fotohobby Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Oxi jest dobre do pierwszej infekcji dzikusami Ja włściwie używam go właśnie do mycia - ma ten plus że bardziej neutralizuje zapach Generalnie przed samym użyciem to Sanipro, Starsan DonKamilo i Pingwinho 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 18 godzin temu, INTseed napisał(a): 20 godzin temu, Igor Gorelord napisał(a): Z HomeBrewing zamawialem. Z termometrem swoja droga dobry plan, tylko ciekawe w ktora strone przegielo, czy w dol czy w gore. Nawet jesli +-2 C to i tak myslalem ze cos z tego osiagne. W jakiej temperaturze zacierałeś? Mógłbyś opisać jak to robiłeś? Stosunek słodu do wody, około 1 do 4. O specjalnym, czekoladowym nie mówię, tam trochę mniej, ale aromat osiągnąłem jaki chciałem Użyłem woreczka muslinowego, zanurzyłem termometr, delikatnie mieszałem co jakiś czas i podgrzewałem/gasiłem gaz w zależności od temperatury. I tak 45 minut. Zapewne następnym razem wsypię na luźno, to napewno był błąd przy takiej ilości - takie mam podejrzenia. Po wszystkim pozwoliłem obcieknąć, nie wyciskać i przelałem jeszcze wodą. Temp ok. 65-68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Czyli to bardziej steeping, niż zacieranie, wydajność nie dziwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia @DonKamilo Mimo solidnego mycia, u mnie też, fermentory pachną piwem. Zwykle jak jest to za mocny zapach, to staram się je wywietrzyć i dodatkowo przed kolejnym użyciem umyć, a potem zdezynfekować. Zawsze przed wlaniem brzeczki, dezynfekuje je albo Sanipro/Starsanem albo Oxi. Jak do tej pory nie miałem problemu z zakażeniem. DonKamilo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Witam, uzywal ktos lub uzywa ten chinski wynalazek? https://a.aliexpress.com/_EyQuSZf Potrzebuje cos do podniesienia i ustabilizowania temp fermentacji, mam w domu 21 stopni a vossy chcą minimum 25. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) 4 godziny temu, amator lagera napisał(a): Witam, uzywal ktos lub uzywa ten chinski wynalazek? https://a.aliexpress.com/_EyQuSZf Potrzebuje cos do podniesienia i ustabilizowania temp fermentacji, mam w domu 21 stopni a vossy chcą minimum 25. Używam takiego pasa Edytowane 11 Stycznia przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Cześć. W dniu 11.01.2024 o 11:49, amator lagera napisał(a): Witam, uzywal ktos lub uzywa ten chinski wynalazek? https://a.aliexpress.com/_EyQuSZf Potrzebuje cos do podniesienia i ustabilizowania temp fermentacji, mam w domu 21 stopni a vossy chcą minimum 25. ja mam coś takiego + sterownik na brewpiless Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Witam, uzywal ktos lub uzywa ten chinski wynalazek? https://a.aliexpress.com/_EyQuSZf Potrzebuje cos do podniesienia i ustabilizowania temp fermentacji, mam w domu 21 stopni a vossy chcą minimum 25.Dlaczego musi być 25C? Robiłeś w 21C i coś było nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 3 godziny temu, INTseed napisał(a): W dniu 11.01.2024 o 11:49, amator lagera napisał(a): Witam, uzywal ktos lub uzywa ten chinski wynalazek? https://a.aliexpress.com/_EyQuSZf Potrzebuje cos do podniesienia i ustabilizowania temp fermentacji, mam w domu 21 stopni a vossy chcą minimum 25. Dlaczego musi być 25C? Robiłeś w 21C i coś było nie tak? Tak, voss kveik lallemand w 21 stopniach zatrzymały się na 5blg. Piszę o tym problemie w innym temacie na forum. Ostatecznie nagrzałem wiadra do 27 stopni, lekko zamieszałem wiadrem i ruszyło dalej. Zrobiłem już lodówkę z styropianu 10cm i dałem matę grzewczą z termostatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Zatrzymalo mi sie BLG w tym stoucie na 3,5 z 12 poczatkowego. Robilem na Lallemand Notthingam, 11 dni, w 17 stopniach, podnioslem teraz do 18,5. Jest szansa ze dojedza jeszcze? Ostatnio mi w tydzien zeszlo do 2 z 11,5.. Moze podniesc do 20? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 55 minut temu, Igor Gorelord napisał(a): Zatrzymalo mi sie BLG w tym stoucie na 3,5 z 12 poczatkowego. Robilem na Lallemand Notthingam, 11 dni, w 17 stopniach, podnioslem teraz do 18,5. Jest szansa ze dojedza jeszcze? Ostatnio mi w tydzien zeszlo do 2 z 11,5.. Moze podniesc do 20? Spokojnie do 22 podnoś. Te 1,5 stopnia to za mało po takim czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Tak, voss kveik lallemand w 21 stopniach zatrzymały się na 5blg. Piszę o tym problemie w innym temacie na forum. Ostatecznie nagrzałem wiadra do 27 stopni, lekko zamieszałem wiadrem i ruszyło dalej. Zrobiłem już lodówkę z styropianu 10cm i dałem matę grzewczą z termostatem.A po ilu dniach robiłeś pomiar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 11 godzin temu, INTseed napisał(a): 18 godzin temu, amator lagera napisał(a): A po ilu dniach robiłeś pomiar? Po 7 dniach i po 11dniach stałe 5blg, przestało bulkać po 5-6 dniach. Teraz znów