Jacenty Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 To po prostu drożdże na powierzchni pływające. Jeśli koniecznie szukasz infekcji to możesz bać się tych pianek kilku, gdyby było ich dużo to infekcje masz. Ale jeśli jej nie szukasz to się nie przejmuj, wygląda normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Ile na cichej ma być Pale Ale ekst. 12??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Tydzień w zupełności wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Tydzień w zupełności wystarczy. myślałem że dwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Może być dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Może być i trzy. Nie ma reguły. Przeważnie tydzień wystarczy, ale w warzeniu piwa ważniejsze są zdrowy rozsądek, cierpliwość i wyczucie niż liczenie dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 no dobra a ile ma leżakować to piwo? w instrukcji mam napisane: 1-2 dni w temp. pokojowej, a następnie w niskiej stałej (optymalnie 8-12 stopni) przez 4 tygodnie, ale skoro drożdże zjadają cukier a użyłem: Safale S-04 one działają w temp 18-22 stopnie to czy nie w takiej temp. powinno ono leżakować??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Piwo po zabutelkowaniu stoi tydzień w temperaturze pokojowej, a potem wynosisz do piwnicy-sprawdzasz po miesiącu co wyszło i trzymasz w piwnicy dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 rehydratacja drożdży: jak właściwe to zrobić z suchymi drożdżami??? Centrum Piwowarstwa pisze: wsypać do szklanki z przegotowaną ostudzoną wodą , nie mieszać czekać 20-30 minut i zadać do fermentora Twój Browar w filmiku mówi: wsypać do szklanki z przegotowaną ostudzoną wodą, dokładnie mieszać i zostawić pod przykryciem na co najmniej godzinę Browamator tak jak CP tylko że po tych 20-30 minutach pod przykryciem kolejne pój godziny mieszać i bądź tu mądry, jaki sposób najlepszy? no i Cp w instrukcji warzenia piwa nie napisali że brzeczką przed zadaniem drożdży należy napowietrzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Wszystkie sposoby wyglądają ok, mi się czasem nie chce i po prostu sypię drożdże do napowietrzonej brzeczki i też działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Ja rozsypuję drożdże po powierzchni przegotowanej i ostudzonej do ok. 30-35 stopni wody, zostawiam na ok. 20 minut, lekko wtedy całością mieszam żeby zamoczyły się drożdże które jeszcze są na powierzchni, zostawiam na kolejne 30 minut po czym mieszam dość porządnie i zadaję po ok. 10 minutach. Brzeczkę napowietrzam mieszając intensywnie fermentorem natychmiast po zadaniu drożdży (przez 5 minut). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 W instrukcji producenta (Fermentis) stoi: "Rozsypać drożdże na powierzchni sterylnej wody lub brzeczki o temperaturze 27°C ± 3°C (80°F ± 6°F) wziętej w ilości 10 krotnie większej niż masa drożdży. Pozostawić na 15 do 30 minut. Delikatnie mieszać w ciągu 30 minut, i tak otrzymany krem zadawać do zbiornika fermentacyjnego" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Ja zrobiłem to w sposób pośredni: woda w szklance ostudzona do tem. podanej na opakowaniu drożdży, na nią sypałem powolutku drożdże żeby się nie zbrylały, ale i tak nie wszystkie "namokły" więc po chwili delikatnie zamerdałem i czekałem, potem znów zamerdałem i znów czekałem i tak ze 30min. Jak się zrobił krem to proces rehydratacji uznałem za zakończony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 a tak nawiasem drożdże przechowywać w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 ja przechowuje w swojej spiżarni razem z całym sprzętem (tem. ok 8-12°C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Gęstwę i drożdże w lodówce zero problemu z startem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 ja trzymam w lodówce , ostatnio zużyłem S-04 kupione w kwietniu z terminem do grudnia 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 przelałem Pale Ale na cichą po 8 dniach burzliwiej, przez ostatnie 3 dni blg nie spadało co świadczy o końcu fermentacji, teraz zbiornik szczelnie zamknięty bez rurki. no i zbiornik spuchł zrobił się "wzdęty" czy za szybko przelałem??? uchylić lekko wieko by gaz uleciał i zamknąć z powrotem??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zostaw lekko rozszczelniony. Podniosły się i dojadają resztki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Upuść gazu i się nie obawiaj, wszystko jest ok. Mi zawsze jeszcze 2-3 dni po przelaniu na cichą wieko wydyma, potem jest spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zostaw lekko rozszczelniony. Podniosły się i dojadają resztki. Nie zostawiałbym rozszczelnionego wieka na dłużej niż moment upuszczania gazu. To cicha fermentacja, mało co2 się wydziela, piwo pozbawione jest solidnej osłony (mimo tego, że jest w nim alkohol, ciągle podatne jest na zakażenia). Upuść gaz, zamknij, w razie potrzeby powtórz. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) co to jest Flokulacja drożdży??? chciałbym zrobić pampkin ale alebrowar użył: Safale US-05 a pinta: Safbrew T-58 które lepsze??? Edytowane 23 Stycznia 2013 przez elroy usunięte formatowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 http://www.wiki.piwo.org/Flokulacja To jest wątek do szybkiej i natychmiastowej pomocy. W innych przypadkach zerknij w wyszukiwarkę, bo to proste do znalezienia hasła lub załóż osobny wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) co to jest Flokulacja drożdży??? chciałbym zrobić pampkin ale alebrowar użył: Safale US-05 a pinta: Safbrew T-58 które lepsze???I Proszę o szybką odpowiedź bo dynia stygnie A które Tobie bardziej smakowało? ps. I po to mnie budzisz w środku nocy? Edytowane 23 Stycznia 2013 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Dobre Anteks dobre ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi