Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Jimi_ napisał(a):

Rozumiem. Jest jeden rodzaj tych drożdży czy kilka rodzaju w zależności od stylu? W takim wypadku jak już i tak będę je dokupywał to dokupić też chmiel dodatkowo? W zestawie z BA jest chmiel Willamette i Goldings, ale nie wiem w jakich ilościach. Dodam, że lubię sensowną goryczkę. 

Jakiś inny sklep niż Browamator polecacie przy okazji jeśli chodzi o surowce?

Zakładam browar w Sosnowcu :)

Nottinghamy to drożdże zbliżone do S-04, standardowe brytyjczyki ale mniej wymagające. O kwejkach jest osobne podforum i wątki (np. Danstar Voss).

Odnośnie chmielu, żeby trzymać się UK, możesz chmielić na goryczkę Pilgrimem, czy Challengerem, ale na początek bym nie zmieniał.

Co do sklepów to masz całe podforum im poświęcone. Ale Piwo, Centrum Piwowarstwa, Home Brewing, Twój Browar to te najstarsze obok BA.

 

edit: o miejsce pytałem bo jakbyś był w okolicach Poznania to z drożdżami bym pomógł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Jimi_ napisał(a):

Chodzi o to, że są estrowe mocno, tak?

Kveiki są mniej popularne, bo są drogie :) W tym przypadku jak najbardziej warto zbierać gęstwę, na jednej paczce zrobisz spokojnie 4-5 warek. Przy tanich szczepach typu S04 czy US-05 zazwyczaj wylewam do kibla, nie chce mi się męczyć z czyszczeniem i sterylizacją słoików. Gęstwa jak najbardziej jest potrzebna dla mocnych piw (powiedzmy 15BLG<). Co do estrów, zależy to od szczepu, np. Lutra daje piwo o czystym profilu, zbliżonym do lagera. Nie będzie to czysty lager zrobiony "po bożemu", ale na pewno wyjdzie lepiej niż na drożdżach lagerowych puszczonych bez kontroli temperatury. Jak się wkręcisz w hobby, to prędzej czy później zainwestujesz w lodówkę ze sterownikiem :) Jeśli masz miejsce w piwnicy, to lodówka daje Ci nie tylko kontrolę temperatury (a to jedna z najważniejszych kwestii w piwowarstwie), ale też izolację od czynników zewnętrznych, m.in. grzyba o którym wspominałeś. Wystarczy Ci najtańsza używana, sprawna lodówka z OLXa + sterownik (koszt od 20 do 200zł w zależności od modelu, najpopularniejszy: https://allegro.pl/kategoria/automatyka-przemyslowa-sterowniki-i-regulatory-121448?string=stc 1000&order=p).  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super, dzieki wam za pomoc. Zastosuje drożdże Nottingham. Jedynie nikt mi nie odpowiedział a bardzo by mi zależało i pomogło. Jak z tym przelewaniem na zimno w moim przypadku jak wyjeżdżam na tydzień?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Wystarczy Ci najtańsza używana, sprawna lodówka z OLXa

Dodam, że jeżeli ma to być mała lodówka (niska 84 cm albo coś koło tego) to warto szukać chłodziarki, tzn. bez zamrażalnika, aby bez problemu wszedl fermentor z rurką. Ja szukałem z miarką w ręku :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, dzejkej napisał(a):

Dodam, że jeżeli ma to być mała lodówka (niska 84 cm albo coś koło tego) to warto szukać chłodziarki, tzn. bez zamrażalnika, aby bez problemu wszedl fermentor z rurką. Ja szukałem z miarką w ręku :)

A właśnie, jedna rzecz mnie zastanawia. Jak zamknę taką lodówkę z rurką to czy tam nie nagromadzi się za dużo ilość CO2? Czy po prostu trzeba ją otwierać co kilka godzin aby się wietrzyło?

6 minut temu, zasada napisał(a):

Nie przelewaj

Czyli zostawiam to do fermentacji w fermentorze z rurką (z wodą/gazą/bez?), potem przed butelkowaniem przelewam do fermentora z kranikiem i dodaje cukier do refermentacji i butelkuje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, dzejkej napisał(a):

Dodam, że jeżeli ma to być mała lodówka (niska 84 cm albo coś koło tego) to warto szukać chłodziarki, tzn. bez zamrażalnika, aby bez problemu wszedl fermentor z rurką. Ja szukałem z miarką w ręku :)

Celna uwaga :)

 

1 minutę temu, Jimi_ napisał(a):

A właśnie, jedna rzecz mnie zastanawia. Jak zamknę taką lodówkę z rurką to czy tam nie nagromadzi się za dużo ilość CO2? Czy po prostu trzeba ją otwierać co kilka godzin aby się wietrzyło?

Spokojnie, to nie są takie ilości CO2 żeby cokolwiek mogło się stać :D 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Jimi_ napisał(a):

Tych drożdży Notthingam dać tyle samo co safale s-04? Zgaduje, że jest jakiś kalkulator ile się zadaje drożdży i w jakiej temperaturze najlepiej.

Tyle samo. Kalkulatory są. Np. producent Notków ma swój: https://www.lallemandbrewing.com/en/global/resources/brewers-corner/brewing-calculators/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie dostane w zestawie safale 04 więc mogę dosypać gram. I tutaj pytanie. Wydaje mi się, że taka rzecz jest jedną z dwóch. Albo jest to jak najbardziej oki, albo jest to największe faux pas jakie istnieje w piwowarstwie. Wydaje mi się, że chyba nie mieszamy drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 11.07.2025 o 10:47, ciezkicoswybrac napisał(a):

Kveiki są mniej popularne, bo są drogie :) W tym przypadku jak najbardziej warto zbierać gęstwę, na jednej paczce zrobisz spokojnie 4-5 warek.