drożdze pracują, tyle że w nowych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia W dniu 14.01.2024 o 16:47, wizi napisał(a): Spokojnie do 22 podnoś. Te 1,5 stopnia to za mało po takim czasie. Zapewne wytworzylem tym mini mash/steeping niestety nieudanym do konca, jakies cukry niefermentowalne. W Piatek na cicha z tydzien, zapewne juz nic nie dojedza bo dzisiaj bez zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Stycznia Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia W dniu 4.01.2024 o 18:04, fotohobby napisał(a): Oxi jest dobre do pierwszej infekcji dzikusami Ja włściwie używam go właśnie do mycia - ma ten plus że bardziej neutralizuje zapach Generalnie przed samym użyciem to Sanipro, Starsan No nie XD OXI niestety powoduje to, że dzikusy wyczuwając tlen (oksi to silny utleniacz) zabudowują sie w biofilm i nie usuwają dzikusów. Tylko tak naprawdę mycie Kwas - zasada - kwas może załatwić dzikusy. Polecam proste mycie w wodzie z płynem do mycia naczyń ( miękką gąbką), potem taki 30 C NaOH (uważać przy mieszaniu by opary nie otworzyły wiadra i nie prysnęło w twarz), potem Star san dopiero. Jeżeli ktoś męczy się z powtarzającymi się infekcjami to wybielacz - podchloryn sodu w porządnej ilości. Do tego zalecam każdemu pozbywanie się co jakiś czas kamienia piwnego z sprzętu - garnków. Najlepiej radzi sobie z nim chlor i szczotka miękka, warto też czasem przelecieć NaOH garnki. Po takim zabiegu przelecieć to kwaskiem cytrnowym. Pozostałe pierółki - rurki czy bulkadełka wywalić kupić nowe i starać się je między warzeniami dobrze osuszać. amator lagera 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 19 Stycznia Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia Jakieś dziwaczne to piwo będzie, po 4 dniach nagrzewania przestało bulgotać i blg zeszło do wartości 4, ale lekkie rusznie wiadrem podczas pomiaru spowodowało, że znów szaleńczo bulka. Jak BLG będzie 3 jutro to rozlewam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Stycznia Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia CO2 się uwolniło. Jak zabutelkujesz przy spadającym Blg to będą granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Stycznia Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia W dniu 18.01.2024 o 21:37, Undeath napisał(a): No nie XD OXI niestety powoduje to, że dzikusy wyczuwając tlen (oksi to silny utleniacz) zabudowują sie w biofilm i nie usuwają dzikusów. No o tym pisałem. OXI jest dobre do [czasu] pierwszej infekcji dzikusami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) 10 godzin temu, wizi napisał(a): CO2 się uwolniło. Jak zabutelkujesz przy spadającym Blg to będą granaty. Ja tylko podniosłem wiadro, nabrałem kranikiem z 50ml. Kurde to musze co kilka dni mieszać wiadrami żeby to fermentowało. Już 3,5 tygodnia te kveiki tak leniwie siedzą 😀 Może świeżych drożdzy tam dodać? Edytowane 20 Stycznia przez amator lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia @amator lagera Ale w czym pomaga mieszanie ? Zostaw jak jest, czego nie dojadły to już nie dojedzą. Jak masz od tygodnia stałe BLG to butelkuj. Jak zaczniesz w tym mieszać, to jeszcze dzikusów się nabawisz i wtedy będziesz miał granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 9 minut temu, fotohobby napisał(a): @amator lagera Ale w czym pomaga mieszanie ? Zostaw jak jest, czego nie dojadły to już nie dojedzą. Jak masz od tygodnia stałe BLG to butelkuj. Jak zaczniesz w tym mieszać, to jeszcze dzikusów się nabawisz i wtedy będziesz miał granaty To co pisałem że ma 4blg dziś ma jak nic 5blg xD ręce opadają. Chyba butelkuje i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia Godzinę temu, amator lagera napisał(a): To co pisałem że ma 4blg dziś ma jak nic 5blg xD ręce opadają. Chyba butelkuje i tyle. Szybko butelki zanim wzrośnie do startowego blg draker 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) 1 godzinę temu, anteks napisał(a): Szybko butelki zanim wzrośnie do startowego blg udało się jeszcze mając 5blg 😁 Zabutelkowane, drożdzy była szczątkowa ilość, jakieś może 300ml na dnie, w porównaniu do US-05, bardzo mało. Czy za słabe napowietrzenie mogło spowodować tak mały rozrost drożdzy i niedofermentowanie? Drugie takie same wiadro, z tej samej receptury, tymi samymi drożdzami i w tej samej lodówce jeszcze mam nierozlane, próbować im zadać dodatkowych drożdzy? Edytowane 20 Stycznia przez amator lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, amator lagera napisał(a): Czy za słabe napowietrzenie mogło spowodować tak mały rozrost drożdzy i niedofermentowanie? Bardzo możliwe plus zbyt niska temperatura dla tego szczepu. Edytowane 20 Stycznia przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia Nigdy nie miałem na kveikach dużo gęstwy.Ostatnio 3mm w fermentorze kveiki ophung czy jakoś tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się