tibek Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Pozostaje mi jedynie nanieść skalę na gar do którego wysładzam, albo wysładzać do fermentora ze skalą. Ja to robie tak, że sobie mierzę odległość od krawędzi gara/fermentora do poziomu cieczy i z tego obliczam objętość cieczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Na 20 litrów do butelek zużyjesz 30 litrów wody. Mniej-więcej, to jeżeli chodzi o rząd wielkości. Dokładne liczby będziesz miał po paru warkach, jak się dowiesz ile ci odparowuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Dzięki Panowie! kolejne treningi już w nowym roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profilone Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Nie wiem czy ten temat jest dobry dla mojego pytania, ale chyba nie ma bardziej odpowiedniego. Wpadłem na pomysł, żeby jutro uwarzyć piwo, ale niesety fermentor z kranikiem w którym bym filtrował mam zajęty przez piwo w którym fermentuje już na cichej. Chciałem je potrzymać tam jeszcze do 2-3 stycznia (przelane było w sobotę 21.12). I tu rodzi się pytanie: czy mogę przelać to piwo z cichej do innego fermentora i nie powinno to zaszkodzić fermentacji (abstrahując całkowicie od większego ryzyka zakażenia) czy może jednak jest to pomysł z serii "pomysł z dupy"? z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Oprócz ryzyka nic nie zaszkodzi. A będzie go potem miał jak znalazł do rozlewu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Ja bym wolał dokupić kolejny pojemnik niż bawić się z przelewaniem, ale ja to leń jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Powiedzcie mi proszę ile litrów maksymalnie można nastawić na fermentację burzliwą piwa w fermentorze 30 l - standardowym z browamatora.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zacznij od 25. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Nie wiem czy ten temat jest dobry dla mojego pytania, ale chyba nie ma bardziej odpowiedniego. Wpadłem na pomysł, żeby jutro uwarzyć piwo, ale niesety fermentor z kranikiem w którym bym filtrował mam zajęty przez piwo w którym fermentuje już na cichej. Chciałem je potrzymać tam jeszcze do 2-3 stycznia (przelane było w sobotę 21.12). I tu rodzi się pytanie: czy mogę przelać to piwo z cichej do innego fermentora i nie powinno to zaszkodzić fermentacji (abstrahując całkowicie od większego ryzyka zakażenia) czy może jednak jest to pomysł z serii "pomysł z dupy"? z góry dzięki za pomoc Mam wolny fermentor z kranikiem, mogę Ci pożyczyć. Napisałem na "Piwny Lublin", napisz to się ustawimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zacznij od 25. Poszło 26 L do fermentora, przy napowietrzaniu piana była z "czubkiem" później trochę opadła, boje się, że podczas burzliwej może wyjść na zewnątrz:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Jakie drożdże? Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 S- 04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tesa Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Witam. Przespałem przelanie English Porter na cichą(Blg spadło z 11 do 4.) Przelewać na dodatkowy tydzień cichej czy butelki? 100g glukozy czy to nie będzie za dużo?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Witam. Przespałem przelanie English Porter na cichą(Blg spadło z 11 do 4.) Przelewać na dodatkowy tydzień cichej czy butelki? 100g glukozy czy to nie będzie za dużo?! Cichą fermentację stosuje się głównie po to, żeby piwo się sklarowało. Porterowi to niepotrzebne. Potrzymaj na burzliwej jeszcze minimum tydzień i lej w butelki. 100g na 20 l jest ok. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 zapytanie odnośnie chłodnicy. Zakupiłem miekką rurkę miedzianą fi12 - 8 metrów. Z tego materiału zrobiłem chłodnice. I tutaj mam pytanie: czy przed pierwszym zastosowaniem danej chłodnicy nie trzeba wygotować? Tak aby nie było posmaku metalicznego w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Moje dwie chłodnice tylko umyłem, nie czułem w piwach metalu. Zagotować jednak nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Ja podobnie jak kolega wyżej. Wyczyściłem CIFem 2 razy. Szmatka zawsze była czarna. Wygotować z dużą ilością kwasku cytrynowego nie zaszkodzi. Ładnie powinna się oczyścić rurka dzięki temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Dzięki koledzy: Wihura i Biniu. Tak też zrobiłem zgodnie z waszymi radami i jest ok. P.S. Podczas czyszczenia miałem czarne ręce P.S2. Faktycznie iż po wygotowaniu chłodnicy w kwasku cytrynowym ujrzałem "prawie złoto". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Zazak Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 potrzebuję rady. Zebrałem gęstwę z Munich Lager, chcę ją podzielić na dwie nowe warki. Ale drożdże po fermentacji w wiadrze były bardzo zwarte i przypominały kosmiczne skały więc dolałem do nich 300ml przegotowanej wystudzonej wody, rozpuściłem gęstwę i zlałem do słoja. Potem raz ją przepłukałem. Mimo to gęstwa się nie rozdziela(1pokolenie) na warstwy, cała wygląda dobrze i fajnie ALE jest w niej bardzo dużo grudek drożdży, takich 1-3mm, chyba martwych, nie chciały się rozpuścić ani opaść. Co teraz? dać wszystko do nowej warki czy ryzykować i przelać przez gęste sitko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Odstawiłbym słoik w zimne miejsce na kilka godzin, następnie zlał ciecz znad gęstwy. To co zostanie na dnie do brzeczki. Nie ryzykowałbym z przelewaniem przez sito, ostatecznie i tak wszystko powinno opaść na dno w fermentorze. Pan Zazak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 A ja bym nic nie odlewał, tylko dał wszystko. Poradzą sobie, piwo gorsze nie będzie. Pan Zazak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Zazak Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Ok dzięki, dziś ląduje w Pilsie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Pytanie początkującego. Czy dobrze myślę, że szybki test fermentacji będzie dobrze wskazywał maksymalny stopień odfermentowania brzeczki tylko do pierwszego pomiaru - powiedzmy po 3 dniach? Bo jeśli po pomiarze w którym nie będę zachowywał sterylności to następny odczyt może być już zaburzony ponieważ jest duża szansa na dostanie się "dzikusów" do brzeczki testowanej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Pytanie początkującego. Czy dobrze myślę, że szybki test fermentacji będzie dobrze wskazywał maksymalny stopień odfermentowania brzeczki tylko do pierwszego pomiaru - powiedzmy po 3 dniach? Bo jeśli po pomiarze w którym nie będę zachowywał sterylności to następny odczyt może być już zaburzony ponieważ jest duża szansa na dostanie się "dzikusów" do brzeczki testowanej? Jak sama nazwa wskazuje jest to test fermentacji, nie stabilności brzeczki. Zakażenie nic Cię nie obchodzi. Po trzech dniach wiesz już wszystko i więcej pomiarów nie robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Właśnie o to chodziło, że zrobiłem pomiar jeszcze po tygodniu i byłem zdziwiony, że jeszcze głębiej odfermentowało w pojemniku testowym, niepotrzebnie byłem zaniepokojony. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się