Stasiek Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 A jest gdzieś takie porównanie ale płynnych z suchymi? Nie widziałem takiego, a przydało by się. Wiem że US-05 to odpowiednik WLP001 American Ale. W34/70 to chyba Bohemian Lager a inne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 takei coś znalazłem: http://cdn.shopify.com/s/files/1/0093/2142/files/Yeast_Substitutions.pdf?1928 Stasiek, skybert, pershi and 1 other 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted January 14, 2013 Author Share Posted January 14, 2013 Ekstra! Właśnie o coś takiego mi chodziło! Próbowałem przekleić, ale się tabelka rozjechała. Dry Yeast Wyeast Liquid White Labs Liquid Safale US-05 1056 WLP-001 Safale S04 1098 WLP-007 Safbrew T-58 3724 WLP-565 Safbrew S-33 ? WLP-006 Safbrew WB-06 3333 WLP-380 Saflager S-23 2565 WLP-003 Saflager 34/70 2124 WLP-830 Saflager S189 ? WLP-885 Danstar Nottingham ? WLP-039 Danstar Windsor 1028 WLP-013 Coopers Ale ? WLP-009 Breferm Blanche ? WLP-410 Brewferm Lager 2565 WLP-003 Muton’s Ale Yeast 1968? WLP-002? Hmm... jedno mi się nie zgadza w tej tabelce: S-23 to 2565 Koelsch??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 (edited) hmmm drogi Staśku, z wieka chęcią bym podyskutował, ale to chyba nie temat na to Edited January 14, 2013 by elroy temat wydzielony Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 (edited) Dzięki Tomku Hmm... jedno mi się nie zgadza w tej tabelce: S-23 to 2565 Koelsch??? Koelsch'owe drożdże są dość zbliżone do dolniaków, to może dla tego ktoś coś pomieszał, ale faktycznie nie pasuje. 2565 używałem kilka razy i przy 10-11C dają niezłe "lagery" co do S-23, nie stosowałem, ale piłem na nich piwo i było takie "żywcowe" - zero charakteru. Szczerze wątpię, że to te same szczepy. [edit] mi po dłuższym zastanowieniu nie pasują Safbrew T-58 = 3724 6 zbóż na obu szczepach dał 2 różne piwa. Edited January 14, 2013 by leszcz007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 15, 2013 Share Posted January 15, 2013 S-23 to szczep R-ileśtam z VLB, ponad wszelką wątpliwość co innego niż 2565. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 15, 2013 Share Posted January 15, 2013 (edited) S-23 nie są za dobrymi drożdżami (z mojego doświadczenia), piwa z nich mi nie smakowały i były przeciętne. Piłem z nich swoje i od kolegi piwo i nie było za super. Z tego co pamiętam mi mówili na temat tych drożdży nie mają one odpowiednika w płynnych, więc w sumie nie wiem skąd to przyrównanie do Koelshowych chyba że to interpretacja autora tego tekstu. Co do T-58, używałem ich też do 6 zbóż i były niezłe, potem niestety nie miałem okazji, ale czy to na pewno drożdże takie jak 3724 Belgian Saison? Ma ktoś większe doświadczenie na nich? Bo wychodzi na to że nie opłaca się kupować płynnych jak to to samo. Edited January 15, 2013 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
pershi Posted January 15, 2013 Share Posted January 15, 2013 A może któś posiada inforamcje, na temat odpowiedników drożdży Mauribrew? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasanga Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Macie jakieś nowe "doniesienia" w tym temacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Hmm... jedno mi się nie zgadza w tej tabelce: S-23 to 2565 Koelsch??? Przyznam, że nie daje mi to spokoju. W teorii wydaje się to całkiem możliwe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 21, 2013 Share Posted April 21, 2013 To tyle, jeżeli chodzi o teorię - w teorii to można zrobić piwo co ma 1000 IBU. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nms007 Posted April 29, 2014 Share Posted April 29, 2014 Bardzo przydatne zestawienie, ale zastanawia mnie jak się odnosić do tych zamienników. Traktować je 1 do 1? Np. Safale S04 = 1098 To są dokładnie te same szczepy? Bo wiadomo, że jednak Wyeast'y są nieco droższe niż s-ki Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 29, 2014 Share Posted April 29, 2014 Płacisz za formę, nie za treść. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 29, 2014 Share Posted April 29, 2014 (edited) Tak naprawdę oprócz US-05 i W-34/70 to przy reszcie nie ma żadnej pewności że to te same/bardzo podobne szczepy, nawet przy S-04 czytałem że oprócz W1098 przyrównywali je także do W1099. Raczej takie porównanie należy traktować jako do czego są najbardziej podobne suche drożdże niż że to są szczepy tożsame z odpowiednimi płynnymi. Edited April 29, 2014 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted August 25, 2015 Share Posted August 25, 2015 Jaki będzie odpowiednik WLP 566? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted August 25, 2015 Share Posted August 25, 2015 Niestety suchego odpowiednika tych drożdży raczej nie znajdziesz Nie ma tak łatwo, jak belgi to na płynnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted August 26, 2015 Share Posted August 26, 2015 Właśnie tego się obawiałem, że trzeba będzie rozpocząć przygodę z drożdżami płynnymi. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now