Skocz do zawartości

Słodownia Malteurop - dawny Baltic Malt


zbylon

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, mkrawc napisał:

A o VAT pytałeś?

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
 

Zapytałem o stawkę Vat. Oto odpowiedź:

"dla przemysły młynarskiego 5%, dla piwowarskiego 23%".. Trochę dziwnie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

45 minut temu, BrowarPAPI napisał:

Zapytałem o stawkę Vat. Oto odpowiedź:

"dla przemysły młynarskiego 5%, dla piwowarskiego 23%".. Trochę dziwnie...

Poprosiłem o wyjaśnienie. Sprawa nie jest jednoznaczna i sklep do ustalenia prawidłowej stawki VAT, pozostawi 23%.

BTW bardzo dobry kontakt mailowy ze sklepem. 

Edytowane przez BrowarPAPI
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 24.07.2020 o 13:12, BrowarPAPI napisał:

Poprosiłem o wyjaśnienie. Sprawa nie jest jednoznaczna i sklep do ustalenia prawidłowej stawki VAT, pozostawi 23%.

BTW bardzo dobry kontakt mailowy ze sklepem. 

VAT został obniżony!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 28.04.2020 o 12:17, Lawnowerman napisał:

Fizycznie zróbmy to tak, że wpłaccie 10% mniej niż f-ra proforma.

Silnik sklepu nie pozwala na inną promocję na razie.

Pracujemy nad tym

 

Czy nadal nie ma gdzie wpisać tego kodu? Skorzystałbym a nie widzę miejsca do wpisania...

 

Jakub

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaką macie wydajność z tych słodów? U mnie wyższa niż z Vikinga - tu miałem typowo 72%

Z Malteurop 79%. Procedura taka sama - na lenia, kilka zamieszań w trakcie warzenia,

wysładzanie około 20% całości wody.

 

Zrobiłem dzisiaj specjalnie prostą warkę - sam słód Ale od tego producenta i wyszło ładne 79%...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zrobiłem z ciekawości czyste ALE na tym słodzie i wyszło trochę mętne.

Również gdy przesypuję słód wyraźnie pyli. Może po prostu nie jest odpylony w słodowni?

 

Piwo poza tym jest ok, wiec mi to nie przeszkadza... Spróbuję testowo następne oczyścić żelatyną.

 

J.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 2.09.2020 o 10:32, Juniorek napisał:

Dla tych słodów jak chcesz mieć klar to polecam krótka przerwę białkowa zrobić :) 

 

Taki efekt może być? https://photos.app.goo.gl/mXw1m4Uvjg98E7G59

Robiłem dzisiaj IRA na tym słodzie, przerwa białkowa wyszła mi kiepsko bo miałem problemy

ze sprzętem - temperatura był w zakresie 45-55stC jakieś pół godziny. Potem 45 minut w 68stC etc.

Już na oko wygląda, że będzie klarowne :) Dzięki.

 

Jakub

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hasło na zniżkę 10% #zostanwdomu dalej działa?

 

W dniu 2.09.2020 o 10:32, Juniorek napisał:

Dla tych słodów jak chcesz mieć klar to polecam krótka przerwę białkowa zrobić

Z Whirfloc Tablet  brzeczka też wychodzi klarowna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, MistrzSuspensu napisał:

Z Whirfloc Tablet  brzeczka też wychodzi klarowna.

Niby tak, ale miałem niedawno taki worek że wspomagać się żelatyną musiałem.

Jak się utrafi to klar jest bez dodatkowych zabiegów.

Programy mam wklepane do sterownika, tu nic się nie zmienia. Tylko słody.

Ale pierwsi chrześcijanie bardziej cierpieli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
8 godzin temu, studzin napisał:

Byłem na miejscu kilka razy i widziałem. Ciężko, żeby mieli stare słody, to się po prostu nie opłaca. Musieli by mieć specjalny magazyn żeby je postarzać.

 

Byłeś na miejscu i widziałeś to chyba słabo patrzyłeś zobacz jaką perełkę mi przysłali chyba zapomnieli naklejki zmienić .Dalej twierdzę że mają stare słody i kombinują.

 

WP_20201009_07_43_41_Pro.thumb.jpg.73553c552ae5971a094cd9327495ade2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 9.10.2020 o 07:57, jac007 napisał:

 

Byłeś na miejscu i widziałeś to chyba słabo patrzyłeś zobacz jaką perełkę mi przysłali chyba zapomnieli naklejki zmienić .Dalej twierdzę że mają stare słody i kombinują.

 

WP_20201009_07_43_41_Pro.thumb.jpg.73553c552ae5971a094cd9327495ade2.jpg

Ale jak z jakością? Jakby zajrzeć w zapiski piwowarów tu na forum spory odsetek ludzi warzy na słodach z malteurop, więc chyba nie jest źle. Sam warzę od dawna na me, w zasadzie wszystkie podstawowe mam od nich i jest git.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.