Undeath Opublikowano 27 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 (edytowane) 27.02.2021warka 345 Mandaria Pils (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@pils- 7,6 kg Carapils- 0,4 kg Puławski 7,2% - 60 g Mandaria bavaria 8,4% - 50 g Drożdże: Staroprameny oraz Munich Lager Śrutowanie: 8 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego. Profil wody: Ca: 79 mg/l ; Mg 16 mg/l ; Na 11 mg/l ; Cl 16 mg/l ; SO4 164 mg/l ; CaCO3 - 263 ppm ; Rezydualna alkaliczność CaCO3 - 197,3 ppm; pH 7,2. Brak pozostałych modyfikacji ZACIERANIE:woda do zasypu - 26l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 35 litrów bez korekty GOTOWANIE 70': FWH Puławski 60 g 0' Madaria Bavaria 50 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 41l o gęstości 12,8 blg przy wydajności 68% oraz IBU 30 Odczyt z refraktometru: 13,3 Brix SG: OG - 1.052 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 11C w 40 minut około 350 litrów. FERMENTACJA: 345.1 21 litry Staropramen Planowana burzliwa: 10C-21 dni FG - 1.01? wiadro I 345.2 20 litrów Munich lager Planowana burzliwa: 10C -15 dni Cicha: 50 g Mandaria Bavaria FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 6 h - 1,5 l zebrałem na startery Edytowane 7 Marca 2021 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 19 St C na pilsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 19 godzin temu, Undeath napisał: 27.02.2021warka 345 Mandaria Pils (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@pils- 7,6 kg Carapils- 0,4 kg Piłsudski 7,2% - 60 g Mandaria bavaria 8,4% - 50 g Drożdże: Staroprameny oraz Munich Lager co to za chmiel? Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Piłsudski, Puławski, Paderewski. Penderecki będzie w przyszłym sezonie! x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Dziękuje za czujność Może zrobią Piłsudski chmiel Choć Puławski też był zasłużony dla Polski Bywa, że człowiek za szybko chce coś zapisać i się nie zastanowi Piwka już sobie pyrkają w garażu. Lag dość spory - 48 h pomimo 10 minutowego natlenienia kamieniem i dość świeżych drożdży. Temp. obecnie 9C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 2 godziny temu, Undeath napisał: Choć Puławski też był zasłużony dla Polski To chyba od Puław... Więc pasowałby raczej Sulejowski, a może lepiej Milusiński. Chyba że goryczkowy, to dałbym Marszałkowski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 (edytowane) 05.03.2021warka 346 Homeopatycznie wędzony Koźlak (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@Munich- 9,5 kg Steinbach wędzony bukiem - 2 kg Caraaroma- 0,15 kg Special X bestmalz - 0,2 kg Cookie Castlemalting -0,15 kg Puławski 7,2% - 70 g Drożdże: Staroprameny oraz Munich Lager Śrutowanie: 12 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego. Profil wody: Ca: 79 mg/l ; Mg 16 mg/l ; Na 11 mg/l ; Cl 16 mg/l ; SO4 164 mg/l ; CaCO3 - 263 ppm ; Rezydualna alkaliczność CaCO3 - 197,3 ppm; pH 7,2. Brak pozostałych modyfikacji ZACIERANIE:woda do zasypu - 38l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 35 litrów bez korekty GOTOWANIE 70': FWH Puławski 70 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 45l o gęstości 16,2 blg przy wydajności 68% oraz IBU 28 Odczyt z refraktometru: 16,9 Brix SG: OG - 1.066 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 11C w 40 minut około 350 litrów. FERMENTACJA: 346.1 20 litry Staropramen Planowana burzliwa: 10C-21 dni FG - 1.01? wiadro I 346.2 25 litrów Munich lager Planowana burzliwa: 10C -15 dni - na fermentacje wrzucę śliwkę wędzoną o ile dorwę FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 6 h Edytowane 7 Marca 2021 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 10 godzin temu, Undeath napisał: GOTOWANIE 70': FWH Piłsudski 70 g Idziesz w zaparte skazi, bart3q i zasada 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 23 godziny temu, Joosto napisał: Idziesz w zaparte Skopiowane z poprzedniego Nie poprawiłem widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Po drodze były 4 piwa