GB... Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Piana zaczęła się wylewać przez szczeliny pomiędzy wiadrem a pokrywką, czy da się jakoś to powstrzymać ? aktualnie położyłem na fermentor mokrą ścierkę aby zbić trochę temperaturę. Zwykła ciekawość, ile było brzeczki i jaka pojemność pojemnika. Jeśli chodzi o rurkę to lepiej mieć, zamknąć szczelnie wiadro i tyle. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Brzeczki było prawie 24l poj. fermentora 30l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zauważyłem, że fermentor stoi koło kaloryfera. To nie najlepszy pomysł. W jakiej to temp stoi? Bo jeśli w otoczeniu fermentora jest powyżej 20°C, a koło grzejnika zapewne jest więcej, to może być przyczyną tak burzliwej fermentacji. Możesz schłodzić delikatnie żeby znowu drożdży nie zszokować, ale jutro pewnie będzie już po wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) jeśli masz prawdziwy dramat że się leje bokami to otwórz i zbierz pianę łyżką (tylko ją np. wyparz wcześniej). Samo otwarcie powinno nieco pomóc, jeśli jest szczelnie zamknięte to się robi ciśnienie. Jak dramatu nie ma to tylko rozszczelnij obniżaj temperaturę a na przyszłość mniej lej do fermentatora Edytowane 12 Stycznia 2014 przez ponury fermentaThor Kamilo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Kaloryfer jest całkowicie wyłączony, temperatura otoczenia wynosi 20°C , mokra szmata i całkowite rozszczelnienie pokrywy trochę pomogło. Fermentor wstawiłem w miskę i przeczekam najgorsze a po opadnięciu piany zmienię pokrywę i zostawię fermentor w spokoju. Wielkie dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Pytanie może troszkę lakoniczne, ale chyba jednak na miejscu mianowicie zastanawia mnie w jakim celu odzyskuje się gęstwę...? Czy jedyną przyczyną jest ekonomia warzenia (obniżenie ceny pojedynczej warki), czy też zebrane drożdże te są w jakiś sposób lepsze od "świeżych"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awakening Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Pytanie może troszkę lakoniczne, ale chyba jednak na miejscu mianowicie zastanawia mnie w jakim celu odzyskuje się gęstwę...? Czy jedyną przyczyną jest ekonomia warzenia (obniżenie ceny pojedynczej warki), czy też zebrane drożdże te są w jakiś sposób lepsze od "świeżych"? Krąży legenda, że najlepsze są drożdże z trzeciego zbioru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Jak długo można przechowywać gęstwę w lodówce ? Jeśli jest zbyt długo i jest mało żywych drożdży przez to - można jej użyć na starter chociaż . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 w jakim celu odzyskuje się gęstwę bo drożdży jest więcej, "są rozruszane", ekonomia, wygoda, lenistwo każdy osobno dobry, a w połączeniu zwłaszcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 w jakim celu odzyskuje się gęstwę bo drożdży jest więcej, "są rozruszane", ekonomia, wygoda, lenistwo każdy osobno dobry, a w połączeniu zwłaszcza. Co do ekonomi, to w przypadku drożdży płynnych, gdzie cena wynosi ok 40 zł, jestem w stanie zrozumieć, ale - przy drożdżach suchych...? W kwestii wygody jako laikowi wydaje mi się prostsze zrehydratyzowanie drożdży niż zbieranie i przechowywanie gęstwy... P.S. Czy jest wogóle sens zbierać gęstwę z suchych drożdży i czy zbieranie gęstwy nie powoduje większego ryzyka infekcji (boje się, że zaoszczędę parę złotych na drożdżach, a brzeczka pójdzie do zlewu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Czy jest wogóle sens zbierać gęstwę z suchych drożdży i czy zbieranie gęstwy nie powoduje większego ryzyka infekcji Ekonomicznego powodu nie ma, ale wydaje mi się że kolejne pokolenia US-05 (właściwie to jedyne suche jakich używam) lepiej się spisują. Właściwie zabrana i przechowane gęstwa nie jest żadnym zagrożeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Co do ekonomi, to w przypadku drożdży płynnych, gdzie cena wynosi ok 40 zł, jestem w