anteks Opublikowano 23 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 21 godzin temu, Krzyżak napisał(a): Mam podobne przemyślenia po pierwszych warkach. Zamówiłem tylko od majfrendów przejściówki i szybkozłączkę żeby można sprawnie odłączać ramie i podpinać wymiennik. Za podaj linka do tej przejściówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 23 Lutego Udostępnij Opublikowano 23 Lutego Godzinę temu, anteks napisał(a): Za podaj linka do tej przejściówki Takie dwie i dotego szybkozłączki: https://pl.aliexpress.com/item/1005005707289861.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.29.49a01c24natlNN&gatewayAdapt=glo2pol https://pl.aliexpress.com/item/1005006169891044.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.41.49a01c24natlNN&gatewayAdapt=glo2pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 23 Lutego Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 23 godziny temu, Krzyżak napisał(a): Mam podobne przemyślenia po pierwszych warkach. Zamówiłem tylko od majfrendów przejściówki i szybkozłączkę żeby można sprawnie odłączać ramie i podpinać wymiennik. Jestem na podobnym etapie modyfikacji.Ulepszylem system antyprzypaleniowy wkładając rurkę w wylot. Jutro robię ramię do Whirlpoola z nierdzewki montowane jakoś do ramienia kociołka. Przejściówki skręcane z Ali już do mnie wysłane. Kociołek ogólnie jest spoko,wkurza mnie „tylko” wydajność, źle umiejscowiony czujnik temperatury i brak mieszadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 23 Lutego Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 3 minuty temu, monodem napisał(a): Kociołek ogólnie jest spoko,wkurza mnie „tylko” wydajność, źle umiejscowiony czujnik temperatury i brak mieszadła. A jaka ta wydajność ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 23 Lutego Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 29 minut temu, Krzyżak napisał(a): A jaka ta wydajność ? 20°P ->72% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego Fermentacja Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca Warka 388 Pilzneński 6kg Saaz 200g FM 31 Bawarska Dolina Zacieranie 90min 67'C Gotowanie 60min 0' 30g saaz 30' 30g saaz 10' 40g saaz whirpool 20' 100g saaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia W dniu 1.09.2023 o 16:45, anteks napisał(a): 24godz fermentacj, na drugim 48 godz Jak Ci się spisuje system dodawania chmielu pod ciśnieniem? Nie przytyka się podczas aplikacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia W dniu 4.04.2024 o 13:12, korzen16 napisał(a): Jak Ci się spisuje system dodawania chmielu pod ciśnieniem? Nie przytyka się podczas aplikacji? Tu to tylko zaślepka, z butelki PET to sie zatyka (za mała średnica szyjki) . Może te nowe wersja na tri clampach sa lepsze (ale koszt). Obecnie myślę o przetaczaniu do pustego kega z wsypanym chmielem i przedmuchanym CO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) Właśnie zastanawiam się jak to przeskoczyć. Tak właśnie czułem że wąskim gardłem może być szyjka od butelki Pet. Nad przetaczaniem też się zastanawiałem, ale wolałbym chmielić w pierwszym fermentorze, a dopiero po chmieleniu przetaczać to kolejnego zbiornika. Spróbuję zrobić to na zaworze 1", a "podajnik" chmielu wykonam z rury miedzianej 28mm lub 35mm, zobaczę co tam mam na składzie. Edytowane 11 Kwietnia przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja Zlewanie z fermentora do petkega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja KOlejna warka Pilzneński okolo 5kg Saaz 150g Zacieranie 120min 67'C Gotowanie 60min 30min około 40g Saaz 75'C 110g saaz 30min wyszlo około 25l 12blg Zadrozdzone Novalager Pierwsza fermentacja w pet kegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja 17 godzin temu, anteks napisał(a): Zacieranie 120min 67'C Jakie widzisz plusy w tak długim wysładzaniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja W dniu 23.05.2024 o 09:54, Krzyżak napisał(a): Jakie widzisz plusy w tak długim wysładzaniu ? O zacieranie chodzi? Plus jest taki że mogę podczas zacierania gdzieś wyskoczyć i nie patrzeć nerwowo na zegarek że trzeba spieszyć sie do domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja 20 minut temu, anteks napisał(a): Plus jest taki że mogę podczas zacierania gdzieś wyskoczyć Podejrzewam, że przez tak długie zacieranie zwiększasz wydajność rekompensując straty z braku wysładzania, zgadza się? Masz jakieś porównanie dla typowego piwa 23l 12BLG i 60vs120min zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 8 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Podejrzewam, że przez tak długie zacieranie zwiększasz wydajność rekompensując straty z braku wysładzania, zgadza się? Masz jakieś porównanie dla typowego piwa 23l 12BLG i 60vs120min zacierania? Nie mam, nawet nie używam wagi do słodu. Sypię 5 pojemników około 1kg ( możliwe że jest 4,5 albo 5,5kg). Odnośnie wysładzania to wysładzam, najczęściej do objętości 30l gdyż około 3-4l zostaje w garnku z osadami. ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. anteks Opublikowano 9 Czerwca Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) Gdyby ktoś potrzebował sprawdzona recepturę na Grodziskie Słód Grodziski Bruntal 3,5kg Chmiel Tomyski 100g Zacieranie 38'C 20min 52'C 60min 62'C 20min 72'C 20min 78'C 10min Gotowanie 60min 0' 70g Tomyski w czasie chłodzenia 30g 30 min Tomyski Drożdże Fermentum Grodzie Dębowe Wyszło 25l 8blg Edytowane 9 Czerwca przez anteks elroy, DonBeer, Krzyżak i 5 innych 6 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 11 Czerwca Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca Gratulacje kolejnego Grodziskiego na pudle ! Chyba nie będzie przesadą jak napiszę, że stałeś się specjalistą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca Porozlewane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia warka 391 Pale Ale 4500g Nectaron 50g S04 2 paczki Zacieranie 67'C 90min Gotowanie 60min 0' 20g w studzeniu 30g 30min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 27 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia W dniu 7.08.2024 o 14:04, anteks napisał(a): warka 391 Pale Ale 4500g Nectaron 50g S04 2 paczki Zacieranie 67'C 90min Gotowanie 60min 0' 20g w studzeniu 30g 30min Czesc, 50g Nectaronu na ile L brzeczki:)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia W dniu 27.08.2024 o 17:43, Mikul napisał(a): Czesc, 50g Nectaronu na ile L brzeczki:)? Patrząc na skład to jakieś 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 29 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia Bardziej zastanawia mnie czemu aż 2 paczki SO4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia W dniu 29.08.2024 o 13:53, Dawid Szatan napisał(a): Bardziej zastanawia mnie czemu aż 2 paczki SO4? Bo starawe były Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Września Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września warka 392 Pale ale około 5,5kg Marynka (2021r) 50g zacieranie 90min 67'C Gotowanie 60' 0' Marynka 50g Do fermentacji poszło około 25l 11blg , gęstwa z poprzedniej warki S04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się