Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


Recommended Posts

18 godzin temu, INTseed napisał(a):
20 godzin temu, Igor Gorelord napisał(a):
Z HomeBrewing zamawialem.
 
Z termometrem swoja droga dobry plan, tylko ciekawe w ktora strone przegielo, czy w dol czy w gore. Nawet jesli +-2 C to i tak myslalem ze cos z tego osiagne.

W jakiej temperaturze zacierałeś? Mógłbyś opisać jak to robiłeś?

 

Stosunek słodu do wody, około 1 do 4. O specjalnym, czekoladowym nie mówię, tam trochę mniej, ale aromat osiągnąłem jaki chciałem

Użyłem woreczka muslinowego, zanurzyłem termometr, delikatnie mieszałem co jakiś czas i podgrzewałem/gasiłem gaz w zależności od temperatury. I tak 45 minut. Zapewne następnym razem wsypię na luźno, to napewno był błąd przy takiej ilości - takie mam podejrzenia. Po wszystkim pozwoliłem obcieknąć, nie wyciskać i przelałem jeszcze wodą. Temp ok. 65-68

 

 

IMG-20240102-WA0000.jpg

Link to comment
Share on other sites

@DonKamilo Mimo solidnego mycia, u mnie też, fermentory pachną piwem.

Zwykle jak jest to za mocny zapach, to staram się je wywietrzyć i dodatkowo przed kolejnym użyciem umyć, a potem zdezynfekować.

 

Zawsze przed wlaniem brzeczki, dezynfekuje je albo Sanipro/Starsanem albo Oxi.

Jak do tej pory nie miałem problemu z zakażeniem.

 

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, amator lagera napisał(a):

Witam, uzywal ktos lub uzywa ten chinski wynalazek?
https://a.aliexpress.com/_EyQuSZf

 

Potrzebuje cos do podniesienia i ustabilizowania temp fermentacji, mam w domu 21 stopni a vossy chcą minimum 25.

Używam takiego pasa

IMG_20240111_152606.jpg

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

 

W dniu 11.01.2024 o 11:49, amator lagera napisał(a):

Witam, uzywal ktos lub uzywa ten chinski wynalazek?
https://a.aliexpress.com/_EyQuSZf

 

Potrzebuje cos do podniesienia i ustabilizowania temp fermentacji, mam w domu 21 stopni a vossy chcą minimum 25.

 

 

ja mam coś takiego + sterownik na brewpiless

 

 

pas_grzewczy.jpg

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, INTseed napisał(a):
W dniu 11.01.2024 o 11:49, amator lagera napisał(a):
Witam, uzywal ktos lub uzywa ten chinski wynalazek?
https://a.aliexpress.com/_EyQuSZf
 
Potrzebuje cos do podniesienia i ustabilizowania temp fermentacji, mam w domu 21 stopni a vossy chcą minimum 25.

Dlaczego musi być 25C? Robiłeś w 21C i coś było nie tak?

Tak, voss kveik lallemand w 21 stopniach zatrzymały się na 5blg. Piszę o tym problemie w innym temacie na forum. Ostatecznie nagrzałem wiadra do 27 stopni, lekko zamieszałem wiadrem i ruszyło dalej. Zrobiłem już lodówkę z styropianu 10cm i dałem matę grzewczą z termostatem.

Link to comment
Share on other sites

55 minut temu, Igor Gorelord napisał(a):

Zatrzymalo mi sie BLG w tym stoucie na 3,5 z 12 poczatkowego. Robilem na Lallemand Notthingam, 11 dni, w 17 stopniach, podnioslem teraz do 18,5. Jest szansa ze dojedza jeszcze? Ostatnio mi w tydzien zeszlo do 2 z 11,5.. Moze podniesc do 20?

Spokojnie do 22 podnoś. Te 1,5 stopnia to za mało po takim czasie.

Link to comment
Share on other sites

Tak, voss kveik lallemand w 21 stopniach zatrzymały się na 5blg. Piszę o tym problemie w innym temacie na forum. Ostatecznie nagrzałem wiadra do 27 stopni, lekko zamieszałem wiadrem i ruszyło dalej. Zrobiłem już lodówkę z styropianu 10cm i dałem matę grzewczą z termostatem.
A po ilu dniach robiłeś pomiar?
Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, INTseed napisał(a):
18 godzin temu, amator lagera napisał(a):

 

A po ilu dniach robiłeś pomiar?

