Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

  W dniu 12.01.2018 o 16:18, INTseed napisał(a):

Ma to sens. To ostatnie pytanie.
Niektórzy do mocnych piw powyżej 25blg dodają podczas butelkowania nowe drożdze aby mieć pewność że się nagazuje.
Trzeba dać te same, czy mogą być inne?

Rozwiń  

Można inne, byle nie wpływały mocno na profil piwa (np belgi do piwa o neutralnym profilu) i będą miały tolerancję na wysoką zawartość alkoholu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.01.2018 o 17:15, Gawron napisał(a):
Można inne, byle nie wpływały mocno na profil piwa (np belgi do piwa o neutralnym profilu) i będą miały tolerancję na wysoką zawartość alkoholu.
A co ze stopniem odfermentowania, bo mnie to zawsze interesowało. Nie będzie tak, że jak się weźmie inny szczep, to zjadą to, co nie zjadły pierwotne i będą granaty?

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.01.2018 o 18:42, tauruss napisał(a):

A co ze stopniem odfermentowania, bo mnie to zawsze interesowało. Nie będzie tak, że jak się weźmie inny szczep, to zjadą to, co nie zjadły pierwotne i będą granaty?

Rozwiń  

Jasne, że będą granaty jak się użyje jakiegoś żarłocznego szczepu, w końcu tak działa klasyczna infekcja dzikimi drożdżami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.01.2018 o 18:42, tauruss napisał(a):

A co ze stopniem odfermentowania, bo mnie to zawsze interesowało. Nie będzie tak, że jak się weźmie inny szczep, to zjadą to, co nie zjadły pierwotne i będą granaty?

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
 

Rozwiń  

Może tak być. Na takiej zasadzie fermentuje się czasami bretami. Sacharomyces robią główną fermentację, a później dodaje się dzikusów które wyżerają resztę do zera. No i jak załapiesz infekcję to ta sama zasada. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dodaję suchary winiarskie dla lepszej refermentacji mocnych piw to najpierw z 1-2 tygodnie przed rozlewem do fermentora, a potem dodatkowo przy butelkowaniu. Tak na wszelki wypadek, gdyby miały coś jednak dojeść, poza cukrem do nagazowania.

Edytowane przez Jasiu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.01.2018 o 16:18, INTseed napisał(a):

Ma to sens. To ostatnie pytanie.
Niektórzy do mocnych piw powyżej 25blg dodają podczas butelkowania nowe drożdze aby mieć pewność że się nagazuje.
Trzeba dać te same, czy mogą być inne?

Rozwiń  

Fermentis ma jeszcze drożdże przeznaczone do refermentacji. Wg opisu mają neutralny profil, dobrą flokulację, mały apetyt na bardziej złożone cukry i sporą odporność na wyższe stężenia alkoholu. Nazywają się safbrew F2. Sam nie stosowałem.

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 13.01.2018 o 15:35, Gawron napisał(a):
Fermentis ma jeszcze drożdże przeznaczone do refermentacji. Wg opisu mają neutralny profil, dobrą flokulację, mały apetyt na bardziej złożone cukry i sporą odporność na wyższe stężenia alkoholu. Nazywają się safbrew F2. Sam nie stosowałem.
No czyli to nie tylko kwestia zgodności profilu smakowego piwa. Chyba faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest dodanie drożdży na refermentacja kilka dni przed butelkowaniem, jeżeli szczep jest inny. Dzięki za rozjaśnie sprawy.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie:

Obliczając wydajność warzelni ze wzoru, który można znaleźć w Wiki, w miejscu "BLG" i "Objętość warki w litrach" podajemy wartości uzyskane po filtracji (przed gotowaniem) czy już po gotowaniu i chłodzeniu (przed zadaniem drożdży).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.01.2018 o 20:17, daniol88 napisał(a):

Ktore drożdże nadają się do fermentacji w 7-8C? Najpopularniejsze w34/70 i S23 mają w specyfikaci wyższy zakres. Jakie drożdże wybrać dla takiej temperatury? 

