Gość tomato Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 zastanawiam się czy jest sens? przyklad: chmielimy hop stand+na zimno. powiedzmy, że po 50g robi robotę. pytanie czy aromaty i smaki 4 różnych chmieli (po 13g) będą tak samo skuteczne jakby użyć tylko jednego chmielu w dawkach po 50g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 A ja mam pytanie - dlaczego nie butelki zakręcane (rozumiem, że chcodzi o taki np. carlsberga albo perlenbachera z lidla)? Nie trzymają się kapsle? Problemy z kapslowaniem? Ja mogę powiedzieć to co koledzy. Kapsluje takie butelki gretą i nie ma żadnego problemu. Kapsle są szczelne, do otwierania nie potrzeba otwieracza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Jesli zacierasz tylko slod to po 90 minutach zacierania nie ma szans na to by jakas skrobia zostala, chyba ,ze ktos uzywa samorobnego slodu. Ja bym powiedział, że raczej po 45'. Ja też przestałem robić próbę jodową. Przez pierwsze kilak warek, to w ogóle myślałem, ze mi przeterminowany wskaźnik jodowy skrobi w BA sprzedali, bo kiedy bym nie sprawdzał, to nigdy się nie barwił. Aż wpadłem na pomysł, żeby zrobić próbę po 5 czy 10 minutach zacierania. Barwił się idealnie. miałem tak samo po ok 40 minutach wskaznik jodowy nie wykazywał odbarwień, dla pewności oczywiscie utrzymałem czas zacieania w poszczególnych temp. filtrator z oplotu zaskoczył mnie swoją skutecznością - nie chce go chwalić za wcześnie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Jejski, czy od wesji v.1 i v.2 coś się u Ciebie zmieniło? Jeśli tak to napisz v.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 v.3 Bierzemy betoniarkę materiały i budujemy warzelnię ............ itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Da się kupić plastikowy areometr? Notorycznie tłukę szkło i mam już 3 pływaki i zero próbówek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/chemia-i-pomiary/cylinder-plastikowy-200-ml.html Niezniszczalny sprzęt lukasmac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Ha... byłem tak zaspany że napisałem w totalnie złym dziale posta. Chciałem dzięki to gdzieś w "sprzęcie" umieścić Dzięki pepek84, na Ciebie zawsze można liczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Też skorzystam - ja miałem w zestawie plastikowy cylinder, tylko że w przypływie głupoty próbowałem go "zdezynfekować" wrzątkiem - trochę zmienił swój pierwotny kształt Teraz muszę pomiary robić w 0,5l kuflu, co wydłuża mocno chłodzenie próbki przy wysładzaniu ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregi Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Witam m. Filtrator Zaklinam Was nie kupujcie filtratora z BA!!! Urządzenie z BA nawet po dowierceniu 300 otworów za 34zł ma się jak żółw do Ferrari w porównaniu z filtratorem z oplotu za ok 15zł, który po zastosowaniu w fermentatorze z kranikiem dokręcając na końcówkę gwintu spełnia swoją rolę 10 razy lepiej i szybciej. n. Fermentator Proszę o przybliżenie techniki filtracji z filtratora z oplotu. Nie mogę sobie tego wyobrazić : ) i czy nadal po tylu talach filtratory z BA są nadal problematyczne? Podobno mają jeszcze więcej dziurek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Montujesz do kranika i zalewasz zacierem. Jak się młóto ułoży 5-30min to odkrecasz najpierw 3 razy na sekunde a później ustawiasz przepływ na około litra na minute. Pierwsze 2-3litry zawracasz bo są mętne a później wysaładzasz tak żeby nie otkryć złoża. Dobrze włóżyć do kadzi filtracyjnej talerzyk na który będziesz lał wodę żeby nie wzburzać złoża. Ja używam plastikowego bo nie tonie i nie zagrzebuje się w młócie. Gregi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregi Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Montujesz do kranika i zalewasz zacierem. Jak się młóto ułoży 5-30min to odkrecasz najpierw 3 razy na sekunde a później ustawiasz przepływ na około litra na minute. Pierwsze 2-3litry zawracasz bo są mętne a później wysaładzasz tak żeby nie otkryć złoża. Dobrze włóżyć do kadzi filtracyjnej talerzyk na który będziesz lał wodę żeby nie wzburzać złoża. Ja używam plastikowego bo nie tonie i nie zagrzebuje się w młócie. ale bajer dopiero znalazłem opis na