GB... Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Można jakoś zbanować tego gościa?Wszędzie ten sam tekst pisze, bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Wszędzie ten sam tekst pisze Wg mnie to bot spamowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Czy ktoś z was chmielił na aromat piwo podczas butelkowania ? Tj herbatką chmielową ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 A stosował ktoś już zelatyne do sklarowania piwa jaka to ma być żelatyna , bo ta dostępna ogólnie to żelatyna do bulionów , albo deserów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 A stosował ktoś już zelatyne do sklarowania piwa jaka to ma być żelatyna a forum Ty czytasz czy tylko czekasz na gotowe odpowiedzi? http://www.piwo.org/topic/2359-klarowanie-piwa-przy-uzyciu-zelatyny-spozywczej/ demonik83 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 No dzieki byl temat ale zadnych konkretnych wskazówek:-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 No dzieki byl temat ale zadnych konkretnych wskazówek:-D Nie no, wcale tam nie ma konkretnych wskazówek - oprócz tego pierwszego postu, w którym jest CAŁA INSTRUKCJA jak to zrobić Jest tam też napisane, że ma to być żelatyna spożywcza. Zwykła. Ze sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 No dzieki byl temat ale zadnych konkretnych wskazówek:-D Nie no, wcale tam nie ma konkretnych wskazówek - oprócz tego pierwszego postu, w którym jest CAŁA INSTRUKCJA jak to zrobić Jest tam też napisane, że ma to być żelatyna spożywcza. Zwykła. Ze sklepu. Żelatyna jak żelatyna ma swoje stopnie Blooma jak piwo Plato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidien37 Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Jestem fanem dobrego piwa stosunkowo od niedawna. Bardzo zasmakowały mi rewolucyjne chmiele oraz nabrałem ogromnej chęci na uwarzenie własnego piwa. Uwarzyłem pierwsze piwo z brewkita ale to nie to co chciałem osiągnąć. Następne na ruszt poszło aipa z zacieraniem. Wziąłem się za gotowanie i tu zaczyna się mój problem... Bravo na goryczke centenial i citra na aromat... Zapach nie do zniesienia, mdły, zalegający tak, że aż w głowie mi się kreciło. Po całym wrażeniu nie mogłem patrzeć na aipy podczas burzliwej i cichej polem tylko stouty i portery licząc na to, że się stęsknie i nawet tak było do póki nie doszło do butelkowania. Zapach powalał... był nie do zniesienia. Zabutelkowałem i myślę, że może się zepsuło. W nastepny dzien kupiłem aipa w sklepie i nic z tego przy piciu prawie odruch wymiotny. Następnym piwem do uwarzenia ma być stout ale po doświadczeniach z aipa boję się, że też się zniechęce do picia. Czy zpiwem nie jest tak jak z potrawami, że lepiej smakuje jak ktoś Ci przygotuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 To nie wiesz jakie jest najlepsze piwo? Darmowe .Piwowarzy piją swoje piwo i im smakuje, więc nie tu jest pies pogrzebany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Jesteś fanem dobrego piwa? To dlaczego uparłeś się na aipy-srajpy? To się wyklucza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Jestem fanem dobrego piwa stosunkowo od nidawna. (...) ...ale po doświadczeniach z aipa boję się, że też się zniechęce do picia. Pierwsze piwa - łatwo o błędy w efekcie których dostaję się syf i malarie zamiast czegoś pijalnego - smacznego.Kupowanie chmielonych piw w sklepach, to także loteria. Zleżałe, źle przechowywane - można pisać wiele. Zrób dwa, trzy FAHy z różnymi (świeżymi) chmielami i na 85% odzyskasz moc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Łopata roku sie nalezy ;-) Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Łopata roku sie nalezy ;-) No wstyd trochę. Nie byłem pod wpływem, było w miarę wcześnie. Nie wiem co mi się uwidziało, że to świeży post. Całe szczęście, że rok świeży więc dni wiele do zakrycia. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Hej, mam pytanie odnośnie refermentacji w butelkach. Zabutelkowałem w piwnicy ~American Amber Ale (US-05) po cichej fermentacji. W piwnicy ciągle temp koło 13 stopni. Po tygodniu widzę, że piwo jest bardzo przejrzyste i na dnie prawie w ogóle nie ma osadu (a obecny osad to mogą nawet być resztki chmielin). Czy dobrze zrobiłem, że refermentuję w tak niskiej temp? Czy powinienem piwo wtargać do mieszkania? Jak tak, to na jak długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Hej, mam pytanie odnośnie refermentacji w butelkach. Zabutelkowałem w piwnicy ~American Amber Ale (US-05) po cichej fermentacji. W piwnicy ciągle temp koło 13 stopni. Po tygodniu widzę, że piwo jest bardzo przejrzyste i na dnie prawie w ogóle nie ma osadu (a obecny osad to mogą nawet być resztki chmielin). Czy dobrze zrobiłem, że refermentuję w tak niskiej temp? Czy powinienem piwo wtargać do mieszkania? Jak tak, to na jak długo? Wtargaj,na co najmniej tydzień,najlepiej dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Po prostu wolniej się będzie nagazowywać w tych 13 stopniach. Nie ma jakiegoś musu żebyś wnosił. Ale z drugiej strony jak wniesiesz to nic się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertos Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Po prostu wolniej się będzie nagazowywać w tych 13 stopniach. Nie ma jakiegoś musu żebyś wnosił. Ale z drugiej strony jak wniesiesz to nic się nie stanie. Zgadza się ja jednak polecałbym wynieść. U mnie dało to bardzo dobre rezultaty, polecam spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trygław Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Hej, mam pytanie odnośnie refermentacji w butelkach. Zabutelkowałem w piwnicy ~American Amber Ale (US-05) po cichej fermentacji. W piwnicy ciągle temp koło 13 stopni. Po tygodniu widzę, że piwo jest bardzo przejrzyste i na dnie prawie w ogóle nie ma osadu (a obecny osad to mogą nawet być resztki chmielin). Czy dobrze zrobiłem, że refermentuję w tak niskiej temp? Czy powinienem piwo wtargać do mieszkania? Jak tak, to na jak długo? Moje IRA nagazowało się bez problemu w dwa tygodnie w 15. Proponuję nie wynosić tylko poczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 A w jakiej temp była fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trygław Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 OK 21 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smakosz40 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 21 stopni to idealna temperatura? A czy gdybym podwyżył na 26 stopni, bo tak u siebie miałem, to jak by fermentowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 21 stopni to idealna temperatura? A czy gdybym podwyżył na 26 stopni, bo tak u siebie miałem, to jak by fermentowało? Szybciej... i bogatszy bukiet aromatyczny na koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Możliwe żeby autoliza us05 objawiała się aromatem bobu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 13 godzin temu, dwesoly napisał: Możliwe żeby autoliza us05 objawiała się aromatem bobu? Autoliza to takie gotowane stare ziemniaki w aromacie, tak mi się kojarzy. Bób to może siarka może warzywka? (DMS) albo infekcja. Żeby mieć pewność to musiałby to pewnie ktoś kumaty po prostu powąchać. a napiszesz coś więcej na temat tego piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się