zbynieks Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Perle już wrzuciłem 30 g, czyli dać 15 g Lubelskiego i 15 g Sybilii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 wszystko jedno może być tylko sybilla lub lubelski, możesz też zrobić tak jak piszesz, tam sie ibu miej więcej pokrywa z ekg więc wolna wola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Dzięki, idę działać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Poważna sprawa- pierwszy raz mam taki przypadek chciałem dziś uwarzyć warkę-ześrutowałem słody skleikowałem 500g jęczmienia i 300g owsa już podgrzewałem wodę w zaciernym i....muszę odwołać warzenie do jutra rana Czy mogę ten skleikowany jęczmień i owies zostawić do ostygnięcia w garnku i spokojnie jutro to dodać? Czy coś z tym może się do jutra stać? Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Czy mogę ten skleikowany jęczmień i owies zostawić do ostygnięcia w garnku i spokojnie jutro to dodać? Czy coś z tym może się do jutra stać? Nie ma co się przejmować. Skrobia lepiej napęcznieje marbelka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Ufff-dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Muszę zadać drożdże 1007 German ALE do Kölscha i zastanawiam się czy 12-13°C to nie będzie za mało?? Wprawdzie w specyfikacji tego szczepu jest zakres od 13°C, ale jak to jest w rzeczywistości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Powinny dać radę, ktoś ze znajomych fermentował na nich w 9C i też dały radę Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 plan był w 11°, ale tchórz jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Witam. Proszę o wstrzymanie salw śmiechu i pomoc . W nocy podczas chmielenia razem z porcją chmielu w garze zanurkowała waga kuchenna. Udało się ją wyciągnąć po około 3-5 minutach. NIe wiem czy takie piwo nadaje się do picia, czy kogoś nie otruję. Bateryjka z wagi wygląda na nie uszkodzoną. Obudowa trochę zdeformowała się od temperatury. W tej chwili brzeczka stygnie na balkonie. Dawać drożdże, czy dla bezpieczeństwa- wylać? Pozdrawiam Krzysztof. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Dawaj drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 No nie wiem. Szkodliwe związki z baterii, z obudowy, z innych elementów.. 3-5 minut to niby mało, ale jednak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Ja bym dawał drożdże, ile się tego mogło wyekstrahować? O ile w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 A daj Pan spokój, lej Pan drożdże,wyjdzie takie fajne, wyważone piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Jest szansa, że ktoś pomoże w w/w sprawie ? wyglada OK, ale zmień ten kabelek "230V" bo z tego co widać to on ma może z 0,5 mm2 (no może 0,75 ), a dobrze by było żeby nie był cieńszy od tego do grzałek (najlepiej 2,5 mm2). Wygląda ok, doczepił bym się do tego że mieszadło lub grzałki sterujesz "zerem". Powinieneś fazę puścić przez ster, a zero podpiąć bezpośrednio. DO tego uwaga Dr2. NIE WYGLĄDA OK. A ja widzę jedną podstawową i ewidentną wadę tych połączeń. W przewodzie zasilającym układ i w układzie zasilania grzałek, brak jest przewodu ochronnego. Jakiekolwiek przebicie izolacji może się źle skończyć dla obsługującego. W myśl zasady "najpierw chronimy, potem zasilamy" powinieneś dołożyć ten przewód i zapewnić pewne jego podłączenie do przewodzących elementów urządzenia. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 W przewodzie zasilającym układ i w układzie zasilania grzałek, brak jest przewodu ochronnego. Fakt, uziemienie powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Pilna potrzebna pomoc. Zacieram już ponad 80min i nadal mam skrobie w zacierze. Mozliwe ze przekroczyłem temperatury bo podjechałem do około 73 na drugiej przerwie i 64-65 na pierwszej. Dosypałem właście pół kg pilsa i zszedłem do 63st. Coś jeszcze można zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Można, nie panikować . Myślę, że się mylisz. Zrób zdjęcie. Próbka ma prawo zabarwić się delikatnie. http://upload.wikime...e7/Jodprobe.jpg Z lewej- skrobia jest Z prawej- skrobi nie ma. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 no to u mnie jest. Poniżej grafika: http://www.piwo.org/gallery/image/3595-pozytywna-skrobia/ to zapewne jest również efektem tego że dodałem tego pils'a. Jednak wcześniej też tak to wyglądało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Ja bym nie panikował. To nie jest ewidentnie przebarwienie skrobiowe, niepotrzebnie dałeś tego pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja bym nie panikował. To nie jest ewidentnie przebarwienie skrobiowe, niepotrzebnie dałeś tego pilsa. Moim zdaniem jest. Ale żeby być pewnym kropnij obok, żeby było widać różnicę koloru. Ostatnio miałem taką samą sytuację. Dodałem 1 kg pilzneńskiego i zaczęło się poprawiać, ale fakt że trwało to dłużej niż normalnie, więc musisz trochę dłużej poczekać. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) moim zdaniem to też było ewidentne przebarwienie bo tester robił się wręcz czarny. Ogólnie chyba zaczyna się coś poprawiać bo aktualnie test jest ciemnobrązowy z elementami czarności, ale wg mnie wygląda to lepiej. Nawet jeśli nie potrzebnie to niestety stało się. Pytanie tylko czy te pół kg pilsa na 50l warkę wystarczy czy sypnąć jeszcze trochę? Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Może mam nieco skopane kolory na monitorze, ale skoro mówisz, że test był prawie czarny, to pewnie tak było. Nie wiem jaki miałeś zasyp i skąd coś takiego, ale na Twoim miejscu po prostu bym czekał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 no nic mi innego chyba nie pozostaje, ale z drugiej strony to już prawie 3h a przed chwilą sprawdziłem i nadal skrobii od groma. Możliwe że rozjechał mi się termometr, ale 2 tygodnie temu warzyłem z tym termometrem i było ok. Poczekam z 15min jeszcze i dosypie jeszcze pół kg pilsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Wlasnie chlodze brzeczke mojej pierwszej AIPY. Czy, poniewaz i tak bedzie jeszcze chmielona na zimno, moge na razie olac oddzielenie chmielin? Chetnie bym je wyklarowal na koniec zelatyna - nie bedzie niepozadanych efektow ubocznych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi