Łyskacz Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 (edytowane) Nada się ??? Wali chlorem tak ze aż w głowie się kręci Edytowane 7 Czerwca 2019 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Do udrażniania rur najczęściej stosuje się wodorotlenek sodu lub potasu - być może, tutaj dodali jeszcze jakiś związek chloru. Na pewno, toto wybije wszystko co się rusza - tylko warto potem bardzo dokładnie wypłukać wszystko wodą. A potem pewnie zdezynfekować po tej wodzie, i wtedy wystarczy już jakiś Oxi czy Starsan. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 9 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 Achtung Achtung ! Rozszczelnił sie kranik i piwerko cieknie. Znalazłem awaryjny kranik ale na w środku plesń. Czy wymycie, wyparzenie i moczenie w starsanie załatwi temat pleśni? Nie mam jak podjechać po kranik bo z dzieciakami jestem i nie mam się jak ruszyć... Wystarczy najzwyklejszy ocet spirytusowy.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinio Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Pytanie dotyczy cydru (Sok tłoczony z jabłek 10l + 0,5l soku z malin) 12 blg, po 3 tygodniach fermentacji (przestało bulkać 4 dni temu), otworzyłem fermentor i zobaczyłem coś takiego jak na zdjęciu. czy to pleśń? Jeśli tak, to czy można coś z tym jeszcze zrobić? Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 11 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 14 godzin temu, Pinio napisał: Pytanie dotyczy cydru (Sok tłoczony z jabłek 10l + 0,5l soku z malin) 12 blg, po 3 tygodniach fermentacji (przestało bulkać 4 dni temu), otworzyłem fermentor i zobaczyłem coś takiego jak na zdjęciu. czy to pleśń? Jeśli tak, to czy można coś z tym jeszcze zrobić? Plesn raczej, nie choc zdjecie kiepskie. Stawialbym na drozdze, ktore sie oderwaly z tych zlogow na sciankach i sobie plywaja. Opcja druga to powstajaca blona z brettow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anteq92 Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Cześć, mam dość dziwny problem. Dostałem od znajomego 5kg slodu. Myślałem, że to pilznenski i chciałem robić koelsha, ale po mentnosci i problemach z filreacja myślę, że to będzie pszeniczny. Teraz pytanie, o drożdże. Mam suche s33 i k97 (ew us05), czy s33 będą ok? Po tym piwie planuje jeszcze grodziski. Cały zasyp to ten jeden słód (5kg) blg 12* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Miało to łuskę czy wyglądało jak miniatury ziaren kawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anteq92 Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Jak na moje łuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Witam Mam 22 l brzeczki 12,5 BLG, zasyp 90% pszenica 10% pilzneński. Drożdże Mauribrew Weiss Y1433 zadane ok 37 godzin temu i całkowity brak oznak fermentacji czyli nie bulka ;), brak piany, brzeczka generalnie nie wygląda na skolonizowaną. Dla porządku dodam, że drożdże uwodnione, brzeczka napowietrzona mikserem, dodane w 15 st.C., wcześniej z tymi grzybami nie miałem problemu. Zakładam, że fermentacja już nie ruszy, więc dzisiejszego wieczoru chciałbym piwo jakoś reanimować. W lodówce mam jeszcze Safale BE-256 i US-05 a także jakieś amerykańskie chmiele. Które z tych drożdży dodać i co z ewentualnym chmieleniem na zimno czy innymi dodatkami, żeby piwo wyszło smaczne? Z góry dzięki za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 w przenieś w cieplejsze miejsce tak 17-18 i zmierz splawikiem po 48 h, jezeli blg nie spadnie wtedy zacznij sie martwic i uwodnij us-05 i dodaj. Pozdrawiam CERNUNNOS 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magharry Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Robię Ekuanot IPE na SafAle S-33. BLG początkowe - 16. Fermentcja w lodówce z programatorem - 18st. Fermentacja burzliwa trwała tylko 1,5 dnia - podczas bulgotania piękny zapach mango. Po zakończeniu burzliwej pojawił się kwaśny zapach, zniknął po kilku dniach. Po 2 tygodniach mierzę BLG - 7,5. Zmieniłem temp na 19st. Po następnym tygodniu - znowu 7,5BLG. Chyba fermentacja stanęła. Zwiększyłem temperaturę do 20,5 st. ale jakoś wątpię żeby to pomogło. Czy mogę dodać drożdzy na tym etapie? Muszą być te same czy mogą być inne? Czy ktoś jest z Torunia i w weekend jest w stanie poratować mnie jakimiś drożdżami? Jakieś inne pomysły co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Napisz coś więcej. Ile litrów, ile drożdży. Jak zacierałeś, czym mierzyłeś obecne BLG? Refraktometr? Uwadniałeś drożdże, ile czasu zanim trafiły do brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magharry Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 (edytowane) 20 litrów, 2x S-33. BLG mierzyłem balingomierzem (spławikiem?). Uwadaniałem drożdże, wszystko "książkowo". Mineło z godzinę, półtorej zanim trafiły do napowietrzonej brzeczki. Przy zacieraniu trochę za bardzo podgrzałem (do 80st., ale tylko miejscowo i bardzo szybko sie schłodziło do 68st po przemieszaniu). Aktualnie w smaku i zapachu bardzo na plus. Edytowane 16 Sierpnia 2019 przez magharry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 31 minut temu, magharry napisał: Mineło z godzinę, półtorej zanim trafiły do napowietrzonej brzeczki. To niestety mało "książkowo". Powinno to trwać nie dłużej niż pół godziny. Potem drożdże zaczynają głodować i trup ściele się gęsto. Temperatury fermentacji nie były jakoś bardzo niskie, ale faktycznie coś za szybko skończyły, zeżarły raptem połowę. Sprawdź spławik, może z min coś nie jest w porządku. Może masz drugi dla porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magharry Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Nie mam drugiego do porównania, ten dopiero co kupiłem bo poprzedni zbiłem. Jeśli przetrzymałem drożdże, i to jest przyczyna, to czy mogę teraz dorzucić nowych? Muszą być S-33 czy może być coś innego? Rozumiem, że jakbym na tym etapie zaprzestał i zabutelkował, to oprócz mniejszej ilości alkoholu, w niekorzystnym scenariuszu, drożdże mogłyby się obudzić jakimś cudem i sprawić mi niespodzianki w postaci granatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Jeżeli faktycznie jest 7,5°Blg, to granaty są pewne, chyba ze piwo spasteryzujesz, ale i tak bym się obawiał, czy coś tam nie ruszy z czasem. 1 Sprawdzałeś go na czystej wodzie? 2 Czy pomiar początkowy był robiony tym cukromierzem czy poprzednim? Może warto wykalibrować balingomierz na roztworach o znanym Blg i sprawdzić czy prawidłowo pokazuje. Być może tu jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magharry Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 1. Przed chwilą. Woda - zgodnie z planem - 0 BLG 2. BLG początkowe mierzyłem właśnie tym balingomierzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Moim skromnym zdaniem winą jest zbyt mało drożdży czyli to co korzen16 napisał. Książkowo to 15-20 minut. Dodałbym nowych drożdży ze dwie paczki bo raczej słabo się namnożą. Nie napowietrzaj już, a do kubka do uwadniania po 10 minutach dodaj trochę tego niedofermentowanego piwa, po kolejnych 5 następną porcję. I najważniejsze - pamiętaj że grzebiesz przy fermentującym piwie także najwyższe standardy higieny, łapy zdezynfekuj, nie rób przeciągów itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zrób jak pisze Henx, Przy tym co jeszcze zostało do zrobienia może nowe drożdże pomogą 10 godzin temu, magharry napisał: Muszą być S-33 czy może być coś innego? A co masz innego na stanie? Jeżeli musisz dokupić, to te same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magharry Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Okazało się, że podniesienie do temperatury do 20,5-21,5st sprawiło że drożdże obudziły się. Wieczko ponownie napuchło i bąbluje, ponownie zrobiła się piana. Na szczęście nie zdążyłem zamówić nowych drożdży. Dzięki za wszelkie rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Przecież w pierwszym swoim poście napisałeś, że masz 20,5 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magharry Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Nie, napisałem ze zwiększyłem do 19 a tuż przed napisaniem posta do 20,5 z dopiskiem ze watpie żeby to pomogło. To był późny i zimny wieczor wiec właściwa temp wskoczyła dopiero następnego dnia. I dopiero po dwóch dniach w temp miedzy 20,5-21,5 zaczęło się coś dziać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 To nie zawracaj więcej dupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magharry Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 7 godzin temu, Henx napisał: To nie zawracaj więcej dupy. Błyskotliwość na wysokim poziomie. Podobnie jak czytanie ze zrozumieniem. Od tego jest ten wątek, żeby pomagać. Jak masz z tym problem to po co w ogóle odpisujesz? Najlepiej nie odpisuj, żeby nie zrażać kolejnych nowych amatorów domowego warzenia piwa, którym problem rozwiąże się sam z siebie i fakt ten Cię zirytuje bo ruszyłeś palcami żeby doradzić a tu o, niepotrzebnie. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 2 godziny temu, magharry napisał: Od tego jest ten wątek, żeby pomagać. W NAGŁYCH sytuacjach. Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi