vettis Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Czy ktoś wie jak, jest z propagatorem 3278 Wyeast Lambic Blend, startuje standardowo jak zwykłe Wyeasty? Czy trzeba czekać dłużej na aktywację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 moje robaczki startowały bardzo długo, ale może dlatego że były stare, możesz rozbić wcześniej i najwyżej przetrzymasz parę dni w lodówce, moje startowały tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 moje robaczki startowały bardzo długo, ale może dlatego że były stare, możesz rozbić wcześniej i najwyżej przetrzymasz parę dni w lodówce, moje startowały tydzień. Moje od wtorku starują i lekko spuchły, wygrzewam pod lampką, a tak tylko pytam, bo to mieszanka jest i byłem ciekaw. Poza tym na opakowaniu mam datę AUG2010, więc sobie poczekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 a chcesz dać je na burzliwą czy na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 a chcesz dać je na burzliwą czy na cichą? Na cichą, podejrzewam że chyba w takim przypadku nie muszą się w pełni aktywować?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Na cichą, podejrzewam że chyba w takim przypadku nie muszą się w pełni aktywować?? ja tak zrobiłem. Nie do końca się aktywowały, ale dałem je na cichą. Było to w kwietniu i nadal pracują więc chyba dają radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 (edytowane) Cześć, Mam pytanie jaki zapach wydziela Lambic po paru miesiącach fermentacji? Mój na mieszance Wyeast Lambic Blend fiołkami nie pachnie, a raczej czymś odwrotnym, wali skunksem, ale za to w smaku bardzo dobry Edytowane 24 Marca 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 smak jest dla mnie nieznany ale zapach mam ten sam.... chyba tak ma być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Hej, przymierzam się w niedługim czasie do rozlania mojego Framboise z truskawkami Mam zamiar rozlać do typowych bączków 0,33l, mam nadzieję, że wytrzymają. Pytanie jest jak z refermentacją? Na pewno nie chodzi mi o szybkie nagazowanie, ale żeby w ogóle się nagazował 1-1,5 roku. Dodaje się gęstwę w celu szybkiego nagazowania i potem leżakowanie czy wystarczy sam środek do refermentacji i wolna karbonizacja. Ile dać surowca do refermentacji? Jak do standardowych piw czy może więcej, mniej? Myślałem 2-2,5g - 0,33l i leżakowanie 1-1,5 roku. Kto ma doświadczenie przy rozlewie takich piw, niech się odezwie. Będę wdzięczny Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Ja swójego krieka butelkowałem z podobną ilością cukru, dodałem suchych drożdzy. Teraz po roku nagazownie jest spore. Natomiast zabutelkowałem też kilka butelek lambika, każda butelka z jednym cukierkiem mistrza sladka, bez drożdzy. Nagazowały się znacznie póżniej, ale teraz nagazowanie jest podobne jak w krieku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 No to myślę, że pójdzie sam cukier. Nie spieszy mi się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurTle Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Teraz po roku nagazownie jest spore. [...] Nagazowały się znacznie póżniej Chwila, znaczy, że co, rok stoi na cichej, a potem jeszcze rok się gazuje w butelkach??? O matko, to lepiej niż miód pitny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Lambik porzeczkowy, dzisiaj przelewałem po 2 miesiącach na jeszcze jedną cichą fermentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Przypominam miłośnikom lambików owocowych, że sezon truskawkowy w pełni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Przypominam miłośnikom lambików owocowych, że sezon truskawkowy w pełni Nawet nie odszypułkowujesz truskawek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Przypominam miłośnikom lambików owocowych, że sezon truskawkowy w pełni Nawet nie odszypułkowujesz truskawek? no nie chciało mi się, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie owoców do tej pory w żaden sposób nie przygotowywałem choć wiem, że może się zdarzyć z tego coś niespodziewanego Aosoth 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elopl Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Z racji tego, że refermentacja trwa długo, czy miałoby sens użycie do tego drożdży fermentisa F2, które w teorii do tego są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Z racji tego, że refermentacja trwa długo, czy miałoby sens użycie do tego drożdży fermentisa F2, które w teorii do tego są? nie wiem czy post został napisany w odpowiednim wątku ? ja nie daje drożdzy do refermenatcji lambików w piwach fermantacji spontanicznej, myślę, że bardziej prawdopodobne jest przegazowanie niż problem z niedogazowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Pytanie do bardziej doświadczonych. Czy jedna fiolka/saszetka kultury lambikowej dodana na cichą do 40l piwa zda egzamin, czy też lepiej zaopatrzyć się w dwie? Edytowane 28 Czerwca 2014 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Pytanie do bardziej doświadczonych. Czy jedna fiolka/saszetka kultury lambikowej dodana na cichą do 40l piwa zda egzamin, czy też lepiej zaopatrzyć się w dwie? Ja bym dał jedną saszetkę i się nie przejmował choć powinno się dać dwie (aby proopcje mikroorganizmów były zrównoważone). Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Pytanie do bardziej doświadczonych. Czy jedna fiolka/saszetka kultury lambikowej dodana na cichą do 40l piwa zda egzamin, czy też lepiej zaopatrzyć się w dwie? Wystarczy jedna (nie robić startera) Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Dzięki za szybką odpowiedź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Czy lambica można zaszczepić poprzednim lambikiem, który już fermentuje kilka miesięcy? Chodzi mi oczywiście o drugą fermentację, bo burzliwą mam zamiar przeprowadzić normalnie. Jeśli tak, to jaką ilość użyć? Czy lepiej nie kombinować i użyć świeżej mieszanki lambikowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Czy lambica można zaszczepić poprzednim lambikiem, który już fermentuje kilka miesięcy? Chodzi mi oczywiście o drugą fermentację, bo burzliwą mam zamiar przeprowadzić normalnie. Jeśli tak, to jaką ilość użyć? Czy lepiej nie kombinować i użyć świeżej mieszanki lambikowej? Ja bym dodał nieco poprzedniego lambika, robiłem już tak. Dodawałem też krieka z butelki i też było ok. Gdzieś około 0,3 litra. Efekty i tak do końca nie są do przewidzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się