Skajo Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Ja uważam, że trzeba metodą prób i błędów "wyczuć" swoją skrzynię. Po paru razach będziesz mniej więcej wiedział kiedy i ile wrzucić żeby skoki nie były zbyt wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Na początek wymieniaj częściej, aż brzeczka osiągnie odpowiednią temperaturę. Przestanie oddawać ciepło, wtedy wolniej będzie rosła temperatura w skrzyni. Po dobie, dwóch powinno się ustabilizować. Tak wynika z moich doświadczeń. Edytowane 2 Grudnia 2016 przez buber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Na początek wymieniaj częściej, aż brzeczka osiągnie odpowiednią temperaturę. Przestanie oddawać ciepło, wtedy wolniej będzie rosła temperatura w skrzyni. Po dobie, dwóch powinno się ustabilizować. Tak wynika z moich doświadczeń. Z moich testów wynika, że wystarczy włożyć 1 butelkę i mamy zjazd temperatury w dół o jakieś kilka stopni w ciągu powiedzmy 10 godzin. Ja celuję w osiągnięcie około 18 C dla 10 litrów brzeczki. Może butelka jest za duża jak na taką ilość płynu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Ale 16 st. w większości przypadków jest lepsze niż 18. U mnie butelka to spadek 5 st.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 I właśnie testuje skrzynkę z wodą w fermentorze Z moich testów wynika, że wystarczy włożyć 1 butelkę i mamy zjazd temperatury w dół o jakieś kilka stopni w ciągu powiedzmy 10 godzin. Ale niestety testowanie na wodzie nic nie da Woda nie fermentuje, więc nie ma co podnosić jej temperatury. Potem okaże się, że wymieniając tą samą ilość butelek jak przy testach na wodzie, w przypadku fermentującego piwa już nie zbijesz tak łatwo temperatury. Właściwy dobór zamrożonych butelek osiągniesz tylko na testach fermentującej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Woda nie fermentuje, więc nie ma co podnosić jej temperatury. Potem okaże się, że wymieniając tą samą ilość butelek jak przy testach na wodzie, w przypadku fermentującego piwa już nie zbijesz tak łatwo temperatury. Właściwy dobór zamrożonych butelek osiągniesz tylko na testach fermentującej brzeczki. To jest prawda i jest to dość istotne. Też robiłem testy z wodą a fermentująca brzeczka dała inne efekty. Generalnie jak chce się dopilnować w miarę stabilnej temperatury przez pierwsze 3-4 dni fermentacji warto mieć wolny dzień aby kontrolować temperaturę (albo kogoś płci żeńskiej, kto tego przypilnuje ) Edytowane 2 Grudnia 2016 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Dzięki za pomoc. Jutro warzenie i testy na żywym organizmie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Wszystko zależy od tego jak mocno jesteś w stanie schłodzić po warzeniu. Wczoraj jak wstawiałem fermentor do pudła temp. brzeczki z drożdżami była ok 16 stopni. Zostawiłem na noc w otwartej skrzyni z jednym wkładem chłodzącym (takim do lodówki turystycznej 1000 ml - łatwiej upchnąć w zamrażalce niż butelkę litrową). Dziś rano, po ok 9h, temp, w wiadrze lekko poniżej 15 stopni. Wkład wymieniłem na butelkę lodu 0,7 i skrzynię przykryłem niezbyt szczelnie. to pozwoliło utrzymać temp poniżej 15 stopni (temp min. 14.3) - stan na godz 17 (temp w pudle ok 13). Wszystko co wyżej jeszcze bez "bulkania rurki" O 21 wrzuciłem do pudła nowy wkład i szczelnie zakryłem, temp była 14,8, fermentacja się rozkręca na dobre - wieko wypukłe i sobie bulka co jakiś czas. Zostawiam tak na noc, przy rozruszanej fermentacji spodziewam się utrzymać tak do rana temp. w wiadrze w zakresie 15, max 16 stopni. Fermentuje 21 litrów milk stouta na S 04. Pudło ma szczelnie poklejone o grubości ścianki 5 cm, z dociśniętym wiekiem. Temp otoczenia - okolice 20 stopni. Jak pisali poprzednicy wszystko kwestia obserwacji procesu i nauki jak go kontrolować - to moja dopiero druga warka fermentowana w pudle, ale po tym ja pierwszą na starcie przechłodziłem w pudle (11,5 stopnia po nocy w pudle) teraz staram się rozważnie nosić lód do piwnicy W moim przypadku 1,5 l zamrożone pety to za dużo, jak na razie przynajmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fan_s-c Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Co z czystością długo używanej skrzyni ? Moja ma już 2 sezony za sobą i środek jest już mocno zmęczony. Po ostatniej wędrówce drożdży z rurki blow-off, wnętrze zakwitło piękną pleśnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Fakt, ze robi się ta syf straszny, ja pakuje wiadra w duży wór na śmiecie, zawiązuje i potem do skrzyni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Ja swoją, mam wyklejoną kocem termicznym (takim z apteczki). Jak się zachlapie można wytrzeć, w ostateczności zerwać i wykleić nową. W teorii powinno też poprawić izolacje skrzynie ( w praktyce nie sprawdzałem czy to coś daje). Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fan_s-c Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Pomysł z workiem bardziej się podoba bo jak nie będzie miał dziur to można zawartość z nim wyciągnąć. Wyskrobię chyba tylko ścianki z pleśni i następna warka w worze wyląduje. Chociaż przyznam się, że to Gwoździe i Banany taki syf narobiły. W 15 stopniach uciekały jakby się paliło pod stopami. Inne drożdże grzecznie siedziały we wiadrze i syfu nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Jakbym miał pleśń w lodówce to bym ją wywalił, odrzalowal te 20zl i zrobił nową. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Laki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PustynnaBurza Opublikowano 20 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2019 A jak najlepiej łączyć klejem? ścianka do ścianki czy w krawędziach? a może jedno i drugie? hm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 A ja mam zgoła inne pytanie, a propos takich pudeł. Pudło zrobione, pierwsze testy także, niestety bez fermentora same butelki (0,5l. 0,75l, 1l, 1,5l), co oczywiście jest wynikiem nieadekwatnym. Chodzi mi o praktyczna sprawę. kiedy wsadzacie wkłady (butelki zmrożone). 1. Wkłady w tym samym czasie co fermentor? 2. Kilka dni wcześniej, aby wychłodzić pudło. Próbowałem opcję "2" - jeden wkład (butelka 0,5l), utrzymywał mi temperaturę 13°C. Trochę nisko dla drożdży pracujących w przedziale 15 - 20. Najprawdopodobniej po włożeniu fermentora z brzeczką (dajmy na to 15°C) temperatura skoczyła by, nie mniej jednak trochę obawiam się czy drożdże ruszą. Dlatego chodzi mi po głowie opcja "1" fermentor z wkładem - i tutaj nasuwa się pytanie jaki wkład o jakiej pojemności butla. Jakie są wasze doświadczenia. Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi. Poza tym jakież było moje zdziwienie (pozytywne?) kiedy z jednej zmrożonej butelki 0,5l utrzymywałem temp 13°C (wkład wymieniany do 12 godz.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Utrzymanie temperatury powietrza a 20l fermentującej brzeczki to dwie zupełnie różne kwestie. Będziesz musiał sprawdzić empirycznie, dokładnie nikt ci nie powie, bo zmiennych jest dużo - choćby wielkość pudła i temperatura otoczenia. Najprawdopodobniej będziesz potrzebował 1-2 butelek 1,5l na 24 godziny w pierwszych dniach fermentacji, później mniej. I na pewno dokładniejszy będzie pomiar, jeśli sondę termometru przykleisz do fermentora i zaizolujesz - powietrze w pudle będzie się schładzać szybko, ale brzeczka już nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Godzinę temu, punix napisał: Będziesz musiał sprawdzić empirycznie Mam świadomość Zastanawiam się tylko w, w którym momencie wychładzać pudło (wkładać butle)? Kilka dni przed włożeniem fermentora czy w tym samym dniu kiedy wkładam fermentor. A i jeszce jedno, czy w pudle może panować temp trochę niższa (dajmy na to te 13°C) niż zakres pracy drożdży, czy lepiej ustalić temp. w dolnej granicy ich pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 (edytowane) Już od kilku dni CI piszę, że pudła nie wychłodzisz. Chłodzenie zaczyna się dopiero od włożenia fermentora. Wtedy zostawiasz tylko wiadro z schłodzoną brzeczką by utrzymać temperaturę albo dokładasz lodu, by ta temperatura spadła (co nie jest preferowane). PS: Zrób test. Wychłodź pudło do temperatury 14-15 stopni. Wstaw kubek z wodą o temperaturze 25 stopni i włóż do tej wody termometr, zamknij pudło i nie wstawiaj lodu (sam kubek z wodą). Sprawdzaj czy temperatura spada. Edytowane 23 Marca 2021 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Dokładnie tak jak @yoshko pisze. Wcześniejsze chłodzenie pudła nie da żadnych wymiernych efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Dziękuję bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Z własnych doswiadczen Temp w pomieszczeniu okolo 12 stopni. Wlozona butelka 1,75 l i fermentor z brzeczka 23 l temp 19 stopni. Po dobie temp wewnątrz 10 stopni brzeczka okolo 15 Po 2 dobach temp w środku 9 stopni brzeczka okolo 13. Butelka wymieniania raz na dobe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się