Bzdzionek Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 2 saszetki na pilsa? W celu wytworzenia większej masy drożdzy? Tak jest, najpierw masa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Czy można drożdże suche nawodnić wodą .... mineralną gazowaną ? Może szybciej się obudzą do pracy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 (edytowane) Obudzą się, jak im dasz cukru - lepszej zachęty im nie potrzeba A wtedy, podczas rozmnażania, potrzebują raczej tlenu, niż dwutlenku z bąbelków. Aczkolwiek pytanie ciekawe... czy ktoś już coś takiego próbował? :> Edytowane 3 Października 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 2 saszetki na pilsa? a co się dziwisz? Dokładnie tak wynika z charakterystyki tych drożdżaków, którą podaje producent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Obudzą się, jak im dasz cukru - lepszej zachęty im nie potrzeba To jest akurat najgorsza zachęta. Lepiej takich rad nie słuchać, bo za chwilę będzie post że fermentacja utnęła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gvai Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Ja budzę drożdże z saszetki w wodzie z niewielką ilością brzeczki przedniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroczny Nelu Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Mając roztwór np. OXI ONE albo pirosiarczynu sodu można go trzymać w formie płynnej w butelce z atomizerem? Nie straci on właściwości dezynfekujących po paru tygodniach? OXI dość szybko (max kilka godzin) traci swoje właściwości, pirosiarczan powinien znacznie dłużej być zdatny do użytku Dzisiaj zlałem na cichą belgian pale ale. Zszedł z 12,5 na 5,5 - na razie jest wszystko OK, brak rozpuszczalnika, "zielonego jabłka", DMS, niczego złego nie ma :E Ale jedna rzecz mnie martwi - na razie bardziej to smakuje jak bitter niż BPA - zero belgijskości. Pojawi się to jeszcze (temp brzeczki 18 stopni)? Może przenieść z powrotem do domu, żeby zwiększyć temperaturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Jakiego szczepu drożdży używałeś i w jakiej temperaturze była prowadzona fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroczny Nelu Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Na początku (1 dzień) temperatura wg termometru wynosiła 22-23 stopnie. Potem przeniosłem fermentator na korytarz, tam temperatura 3 dnia spadła do 18 stopni. Drożdże to Fermentis Safbrew S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 (edytowane) wynosiła 22-23 stopnie.Potem przeniosłem fermentator na korytarz, tam temperatura 3 dnia spadła do 18 stopni. ... wierzyć mi się nie chce... Edytowane 3 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroczny Nelu Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Zbyt niska temperatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 (edytowane) Tak.... Za niska... Ja bym podgrzał, żeby to wszystko w kosmos wyleciało... :smilies: :smilies: Edytowane 3 Października 2014 przez Mariusz_CH GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 wynosiła 22-23 stopnie.Potem przeniosłem fermentator na korytarz, tam temperatura 3 dnia spadła do 18 stopni. ... wierzyć mi się nie chce... co jest dziwnego w tym tekscie? W jednym pomieszczeniu jest ciepło a drugim np uchylone okno i zimno. Co do piwa, smak po butelkowaniu i paru tygodniach ocenić można, wtedy korekta w recepturce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 co jest dziwnego w tym tekscie? Też fermentujesz w takich temperaturach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Obudzą się, jak im dasz cukru - lepszej zachęty im nie potrzeba To jest akurat najgorsza zachęta. Lepiej takich rad nie słuchać, bo za chwilę będzie post że fermentacja utnęła. Oj, przepaszam - fatalnie się wyraziłem. Chodziło mi o to, że obudzą się, kiedy już uwodnione trafią do brzeczki. Nie pomyślałem, że ktoś może chcieć dosypywać cukru przy uwadnianiu drożdży.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Czy gęstwę po fermentacji piwa pszenicznego można użyć ponownie do tego samego stylu piwa ? Czy są to drożdże do jednorazowego użytku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Jak najbardziej można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Witam. Jako mało doświadczony piwowar, wolę się upewnić co do fermentacji mojej drugiej warki. Piwo 21 litrów 16 blg, drożdże US-05. Drożdże zadałem w piątek o 19. Fermentacja ruszyła w sobotę między 19-22. Temperatura otoczenia 20 st (stała). Zaczęło mocno bulgotać w rurce, pojawiła się ok 2cm piana/osad chmielowy na fermentorze (pokrywy nie zdejmowałem). Temperatura w fermentorze