Stasiek Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 A jest gdzieś takie porównanie ale płynnych z suchymi? Nie widziałem takiego, a przydało by się. Wiem że US-05 to odpowiednik WLP001 American Ale. W34/70 to chyba Bohemian Lager a inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 takei coś znalazłem: http://cdn.shopify.com/s/files/1/0093/2142/files/Yeast_Substitutions.pdf?1928 pershi, skybert, Stasiek i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Ekstra! Właśnie o coś takiego mi chodziło! Próbowałem przekleić, ale się tabelka rozjechała. Dry Yeast Wyeast Liquid White Labs Liquid Safale US-05 1056 WLP-001 Safale S04 1098 WLP-007 Safbrew T-58 3724 WLP-565 Safbrew S-33 ? WLP-006 Safbrew WB-06 3333 WLP-380 Saflager S-23 2565 WLP-003 Saflager 34/70 2124 WLP-830 Saflager S189 ? WLP-885 Danstar Nottingham ? WLP-039 Danstar Windsor 1028 WLP-013 Coopers Ale ? WLP-009 Breferm Blanche ? WLP-410 Brewferm Lager 2565 WLP-003 Muton’s Ale Yeast 1968? WLP-002? Hmm... jedno mi się nie zgadza w tej tabelce: S-23 to 2565 Koelsch??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) hmmm drogi Staśku, z wieka chęcią bym podyskutował, ale to chyba nie temat na to Edytowane 14 Stycznia 2013 przez elroy temat wydzielony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Dzięki Tomku Hmm... jedno mi się nie zgadza w tej tabelce: S-23 to 2565 Koelsch??? Koelsch'owe drożdże są dość zbliżone do dolniaków, to może dla tego ktoś coś pomieszał, ale faktycznie nie pasuje. 2565 używałem kilka razy i przy 10-11C dają niezłe "lagery" co do S-23, nie stosowałem, ale piłem na nich piwo i było takie "żywcowe" - zero charakteru. Szczerze wątpię, że to te same szczepy. [edit] mi po dłuższym zastanowieniu nie pasują Safbrew T-58 = 3724 6 zbóż na obu szczepach dał 2 różne piwa. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 S-23 to szczep R-ileśtam z VLB, ponad wszelką wątpliwość co innego niż 2565. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) S-23 nie są za dobrymi drożdżami (z mojego doświadczenia), piwa z nich mi nie smakowały i były przeciętne. Piłem z nich swoje i od kolegi piwo i nie było za super. Z tego co pamiętam mi mówili na temat tych drożdży nie mają one odpowiednika w płynnych, więc w sumie nie wiem skąd to przyrównanie do Koelshowych chyba że to interpretacja autora tego tekstu. Co do T-58, używałem ich też do 6 zbóż i były niezłe, potem niestety nie miałem okazji, ale czy to na pewno drożdże takie jak 3724 Belgian Saison? Ma ktoś większe doświadczenie na nich? Bo wychodzi na to że nie opłaca się kupować płynnych jak to to samo. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 A może któś posiada inforamcje, na temat odpowiedników drożdży Mauribrew? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Macie jakieś nowe "doniesienia" w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Hmm... jedno mi się nie zgadza w tej tabelce: S-23 to 2565 Koelsch??? Przyznam, że nie daje mi to spokoju. W teorii wydaje się to całkiem możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 To tyle, jeżeli chodzi o teorię - w teorii to można zrobić piwo co ma 1000 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Bardzo przydatne zestawienie, ale zastanawia mnie jak się odnosić do tych zamienników. Traktować je 1 do 1? Np. Safale S04 = 1098 To są dokładnie te same szczepy? Bo wiadomo, że jednak Wyeast'y są nieco droższe niż s-ki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Płacisz za formę, nie za treść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Tak naprawdę oprócz US-05 i W-34/70 to przy reszcie nie ma żadnej pewności że to te same/bardzo podobne szczepy, nawet przy S-04 czytałem że oprócz W1098 przyrównywali je także do W1099. Raczej takie porównanie należy traktować jako do czego są najbardziej podobne suche drożdże niż że to są szczepy tożsame z odpowiednimi płynnymi. Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Jaki będzie odpowiednik WLP 566? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Niestety suchego odpowiednika tych drożdży raczej nie znajdziesz Nie ma tak łatwo, jak belgi to na płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Właśnie tego się obawiałem, że trzeba będzie rozpocząć przygodę z drożdżami płynnymi. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się