kantor Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Raczej infekcja. WiHuRa i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Do piwa 18-19 plato wystarczy jedna saszetka czy dwie S-04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 W sensie przefermentuje czy przefermentuje prawidłowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 W sensie przefermentuje czy przefermentuje prawidłowo? Prawidłowo oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivosmo Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Zakładając 20 litrów 19 Blg potrzeba ~380 mld komórek. Zakładając 10 mld/g sucharków mamy w jednej paczce 11.5 g ok. 115 mld komórek. Więc tak naprawdę potrzebne by były ~3 paczki... Zakładając 20 mld/g wystarczą dwie. A Fermentis podaje >6 mld/g komórek. Tyle mówią kalkulatory. W praktyce jedna paczka też przefermentuje, kwestia tego czy prawidłowo (przefermentowałem ostatnio amber ale 14 Blg na FM52 zadanych bezpośrednio z fiolki - ok. 30 mld komórek dla wymaganych 210 mld według kalkulatora - przefermentowało, nawet smaczne... I pewnie jest mega słabe tylko nie umiem tego wyłapać. Ale było widać że się męczą i stanęły ostatecznie na 64% odfermentowania a nagazowanie ślimaczy się strasznie). Osoboście jestem zwolennikiem zrobienia jakiegoś lekkiego piwa na nowych drożdżach a potem używania gęstwy... http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Edytowane 17 Stycznia 2016 przez ivosmo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Dla Fermentisa przyjmuje się zazwyczaj 200mld komórek na paczkę, czyli dwie powinny wystarczyć ale najlepiej na gęstwie zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 No, przegazowania nie ma, ale smak również się nie poprawił. No jak dla mnie smak piwa jest przedni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Pierwsza warka (APA 12blg na S-04) 3dni temp. fermentacji 21st. potem się uspokoiło i temp. spadła do 19st. Po tyg. burzliwej było 4blg. i przelałem na cichą. Zebrałem gęstwę i za bardzo trupów nie widzę - jednolity kremowy kolor po 2 dniach trzymania w lodowce.10 dni cichej - 2blg i butelkowanie. (temp. zacierania 65st)Do warki nr 2 (Dry stout 12,5 blg) zadana tygodniowa gęstwa, ok. 2 duże łyżki (na 13l), fermentacja ruszyła z kopyta po 2h. 3dni temp. 21st potem spadła do 19st. Na końcu 4blg. (temp. zacierania 67st) Warka nr 3 Oatmeal stout 14,5blg początkowe zeszło do 4,5. (temp. zacierania 68st) Edytowane 22 Czerwca 2016 przez Przemo_666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matros Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 U mnie za to słabo się do roboty garną.. Dry Stout 13°Blg po 12 dniach w temp 17-19 zeszły jedynie do 9°Blg.. Dzisiaj przeniosłem do jakoś 21°C, zobaczymy czy będą chętne do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Dry Stout 13°Blg po 12 dniach w temp 17-19 zeszły jedynie do 9°Blg. Jesteś pewny, że BLG a nie brix? Raczej niemożliwy jest taki wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matros Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Dry Stout 13°Blg po 12 dniach w temp 17-19 zeszły jedynie do 9°Blg. Jesteś pewny, że BLG a nie brix? Raczej niemożliwy jest taki wynik. To nie jest prawie jednoznaczne?? Brix/1,04= BLG, przy tym wyliczeniu i tak jest dosyć sporo. Wytrząsałem fermentor i wstawiłem do cieplejszego o 2-3 stopnie pomieszczenia. Wieko się wybrzuszyło, więc coś ruszyło wtedy. było tak przez dobę. Dzisiaj sprawdzam ile zeszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Koledze chodziło czy mierzysz refraktometrem czy spławikiem, bo wynik z refraktometru trzeba przeliczyć, jeśli w roztorze jest alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matros Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Koledze chodziło czy mierzysz refraktometrem czy spławikiem, bo wynik z refraktometru trzeba przeliczyć, jeśli w roztorze jest alkohol. Przy zlewaniu do fermentora spławikiem, teraz tylko refraktometrem mierzę. Właśnie sprawdziłem i jest 8,5 Brix. Jest jakiś wzór żeby to na szybko policzyć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 http://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/ proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matros Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 http://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/ proszę. Dzięki wielkie Jeśli wpisałem poprawnie to wychodzi że jest 4,9* BLG więc o wiele lepiej niż myślałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Dokładnie, w czasie i po fermentacji musisz przeliczyć kalkulatorem. Z tym 1.04 to też nie jest do końca prawdziwe, bo każdy refraktometr pokazuje nieco inaczej. Ja np. dzielę przez 1.06, żeby mieć to samo co na spławiku. Polecam tą apkę na fona http://www.piwo.org/topic/16718-android-kalkulator-do-refraktometru/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Po 8 dniach burzliwej mój Milk Stout zszedł na S-04 z 14 na 5,5 blg. Dobry wynik, zlewać na cichą, czy może pominąć w ogóle cichą? Jeśli pominąć, to ile jeszcze trzymać w wiadrze? Temperatury: na początku fermentacji 17-18 stopni, aktualnie 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Takie pytanie. Czy można z powodzeniem przy przelewaniu z burzliwej na cichą zebrać gęstwy i od razu zaszepić nią świeżą brzeczkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Takie pytanie. Czy można z powodzeniem przy przelewaniu z burzliwej na cichą zebrać gęstwy i od razu zaszepić nią świeżą brzeczkę ? To jest najlepszy sposób, drożdże są świeże, wystarczy zdezynfekowaną łyżką (4-5) dodać do świeżej brzeczki. Brunow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Wg mnie te drożdże są bardzo czułe na balans mineralny wody. Trochę za dużo siarczanów i już się robi woda z kałuży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Przebrnąłem już przez kilka tematów o tych drożdżach tutaj i na fora zagranicznych i dalej nie wiem w jakiej temperaturze nimi fermentować, każdy pisze nieco inaczej. To prawda, że przy 19st.C i więcej już za dużo estrów? Zależy mi na wprowadzeniu jakiegoś angielskiego charakteru ale też żeby nie przykrył całkowicie chmielu, warzę EIPA z fuggles i ekg. Może być 18st.C? Z wypowiedzi powyżej wnioskuję, że warto sypnąć trochę chlorku wapnia? Nie wiem co dokładnie oznacza woda z kałuży ale nie kojarzy mi się z niczym dobrym. Ostatnio przy mocniej chmielonym PA dałem chlorku wapnia (były to wysłodziny po BW więc z myślą o tym piwie dodałem chlorku) i wydaje mi się, że goryczka wyszła dużo lepsze niż w poprzednich piwach, które były nieco łodygowate i gryzące pod względem goryczki. Niestety nie wiem jakie mam proporcje siarczków do chlorków w wodzie, na której warzę bo wodociągi udostępniają tylko informacje o siarczkach ale z powyższych doświadczeń wnioskuje, że może jednak siarczków jest za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Jak dla mnie S-04 nie są jakieś ekstremalnie estrowe, spokojnie w 18-19°C możesz robić, a nawet wyżej, EIPA to nie AIPA, jakiś charakter estrowy powinien być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 (edytowane) Ja u siebie mocno chmielone EIPA fermentowałem w temperaturze otoczenia średnio 18°C (czasami spadała do 16°C, czasami na krótko wzrastała do 20°C) i czuć lekkie estry w stylu angielskim. Przy piwie fermentowanym tymi drożdżami w 20°C estry są na tyle intensywne, że mnie już od piwa zaczynają odpychać. Na S-04 wychodzą też dość czyste piwa jak fermentacja przebiega w temperaturze 14-16°C, ale do US-05 i tak się nie umywają. Dodatkowo, od jakiegoś czasu mam problem z klarowaniem się piw na tych drożdżach, stosuję niemodyfikowaną kranówkę. Dla mnie to był ostatni sezon z tymi drożdżami, znacznie bardziej pasuje mi charakter US-05, czystszy profil i znacznie lepsza tolerancja niskich temperatur pracy. Edytowane 3 Maja 2016 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 W 18C miałem dobre rezultaty. Więcej raczej nie radzę, zwłaszcza w mocnych piwach (większy balling = więcej estrów). Przy RISie 25Blg temperatura na 1 dzień uciekła do 20C i piwo wyszło zdecydowanie zbyt estrowe, wchodzące w rozpuszczalnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Mój RIS fermentował na tych drożdżach w 15 stopniach i wyszedł dość czysto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się