Rafek00 Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Cierpliwości, jest bardzo poważny kandydat, wkrótce ogłosimy Świetnie Oby Piwowar się rozwijał pod nowym kierownictwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Właśnie czytam piwowara bo wczoraj dotarł do mnie i w kalendarium ktoś chyba walnął byka na temat European Beer Star: "złoty medal w kategorii porter bałtycki zdobył Porter Warmiński z olsztyńskiego Browaru Fortuna..." i jeszcze Orkiszowe z miodem.... może nastąpiła jakaś fuzja o której nie wiem ale z moich informacji to są piwa Browaru Kormoran !? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Dotychczasowy prezes PSPD i redaktor Piwowara Andrzej Sadownik został redaktorem naczelnym czasopisma Piwowar. http://pspd.org.pl/p...zelnym-piwowara Andrzeju, gratuluję i życzę powodzenia Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez szop007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Hehe, bardzo dobra wiadomość! Gratuluję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Gratulacje i powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Wiosenny nr, jeszcze nie ma na stronie PSPD ale to pewnie kwestia godzin W numerze WIOSNA 2013: znajdziecie m.in.: wstępniak nowego Redaktora Naczelnego - Andrzeja Sadownika, "Słowo Prezesa" - w tej roli po raz pierwszy Krzysztof Lechowski, "Walne zebranie sprawozdawczo-Wyborcze PSPD", "Jak zostać sędzią BJCP ?", "Niezbędnik Piwowara: odwrotna dekokcja", "Oj Chmielu - cz. IV - chmielenie na zimno", "Opis stylów piwa według PSPD (cz. I) - Jasne Lekkie, Pils Niemiecki, Kellerbier, Monachijskie Ciemne, Polotmave, Koźlak, Rauchbock", "Historia olsztyńskiego piwowarstwa", "Japonia jak marzenie - relacja z piwowarskiej wyprawy do Tokio", "Piwo Wiosny 2013: Dunkelweizen", "Biblioteczka piwowara: The Brewmaster's Bible", "Na Piwnej dobrze warzą - browar Piwna w Gdańsku". Źródło: http://browamator.pl..._id=26464106960 Edytowane 10 Czerwca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Przykładowe strony wiosennego Piwowara dostępne są na stronie PSPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Piwowarzy domowi! Czy macie jakieś życzenia odnośnie tematów na artykuły w PIWOWARze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 może jakiś cykl DIY? Najchętniej gdyby to było nie omówienie pojedynczego rozwiązania, ale przekrojowe porównanie róznych opcji koniecznie ze zdjęciami jak kto używa;-) przykładowo: Filtracja zacieru: fałszywe dno / sraczwężyk / rurki PCV / rurki miedziane jak wykonać, porównanie kosztów, wady, zalety, wydajność, uniwersalność Podobnie może być wiele innych: filtracja chmielin, wyszynk piwa, różne rozwiązania kegeratorów, rodzaje garnków, żródła ciepła, pojemnik/lodówka fermentacyjna, lidl i jego modyfikacje... PS. Może to już było - od niedawna prenumeruję i czytam całość Piwowara Usiu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Czy był już temat to wodzie? Mam wszystkie kwartalniki, ale może przeoczyłem. Bardzo interesuje mnie w jaki sposób skład wody wpływa na jasne lagery, pszenice, ipa, stouty itp. Co wogóle robi osmoza, filtry jonowymienne (birtopodobne), stącanie wapnem, dodawanie soli. pH wody, brzeczki, wody do wysładzania. Jak to wszystko wypływa na odczucie smaku chmielu, słodowości.. Moje eksperymenty z miękką wodą w pilsach i weizenach dały bardzo dobre efekty, chciałbym jednak poznać jak to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 O wodzie będzie w letnim numerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Piwowarzy domowi! Czy macie jakieś życzenia odnośnie tematów na artykuły w PIWOWARze ? Troche plotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 (edytowane) Może w ramach sensoryki/sędziowania/konkursów piwnych "cykl: ocena komercyjnego piwa" przez (np. pięciu) sędziów PSPD, wg arkusza oceny PSPD Widzę to tak - na stronie PSPD można zapowiedzieć że w kolejnym numerze będzie ocena konkretnej warki/serii danego piwa (ot, choćby Kormoran AIPA); każdy w domowych pieleszach może zrobić notatki itp. a po ukazaniu się artykułu porównać własne wyniki z tymi od sędziów PSPD (opublikowany arkusz PSPD z np. uśrednionymi ocenami lub zakresem ocen sędziów) ;-) Edytowane 18 Czerwca 2013 przez sugarsweet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 (edytowane) Tak sobie jeszcze myślę... przydałby się jakiś cykl kulinarny. Tematyka jest popularna na blogach i forum Przekąski do piwa - przepisy na znane przysmaki ze świata, własne pomysły Przepisy na dania do piwa/z piwa... Pomysły na wykorzystanie młóta... a może coś z "pokrewnych" hobby/forów: serowarstwo, prosty przepis na cydr, miód pitny, naleweczkę...;-) Edytowane 18 Czerwca 2013 przez sugarsweet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 No a tak zupełnie od siebie (bo powyższe pomysły kojarzę po lekturze forum, przewijających się tematach, pytaniach itp.) - marzyłby mi się artykuł / może wywiad ze znanym/utytułowanym piwowarem zestawiający jego doświadczenia potwierdzone konkretnymi warkami w kontekście użytych surowców, warunków fermentacji itd. np. "robiłem XX belgów, Dubble najlepsze wychodziły na drożdżach XXX, a Triple YYY. Polecam, nie polecam drożdży takich i takich dlatego że (tu miejsce na prawdziwe doświadczenia, porównania)" "w przypadku danego stylu