INTseed Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Na wiki pisze 44* więc zasugerowałem się że to jest jedna temperatura. W innych jest przedział.Według ciebie ile mogę się pomylić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Gdzieś na forum jest dyskusja o skuteczności tej przerwy i z tego co pamiętam jest to dosyć problematycznie i niejednoznaczne, Pewnie ze 2 czy 3 sC nie zrobią różnicy specjalnej (z tego co pisze to 44 jest to optimum), a jak masz termometr z dupy to tym bardziej nie ma co tym się przejmować. INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 16 godzin temu, INTseed napisał: Jutro będę warzył żytnie. A ja bym Ci radził zastosować przerwę w temp. 45°C nie ze względu na goździki (najwięcej prekursorów ma podobno słód pilzneński), a ze względu na betaglukany. INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Czy dlatego że nie zrobiłem tej przerwy filtracja trwała ponad 2h? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 10 minut temu, INTseed napisał: Czy dlatego że nie zrobiłem tej przerwy filtracja trwała ponad 2h? Możliwe, że tak BTW, przy żytnich dla niektórych 2h to i tak dobry wynik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 13 godzin temu, Dr2 napisał: Możliwe, że tak BTW, przy żytnich dla niektórych 2h to i tak dobry wynik Przy trudnym zasypie u mnie zawsze się sprawdza łuska ryżowa. Ale co ja tam wiem-dzisiaj popełniłem dopiero piętnastą warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 Przy trudnym zasypie u mnie zawsze się sprawdza łuska ryżowa. Ale co ja tam wiem-dzisiaj popełniłem dopiero piętnastą warkę Tylko, ze żyto zamienia zacier w kisiel i luska wcale nie musi pomóc.Tak sobie myślę: czy by nie lepiej zacierac żyta osobno i reszty zasypu osobno. Żyto w biab. Ciekawe.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 4 godziny temu, Bachi napisał: Przy trudnym zasypie u mnie zawsze się sprawdza łuska ryżowa. Jeśli piszesz "zawsze" to mamy rozumieć, że na życie też już tego próbowałeś? 2 godziny temu, BelgLover napisał: Tak sobie myślę: czy by nie lepiej zacierac żyta osobno i reszty zasypu osobno. Żyto w biab. Ciekawe. Nieciekawe bo będziesz miał wtedy tylko gęstszy kisiel którego nie odfiltrujesz łatwo. Tak więc ja mogę polecić tylko przerwę betaglukanową przy zacieraniu żyta a i tak łatwo nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 Nieciekawe bo będziesz miał wtedy tylko gęstszy kisiel którego nie odfiltrujesz łatwo. Tak więc ja mogę polecić tylko przerwę betaglukanową przy zacieraniu żyta a i tak łatwo nie jest Przerwa betaglukanowa wiadomo że pomaga, ale osłabia wpływ żyta na docelowa fakturę piwa. Pewnie jak długo pociagniesz to jedyne co zostanie po życie będzie ta zbożowa pikantnosc.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 12 godzin temu, Dr2 napisał: Jeśli piszesz "zawsze" to mamy rozumieć, że na życie też już tego próbowałeś? Czytanie ze zrozumieniem się kłania Kolego. Jak już dalej napisałem, mam dopiero 15 warkę w fermentorze (czytaj level beginner). I nie, nie warzyłem piwa z żytem. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 3 godziny temu, Bachi napisał: Czytanie ze zrozumieniem się kłania Kolego 1. nie wiem czy ja Twój kolega? 2. piszesz "zawsze" tz. zawsze, 3. racz wiec zwracać uwagę na to co piszesz bo myślę , ze nie jesteś dzieciakiem co plecie, co mu tylko ślina na język przyniesie, 4. nie wiesz w czym problem to się nie wypowiadaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 11 minut temu, Dr2 napisał: 1. nie wiem czy ja Twój kolega? Wybacz Jaśnie Panie! 12 minut temu, Dr2 napisał: 2. piszesz "zawsze" tz. zawsze, Zawsze, zn. za każdym razem w moim przypadku. 13 minut temu, Dr2 napisał: 3. racz wiec zwracać uwagę na to co piszesz bo myślę , ze nie jesteś dzieciakiem co plecie, co mu tylko ślina na język przyniesie, Patrz odpowiedź dot. no.2 14 minut temu, Dr2 napisał: 4. nie wiesz w czym problem to się nie wypowiadaj. Widzę, że Kol... wróć Jaśnie Pan z elektrody? Jeśli już się wymieniliśmy uprzejmościami, zaznaczę, co chciałem przekazać dwa posty wyżej. W mojej skromnej "karierze" piwowara domowego za każdym razem (czyt. zawsze) gdy miałem problem z filtracją, łuska ryżowa pomogła. To jest wątek dla początkujących, więc jeśli pozwolicie, wtrącę swoje (nie zawsze merytoryczne) 3 grosze, co by się czegoś więcej nauczyć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 8 godzin temu, Bachi napisał: To jest wątek dla początkujących I dlatego uważam, że powinno się w nim przekazywać wiedzę rzetelną i kompletną, a takie przedstawienie sprawy Dnia 28.10.2017 o 06:38, Bachi napisał: Przy trudnym zasypie u mnie zawsze się sprawdza łuska ryżowa. niestety sugeruje złe rozwiązanie problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Czy piwo żytnie tak samo jak pszeniczne pijemy jak najświeższe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 5 minut temu, INTseed napisał: Czy piwo żytnie tak samo jak pszeniczne pijemy jak najświeższe? Jeśli masz na myśli typowy Roggenbier to wg mnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Ale przykładowo rye stout już niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 4 godziny temu, Dr2 napisał: I dlatego uważam, że powinno się w nim przekazywać wiedzę rzetelną i kompletną, Trochę kultury również nie zaszkodzi. Cała wiedza świata w połączeniu z prostactwem nic nie da. koholet i Bachi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 4 godziny temu, KHOT napisał: Trochę kultury również nie zaszkodzi. Cała wiedza świata w połączeniu z prostactwem nic nie da. Cieszę się, że też to Kolega zauważył(mam nadzieję, że ta forma Ciebie nie obraża)! Na forum kulturalna forma i koleżeński ton podstawą merytorycznej dyskusji. Nie spieram się, czy racja jest po mojej stronie, bo jak już zauważyliśmy nie jest. Natomiast pisanie "niewiem czy ja Twój kolega", czy uwagi o dziecku co plecie głupoty jest delikatnie pisząc- niemiłe. Żeby nie było, że sam OT tutaj wnoszę- pod koniec grudnia zamierzam uwarzyć pierwsze piwo z zasypem żytnim (żytni porter). Obiecuję, że jak moja wiedza się powiększy o piwo z tym dość trudnym surowcem, chętnie podzielę się zdobytym doświadczeniem! Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Czy idzie sprawdzić jakoś dokładność refraktometru jeśli mam tylko to do mierzenia?Kupiłem zestaw słodów 12blg, a po filtracji na moim refraktometrze było 14blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Mogła wyjść Ci lepsza wydajność niż założył sklep (choć to akurat rzadkość) . Jak kupiłem swój refra to sprawdzałem go ze spławikiem (mam niby certyfikowany który powinien niby dobrze wskazywać) i wyniki były rozbieżne. Robiłem też roztwory wody z cukrem (waga na 100% dobra) i też były różne wyniki. Także 3 metody i 3 wyniki. Dałem sobie spokój i jestem teraz szczęśliwszy ważniejsza jest powtarzalność wyników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Możesz sobie sprawdzić z roztworem glukozy. W ogóle skorygowales odczyt z refraktometru? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Refraktometr zwykle nieco zawyża na brzeczce - kalibrowany jest na wodę z glukozą, a w brzeczce są jeszcze białka i inne rzeczy. Na moim wyszło, ze trzeba dzielić wynik przez 1.03. 1.04 chyba jest najczęściej podawaną wartością, ale chyba lepiej wyznaczyć sobie samemu. Albo porównujesz z balingomierzem, albo dokładna waga i suchy ekstrakt słodowy. No i oczywiście pierwszy krok to ustawić 0 na wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Jak długo mogę trzymać chmiel granulat w zamrażalce? Zamknięte szczelnie paczki będą tracić na jakości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Ameryka ze zbioru 2016 wciąż pachnie bardzo dobrze, a od pojawienia się w polskich sklepach mija już 9 miesięcy. Zapewne świeży był jeszcze bardziej aromatyczny, ale nie odczuwam jakiegoś znacznego spadku jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się