Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Mam gęstwę około 300ml z pierwszego nastawu z dnia 16.06.18 stoi w lodówce. Chciał bym jej użyć do Warki przenicznej ale boje się czy ruszy. Co mogę zrobić aby sprawdzić, pobudzić ją przed zadaniem do fermentacji. Jest sens ryzykować czy lepiej kupić saszetkę nowych drożdży ?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Ski-ba napisał:

Mam gęstwę około 300ml z pierwszego nastawu z dnia 16.06.18 stoi w lodówce. Chciał bym jej użyć do Warki przenicznej ale boje się czy ruszy. Co mogę zrobić aby sprawdzić, pobudzić ją przed zadaniem do fermentacji. Jest sens ryzykować czy lepiej kupić saszetkę nowych drożdży ?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
 

Możesz powąchać czy pachnie ok, zadać do wody z cukrem w butelce PET i sprawdzić po paru dniach czy ruszyły. Ale trochę stara jest, ja bym nie ryzykował. Jeśli dodatkowo to jakieś standardowe suchary to tym bardziej kup nową paczkę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 28/08/2018 o 14:31, Ski-ba napisał:

Mam gęstwę około 300ml z pierwszego nastawu z dnia 16.06.18 stoi w lodówce. Chciał bym jej użyć do Warki przenicznej ale boje się czy ruszy. Co mogę zrobić aby sprawdzić, pobudzić ją przed zadaniem do fermentacji. Jest sens ryzykować czy lepiej kupić saszetkę nowych drożdży ?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
 

Do kibla. Zwłaszcza jak to drożdże do pszenicy, które najszybciej mutują. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 28.08.2018 o 14:31, Ski-ba napisał:

Mam gęstwę około 300ml z pierwszego nastawu z dnia 16.06.18 stoi w lodówce. Chciał bym jej użyć do Warki przenicznej ale boje się czy ruszy. Co mogę zrobić aby sprawdzić, pobudzić ją przed zadaniem do fermentacji. Jest sens ryzykować czy lepiej kupić saszetkę nowych drożdży ?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
 

Możesz rzucić kostką, ale lepiej rzucić słoikiem do kosza ;)

ps po 2,5 miesiącach to nawet przenicznie nie wyjdzie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwie łyżeczki drożdży dodałem na 900gr wody i 100gr cukru. Fermentacja ruszyła po 5 godzinach, jak butelka pet przestanie pęcznieć to zmierzę jak drożdże sobie poradziły z cukrem. Myślę żeby zrobić nastaw na tej gęstwie a jeśli słabo będą pracować to dodam nowe, jeśli tak można zrobić ?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwie łyżeczki drożdży dodałem na 900gr wody i 100gr cukru. Fermentacja ruszyła po 5 godzinach, jak butelka pet przestanie pęcznieć to zmierzę jak drożdże sobie poradziły z cukrem. Myślę żeby zrobić nastaw na tej gęstwie a jeśli słabo będą pracować to dodam nowe, jeśli tak można zrobić ?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Ale po co ryzykować używając jakichś zabytków-weteranów, jak można kupić nową paczkę drożdży do weizenow i po prostu ją zadać? Tym bardziej, że nawet jeśli będzie to underpitching to w weizenie jest wskazany. :v

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 01/09/2018 o 17:30, Ski-ba napisał:

Dwie łyżeczki drożdży dodałem na 900gr wody i 100gr cukru. Fermentacja ruszyła po 5 godzinach, jak butelka pet przestanie pęcznieć to zmierzę jak drożdże sobie poradziły z cukrem. Myślę żeby zrobić nastaw na tej gęstwie a jeśli słabo będą pracować to dodam nowe, jeśli tak można zrobić ?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
 

Pytanie czy chcesz zrobić dobre piwo czy tylko piwo. Jak tylko piwo to ładuj tę gęstwę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie mam problem, robię pierwszy 2 raz warkę na zacierze Foreigh Smoked Stout 16 BLG 25 litrów, jestem na etapie filtracji i przelewam brzeczkę do fermentora z kranikiem i wężem z oplotu ale cała brzeczka się chyba nie zmieści!! Co mam robić, próbować upchać całą zawartość, odczekać i filtrować czy najpierw część przefiltrować do 2BLG a potem resztę?

