Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, INTseed napisał(a):

Co do lodówki to pamiętaj aby kupić taką co te 15-20l zchłodzi do 0C. Moja podblatowa nigdy nie osągnęła takiej temperatury. Przydatne bardzo do ipek.

Jako, że jestem mocno świeży w tematach piwowarstwa to mógłbyś powiedzieć z grubsza albo odesłać do jakiegoś źródła dlaczego taka niska temperatura przydaje sie do IPA? Mam oczywiście zamiar zrobić ich wiele więc każda wiedza się przyda.

6 minut temu, Jimi_ napisał(a):

Jako, że jestem mocno świeży w tematach piwowarstwa to mógłbyś powiedzieć z grubsza albo odesłać do jakiegoś źródła dlaczego taka niska temperatura przydaje sie do IPA? Mam oczywiście zamiar zrobić ich wiele więc każda wiedza się przyda.

Przydaje się pod koniec chmielenia na zimno, żeby zrobić cold crash, aby drobinki chmielu opadły na dno, ale niezbędne to nie jest

Jak sypniesz 300g chmielu to zobaczysz czemu 0C to najlepsza filtracja chmielu i drożdży. Opada wszystko.

Dobra panowie, któryś z was kilka dni temu wspominał żeby po jakimś czasie wyciągnąć fermentor z piwnicy do mieszkania aby dofermentowalo. Na ten ostatni tydzień czyli 2tyg w piwnicy i tydzień w domu czy wcześniej przenosić do domu? 

Pod koniec fermentacji burzliwej należy podnieść temperaturę, aby drożdże skończyły poprawnie fermentować oraz pozbyły się wad fermentacyjnych.  W Twoim przypadku jeżeli nie przeniesiesz w cieplejsze miejsce to jeszcze tak naprawdę obniżysz temperaturę fermentacji- temperatura w fermentorze podczas burzliwej jest 2-3C stopnie wyższa, niż otoczenia. Jak fermentacja będzie się kończyć to temperatura w fermentorze zacznie wracać do temperatury otoczenia i drożdże mogą nie dojeść resztek cukrów, co grozi grantami.

Temperaturę fermentacji należy podnosić po kilku dniach od startu fermentacji(nie od zadania drożdży). 

Link 

Czy taki refraktometr będzie ok czy musze szukać nieco mniejszej przedzialki? 0-30 brix? 

Nie powiem, używanie areometru nie jest super wygodne, a refraktometr używałem w pracy nie raz więc wiem jak działa.

No taki Link

Druga sprawa jest taka, że kupiłem ten kwas fosforowy, 85%. Pytanie teraz ile tego dać i jak to wyliczać. X ml na 10l wody, całość czyli około 30l?

Na stronie wodociągów sprawdziłem, że u nas w mieście są dwa ujęcia wody, jeden ma twardość 83 mg/l CaCO3 a drugie 220. Zaznaczyli że w wodociągu oba ujęcia się mieszają więc zakładam średnią ok 160/170 jednostek. Ile w takim przypadku dawać tego kwasu?

Edytowane przez Jimi_

https://allegro.pl/oferta/refraktometr-cukromierz-do-wina-alkoholu-alkohol-brix-0-40-balingometr-17346761056

Ten ma na pewno skale brix, te co podałeś to nie jestem pewien

Edit:

Przepraszam ten  pierwszy ma

Edytowane przez Koora

Jako nowy klient wychodzi mi cena 3,7zl. Uczciwa cena.

Ponawiam pytanie, ile mniej więcej dawać tego kwasu fosforowego na 10l wody?

Dałem 4ml do zacierania i 2ml do wysładzania.

Edit: wydaje mi się, że filtrowałem wolniej ale nie wiem czy wystarczająco wolno. Tak to wyglądało: Link

Wiem, że na oko to trudno stwierdzić. 

Cała filtracja od 16BLG do 2BLG zajęła mi jakieś 30/35 minut.

Edytowane przez Jimi_

8 godzin temu, Jimi_ napisał(a):

Ponawiam pytanie, ile mniej więcej dawać tego kwasu fosforowego na 10l wody?

Modyfikacja wody to nie kaszka z mleczkiem, żeby na podstawie jednej danej i to wyliczonej na oko z dwóch ujęć wody doradzać ci ile kwasu wlać.

Poznaj wpierw pełen skład swojej wody, poczytaj temat Profile, modyfikacja wody we Wsparciu piwowarskim, a potem zaznajom się z programami do wyliczania takich rzeczy, np. https://share.google/H7VOmT9KYLweparMi

Wg mnie to opanuj wpierw podstawy zanim zaczniesz modyfikować wodę.

To rzeczywiscie jest wkurzajace, ze ludzie daja rady dla zupelnych laikow takie jakby dawali tym ktorzy sa na podobnym poziomie jak oni. Skad ma taki czlowiek wiedziec ile dac kwasu? Kup sobie Palmersa i zacznij czytac. Tam jest pierwsza warka z namaczaniem slodow zaraz na poczatku. Pozniej sa wyjasnienia.

W dniu 17.07.2025 o 11:06, Jimi_ napisał(a):

Sugeruje się filmami Kopyra jak pewnie większość młodych adeptów piwowarstwa.

Jednak polecam Tomka z Browar Gdynia. Stare, są błędy ale łopatologicznie i krok po kroku. Na razie modyfikacje wody sobie odpuść. Jeżeli masz jakąś bardzo paskudną wodę, to kup w markecie butelkowaną. Pierwszego piwa na konkurs nie poślesz, a i pięćdziesiąte zapewne nie będzie się nadawać. Pierwsze piwa mają smakować Tobie i Wyroczni(Szwagier:D). Jak przestaną Wam smakować, to znak że czas poszerzyć wiedzę na temat warzenia. 

Edytowane przez tomlo

Podobnie jak koledzy proponuję Ci podstawy przez pierwsze 20-30 warek;) Czyli sterylność(nie musi być laboratoryjna) zacieranie, chmielenie, filtracja i podstawa, fermentacja. W tym ostatnim jest wielkie pole do nauki. Jak opanujesz to ostatnie w miarę dobrze to Ci zaczną wychodzić coraz lepsze piwa kończąc na wybitnych. Tutaj piwowar Anteks z tego co czytałem jego posty w ogóle nie modyfikuje wody od lat a jego piwa wygrywają konkursy więc sam odpowiedz sobie na pytanie czy jest sens na początku zaczynać od jednak dość trudnych aspektów warzenia piwa. 

Dziękuje bardzo za odpowiedź, na pewno wezmę pod uwagę wasze komentarze. 

Pierwsza warka to jakieś 10BLG(miało być 11) i 15,5 litra(miało być 20), druga warka z tego samego zestawu to 11 BLG i 19 litrów więc OGROMNA poprawa. Jestem zadowolony.

Jedyny aspekt to po gotowaniu brzeczka wyszła mi dość gęsta pod względem BLG więc dolałem wody źródlanej i przegotowanej i schłodzonej kranówki aby osiągnąć 11 BLG.

Tutaj rodzi się pytanie. Czy badanie dość ciepłej (60+) brzeczki za pomocą areometru aż tak przekłamuje rzeczywistą zawartość cukrów w piwie?