Na kveikach możesz robić warki w nieskończoność, one nie dość że nie bardzo mutują, to jeszcze mnożą się jak króliki. Dajesz łyżkę gęstwy a zbierasz duży słoik :) Więc generalnie wychodzą wręcz darmowo. No oczywiście jeżeli nie zainfekujesz.

W dniu 11.07.2025 o 11:54, Jimi_ napisał(a):

Tych drożdży Notthingam dać tyle samo co safale s-04? Zgaduje, że jest jakiś kalkulator ile się zadaje drożdży i w jakiej temperaturze najlepiej.

Daj po prostu paczkę na warkę do 18l/12blg, powyżej 2. Kalkulator to raczej do gęstwy, na razie nie zawracaj sobie głowy takimi pierdołami. 

Zrób czysto i dobrze przefermentuj w nie zawysokiej temperaturze. I będziepanzadowolony.

 

23 godziny temu, Jimi_ napisał(a):

W sumie dostane w zestawie safale 04 więc mogę dosypać gram. I tutaj pytanie. Wydaje mi się, że taka rzecz jest jedną z dwóch. Albo jest to jak najbardziej oki, albo jest to największe faux pas jakie istnieje w piwowarstwie. Wydaje mi się, że chyba nie mieszamy drożdży.

W piwowarstwie domowym robimy w s z y s t k o co chcemy, bo możemy. Możesz nawet dodać śledzie. :) 

edit: oczywiście ucząc się na swoich i cudzych błędach.

Edytowane przez x1d
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, x1d napisał(a):

Daj po prostu paczkę na warkę do 18l/12blg, powyżej 2. Kalkulator to raczej do gęstwy, na razie nie zawracaj sobie głowy takimi pierdołami. 

Zrób czysto i dobrze przefermentuj w nie zawysokiej temperaturze. I będziepanzadowolony.

 

2 minuty temu, x1d napisał(a):

 

Celuje w 20l, będzie to problem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A takie pytanie ogólne, co warto od razu kupić co się bardzo przyda lub jest niemal niezbędne. Ogólnie jutro czy pojutrze przyjdzie do mnie paczka z Browamatora z ich największym starterem(z garnkiem i śrutownikiem), ale jako, że poleciliście mi drożdże Notthingam które muszę kupić dodatkowo to żeby nie płacić 10 razy na przesyłkę warto też coś dodatkowego wziąć. Myślałem o jakimś dodatkowym środku czyszczącym/dezynfekującym, ale tego jest pełno i w sumie nie wiem co wziąć. W formie proszku/spryskiwacza? Czy też brać od razu jeden dodatkowy fermentor? 

 

Czy też na razie mieć do wiadomo gdzie i jednak próbować na tych safale s04?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dezynfekcja sanipro rinse - mała butelka wystarcza na lata bez oszczędzenia środka. 

Wiader nigdy za mało. No i koniecznie z kranikiem, i do tego zaworek grawitacyjny.

 

Poczytaj o metodzie BIAB zakup worka to nieduże pieniądze spróbuj zacierania normalnie i BIAB. Wybierzesz co jest lepsze dla Ciebie.

 

Pewnie nie masz lodówki,to z drożdzy na lato kup sobie kveiki piwo szybko się na nich butelkuje.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, Koora napisał(a):

Dezynfekcja sanipro rinse - mała butelka wystarcza na lata bez oszczędzenia środka. 

Wiader nigdy za mało. No i koniecznie z kranikiem, i do tego zaworek grawitacyjny.

 

Poczytaj o metodzie BIAB zakup worka to nieduże pieniądze spróbuj zacierania normalnie i BIAB. Wybierzesz co jest lepsze dla Ciebie.

 

Pewnie nie masz lodówki,to z drożdzy na lato kup sobie kveiki piwo szybko się na nich butelkuje.

 

Mam piwnice a w niej 16/17* aktualnie przy gruncie. W takim wypadku jak kupię kveiki to mogę w domu fermentować? W mieszkaniu mam jakieś 21-24* w lato, zależy od pogody.

 

Edit: Dobra, z tego co widzę one nawet do 40* dają radę. Jakis konkretny szczep do Pale Ale? 

Edytowane przez Jimi_
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, Koora napisał(a):

Kveiki musza mieć ciepło, więc nawet będziesz musiał dogrzewać,ale kabel grzewczy jest tańszy niż lodówka i zajmuje mniej miejsca.

 

Polecam kveiki SKARE.

Ok, dzięki za radę, ale jako że wyjeżdżam na tydzień to nie będę ryzykował z kablem grzewczym bo to za duży hazard jest, bałbym się zostawić to bez opieki. W takim razie użyje na razie standardowych drożdży Notthingam i włożę fermentor do piwnicy, a potem przed wyjazdem w domu zostawię.

Edytowane przez Jimi_
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Następne pytanie mam. Aktualnie z kranu leci mi woda o temperaturze 18/19°C. Do jakiego poziomu jestem z grubsza schłodzić brzeczkę z pomocą chłodnicy zanurzeniowej i w jakiej maksymalnej sensownej temperaturze mogę zadać drożdże? Jeżeli nie jestem w stanie schłodzić wystarczająco brzeczki to muszę/powinienem wstawić na jakiś czas fermentor do piwnicy i dopiero po kilku godzinach zadać drożdże? Nie widzi mi się też lać przez chłodnice wody przez 5h bo mnie rachunek za wodę wytarga z butów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.