 

EDIT: Udało się wlać całość :) Zostało 1cm od góry fermentora :D

Edytowane przez garot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie mam problem, robię pierwszy 2 raz warkę na zacierze Foreigh Smoked Stout 16 BLG 25 litrów, jestem na etapie filtracji i przelewam brzeczkę do fermentora z kranikiem i wężem z oplotu ale cała brzeczka się chyba nie zmieści!! Co mam robić, próbować upchać całą zawartość, odczekać i filtrować czy najpierw część przefiltrować do 2BLG a potem resztę?

 

EDIT: Udało się wlać całość  Zostało 1cm od góry fermentora

No w sumie... Wrzucasz do fermentora ile wlezie, czekasz aż usiądzie złoże, puszczasz cześć filtratu, dorzucasz to o zostało, filtrujesz dalej. Aaalbo! Rozkładasz na 2 fermentory.

 

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Szybkie pytanko...warzę pierwszy raz od ponad roku i nie wiem co sie stało, ale nagle moja wydajność przerosła moje oczekiwania wielokrotnie. A mam tylko jedną paczkę sucharów S-04(oraz jedną paczkę S-05 ale to bez sensu mieszać?) miało być 20l 15blg a jest 24l 18blg(Zakładałem we wzorze wydajność 52% a wyszło ponad 72%). Ile wylać brzeczki i do jakiego poziomu rozcieńczyć żeby jedna paka sucharów dała radę? 22l 16blg da radę czy to już przesada? Styl to tropical stout.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaszczep w dwóch fermentorach dwoma szczepami. Dzisiaj niedziela handlowa, wiec możesz nawet skoczyć do jakieś Ciastoramy po wiadro z pokrywką (nie, nie musi mieć bulbulatora). One są z polietylenu lub polipropylenu tak jak fermentory i najczęściej to są dokładnie te same wiadra co np. na marmoladę. z tym samym atestem (wybitym na dnie) i z nadrukiem sklepu. Będziesz miał przy okazji porównanie dwóch szczepów w dwóch równoległych nastawach. W razie kompletnego braku możliwosci zakupu drugiego fermentora, ja bym zadał mieszanką.

Edytowane przez c64club
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam robię starter 1l na brzeczce 6blg drożdże ardennes i mam pytanie: czy użyłem zbyt małej gęstości brzeczki?

I drugie czy kolba ma być zasłonięta cały czas od góry folią aluminiową ? , a może odsłaniać od czasu do czasu aby dostały trochę tlenu?

Dzięki za odpowiedzi z góry i pozdrawiam Konrad

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, darnok267 napisał:

czy użyłem zbyt małej gęstości brzeczki?

Najczęściej używa się brzeczki 10Blg, ale teraz już trochę późno żeby kombinować.

http://blog.homebrewing.pl/starter-drozdzowy-prosta-instrukcja-ze-zdjeciami/

Dori pisze o ekstrakcie 7-10Blg więc nie powinno być źle.

3 godziny temu, darnok267 napisał:

I drugie czy kolba ma być zasłonięta cały czas od góry folią aluminiową ? 

Tak, ma to na celu zapobiegnięcie zakażenia startera.

 

3 godziny temu, darnok267 napisał:

a może odsłaniać od czasu do czasu aby dostały trochę tlenu?

Nie, jak wyżej, może wtedy ci coś wlecieć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam że główną Warkę planuje na środę .

