Bartek z Nawojowej Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Witam, Uważyłem Kota Domowego. Tydzień burzliwej, dwa cichej, drugi tydzień w butelce (15-17 stopni). Moje pytanie dotyczy piany w butelce (foto). Czy to normalny objaw czy powinienem się obawiać ? To moje pierwsze piwo zacierane, wcześniej tylko brew-kity gdzie to piany nie było. Nie wiem co jeszcze powinienem napisać żeby naświetlić sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 A otwierałeś je? Czy to piwo było przenoszone? wstrząśnięte czy coś? Czy tak we wszystkich butelkach? Jakie jest w smaku? i jak mocno jest nagazowane? wygląda to normalnie raczej nie jest to żadna infekcja, po prostu gaz powoduje taką jakby piankę... choć mogę się mylić bo nie miałem z takim czymś do czynienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 jeśli piana jest tylko w jednej butelce to zapewne kapsel "nie trzyma", albo wyszczerbiona szyjka, co na jedno wychodzi jak we wszystkich to nie wiem, mogą być "granaty" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Nawet jak piwo miałem przegazowane, nie miałem piany w butelce do momentu upuszczania gazu lub otwarcie, dlatego sugeruje nieszczelność na kapslu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilimandzaro Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Dostanę złotą łopatę, ale muszę odkopać. Uwarzyłem APA, ale przez kiepską filtrację piwo jest bardzo mętne. Dla mnie to nie problem bo w smaku było dobre, ale zmartwiła mnie nieopadająca przez kilkanaście godzin piana po zabutelkowaniu. Jest dosyć gęsta i pojawiła się w trakcie napełniania. Pytanie czy to przez tak mętne piwo, czy infekcja? Dodam, że wszystko było sterylne, umyte i zawsze bardzo o ten aspekt warzenia dbam (ale kto wie?). Wrzucam foto: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Całe kilkanaście godzin? Strach się bać! Nie ma się czym przejmować - delikatne natlenienie przy rozlewie + zapewne ruszyła refermentacja. Kilimandzaro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilimandzaro Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 To moja 3 warka i wcześniej tak nie było więc zacząłem się niepokoić. Nic zatem nie ruszam i odkładam butelki na 1,5 miesiąca. Dzięki za pomoc ThoriN [Jak zwykle:)] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Nic zatem nie ruszam i odkładam butelki na 1,5 miesiąca. Wstrzemięźliwość godna podziwu - ja pierwszą butelkę w celach weryfikacji zwykle otwieram po tygodniu (dla górniaków) i po 2-3 tygodniach (dla dolniaków) - nie ma co żyć w niepewności! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilimandzaro Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Mam takie butelki z szyjką na standardowy kapsel, a o pojemności 200 albo 250ml. Napełniam 2 lub 3 do każdej warki i próbuję w celach naukowo-badawczych co jakiś czas. Zaspokajam tak ciekawość i dzięki temu każda warka jak do tej pory wytrzymała bez zauważalnych strat te 5-6 tygodni leżakowania:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Mam takie butelki z szyjką na standardowy kapsel, a o pojemności 200 albo 250ml. Napełniam 2 lub 3 do każdej warki i próbuję w celach naukowo-badawczych co jakiś czas. Zaspokajam tak ciekawość i dzięki temu każda warka jak do tej pory wytrzymała bez zauważalnych strat te 5-6 tygodni leżakowania:) Lepsze są pety 0,5l po coli/pepsi, można nagazowanie sprawdzić "namacalnie" Kilimandzaro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 3 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 (edytowane) Spoiler On 2/22/2015 at 10:24 AM, Kilimandzaro said: Dostanę złotą łopatę, ale muszę odkopać. Uwarzyłem APA, ale przez kiepską filtrację piwo jest bardzo mętne. Dla mnie to nie problem bo w smaku było dobre, ale zmartwiła mnie nieopadająca przez kilkanaście godzin piana po zabutelkowaniu. Jest dosyć gęsta i pojawiła się w trakcie napełniania. Pytanie czy to przez tak mętne piwo, czy infekcja? Dodam, że wszystko było sterylne, umyte i zawsze bardzo o ten aspekt warzenia dbam (ale kto wie?). Wrzucam foto: Teraz moja kolej na złotą łopatę. Mam podobną piankę przy czym piwo stoi już koło tygodnia. Na wszystkich butelkch, od butelkowani nie dotykane. Żadnego nie otwierałem jeszcze - pierwsza warka. Butelka z zamknięciem pałąkowym. Piwo z brewkitu, wymieszane z syropem z glukozy przed rozlaniem. Jakieś pomysły co tu się może dziać? Edytowane 3 Listopada 2022 przez javalemcgee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 3 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 3 godziny temu, javalemcgee napisał: Ukryj zawartość Teraz moja kolej na złotą łopatę. Mam podobną piankę przy czym piwo stoi już koło tygodnia. Na wszystkich butelkch, od butelkowani nie dotykane. Żadnego nie otwierałem jeszcze - pierwsza warka. Butelka z zamknięciem pałąkowym. Piwo z brewkitu, wymieszane z syropem z glukozy przed rozlaniem. Jakieś pomysły co tu się może dziać? NIe widząc ciężko - może dofermentowywać, polecam schłodzić jedną i otworzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 3 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 Typowałbym źle zaciśnięte kapsle. Czym kapslujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 4 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 13 hours ago, Suchejroo said: NIe widząc ciężko - może dofermentowywać, polecam schłodzić jedną i otworzyć. Spoiler 13 hours ago, Łachim said: Typowałbym źle zaciśnięte kapsle. Czym kapslujesz? Spoiler tak patrze i to chyba osad jakis a nie piana. piwo bylo w tym samym fermentorze na cichej (jeszcze mial chmiel podsypany tam bez torby). Moze byc to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 4 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 Weź daj zdjęcie, nikt tu nie jest prorokiem - a Ty sam nie wiesz, czy to piana czy osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 4 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 3 godziny temu, javalemcgee napisał: tak patrze i to chyba osad jakis a nie piana. piwo bylo w tym samym fermentorze na cichej (jeszcze mial chmiel podsypany tam bez torby). Moze byc to? Czekaj czekaj, wrzuciłeś chmiel bez jego filtracji? Powodzenia przy otwarciu butelki, fontanna do sufitu Więc to nie jest piana - wygląda jak chmiel co sie zebrał albo zakażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 5 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 (edytowane) On 11/4/2022 at 2:44 PM, Pingwinho said: Weź daj zdjęcie, nikt tu nie jest prorokiem - a Ty sam nie wiesz, czy to piana czy osad. Wrzuciłem w spoilerze. On 11/4/2022 at 3:06 PM, Suchejroo said: Czekaj czekaj, wrzuciłeś chmiel bez jego filtracji? Powodzenia przy otwarciu butelki, fontanna do sufitu Więc to nie jest piana - wygląda jak chmiel co sie zebrał albo zakażenie. hmmm znaczy no. niedobrze leza juz tydzien, chyba testowo odpale jedno wyglada na to ze instrukcja brewkita mnie oszukala bo nie wspomniala filtrowania i mowi tez takie cos Edytowane 5 Listopada 2022 przez javalemcgee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 23 minuty temu, javalemcgee napisał: instrukcja brewkita mnie oszukala To jest świetny tytuł piosenki! smola, punix, javalemcgee i 1 inny 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi