smola Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) @WiHuRa no tak nie do końca. W książce Palmera jest cyt."Dla przykładu, w tabeli 6.2 dla piw dolnej fermentacji, znajduje się sugestia, by w okolicy czwartego dnia zwiększyć temperaturę fermentacji o 8 - 10°C (14-18*F), przy założeniu, że faza wysokich krążków (miarowe bulgotanie w rurce) będzie trwała do szóstego dnia. Następnie podnosi się temperaturę na przerwę diacetylowę (fazę dojrzewania) i zostawia na przynajmniej sześć dni." To albo tu jest coś pochrzanione, albo ja czegoś nie rozumiem. Edytowane 10 Stycznia 2021 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Książki nie komentuje bo jej nie posiadam. Pisze z własnej wiedzy, doświadczenia i praktyki. Przerwa diacetylowa to prostu wyższa temperatura fermentacji pod jej koniec. Im wyższa tym szybciej zajdzie redukcja. Ile ma trwać? Tyle aż diacetyl rozstanie zredukowany. W domu trzeba to zrobić sensoryczne. Nie ma w tym wielkiej filozofii.Z innej beczki. Są szczepy co produkują bardzo mało diacetylu. Przy nich taka przerwa jest zbędna. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Ja Ci napiszę jaki ja ostatno zastosowałem system gdzieś wyczytany: Burzliwa 4 - 7 dni ( nie liczę tu lag'u) 10 C Burzliwa 1 dzień - 12,7 C Burzliwa 1 dzień - 16,6 C Burzliwa 1 dzień 18,8 C (to będzie przerwa diacetylowa) Cold crash 7 dni 3-5 C Llagering 2 tyg (lub od razu do kega) - ja lagerowałem w 1-3C Zaobserwowałem bardzo dobre odfermentowanie (takie jak chciełem) i żadnych niepożądanych aromatów. bielok i Lipa 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapcio Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 9 godzin temu, WiHuRa napisał: Książki nie komentuje bo jej nie posiadam. Pisze z własnej wiedzy, doświadczenia i praktyki. Przerwa diacetylowa to prostu wyższa temperatura fermentacji pod jej koniec. Im wyższa tym szybciej zajdzie redukcja. Ile ma trwać? Tyle aż diacetyl rozstanie zredukowany. W domu trzeba to zrobić sensoryczne. Nie ma w tym wielkiej filozofii. Z innej beczki. Są szczepy co produkują bardzo mało diacetylu. Przy nich taka przerwa jest zbędna. Możesz podać, jakie to szczepy? Używałeś ich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Możesz podać, jakie to szczepy? Używałeś ich? Z tych co używałem i potwierdzam. WLP802. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amigos Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Heja, od 18 grudnia przelane na cichą dwa coopersy pilsner i lager gold praktycznie nic już nie zabulka, stoją w pokoju temp fermentora 18st. Jutro zamierzam rozlewać do butelek i mam pytanie czy wynieść je na noc do temp z +3-4st dla lepszego sklarowania czy to już nie ma sensu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Przez kilkanaście godzin mogą nawet nie zdążyć schłodzić się do tych 3-4°C, także jakiegoś wielkiego efektu bym się nie spodziewał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadi0615 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Witam.Mija 2 tyg od uwarzenia piwa. Fermentuje w temp. 16'C. Przeniesienie w tej chwili do cieplejszego pomieszczenia coś jeszcze da czy zostawić to już w spokoju na kolejne 2 tyg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Da, da, przenieś na min. 3 dni do 20-21C. Po trzech dniach możesz kegować. Jak będziesz butelkował to po 3- 4 dniach jeszcze możesz przenieść do tych 16C na kolejne kilka dni ( dla pewności) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 (edytowane) W dniu 16.12.2020 o 22:07, smola napisał: Odnośnie tej warki, gdzie do jednego wiadra będę zadawał gęstwę po wb-06. Dziś znalazłem ostatnią butelkę Milkshake Ipa Mango, którą warzyłem w lipcu (smaczna jak na początku), i tak naszła mnie myśl by do wiadra dodać pulpę w trzecim dniu burzliwej. Laktozę bym gotował z wodą i dodał do wiadra. Chmiel tylko na zimno. Będzie to pijalne, ktoś warzył pszenicę z mango? Edyta: jeśli wb-06 nie bardzo się nadają (choć wydaje mi się, że banan dobrze będzie korelował z mango) to mam jeszcze suchary us-05. Uwarzyłem to pszeniczne z mango, tylko bez chmielu na zimno. Powiem szczerze, że w życiu nie piłem lepszej multiwitaminy ? Na ciepłe miesiące będzie jak znalazł. Edytowane 15 Stycznia 2021 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Cześć. 