Po 7 dniach i po 11dniach stałe 5blg, przestało bulkać po 5-6 dniach. Teraz znów drożdze pracują, tyle że w nowych warunkach.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 14.01.2024 o 16:47, wizi napisał(a):

Spokojnie do 22 podnoś. Te 1,5 stopnia to za mało po takim czasie.

 

Zapewne wytworzylem tym mini mash/steeping niestety nieudanym do konca, jakies cukry niefermentowalne. W Piatek na cicha z tydzien, zapewne juz nic nie dojedza bo dzisiaj bez zmian.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 4.01.2024 o 18:04, fotohobby napisał(a):

Oxi jest dobre do pierwszej infekcji dzikusami :)

Ja włściwie używam go właśnie do mycia - ma ten plus że bardziej neutralizuje zapach

Generalnie przed samym użyciem to Sanipro, Starsan 

 

No nie XD OXI niestety powoduje to, że dzikusy wyczuwając tlen (oksi to silny utleniacz) zabudowują sie w biofilm i nie usuwają dzikusów. Tylko tak naprawdę mycie Kwas - zasada - kwas może załatwić dzikusy. Polecam proste mycie w wodzie z płynem do mycia naczyń ( miękką gąbką), potem taki 30 C NaOH (uważać przy mieszaniu by opary nie otworzyły wiadra i nie prysnęło w twarz), potem Star san dopiero. Jeżeli ktoś męczy się z powtarzającymi się infekcjami to wybielacz - podchloryn sodu w porządnej ilości. Do tego zalecam każdemu pozbywanie się co jakiś czas kamienia piwnego z sprzętu - garnków. Najlepiej radzi sobie z nim chlor i szczotka miękka, warto też czasem przelecieć NaOH garnki. Po takim zabiegu przelecieć to kwaskiem cytrnowym. Pozostałe pierółki - rurki czy bulkadełka wywalić kupić nowe i starać się je między warzeniami dobrze osuszać.

Link to comment
Share on other sites

Jakieś dziwaczne to piwo będzie, po 4 dniach nagrzewania przestało bulgotać i blg zeszło do wartości 4, ale lekkie rusznie wiadrem podczas pomiaru spowodowało, że znów szaleńczo bulka. Jak BLG będzie 3 jutro to rozlewam.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 18.01.2024 o 21:37, Undeath napisał(a):

 

No nie XD OXI niestety powoduje to, że dzikusy wyczuwając tlen (oksi to silny utleniacz) zabudowują sie w biofilm i nie usuwają dzikusów.

No o tym pisałem.

OXI jest dobre do [czasu] pierwszej infekcji dzikusami :).

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, wizi napisał(a):

CO2 się uwolniło. Jak zabutelkujesz przy spadającym Blg to będą granaty.

Ja tylko podniosłem wiadro, nabrałem kranikiem z 50ml. Kurde to musze co kilka dni mieszać wiadrami żeby to fermentowało. Już 3,5 tygodnia te kveiki tak leniwie siedzą 😀

Może świeżych drożdzy tam dodać?

Edited by amator lagera
Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, fotohobby napisał(a):

@amator lagera

Ale w czym pomaga mieszanie ?
Zostaw jak jest, czego nie dojadły to już nie dojedzą.

Jak masz od tygodnia stałe BLG to butelkuj.

 

Jak zaczniesz w tym mieszać, to jeszcze dzikusów się nabawisz i wtedy będziesz miał granaty

To co pisałem że ma 4blg dziś ma jak nic 5blg xD ręce opadają. Chyba butelkuje i tyle.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, anteks napisał(a):

Szybko butelki zanim wzrośnie do startowego blg

udało się jeszcze mając 5blg 😁

Zabutelkowane, drożdzy była szczątkowa ilość, jakieś może 300ml na dnie, w porównaniu do US-05, bardzo mało. Czy za słabe napowietrzenie mogło spowodować tak mały rozrost drożdzy i niedofermentowanie?

 

Drugie takie same wiadro, z tej samej receptury, tymi samymi drożdzami i w tej samej lodówce jeszcze mam nierozlane, próbować im zadać dodatkowych drożdzy?

20240120_120546.jpg

20240120_120542.jpg

Edited by amator lagera
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, amator lagera napisał(a):

Czy za słabe napowietrzenie mogło spowodować tak mały rozrost drożdzy i niedofermentowanie?

Bardzo możliwe plus zbyt niska temperatura dla tego szczepu.

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.