wiki. Czyli ta metoda jest łatwiejsza bardziej wydajna niż z fałszywym dnem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) ale bajer Zaczynasz piwowarzenie i nie słyszałeś o słynnym sraczwężyku? Edytowane 24 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregi Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Jestem na etapie wyboru gara i tu mam problem bo mam indukcję więc celuje w garnek nierdzewkę. Zastanawiam się czy 25L wystarczy czy lepiej już inwestować w 36L. Może poradzicie? poniżej link do gara, który w opisie: wykończenie satyna, 1 cm dno. http://allegro.pl/ga...4704401852.html Edytowane 24 Października 2014 przez Gregi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Filtrowałem na nim piwa z zasypem do 8kg (do tej pory) i nie było najmniejszych problemów. Możesz sobie taki zrobić sam albo kupić gotowy. Na pewno mają go w ofercie: twojbrowar.pl, alepiwo.pl, centrumpiwowarstwa.pl, homebeer.pl. Uzupełnij dane w profilu, przede wszystkim lokalizację a na pewno będziesz mógł liczyć na pomoc okolicznych piwowarów. Co do garnka to dokładnie ten kupiłem na tej aukcji. Dzisiaj przyszedł i wygląda ok. Pojemność sprawdzona i nalane z meniskiem ma 36L. Wcześniej warzyłem na pożyczanym garnku Ambition, który miał niecałe 30L. Myślę, że 36L to akurat dla kogoś kto warzy sam. Większego garnka i tak nie udźwigniesz bez ryzyka rozlania bądź uszkodzeni kręgosłupa. Poza tym sprawdź nośność kuchenki bo indukcja to delikatna sprawa. Ja już przerzuciłem się na taboret gazowy bo tempo grzania kuchenki doprowadzało mnie do szewskiej pasji. Teraz chcę warzyć RISa więc garnek 36L to takie rozsądne minimum jeśli chce mieć 20L piwa z dużym BLG. Edytowane 24 Października 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Co do cen Ci nie pomogę, ale wiem jedno. Gdybym zaczynał znowu, to celowałbym w jak największy gar do swoich możliwości grzewczo/kuchenkowych czy jak zwał tak zwał W większym zagotujesz mniejszą warkę, ale w mniejszym większej już nie zagotujesz. Do tego dochodzą większe gęstości itd. itp. z dłuższym gotowaniem i większą ilością brzeczki przed gotowaniem. Piana wyskakująca na początku gotowania ehhh... Dla mnie większy gar = lepszy. Oczywiście odpowiednio do warunków w warzelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregi Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) czyli brał byś więcej niż 36L? ja jeszcze nie wiem ile moja indukcja da radę podgrzać a zarazem utrzymać wrzenie. Edytowane 24 Października 2014 przez Gregi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Tutaj kolega Mariusz_CH ma rację. Jeśli się wciągniesz, będziesz miał pomoc do dźwigania, zrezygnujesz z indukcji i kupisz mocny taboret to możesz czuć "małość" zakupionego gara. Ja wiem, że warzę i będę warzył sam, mam póki co cheć próbowania najróżniejszych stylów i warki 40L mnie nie interesują. Edytowane 24 Października 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Gregi Możesz nie cytować ostatniego postu? To jest bez sensu i robi się bałagan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Amorph, nie wiem czemu tak się uwziąłeś na to dźwiganie. Warzelnie organizuje się tak, żeby nie musieć nosić ciężarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 to odkrecasz najpierw 3 razy na sekunde Jaki to cel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Jaki to cel? Zbić warstwę filtracyjną i mieć potencjalne problemy z filtracją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 (edytowane) chcę warzyć RISa więc garnek 36L to takie rozsądne minimum mi pokazało w PPPP, że jak chcę uwarzyć RIS'a przy 12+ kg zasypu to muszę mieć około 30l wody do tego 12kg zasypu to nie wiem czy bym się zmieścił w garnku 36l Edytowane 25 Października 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Czy możecie założyć nowy wątek, bo pojechaliście OT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Czy możecie założyć nowy wątek, bo pojechaliście OT? Dokładnie, kilka/kilkanaście ostatnich postów trochę odbiega od wątku. Czy nie byłoby dobrze V2 przemyśleń wrzucić na górę (wyedytować pierwszy post?). Nie każdemu się chce czytać cały temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się