warzone: Warka 347 Porter i wysłodziny z niego (ciemne z simcoe) Warka 348 APA Warka 348 Session IPA z czego jedna poszła do kibla bo się zakaziła Warka 349 Pszeniczne (jedno nachmielone dodatkowo Cascadem) Dziś zrobiłem: 23.10.2021warka 350 APA i Fruit Ale (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Monach- 2 kg Bestmalz Pils - 5,5 kg Cookie Castlemalting -0,5 kg Zeus 13,9% - 30 g Citra - 12,9% - 25 g Lemon Drop 8,9% - 25 g Drożdże: suchary US-05 i lalmand Vermont Ale Śrutowanie: 8 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego. Profil wody: Ca: 79 mg/l ; Mg 16 mg/l ; Na 11 mg/l ; Cl 16 mg/l ; SO4 164 mg/l ; CaCO3 - 263 ppm ; Rezydualna alkaliczność CaCO3 - 197,3 ppm; pH 7,2. Brak pozostałych modyfikacji ZACIERANIE:woda do zasypu - 26l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 35 litrów bez korekty GOTOWANIE 70': FWH Zeus 30 g 0' 25 g Citry i Lemon Drop Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 40l o gęstości 13 blg przy wydajności 69% oraz IBU 35 Odczyt z refraktometru: 13,6 Brix SG: OG - 1.053 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 120 litrów. FERMENTACJA: 350.1 20 litrów US-05 Planowana burzliwa: 19C-21 dni FG - 1.01? wiadro I 350.2 25 litrów Vermont Ale Planowana burzliwa: 19C -15 dni - na cichą poleci sok zagęszony pomarańczowy FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 6 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 W dniu 5.03.2021 o 21:36, Undeath napisał: 05.03.2021warka 346 Homeopatycznie wędzony Koźlak (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@Munich- 9,5 kg Steinbach wędzony bukiem - 2 kg Caraaroma- 0,15 kg Special X bestmalz - 0,2 kg Cookie Castlemalting -0,15 kg Puławski 7,2% - 70 g Drożdże: Staroprameny oraz Munich Lager Śrutowanie: 12 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego. Profil wody: Ca: 79 mg/l ; Mg 16 mg/l ; Na 11 mg/l ; Cl 16 mg/l ; SO4 164 mg/l ; CaCO3 - 263 ppm ; Rezydualna alkaliczność CaCO3 - 197,3 ppm; pH 7,2. Brak pozostałych modyfikacji ZACIERANIE:woda do zasypu - 38l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 35 litrów bez korekty GOTOWANIE 70': FWH Puławski 70 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 45l o gęstości 16,2 blg przy wydajności 68% oraz IBU 28 Odczyt z refraktometru: 16,9 Brix SG: OG - 1.066 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 11C w 40 minut około 350 litrów. FERMENTACJA: 346.1 20 litry Staropramen Planowana burzliwa: 10C-21 dni FG - 1.01? wiadro I 346.2 25 litrów Munich lager Planowana burzliwa: 10C -15 dni - na fermentacje wrzucę śliwkę wędzoną o ile dorwę FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 6 h Po 8 miesiacach wziałem się za zlewanie XD No cóż czasem tak bywa. Pierwsze wiadro rozlane, drugie w tygodniu. Smak jest bardzo fajny i czas nie działa na niekorzyść piwa. Więc wyszło (wiadro na staropramenach) 39*0,5l butelek blg głęboko 1,7 Idzie mały Upgerjt rozlewu także: Czekam jeszcze na szybko złączki. Piwo z wiadra będzie leciało w keg, następnie gazowanie 2-3 dni (a może stać sobie nawet miesiąc) i potem rozlew na butelki. Przydałoby się jeszcze ogarnąć keg 30 litrów z szerokim włazem pod to Wrzucę filmik jak będzie gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_87 Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 2 godziny temu, Undeath napisał: Po 8 miesiacach wziałem się za zlewanie XD No cóż czasem tak bywa. Pierwsze wiadro rozlane, drugie w tygodniu. Smak jest bardzo fajny i czas nie działa na niekorzyść piwa. Więc wyszło (wiadro na staropramenach) 39*0,5l butelek blg głęboko 1,7 Idzie mały Upgerjt rozlewu także: Czekam jeszcze na szybko złączki. Piwo z wiadra będzie leciało w keg, następnie gazowanie 2-3 dni (a może stać sobie nawet miesiąc) i potem rozlew na butelki. Przydałoby się jeszcze ogarnąć keg 30 litrów z szerokim włazem pod to Wrzucę filmik jak będzie gotowe. Widzę, że kolega nabył nową "zabawkę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 W dniu 6.11.2021 o 21:25, Michal_87 napisał: Widzę, że kolega nabył nową "zabawkę" Nie taka nowa. Na stanie browaru miałem i leżało nieużywane. Znajomy mi wydrukował zacisk pod butelki szklane tylko (oryginalny Pegas jest tylko pod PET), no i mogę działać. Chcę jakoś na dniach testy zrobić, mam nadzieje że ogarnę czasowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 Dalsze testy rozlewarki Pierwsza głowica pękła i urwała się rączka. Kilka poprawek i dwa wydruki później wygląda to już nieźle. Myślę, że za jakieś 200-300 butelek będę mógł mówić o sukcesie! video-1637407948.