Rozwiń  

W34/70 na luzie pracuja w tej temperaturze, tylko wolniej. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taka sytuacja: 

 English Barleywine

Gęstość początkowa: 23,2 P

Gęstość końcowa: 6,6 P
Zawartość alkoholu: 9%
Drożdże
FM13 - Irlandzkie ciemności 
nagazowało bez problemu
 

mperial IPA

Gęstość początkowa: 23,5 Brix

Drożdże
US-05
nagazowanie - zero , podejrzewam ubicie drożdży przez alkohol
 
i teraz pytanie - zbliża się butelkowanie
WheatWine

Początkowe blg: 22,75 

Drożdże Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565

boję się że będzie jak z tą IIPA, dodać przed butelkowaniem jakieś drożdże winne z bricomarche (do innych nie będę miał dostępu) , jeśli tak to jakie?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, nie chcę zakładać kolejnego tematu na temat taboretów dlatego zapytam tutaj:

mam chyba najtańszy na allegro model chińczyka reklamowany jako 7,5kw. Podpinam go bezpośrednio do butli turystycznej bez reduktora i mam problem z płomieniem - jest ok jak powiedzmy rozkręcę go na średnio ale omiata mi garnek i trafia do dyszy, jak skręcę go żeby akurat obejmował dół to jest pomarańczowy.

W czym tkwi problem? Jak warzyłem w garze 13l to było ok bo kilkadziesiąt minut i brzeczka wrzała ale teraz przy garnku 30litrów całość z gotowaniem trwała 2,5h!

Taboretu użyłem na 5 warek póki co i zastanawiam się nad zakupem też polecanej SAHARY, SARY, czy to rozwiąże mój problem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.01.2018 o 11:33, majlosz napisał(a):

Podpinam go bezpośrednio do butli turystycznej bez reduktora i mam problem z płomieniem

Rozwiń  

związek przyczynowo skutkowy :P

 

  W dniu 15.01.2018 o 11:33, majlosz napisał(a):

zastanawiam się nad zakupem

Rozwiń  

polecam na początek zakup reduktora!:wallbash:

Edytowane przez Mibor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.01.2018 o 11:33, majlosz napisał(a):

Cześć, nie chcę zakładać kolejnego tematu na temat taboretów dlatego zapytam tutaj:

mam chyba najtańszy na allegro model chińczyka reklamowany jako 7,5kw. Podpinam go bezpośrednio do butli turystycznej bez reduktora i mam problem z płomieniem - jest ok jak powiedzmy rozkręcę go na średnio ale omiata mi garnek i trafia do dyszy, jak skręcę go żeby akurat obejmował dół to jest pomarańczowy.

W czym tkwi problem? Jak warzyłem w garze 13l to było ok bo kilkadziesiąt minut i brzeczka wrzała ale teraz przy garnku 30litrów całość z gotowaniem trwała 2,5h!

Taboretu użyłem na 5 warek póki co i zastanawiam się nad zakupem też polecanej SAHARY, SARY, czy to rozwiąże mój problem?

Rozwiń  

 

Serio warzysz bez reduktora i dziwisz się dlaczego płomień jest dziwny? 

a26c09561e7a59ef887916ab7be067ed9442d0ad

 

 

Kup reduktor i nie żydź, bo oprócz złego płomienia w końcu może Ci jebnąć ta butla i jak nie w szpitalu będziesz miał wizytę to rodzina kwaterę na cmentarzu będzie musiała nająć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.01.2018 o 12:02, Mibor napisał(a):

związek przyczynowo skutkowy :P

 

polecam na początek zakup reduktora!

Rozwiń  

 

  W dniu 15.01.2018 o 12:04, Undeath napisał(a):

 

Serio warzysz bez reduktora i dziwisz się dlaczego płomień jest dziwny? 

a26c09561e7a59ef887916ab7be067ed9442d0ad

 

 

Kup reduktor i nie żydź, bo oprócz złego płomienia w końcu może Ci jebnąć ta butla i jak nie w szpitalu będziesz miał wizytę to rodzina kwaterę na cmentarzu będzie musiała nająć.

Rozwiń  

 

Gdzieś tutaj wyczytałem, że przy turystycznej nie trzeba reduktora, w takim razie bez żydzenia zamawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czym się różni turystyczna od zwykłej butli? I tu i tu niezbędny jest reduktor jak nie chcesz siedzieć na małej bombie. Dostosuj reduktor do wielkości butli i powinno być dobrze. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.01.2018 o 12:08, Mibor napisał(a):

nie wierz we wszystko co przeczytasz w internecie ;)

Rozwiń  

człowiek uczy się całe życie :)

  W dniu 15.01.2018 o 12:09, Undeath napisał(a):

A czym się różni turystyczna od zwykłej butli? I tu i tu niezbędny jest reduktor jak nie chcesz siedzieć na małej bombie. Dostosuj reduktor do wielkości butli i powinno być dobrze. 

Rozwiń  

Ok czyli mam rozumieć, że przy bezpośrednim połączeniu ciśnienie gazu jest zbyt duże i zwyczajnie jest za mało powietrza na tę ilość gazu tak?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.