Gąska Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Ja dla świętego spokoju sprawdzam FFT dopiero po jakimś tygodniu i wtedy też robię pierwszy pomiar na młodym piwku. Nie widzę powodu, żeby robić to wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Ja dla świętego spokoju sprawdzam FFT dopiero po jakimś tygodniu Tylko w przypadku zakażenia możesz mieć zafałszowany odczyt w teście FFT, bo bakterie, czy dzikie drożdże zjedzą Ci to czego normalne drożdże nie przerobią, więc w efekcie w teście FFT możesz mieć głębsze odfermentowanie niż w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Dlaczego miałbym mieć bakterie czy dzikie drożdże w FFT? Jeśli tak to i w fermentorze pewnie by chulały. Z FFT Należy obchodzić się tak jak z piwem. Może Ty robisz w brudnym słoiku albo bez przykrycia? Ostatnio znalazłem w szafce test z października i nic go nie opanowało. Nawet Blg zmierzyłem i spróbowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Z FFT Należy obchodzić się tak jak z piwem. A po co? Trzy dni i do zlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Może Ty robisz w brudnym słoiku albo bez przykrycia? Bez przesady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Masz rację Jacenty, ja porostu nie widzę potrzeby zaglądania do FFT wcześniej niż po tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Mam problem z drożdzami. W dniu wczorajszym dałem do fermentatora drożdze US-05 Suche górna fermentacja). Oczywście uprzednio zrobiłem rehrydacje. Temperatura brzeczki była 19stopni. Woda do rehrydacji również była w tej temperaturze. Mineło 13 godzin od zadania i nic się nie dzieje. Co robić? Czekać dalej? Mozliwe jest że drożdze nie wystartowały? Michał Pater 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Czekać dalej? Poczekaj jeszcze. Te 13h to nie jest jeszcze alarm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 13 godzin od zadania i nic się nie dzieje Zdefiniuj "nic się nie dzieje", bo jak powszechnie wiadomo bulkadełko nie jest 100% wyznacznikiem pracy drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Znalazłem wpis kolegi chomiczon z dnia 13 lutego 2012r. odnosnie drożdży US-05. "Uwarzyłem Pale Ale. Nastawna miała 12,5Blg. Zrobiłem rehydratyzację US-05 i zadałem do fementora wcześniej silnie napowietrzając. Temp brzeczki przy zadawaniu 21°C i taka temp się utrzymuje. Drożdze zadałem około 18.00 dnia poprzedniego, po 14h nie zauwazyłem aktywności. Wcześniej uzywałem Safale S-04 i po 12h miałem oznaki fermentacji (piana + różnica poziomów w rurce). Kolejna warka na S-04 intensywne bulganie, WB-06 po 12h róznica poziomów i piana. Czy to normalne, że US-05 długo startują? Na dnie mam 1cm jasnego osadu czyli wygląda na to że drożdze się namnożyły. No to ruszyły szubrawcy" Dodam iż u mnie również na dnie fermentatora jest 1cm warstwa białego osadu. Oraz na górze brzeczki jest inny kolor taki jaśniejszy od tego co jest na spodzie. Kolor jaśniejszy zajmuje 5 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Po prostu poczekaj. Drożdże potrzebują czasu i spokoju. Mnie ostatnio z paczki US-05 też dłużej startowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Tylko czekac mi pozostaje i nic innego. Z tego co wyczytałem to drożdże US-05 nawet do 1,5 dobry się namnazają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Witam. Dzisiaj pierwsze zacieranie. W moim browarze dzisiaj rano termometr pokazywał 14,5 °C. Pytanie czy w takich warunkach mogę przeprowadzić fermentację burzliwą czy lepiej fermentor postawić w kuchni gdzie jest 20 °C. Piwo to BPA z Alepiwo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 BPA lepiej fermentować w wyżej temperaturze, w Twoim wypadku 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Drożdże US05 wystartowały Może z opóźnieniem a jednak. 30 godzin czekałem. Uff ,te drożdże to nie dla ludzi cierpliwych Zawału serca mozna przy nich dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Drożdże US05 wystartowały Może z opóźnieniem a jednak. 30 godzin czekałem. Uff ,te drożdże to nie dla ludzi cierpliwych Zawału serca mozna przy nich dostać. Ważne że wystartowały. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, dziś po raz pierwszy miałem styczność z drożdżami safale s-04. Po 6 godzinach od zadania drożdże ruszyły z kopyta a moim oczom ukazał się taki widok http://pokazywarka.pl/oawepu/ Czy mam coś z tym zrobić myślałem aby zdjąć pokrywę i zamienić ją na czystą czy raczej zostawić to w spokoju. Przepraszam za słabą jakość ale miałem tylko telefon pod ręką. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Szymon90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Nic nie ruszaj i czekaj cierpliwie. W przeźroczystym jest o tyle łatwiej, że widać na jakim etapie jest piwo Jeżeli pokrywa jest szczelnie zamknięta, to ją rozszczelnij Edytowane 12 Stycznia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Mam rozszczelnioną, czy po opadnięciu piany oczyścić pokrywę czy zostawić tak jak jest. Czy tak obfita piana jest normalna u tych drożdży, pytam ponieważ wcześniejszą warkę robiłem na s-33 i tam piany nie miałem prawie w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Mam rozszczelnioną, czy po opadnięciu piany oczyścić pokrywę czy zostawić tak jak jest. Czy tak obfita piana jest normalna u tych drożdży, pytam ponieważ wcześniejszą warkę robiłem na s-33 i tam piany nie miałem prawie w ogóle. Przważnie powinno się oczyścić pokrywę z resztek drożdży. Tak aby wieko było sterylne. Im obfitsza piana tym lepiej Dlaczego nie dałęś pokrywy z rurką fermentacyjną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Nie dałem pokrywy z rurką ponieważ takiej nie posiadam, gdzieś kiedyś wyczytałem, że rurka to zbędny dodatek i nie ma powodu by zawracać sobie nią głowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Nie dałem pokrywy z rurką ponieważ takiej nie posiadam, gdzieś kiedyś wyczytałem, że rurka to zbędny dodatek i nie ma powodu by zawracać sobie nią głowe W sumie racja. Ja również na nią nie patrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Piana zaczęła się wylewać przez szczeliny pomiędzy wiadrem a pokrywką, czy da się jakoś to powstrzymać ? aktualnie położyłem na fermentor mokrą ścierkę aby zbić trochę temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) No jeśli nie masz pokrywy z otworem na wężyk/rurkę do blowoff tube to pozostaje wstawić fermentor do jakiejś miski czy czegoś co ochroni podłogę i czekać. Jak opadnie piana to możesz umyć i zdezynfekowac na szybko pokrywę, przykrywając fermentor na ten czas czymś w miarę sterylnym. Edit: Najlepszym wyjściem jest jednak blowoff tube. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Masakra, czy zbicie temp może coś pomóc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się