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 20 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 Czy ta głowica jest w czymś lepsza od zwykłej głowicy przeciwciśnieniowej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 5 godzin temu, Krzyżak napisał: Czy ta głowica jest w czymś lepsza od zwykłej głowicy przeciwciśnieniowej ? Od której? Tych składaków z nierdzewki czy z złączek JG? Na pewno komfort użytkowania - szybkość dezynfekcji, szybkość nalewania. A tak to sam sposób jest identyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 21 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 (edytowane) Chodzi mi o tego typu: https://naforum.zapodaj.net/fb9da6671640.jpg.html Z prostym stojakiem z drewna obsługa jest równie prosta jak u Ciebie. Przy nalewaniu ręce w kieszeni lub można zakapslować poprzednią butelkę. Komfort nalewania, szybkość dezynfekcji czy nalewania taki sam. Nie trzeba natomiast dorabiać żadnej głowicy, kosztuje połowę mniej a co najważniejsze pasuje na każdą butelkę. Wysokość butelki czy rodzaj szyjki bez znaczenia. Edytowane 21 Listopada 2021 przez Krzyżak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 W dniu 21.11.2021 o 07:31, Krzyżak napisał: Wysokość butelki czy rodzaj szyjki bez znaczenia. @Krzyżak Butelkowałeś kiedyś taką nalewarką? Bo ja tak, mam podobną konstrukcję na stojaku, i co mnie denerwuje to konieczność posortowania butelek względem wysokości. Przecież z analizy zdjęcia które podałeś jasne jest że jeśli taką głowicę chcesz umieścić nieruchomo na stojaku to wtedy musisz regulować wysokość uszczelniającego kapturka silikonowego. @Undeathdobrze to wygląda! Właśnie kurczę czegoś takiego szukałem, nie znalazłem i zdecydowałem się na tradycyjny model. Jedynie co mnie zastanawia, to w tradycyjnych konstrukcjach, CO2 i piwo nalewa się od spodu. Na chłopski rozum to się wydaje bezpieczniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 51 minut temu, ChmielowyAli napisał: @Krzyżak Butelkowałeś kiedyś taką nalewarką? Bo ja tak, mam podobną konstrukcję na stojaku, i co mnie denerwuje to konieczność posortowania butelek względem wysokości. Przecież z analizy zdjęcia które podałeś jasne jest że jeśli taką głowicę chcesz umieścić nieruchomo na stojaku to wtedy musisz regulować wysokość uszczelniającego kapturka silikonowego. Mam dokładnie ten model. Nie sortuje butelek na wysokość, bo nie ma takiej potrzeby. Nie ważne czy butelka 500ml czy 330ml. W mojej konstrukcji nie muszę nic regulować. W jakim celu miałbym regulować wysokość kapturka silikonowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 2 minuty temu, Krzyżak napisał: Mam dokładnie ten model. Nie sortuje butelek na wysokość, bo nie ma takiej potrzeby. Nie ważne czy butelka 500ml czy 330ml. W mojej konstrukcji nie muszę nic regulować. W jakim celu miałbym regulować wysokość kapturka silikonowego ? Żeby zamknąć butelkę i utrzymać tam ciśnienie. Możesz zamieścić fotkę, w jaki sposób to robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 Poniżej zdjęcie mojej konstrukcji. Głowica przykręcona do wałka, który może poruszać się góra-dół w prowadnicach w ścianach bocznych. Ma też możliwość obrotu wokół osi wałka co pomaga zdjąć/założyć butelkę. Wałek "ściągany" jest dwiema gumkami na bokach przez co głowica kapturek silikonowy ładnie przylega do szyjki butelki. Nic nie trzeba dociskać ani trzymać. W ścianach bocznych wałek, na którym jest głowica, ma duży zakres ruchu góra-dół więc każda butelka piwna się zmieści. Sterujemy u góry