podskoczyła do 23 st C. W poniedziałek rano zauważyłem, że proces znacznie się uspokoił. Bulgotanie raz na ruski rok, temperatura w ferm 22 st. Dzisiaj rano temperatura 21 (nawet na ciekło. termometrze lekko podświetlona była 20st, ale głównie 21), nie bulka, ale woda w rurce wyraźnie przepchnięta. Tak się zastanawiam, czy wszystko jest w porządku z fermentacją? Czy aby nie za szybko się te drożdże uspokoiły? (Wiem, że najlepiej zmierzyć blg, ale nie chcę nadmiernie zdejmować pokrywy od wiadra). Wiem również, że "najbardziej burzliwe" jest pierwsze ok 20% fermentacji. Jednak wolę się upewnić i poznać wasze zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gvai Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) Witam. Jako mało doświadczony piwowar, wolę się upewnić co do fermentacji mojej drugiej warki. Piwo 21 litrów 16 blg, drożdże US-05. Drożdże zadałem w piątek o 19. Fermentacja ruszyła w sobotę między 19-22. Temperatura otoczenia 20 st (stała). Zaczęło mocno bulgotać w rurce, pojawiła się ok 2cm piana/osad chmielowy na fermentorze (pokrywy nie zdejmowałem). Temperatura w fermentorze podskoczyła do 23 st C. W poniedziałek rano zauważyłem, że proces znacznie się uspokoił. Bulgotanie raz na ruski rok, temperatura w ferm 22 st. Dzisiaj rano temperatura 21 (nawet na ciekło. termometrze lekko podświetlona była 20st, ale głównie 21), nie bulka, ale woda w rurce wyraźnie przepchnięta. Tak się zastanawiam, czy wszystko jest w porządku z fermentacją? Czy aby nie za szybko się te drożdże uspokoiły? (Wiem, że najlepiej zmierzyć blg, ale nie chcę nadmiernie zdejmować pokrywy od wiadra). Wiem również, że "najbardziej burzliwe" jest pierwsze ok 20% fermentacji. Jednak wolę się upewnić i poznać wasze zdanie. Raczej wszystko w porządku. Moim zdaniem nie musisz sprawdzać w tej chwili BLG. Sprawdz dopiero pod koniec wcześniej zaplanowanej fermentacji burzliwej powinno być około 4-5 BLG. Edytowane 7 Października 2014 przez Gvai Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) Raczej wszystko w porządku. Moim zdaniem nie musisz sprawdzać w tej chwili BLG. Sprawdz dopiero pod koniec wcześniej zaplanowanej fermentacji burzliwej powinno być około 4-5 BLG. Przy początkowych 16 blg, po ilu dniach najlepiej pierwszy raz sprawdzić gęstość, by po 2-3 dniach powtórzyć pomiar? Tydzień? 10 dni? Bo szczerze mówiąc nie wiem dokładnie kiedy przelać na cichą. Teoretycznie jak zejdzie do 1/3-1/4 początkowego blg chyba. Edytowane 7 Października 2014 przez Grabarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Poczekaj do końca tygodnia i zrób pomiar. Z 16°Blg, przy drożdżach US-05 powinno odfermentować do poziomu ok. 75%, czyli jakiś 4°Blg, ale nie bierz tego jako dokładny poziom. Po przelaniu na cichą fermentacja może ponownie ruszyć i drożdże jeszcze coś dojedzą - u mnie jest to jeszcze z 0,5°Blg. Istotny jest stały (niezmieniający się) poziom odfermentowania na przestrzeni kilku kolejnych dni, to jest wyznacznik zakończenia fermentacji. Trzymasz fermentory w poprawnej temperaturze więc niezmieniające się Blg będzie oznaczało koniec fermentacji i możliwość butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anu Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Powoli zabieram się za pierwsze piwo. Właśnie srutuję starym sowieckim młynkiem do maku. Trochę to potrwa, ale bałem się, że może być gorzej. Rzecz w tym, że nie mam punktu odniesienia. Zwykły słód - tu granicą jest łuska, mielić tak, żeby ją zachować. Namoczyć tuż przed mieleniem, czy z wyprzedzeniem? A pszeniczny? Niby mielić drobniej, ale pamiętać o kłopotach z filtracją. Na zdjęciu tochę zmielonego pszenicznego - jest dobrze, grubiej, drobniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 - jest dobrze, grubiej, drobniej? W sieci jest masa zdjęć słodu. http://www.marcin-we.../srutowanie.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Cholerka trochę się podpaliłem i chyba za szybko przelałem na cichą. Zeszło z 16 do 6 blg na drożdżach US-05. Od zdania drożdży minęło prawie 9 dni, a od startu fermentacji prawie 8 dni. Możliwe, że na cichej zejdzie jeszcze do tych ~4blg? Jeśli nie, to czy mogę jeszcze coś zrobić by uniknąć późniejszych komplikacji z niedofermentowanym piwem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Możliwe, że na cichej zejdzie jeszcze do tych ~4blg? Jeśli nie, to czy mogę jeszcze coś zrobić by uniknąć późniejszych komplikacji z niedofermentowanym piwem? Bardzo prawdopodobne, że zejdzie jeszcze trochę. Jeśli nie, to znaczy, że fermentacja się zakończyła i nie ma się czym martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się