9 godzin temu, smola napisał: Uwarzyłem to pszeniczne z mango, tylko bez chmielu na zimno. Powiem szczerze, że w życiu nie piłem lepszej multiwitaminy ? Na ciepłe miesiące będzie jak znalazł. Ile mango na ile l? Piszesz o wiezenie czy jakiejś inne odmianie pszenicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 (edytowane) @bielok 2,8kg na 25 litrów, gęstw wb06 około 400ml. Mango dodane w czwartym dniu fermentacji. Start fermentacji w temp. 15°C i przed rozlewem dodałem 625g laktozy rozpuszczonej i przegotowanej w litrze wody + surowiec do refermentacji. Edytowane 15 Stycznia 2021 przez smola bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 @smola 2,8kg? To tam czuć cokolwiek poza tym mango? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Ile dodać śliwki na 10l do porteru 21brix? Czy to że fermentor ma wielkość 33l wpłynie negatywnie na piwo? Na razie jest 20l w fermentorze z kranikiem, ale chciałbym rozlać tylko 10l, a do tego dodać śliwkę bez przelewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 6 godzin temu, INTseed napisał: Ile dodać śliwki na 10l do porteru 21brix? Czy to że fermentor ma wielkość 33l wpłynie negatywnie na piwo? Na razie jest 20l w fermentorze z kranikiem, ale chciałbym rozlać tylko 10l, a do tego dodać śliwkę bez przelewania. Gdzie dorwałeś tę śliwkę? Co jestem w Lidlu to za nią zaglądam, ale nigdy jej nie ma.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Gdzie dorwałeś tę śliwkę? Co jestem w Lidlu to za nią zaglądam, ale nigdy jej nie ma..Jeszcze nie dopadłem. Będę próbował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Cześć, chcę użyć śliwek suszonych na 10 minut gotowania. Zawierają one 36.5g cukru w 100g. Nie za bardzo wiem, ile z tych cukrów może mi przejść do brzeczki i o ile może wzrosnąć BLG. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym zakresie? https://www.carrefour.pl/owoce-warzywa-ziola/owoce/owoce-suszone-kandyzowane/carrefour-sliwki-suszone-bez-pestek-200-g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 W dniu 17.01.2021 o 09:53, Hary86 napisał: @smola 2,8kg? To tam czuć cokolwiek poza tym mango? Przecież napisałem, że wyszła multiwitamina ? Czuć banana i mango. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2682 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Koledzy czy drożdże Us-05 jakoś wolniej startują? Do tej pory używałem tylko S 04, mam stresa bo właśnie minęły 33 godziny od zadania drozdzy a w fermentorze się chyba nic nie dzieje. Piany brak. Przy ściankach może wydobywa się ciut bombelków. Drożdże uwodnione w 28 stopniach, przez ok pół godziny zbiłem temp. do 19 stopni. Zadałem do brzeczki o tej samej tem. Wpakowałem do lodowy gdzie w 2,5 h zeszło do 15,5 stopnia. Po 20 godz. Podniosłem temp 16,5 stopnia ale nie widzę większej zmiany. Mam jeszcze jedną paczkę, zadać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Nie napisałeś ile litrów i jakie BLG, ale US-05 już tak mają że nie śpieszy im się ze startem. U mnie na ogół trzeba odczekać blisko 2 dni, aż pojawią się jakieś widoczne oznaki fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Mi ostatnio ruszyły po prawie 48h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2682 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 4 minuty temu, Hary86 napisał: Nie napisałeś ile litrów i jakie BLG, ale US-05 już tak mają że nie śpieszy im się ze startem. U mnie na ogół trzeba odczekać blisko 2 dni, aż pojawią się jakieś widoczne oznaki fermentacji. 18litrow 13 blg. Przy uwadnianiu mi się trochę dziwne wydawały. Nie bardzo się pianka zrobiła po wierzchu, ale też nie wszystkie opadły na dno. Pierwszy raz używałem tego szczepu uznałem że ten typ tak ma. Czy jak bym pobrał próbkę do refraktometru to przy pracy drozdzy będzie widoczny jakiś spadek blg czy za wcześnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Jedna saszetka spokojnie wystarczy na takie parametry. Nic nie pobieraj i nie sprawdzaj, daj im jeszcze dzień i na pewno wystartują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 19 godzin temu, INTseed napisał: Jeszcze nie dopadłem. Będę próbował Zapomnij, przecież to promocja sprzed miesiąca. Byłem w Lidlu po pracy w dzień w którym ta promocja wchodziła i ledwo udało się kupić dwa ostatnie opakowania. Ta suska schodzi na pniu, jeśli w jakimś Lidlu jeszcze się zachowało jakieś opakowanie to będzie cud. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2682 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 19 godzin temu, Hary86 napisał: Jedna saszetka spokojnie wystarczy na takie parametry. Nic nie pobieraj i nie sprawdzaj, daj im jeszcze dzień i na pewno wystartują. Ruszyły ale zajęło im to trochę ponad 50 godzin. Ona tak zawsze mają czy ja coś źle zrobiłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się