zaworem gaz-piwo oraz zaworkiem bocznym do upuszczania ciśnienia. Podczas nalewania jednej butelki można kapslować poprzednią. W głowice wymieniłem króćce na szybkozłączki, żeby montaż szedł szybciej. p.s. Przepraszam kolegę Undeath za zaśmiecanie wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 @Krzyżak Ok, już jasne. Założyłem że głowica jest nieruchoma na stojaku. Ciekawy pomysł, muszę coś podobnego zastosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 Krzysztof, jak tam efekty testowania Piłsudskiego ? Zdradzisz szczegóły ? WojtekGaaD 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 (edytowane) 11 godzin temu, Joosto napisał: Krzysztof, jak tam efekty testowania Piłsudskiego ? Zdradzisz szczegóły ? Ho, ho, tak, tak. 21 godzin temu, Krzyżak napisał: Poniżej zdjęcie mojej konstrukcji. Głowica przykręcona do wałka, który może poruszać się góra-dół w prowadnicach w ścianach bocznych. Ma też możliwość obrotu wokół osi wałka co pomaga zdjąć/założyć butelkę. Wałek "ściągany" jest dwiema gumkami na bokach przez co głowica kapturek silikonowy ładnie przylega do szyjki butelki. Nic nie trzeba dociskać ani trzymać. W ścianach bocznych wałek, na którym jest głowica, ma duży zakres ruchu góra-dół więc każda butelka piwna się zmieści. Sterujemy u góry zaworem gaz-piwo oraz zaworkiem bocznym do upuszczania ciśnienia. Podczas nalewania jednej butelki można kapslować poprzednią. W głowice wymieniłem króćce na szybkozłączki, żeby montaż szedł szybciej. p.s. Przepraszam kolegę Undeath za zaśmiecanie wątku. Nie przejmuj się to nie zaśmiecanie Pytanie dlaczego tak? Ponieważ miałem ją na stanie i kurzyła się, więc chciałem ją wykorzystać do czegoś. Nadarzyła się okazja, że znajomy zakłada firmę druku 3D i potrzebował kilku projektów to mu zleciłem. Czy to ma jakąś przewagę nad rozlewarką przeciwciśnieniową jak Twoja - to jak pisałem - dezynfekcja i szybsze użytkowanie to są plusy tutaj. Minusem jest plastik, który z czasem pewnie się zużyje. Jeżeli ktoś ogarnie dobrze to używane Pegasy latały niedawno po 250 zł. Chinole już produkują z wymiennymi końcówkami w przystępnej cenie np. https://pl.aliexpress.com/item/1005003097602815.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.22fc2e4bGXt3Qv&algo_pvid=c2acd78b-d5e6-46f7-939f-5c61af2083f6&algo_exp_id=c2acd78b-d5e6-46f7-939f-5c61af2083f6-10&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000024068126242"} Trzeba by zlecić pod szyjkę Vichy i byłby komplet. Amerykanie znowu mają Boel Itap: https://boel.company/product/itapx-crown/ - koło 450 zł Z możliwością także lania z niego piwa za pomocą przystawki. ( do pegaza można dostawić normalny kran) Systemy są fajną alternatywą dla nalewarek - ładniej się też prezentują Na temat cen nie dyskutuje za bardzo bo to indywidualna sprawa właściwie. Co dla jednego jest za drogie dla drugiego jest w sam raz. Niektórzy kupują całą linie GF, inni robią na zasadzie gara na ogniu Edytowane 23 Listopada 2021 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 (edytowane) 23.03.2022warka 351 AIPA (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pils - 11,6 kg kg Carahell- 0,4 kg Zeus 13,9% - 80 g Citra, Simcoe, Jaryllo, Lemon Drop po 15 g Drożdże: US-05 Śrutowanie: 12 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego. Do wody poszło 4 g chlorku wapnia. ZACIERANIE:woda do zasypu - 30l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 35 litrów bez korekty GOTOWANIE 70': FWH Zeus 80 g 0' Citra, Simcoe, Jaryllo, Lemon Drop po 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 39l o gęstości 15,5 blg przy wydajności 68% oraz IBU 67 Odczyt z refraktometru: 16,1 Brix SG: OG - 1.063 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 40 minut około 150 litrów. FERMENTACJA: 351.1 20 litry US-5 Planowana burzliwa: 19C-14 dni Cicha: ?? FG - 1.01? wiadro I 351.2 19 litrów US-05 Planowana burzliwa: 19C -14 dni Cicha: ?? FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 6 h Edytowane 1 Kwietnia 2022 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się