mateos Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Wystarczyło użyć szukajki, było już wielokrotnie opisywane. Zajrzyj tu http://www.beerfreak.pl/utlenianie-i-starzenie-piwa-czesc-2-sensoryka/ poczytaj, znajdziesz odpowiedz na zadane pytanie. Hobbysta i Oskaliber 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Wielkie Dzieki mateos, widze ze chyba mam w takim razie do czynienia z autoliza. Da się cos z tym zrobić, czy musze się pogodzić z tym specyficznym zapachem w piwie ? Dry stout stoi cały czas w tym samym fermentorze, ominąłem przelewanie na cicha zeby zmniejszyć ryzyko zakażenia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 9 godzin temu, Hobbysta napisał: W sumie nie wiedziałem w jakim wątku zadać to pytanie, a ten jest dosc luźny i otwarty Wiec tu pytam. Jak mam nazwac "profesjonalnie" aromat, ktory mnie osobiście kojarzy się troche z sosem sojowym ? Czułem go w przypadku BW (od stu mostów) i teraz Dry stouta. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk W tym przypadku to czasem nie będzie raczej utlenienie od napowietrzonego przy rozlewie piwa niż autoliza?? Porter łódzki/argus często choruje na taką soję. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 W tym przypadku to czasem nie będzie raczej utlenienie od napowietrzonego przy rozlewie piwa niż autoliza?? Porter łódzki/argus często choruje na taką soję.A da się jakos to odratować ? Na jakim etapie mogło się napowietrzyć? Nie przypominam sobie zebym to piwo na jakimkolwiek etapie produkcji. Piwo jeszcze stoi w cieplejszym pomieszczeniu i drożdże dojadają resztki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Sos sojowy może też wynikać z autolizy drożdży(użycie starej gęstwy lub trzymanie piwa na burzliwej parę miesięcy). Napowietrzyć mogło się w czasie przelewania z burzliwej na tzw. cichą, butelkowania, zbyt mocnego mieszania piwa przy dodaniu surowca do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 To sam nie wiem od czego, piwo nie było przelewane na cicha, ale siedzi tylko niecałe 2tyg, nie mieszkałem na żadnym etapie zbytnio energicznie (nawet podczas zadania drozdzy mimo ze to zalecane, ale normalnie ruszyły). No nic musze liczyć ze albo się moj nos myli, i ze po zabutelkowaniu jak piwo się ułoży to ten aromat zniknie. W smaku jest tak jak powinno Wiec zakażenie wykluczam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Brzeczkę przed zadaniem drożdży trzeba właśnie mocno napowietrzyć, aby nie naprodukowały niepożądanych estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 4 godziny temu, Hobbysta napisał: A da się jakos to odratować ? Karkóweczka z grilla wychodzi świetnie w marynacie ze stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Karkóweczka z grilla wychodzi świetnie w marynacie ze stouta. Nie watpię tylko pogoda taka, troche nie pod grilla w zreszta piwko nie jest zle. Po prostu nie jest zupełnie to co miałem zamiar osiągnąć, ale wlasciwie to ta karkówka na stoucie to mnie zaciekawiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) 46 minut temu, Hobbysta napisał: Nie watpię tylko pogoda taka, troche nie pod grilla w zreszta piwko nie jest zle. Po prostu nie jest zupełnie to co miałem zamiar osiągnąć, ale wlasciwie to ta karkówka na stoucie to mnie zaciekawiła Dla mnie pogoda nie pod grila, to taka, gdzie ogień gaśnie od deszczu. Nawet w lutym w śniegu potrafię grilować, Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Nie watpię tylko pogoda taka, troche nie pod grilla w zreszta piwko nie jest zle. Po prostu nie jest zupełnie to co miałem zamiar osiągnąć, ale wlasciwie to ta karkówka na stoucie to mnie zaciekawiła Po pierwsze to skoro piwo jeszcze fermentuje to nie czas na zamartwianie się jakimiś tam aromatami. Dofermentować>zabutelkować>nagazować> poczekać conajmniej ze 3 tygodnie> próbować, wąchać> martwić się (opcjonalnie) Piwo w trakcie fermentacji wydziela wiele nieprzyjemnych aromatów. Większość drożdże są w stanie zredukować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Ile można max na wężyku z oplotu filtrować? Taki zacier z 8-9kg słodu da rade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Da rade. daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 18 minut temu, Oskaliber napisał: Da rade. Ok. Dzięki wielkie. A tak przy okazji ma ktoś jakąś dobra recepturę na English Barleywine? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Dnia 8.01.2018 o 22:37, dutrasilva napisał: #1. Czy lagerowanie ma jakikolwiek sens w temperaturze ~10'c ? #2. Jak źle przy tym wypadnie ten proces na zewnątrz gdzie siłami natury będą miał spore wahania temp ? #3. Które drożdże sprawdzą się na refermentacje po miesięcznym lagerowaniu, ujdzie jakiś neutralny suchar jak us05 ? Ad. 1. Jakiś sens ma. Rasowy pils z tego nie wyjdzie, ale tak się przecież robi kellerbier. Ja tak robiłem i wad wynikających z fermentacji sędziowie nie wyczuli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 15 godzin temu, daniol88 napisał: A tak przy okazji ma ktoś jakąś dobra recepturę na English Barleywine? Szykując się do swojego pierwszego BW, przeczytałem dwa teksty w sieci: BYO i MoreBeer. Poza tekstami są tam receptury. Nie wiem jak z MoreBeer, ale z receptur z BYO mam wrażenie można korzystać bez mrugnięcia okiem. daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) , Edytowane 10 Stycznia 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 16 godzin temu, daniol88 napisał: Ok. Dzięki wielkie. A tak przy okazji ma ktoś jakąś dobra recepturę na English Barleywine? 100% maris otter zacierac w 64 stopniach 3-4 godziny gotowania brytyjski chmiel na goryczke dobrze przefermentowac i bedzie Pan zadowolony daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 17 godzin temu, daniol88 napisał: A tak przy okazji ma ktoś jakąś dobra recepturę na English Barleywine? Ostatnio robiłem z przepisu Dori: https://www.homebrewing.pl/english-barley-wine-23-5blg-zestaw-surowcow-viking-malt-20l-p-1071.html Przy rozlewie czuć potencjał, teraz leżakuje. daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Cztam forum i widzę sprzeczne zdania więc pytam. Czy drożdże Safale K-97 nadają sie do Alta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Tak. Nawet te drożdże polecają do Witbiera XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Robie pierwsze barley wine. Chce zrobić fft i sprawdzić odfermentowanie. Mam tylko drożdze świerze piekarnicze. Mogę je użyć? Drugie pytanie to czy próbka ma być zamknięta czy może być w szklance zamkniętej tylko zgniecioną folią aluminiową od góry?Po trzecie dezynfekować tą szklankę czy starczy że jest czysta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 FFT innymi drożdżami nie ma żadnego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 A nie można odlać brzeczki po zadaniu drożdży ? Tak chyba będzie optymalnie.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 FFT innymi drożdżami nie ma żadnego sensu.Dlaczego? Za dużo/mniej odfermentują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się