dori Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 WARKA 139 WITBIER Zasyp: 2,0kg słodu pilzneńskiego Bruntal 1,0kg słodu pszenicznego Litovel 1,0kg płatków pszenicznych 0,5kg płatków owsianych Zacieranie Płatki wcześniej zostały skleikowane. Około 1h w temperaturze około 63-65C 20 minut w 72C Filtracja w "wiadrze z dziurami" poszła dość sprawnie. Gotowanie 60 minut 20g East Kent Goldings + 200g glukozy w 5 minucie gotowania 15g Saaz w 40 minucie 10g curacao + 7g kolendry w 47 minucie gotowania 10g curacao + 8g kolendry w 57 minucie gotowania Wybicie 20l o ekstrakcie 12,9Blg. Zadane starterem Wyeast 3944 Belgian Witbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 No dobra, nie wiem czy obciachu nie było, bo stres niemały.... TVN 24 Czarno na Białym. Emisja prawdopodobnie w poniedziałek o 20:23. Ciekawy temat się zapowiada w dzisiejszym Czarno na Białym"O alkoholu na czarno Noc w izbie wytrzeźwień Co i jak piją Polacy?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Na izbie też miałaś zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Na izbie też miałaś zdjęcia Wiesz Jejski, takich rzeczy się nie pamięta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Do końca miałam nadzieję, że puszczą to w innym odcinku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Dorotko, ale się nagadałaś! Samo kręcenie trwało na pewno z 5 godz. a efekt był 15s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Dorotko, ale się nagadałaś! Samo kręcenie trwało na pewno z 5 godz. a efekt był 15s. Nagranie zabrało jakieś 2h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Miło zobaczyć kogoś kogo się słyszy w słuchawce lub czyta na forum. Stres było widać ale spoko fajnie wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Nie widziałem. Sieć mi nie odtwarzała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Ma ktoś linka do tego nagrania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Wczoraj powstała: WARKA 140 BITTER Zasyp: -4,0kg Pale Ale Muntons -4,0kg Mild Ale Muntons -0,4kg Cara Crystal 150 Muntons -0,2kg czekoladowy Muntons Zacieranie: 85 minut w 67C Gotowanie 70 minut Chmielenie: - 50g East Kent Goldings na 60 minut - 30g Fuggles na 20 minut - 30g Fuggles na 2 minuty - 20g mchu irlandzkiego na 5 minut Wyszło 43l brzeczki o ekstrakcie 12,1Blg. 1/2 rozcieńczona do 10Blg i zadana drożdżami Wyeast 1882 Thames Valley Ale II, reszta zadana drożdżami Mauribrew Ale. Dziś już pięknie fermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Prezent dotarł Pięcioletnia ciemna pszeniczka na cukru trzcinowym, muszę jakąś specjalną okazję na takie piwko znaleźć Dzięki Dori i.. szukam błędów dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Prezent dotarł Pięcioletnia ciemna pszeniczka na cukru trzcinowym, muszę jakąś specjalną okazję na takie piwko znaleźć Dzięki Dori i.. szukam błędów dalej Chwilę musiałam pomyśleć o co biega z tą ciemną pszenicą, tym bardziej że paczkę pakował mój mąż i nie wiedziałam co Ci wysłał Ale chyba już załapałam... numerek na kapslu oznacza warkę 127, po prostu z lenistwa pomijamy "1". Ale dzięki Tobie odświeżyłam sobie zapiski sprzed 5lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Tak czy inaczej dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) Wypiłem Twoje AIPA, jestem zachwycony cytrusowymi smaczkami. To od Simcoe? Świetne Bez wahania następne moje będzie to samo Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) Moim ulubionym piwem ostatnio jest piwo, które nazwałem Aroma Hops Saint Patrick's Day. W dniu św Patryka wymyślone i stąd nazwa. Piszę o tym dlatego, że trochę zbliżone do Twojego AIPA jest, warka 127. Bardziej slodkie i mniej cytrusowe, ale trochę podobne. Słód monachijski 0,1 Słód pilzneński 6 kg 10min-62° 45min-72° Chmiel Perle 20g Chmiel Taurus 20g Chmiel Iunga 20g Chmiel Saaz 20g Chmiel Sybilla 10g Drożdże Safale US-05 Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 @Jacenty AIPA była dochmielana na zimno Cascadem, stąd pewnie ten aromat. WARKA 141 HEFE-WEIZEN Zasyp: 5,5kg pszeniczny 4,0kg pilzneński 0,2kg zakwaszający 0,2kg carawheat Zacieranie: 35 minut w 44C 45 minut w 64C 20 minut w 72C Gotowanie 65 minut 40g chmielu Tettnager na 60 minut 30g chmielu Tettnager na 15 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutes Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 WARKA 141 HEFE-WEIZEN noooo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Gutes, a to jakaś magiczna liczba 141 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutes Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Gutes, a to jakaś magiczna liczba 141 ? raczej nie... bardziej nawiązanie do rozmowy tel./ email Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 A to już jasne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 A to już jasne:) Dla mnie nie do końca, ale wracając do warki 141 - wybicie 40l o ekstrakcie 12,9Blg. 1/2 zadana Wyeast 3638 Bavarian Wheat, a reszta Mauribrew Weiss. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Dla mnie nie do końca No dobra, nie wtrącam się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Idąc za ciosem kolejna pszenica WARKA 142 HEFE-WEIZEN Zasyp: 5,5kg pszeniczny 4,0kg pilzneński 0,3kg carapils Zacieranie: 35 minut w 44C 45 minut w 64C 20 minut w 72C Gotowanie 65 minut 55g chmielu Spalt Select na 60 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Masz Speidla dlatego piszę do Ciebie. Wciąż walczę z wydajnością. Czasem podnoszę kosz i wysładzam, ale efekt nie jest satysfakcjonujący. Pomyślałem o takim rozwiązaniu- kończę zacieranie, spuszczam całą brzeczkę, wlewam docelową ilość wody o temp. 78° i przez kilka-kilkanaście minut pozwalam pompie przepompowywać ją przez cały zasyp. Wyciągam kosz, wlewam z powrotem brzeczkę do tych wysłodzin i dalej normalnie. Ma to sens? A może robisz tak u siebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się