Utworzyła się po 14h pół centymetrowa ( kolba 2l) warstwa białych drożdży więc myślę że to wystarczy na 20 l 11 blg , mam tylko 6blg bo nie kupiłem wcześniej suchego ekstraktu, a postanowiłem zatrzeć słodu - efekt taki że straciłem czas przy tej odrobinie i oddzieleniu białek po gotowaniu zostało mi może pół litra brzeczki. Po rozrobieniu do pojemnošci litrowej mam 6blg, planowałem w 10 Blg, jak opisuje Dori ale tak wyszło?

Edytowane przez darnok267
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć!

 

Wczoraj poczyniłem lagera wiedeńskiego z zestawu surowców TB. 

Drożdże Fermentis W-34/70 dwie paczki.

BLG prawie tak jak zakładane czyli 12.

Temperatura pomieszczenia, w którym fermentuje równiutkie 10 C.

 

Jest to mój pierwszy dolniak, chciałem po cichej lagerować w lodówce w 2-3 stopniach.

Czytam o lagerowniu na forum, odkopuje jakieś stare tematy i pojawia się pytanie - Co z refermentacją takiego piwa? Klasycznie chciałem dodać glukozy do butelek. Czy drożdże wytrzymają kilkutygodniowe lagerowanie w takiej temperaturze czy muszę zebrać gęstwę? Jeżeli tak to kiedy? Czytałem że najlepsze są te zbierane po kilku dniach od startu fermentacji z góry brzeczki ale nie chciałbym im też przeszkodzić w pracy.

Nie zbierałem jeszcze gęstwy i nie wiem czy bezpieczniej nie byłoby dosypać suchych z paczki. 

Z drugiej strony to te dwie paczki kosztowały mnie już 30 pln na 20L piwa, więc może byłby to odpowiedni moment żeby nauczyć się zbierać gęstwę m.in. w celu oszczędności:)

Czy te podane wyżej warte są zbierania?

 

 

Dzięki!

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, filipja napisał:

Czy te podane wyżej warte są zbierania?

Każde są warte zbierania. Ja najwięcej używam us-05 i je również zbieram mimo stosunkowo niskiej ceny (+/- 10 zł). Robię na nich nawet do 6 warek więc 50 dych pozostaje w kieszeni. Poza tym kolejne piwa (już na gęstwie) wychodzą lepsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, filipja napisał:

Jest to mój pierwszy dolniak, chciałem po cichej lagerować w lodówce w 2-3 stopniach.

Czytam o lagerowniu na forum, odkopuje jakieś stare tematy i pojawia się pytanie - Co z refermentacją takiego piwa? Klasycznie chciałem dodać glukozy do butelek. Czy drożdże wytrzymają kilkutygodniowe lagerowanie w takiej temperaturze czy muszę zebrać gęstwę?

Drozdze wytrzymaja na luzie, mi piwo zamarzlo mam wrazenie ze cale i stalo tak sobie jakies 2 tygodnie na mrozie, jak je w koncu postanowilem rozlac to z 23 litrow zostalo kolo 5 litrow lodu w wiadrze. 

Nic nie dodawalem a piwo nagazowalo sie zgodnie z planem w ciagu jakichs 3 tygodni. Byl to dry stout na US-05. 

 

A co do gestwy to jasne ze warto, zawsze lepsza zdrowa gestwa niz suchary czy nawet starter. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 9.10.2018 o 22:32, filipja napisał:

Czytałem że najlepsze są te zbierane po kilku dniach od startu fermentacji z góry brzeczki ale nie chciałbym im też przeszkodzić w pracy.
 

 

No jesli dolnej fermenacji to nie z gory tylko juz z dolu po fermentacji :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odświeżę temat.

Zebrałem drożdże us-5  obawiam się że jest ich troszkę za mało do american stout. Warka będzie miała 25 L. Chciał bym je namnożyć ale nie mam ani brzeczki  ani żadnego ekstraktu słodowego.

Jest może jakiś patent na inny składnik do namnożenia? 

A, może jest ktoś z okolic Gliwic / Knurowa i może posiada coś takiego ( odkupię) potrzebuję około 1 litra  do kolby żeby miało około 5 - 8 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.