stanie zrozumieć, ale - przy drożdżach suchych...? Zakładając w zaokrągleniu, że na warkę, słody kosztują 20 zł, drożdże 10zł, chmiele 5 zł reszta 5 zł to dzieląc te 10 zł na 4-5 warek jednak znacznie (magia procentów )obniżamy koszty (bo na czym tu jeszcze urwać?). Czy jest wogóle sens zbierać gęstwę z suchych drożdży Są dwie szkoły zbierać i nie zbierać. Mnie praktyka mówi zbierać. BTW ja nie zbieram tylko często zalewam gęstwę nową brzeczką (bo leń jestem) Jak gęstwy jest zdecydowanie za dużo to wtedy zbieram to co ładne i walę prosto w brzeczkę. (znowu lenistwo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Przy US-05 czystszy profil snakowy miałem na gęstwie. Dwa razy takie spostrzeżenie miałem. Ja lubię gęstwę zebrać, bo minimum 2x szybciej rusza mi fermentacja niż na świeżej paczce. Czyli więcej żywych drożdży z gęstwą do brzeczki. Co istotne jest przy mocnych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zakładając w zaokrągleniu, że na warkę, słody kosztują 20 zł, drożdże 10zł, chmiele 5 zł gdzie są takie ceny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 gdzie są takie ceny? a co za mało czy za dużo? 1. W sklepach 2. Napisałem "w zaokrągleniu" 3. Tyczy się przeciętnego piwa, a nie wynalazków typu AIPA, CDA, świąteczne itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 wydaje mi się zbyt mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 4 kilo pilzneńskiego, paczka suchych drożdży i z 70g polskiego chmielu. Jak płacisz więcej, to przepłacasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 trzeba zakupić kilka paczek eko 25kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Na początku przez np 10 warek dobrze jest używać nowych drożdży, sucharki najwygodniejsze, różne rodzaje. Zapisywać w notatniku, które dają dobrą gęstwę, ilość, kolor, zapach, zdechlaków ile jest, itp. Stosuję gęstwy i nowe sucharki. Po 30paru warkach chyba pora aby kupić płynne i coś na nich zmajstrować. Z płynnych dostawałem gęstwy ale jeszcze nie kupiłem i nie klasnąłem w nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Po 30paru warkach chyba pora aby kupić płynne i coś na nich zmajstrować. Nie widzę powodów dla których należy czekać aż 30 warek. Używam i suchych i płynnych w zasadzie od początku piwowarzenia (część gęstwy dostałem, część mokrych kupiłem), w zależności od potrzeb i tego co akurat posiadam. Kiepski ze mnie sensoryk, ale warzę piwo do picia (głównie dla mnie i żonki) - ma smakować, tak żeby chciało się je pić. Rodzaj wykorzystanych drożdży nie ma znaczenia tak długo, jak nam pasuje końcowy efekt. Faktem jest, że płynne są niestety droższe, ale czasami zdarzają się promocje, poza tym nie chodzi przecież o korzystny stosunek ceny do jakości, a jedynie o to drugie. Jest to dość kosztowne hobby, zarówno jeżeli chodzi o zasobność portfela jak i ilość poświęcanego czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Im wcześniej się nauczysz posługiwać gęstwą, tym szybciej zaczniesz oszczędzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Im wcześniej się nauczysz posługiwać gęstwą, tym szybciej zaczniesz oszczędzać. Jeżeli to do mnie, to używam zarówno świeżych drożdży jak i gęstwę, ale raczej własną - już wolę być dawcą niż biorcą, no chyba, że źródło daje gwarancję jej właściwej kondycji. Tak więc zakupy stają jest nieodzowne Edytowane 13 Stycznia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 zbyt mało no qrde to ja nie wiem gdzie Ty kupujesz, ale prędziutko zmień dostawcę Mnie takie kwoty wychodzą nawet bez rabatów, które mam u mojego ulubionego dostawcy. BTW, mogę polecić wyszukiwarkę cen http://cml.dokuro.org/beer/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 BTW, mogę polecić wyszukiwarkę cen http://cml.dokuro.org/beer/ Zakrawa to o lekką złośliwość , ale ma swój urok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 hehe skorzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się