy. Swoją drogą to już piwo było straszliwie mętne.

Drugi problem to gęstość brzeczki. Chciałem otrzymać 12 L 17 blg, a na razie mam 8 L brzeczki ponad 25 blg. Możecie mi pomóc? Obliczyłem, że jeśli dolałbym 5,5 L wody otrzymam zakładane 17 blg. Ktoś mógłby  podać mi wzór na określenie gęstości brzeczki?

 

Pozdrawiam,

Mateusz.

Brzeczka z dużą ilością chmielu przeważnie tak wygląda. Na pewno po fermentacji większość opadnie na dno. Jeśli robisz cichą z chmieleniem to polecam przefiltrować przed rozlewie przez pończochę lub coś podobnego.

 

Na oko to musisz dolać 4 litry i będziesz miał w przybliżeniu 12 l 17 blg.

 

Wrzucam kalkulatory:

https://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/

 

https://www.brewersfriend.com/brix-converter/

Link to comment
Share on other sites

48 minut temu, markus383 napisał:

Witam.

Mam problem z brzeczką IPA. Po pierwsze jest straszliwie mętna. Chmiel jest wszechobecny. Wyszła zupa chmielowa. Trochę odfiltrowałem przez gazę, a później przez gęste sitko, ale nie pomogło wiele. Po fermentacji cichej wyklaruje się? Zapewne mieliście takie problemy. Swoją drogą to już piwo było straszliwie mętne.

Drugi problem to gęstość brzeczki. Chciałem otrzymać 12 L 17 blg, a na razie mam 8 L brzeczki ponad 25 blg. Możecie mi pomóc? Obliczyłem, że jeśli dolałbym 5,5 L wody otrzymam zakładane 17 blg. Ktoś mógłby  podać mi wzór na określenie gęstości brzeczki?

 

Pozdrawiam,

Mateusz.

Jaki zasyp? Kilka razy miałem "mleko" przy użyciu większej ilości pszenicznego lub orkiszowego. Chmiel opadnie lub/i zostanie u góry na ściankach po fermentacji. Dodatkowo zrobisz cold crash i będzie prawie jak kryształ.

Link to comment
Share on other sites

W zasypie miałem miałem 5,7% słodu pszenicznego, tyle samo wiedeńskiego, 68, 2 % Pale Ale, 13 % płatków owsianych oraz 7 % laktozy. Najprawdopodobniej zmętnienie spowodowały płatki owsiane :/ Teraz dopiero zdałem sobie sprawę, że przegiąłem z ilością w tym moim piwerku. No nic, poczekam, aż skończy się fermentacja. Dolałem wody do uzyskania 11 L. Czekam teraz aż ostygnie.

Link to comment
Share on other sites

Zastanawiam się nad gęstwą zebraną wczoraj z New Englanda 14 blg, po 9 dniach fermentacji burzliwej, zeszło do 3.5 blg. Drozdze to us 05. Podczas zlewania na cichą sporo drożdży pływalo na powierzchni a na dnie było masa agregatów/zbitych grudek. Podejrzewam, że to chmiel który dostał się do fermentora to sprawił.  

 

Na zdjęciu poniżej widać kilka warstw, ale głównie są te agregaty. Piwo kosztowalem i jest bez skazy, smakuje bardzo dobrze. Podobnie gęstwą po jednym dniu pachnie super. Muszę ja przemyć Ale nie wiem czy uda mi się odzyskać wystarczającą ilość do foreign extra stouta. Proszę o podpowiedź. Mogę dac suche drozdze ale wolałbym skorzystać z gęstwy. 

 

 

 

 

 

20180121_092502.jpg

Link to comment
Share on other sites

Przemyj i dawaj gęstwę. Ile potrzebujesz czystej gęstwy na tego FESa? 100-150 ml pewnie maks, spokojnie w tego tyle wyciągniesz.

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Na jutro zaplanowałem podwójne warzenie, ale problem jest taki, że zdaje się że fermentacja burzliwa mojego BW 23 blg jeszcze do końca nie zakończyła się - a będę potrzebował tego fermentora. Obecnie zeszło do 6,5 blg, na powierzchni utrzymują się już jedynie pojedyncze, niewielkie skupiska piany, bulka sporadycznie (ale wciąż bulka) - a więc prawie zakończona. Pytanie, czy mogę je już zlać na cichą? Jak rozumiem, przez przynajmniej miesiąc cichej (z kostkami drewnianymi), resztki cukrów zostaną dożarte, ale czy takie przenoszenie jednak nie do końca przefermentowanego piwa nie wniesie jakichś wad? Nigdy tak nie robiłem stąd moje pytanie. 

Link to comment
Share on other sites

Jak już musisz przelewać to zadbaj o to, żeby po przelaniu dostało tam się dość drożdży, żeby zakończyć robotę.

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jutro rano będę warzył witbiera (już trzeciego) Problem w tym, że słody i niesłodowaną pszenicę ześrutowałem dziś do jednego wora :facepalm: . Normalnie to kleikowałem pszenicę. Czy jeśli wrzucę wszystko do gara z wodą i będę normalnie zacierał słody i pszenicę to się zatrze? Ile to będzie trwało? Jeśli nawet 2h - 3h to ok, a może znacznie dłużej?

Zasyp: Pilzneński 2

Pszenica 1,5

Pszeniczny słód 0,7

Heidelberg jęczmienny 0,6 kg.

 

Plan zacierania: 50°C - 10'

66°C - ?

72°C - ?

78°C i przejście do filtracji.

Link to comment
Share on other sites

Jutro rano będę warzył witbiera (już trzeciego) Problem w tym, że słody i niesłodowaną pszenicę ześrutowałem dziś do jednego wora :facepalm: . Normalnie to kleikowałem pszenicę. Czy jeśli wrzucę wszystko do gara z wodą i będę normalnie zacierał słody i pszenicę to się zatrze? Ile to będzie trwało? Jeśli nawet 2h - 3h to ok, a może znacznie dłużej?
Zasyp: Pilzneński 2
Pszenica 1,5
Pszeniczny słód 0,7
Heidelberg jęczmienny 0,6 kg.
 
Plan zacierania: 50°C - 10'
66°C - ?
72°C - ?
78°C i przejście do filtracji.
Ja robiłem bez kleikowania i nikt się nie skarżył.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Jutro rano będę warzył witbiera (już trzeciego) Problem w tym, że słody i niesłodowaną pszenicę ześrutowałem dziś do jednego wora :facepalm: . Normalnie to kleikowałem pszenicę. Czy jeśli wrzucę wszystko do gara z wodą i będę normalnie zacierał słody i pszenicę to się zatrze? Ile to będzie trwało? Jeśli nawet 2h - 3h to ok, a może znacznie dłużej?
Zasyp: Pilzneński 2
Pszenica 1,5
Pszeniczny słód 0,7
Heidelberg jęczmienny 0,6 kg.
 
Plan zacierania: 50°C - 10'
66°C - ?
72°C - ?
78°C i przejście do filtracji.
Pszenica kleikuje w 58-64 °C, skleikuje w trakcie zacierania.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.