eksperymentowałem z dodatkami słodów takich a takich. Te i te warto dodać, tamtych mniej, a przy innych nie wyczułem różnicy" "najbardziej lubię styl X, w moich piwach najchętniej używam chmielu A, nie byłem zadowolony z efektów stosowana chmielu B" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Coder, a co powiedziałbyś na artykuł "Fermentacja lagerów". Wdzięczny temat, czytałes o tym dużo. Może opisałbyś jak stosujesz teorie w praktyce browaru domowego? Ja bym chętnie poczytał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 np. "robiłem XX belgów, Dubble najlepsze wychodziły na drożdżach XXX, a Triple YYY. Polecam, nie polecam drożdży takich i takich dlatego że (tu miejsce na prawdziwe doświadczenia, porównania)" A, to też będzie w letnim numerze - mój subiektywny ranking drożdzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Coder, a co powiedziałbyś na artykuł "Fermentacja lagerów". Wdzięczny temat, czytałes o tym dużo. Może opisałbyś jak stosujesz teorie w praktyce browaru domowego? Ja bym chętnie poczytał. Teorię znam dobrze, z praktyką trochę gorzej, ale przeprowadzę kwerendę u lepszych "lagerowców" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 np. "robiłem XX belgów, Dubble najlepsze wychodziły na drożdżach XXX, a Triple YYY. Polecam, nie polecam drożdży takich i takich dlatego że (tu miejsce na prawdziwe doświadczenia, porównania)" A, to też będzie w letnim numerze - mój subiektywny ranking drożdzy Super! ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 A jeszcze z pomniejszych wpisów w piwowarze (bo raczej nie byłby to pełen "artykuł") - może mini cykl "rolniczy" ;-) Tj. chmielnik w praktyce: w zimowym: jak przygotować sztobry, w wiosennym: jak dbać o roślinki; w letnim: jak zbierać i suszyć; w jesiennym: jak przychowywać... ze zdjęciami, poradami, nowinkami itp. PS. Nie mam chmielnika więc mogłem pokręcić - plan był taki, aby te "porady" pojawiały się z wyprzedzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 O chmielniku były ze 3 artykuły specjalisty z Puław w pierwszych numerach Piwowara, teraz jest cykl artykułów o chmielu i chmieleniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 O chmielniku były ze 3 artykuły specjalisty z Puław w pierwszych numerach Piwowara, teraz jest cykl artykułów o chmielu i chmieleniu OK, ale weź pod uwagę że ktoś może rozpocząć prenumeratę właśnie teraz i nie będzie kupował archiwaliów żeby nic nie przeoczyć. Na forum można go odesłać do wyszukiwarki, a w piwowarze można w rogu jednej ze stron dać przypominajkę - "haloooo! niedługo czas na sadzonki" "za chwilę trzeba będzie rozpocząć zbiory" itp. Przy okazji można "sprzedać" własne patenty na najlepsze praktyki np. suszenia... Dobra może jednak przesadzam (i nie mówię o roślinach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 (edytowane) O wodzie będzie w letnim numerze Może to już za późno, ale może dałoby się omówić znane parametry wody z ujęć w większych (niekoniecznie administracyjnie, a np. większych piwowarsko, czy pod względem obecności PSPD) miastach: dla przykładu - z mojego pobieżnego porównania wyszło mi: woda dobra na wszystko poza pilsem , do ALE dodać pół łyżki gipsu, do stoutu pół łyżki soli... pewnie i tak minąłem się z prawdą, ale... proste porównanie dla kilku większych miast? z 'łopatologicznymi' przykładami, np. "do pilsa, radziłbym mieszać kranówę pół na pół z wodą z filtra RO" IMO to mniej zaangażowanym pokaże kierunek, a tym bardziej dociekliwym doda motywacji do obliczeń, analiz i testów ;-) Edytowane 18 Czerwca 2013 przez sugarsweet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 O wodzie będzie w letnim numerze Może to już za późno, ale może dałoby się omówić znane parametry wody z ujęć w większych (niekoniecznie administracyjnie, a np. większych piwowarsko, czy pod względem obecności PSPD) miastach: dla przykładu - z mojego pobieżnego porównania wyszło mi: woda dobra na wszystko poza pilsem , do ALE dodać pół łyżki gipsu, do stoutu pół łyżki soli... pewnie i tak minąłem się z prawdą, ale... proste porównanie dla kilku większych miast? z 'łopatologicznymi' przykładami, np. "do pilsa, radziłbym mieszać kranówę pół na pół z wodą z filtra RO" IMO to mniej zaangażowanym pokaże kierunek, a tym bardziej dociekliwym doda motywacji do obliczeń, analiz i testów ;-) Tego praktycznie zrobić się nie da. Niektóre miasta mają przecież więcej niż 1 ujęcie wody, a w innych parametry wody w istotnie się zmieniają w ciągu roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 O chmielniku były ze 3 artykuły specjalisty z Puław w pierwszych numerach Piwowara, teraz jest cykl artykułów o chmielu i chmieleniu OK, ale weź pod uwagę że ktoś może rozpocząć prenumeratę właśnie teraz i nie będzie kupował archiwaliów żeby nic nie przeoczyć. Na forum można go odesłać do wyszukiwarki, a w piwowarze można w rogu jednej ze stron dać przypominajkę - "haloooo! niedługo czas na sadzonki" "za chwilę trzeba będzie rozpocząć zbiory" itp. Przy okazji można "sprzedać" własne patenty na najlepsze praktyki np. suszenia... Dobra może jednak przesadzam (i nie mówię o roślinach) pomyśl o starych prenumeratorach czytający kolejny raz o sadzonkach chmielu lub Warszawiakach czytających o wodzie na Śląsku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się