Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Ja robiłem aktualnie 3 dni w 0,5°C ale coś się słabo wyklarowało, poprzednia IRA o wiele lepiej. Nie dawałem żadnej żelatyny, whirlfloc itp itd. na następne będę dawał 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

@Jimi_ ja bym dał minimum 2 przy takim ekstrakcie, a najchętniej wymieniłbym na US-05. Nie lubię S04, upierdliwe drożdże które lubią strzelić focha.

Us-05 nie mam dwóch paczek, s-04 mam

Chce zobaczyć co wyjdzie na s-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Ununul napisał(a):

Jak warzysz w tej chwili i nie masz nic innego to co zrobić. Albo napisz na ostrym dyżurze, może ktoś Cię poratuje gęstwą.

Bez przesady, przecież to są normalne drożdże, masa osób na nich warzyła i będzie warzyć. To, że są nieco 'trudniejsze' niż np. us-05 to nie znaczy, że nie można na nich fermentować. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do połowy grudnia muszę się wyrobić z dwoma piwami, jedno już powoli zaczyna fermentować, drugim będzie cydr z NFC 15l. 

 

Do dyspozycji mam:

-lodówka ze sterownikiem, na ten moment zajęta przez pierwsze piwo, US-05 od 16'C stopniowo do 20'C, jakieś 13BLG na oko

-piwnica, w której w nocy jest obecnie ~12'C, w ciągu dnia minimalnie cieplej

-pokoje w domu, gdzie jest 22-24'C

 

Zastawiam się nad wyborem drożdży do tego cydru. Kupiłbym Nottinghamy i zostawił to w piwnicy, ale aktualnie nie ma zbytnio gdzie ich kupić (mam do kupienia same drożdże, więc celowałbym w allegro ze smartem dobierając słód pilzneński czy kapsle). Myślałem też o kveikach i fermentacji w domu, ale do tej pory używałem tylko Voss, które nie przypadły mi do gustu. Co byście zrobili na moim miejscu? US-05 mam w zapasie, ale wydaje mi się że przy 12'C mogą nie wyrobić, już przy 15'C miałem długiego laga. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależy mi na najczystszym profilu pierwszego piwa, chciałem to zrobić zgodnie ze sztuką. Ewentualnie potrzymam je około tygodnia w lodówce, a potem w to miejsce wrzucę cydra na US-05 i zacznę od 18'C, wtedy fermentacja potrwa pewnie z 3-4 dni bez większych estrów, które w cydrze będą mniej przeszkadzać. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanio prośbę do was. Żona po dry stout męczy mnie o milk stout no i jest dużo różnych przepisów. Mogę na upartego zrobić po prostu dry stout jak poprzednio ale dodać laktozę? Chyba, że macie jakieś fajny prosty przepis bez miliona różnych słodów, ma być dość prosto :) Planuje zrobić na notthingamach, okolice 12/13 blg

 

PS. Jakby ktoś jeszcze miał fajny przepis na Black ipe to też będę wdzięczny. Skoro dwa ciemne piwa to zrobię zakupy za jednym razem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Do połowy grudnia muszę się wyrobić z dwoma piwami, jedno już powoli zaczyna fermentować, drugim będzie cydr z NFC 15l. 

 

Do dyspozycji mam:

-lodówka ze sterownikiem, na ten moment zajęta przez pierwsze piwo, US-05 od 16'C stopniowo do 20'C, jakieś 13BLG na oko

-piwnica, w której w nocy jest obecnie ~12'C, w ciągu dnia minimalnie cieplej

-pokoje w domu, gdzie jest 22-24'C

 

Zastawiam się nad wyborem drożdży do tego cydru. Kupiłbym Nottinghamy i zostawił to w piwnicy, ale aktualnie nie ma zbytnio gdzie ich kupić (mam do kupienia same drożdże, więc celowałbym w allegro ze smartem dobierając słód pilzneński czy kapsle). Myślałem też o kveikach i fermentacji w domu, ale do tej pory używałem tylko Voss, które nie przypadły mi do gustu. Co byście zrobili na moim miejscu? US-05 mam w zapasie, ale wydaje mi się że przy 12'C mogą nie wyrobić, już przy 15'C miałem długiego laga. 

Co do cydru z NFC to eksperymentowałem kveik lutra vs drożdże do cydru sweet ciderini. Kupiłem dwa worki po 20l każdy i fermentowałem w tym samym czasie dwa nastawy żeby zobaczyć różnicę. I faktycznie dla drożdży cydrowych cydr wyszedł ciut słodszy i dużo bardziej klarowny . Dodawałem też pekto do obu nastawów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja kupiłem sok NFC bardzo słodki - początkowe blg to było 14. Oba szczepy zeszły do zera więc cukier cały przerobiony, stąd dosładzanie ksylitolem. Generalnie bardziej smakuje mi jednak na drożdżach cydrowych, ale czuć różnicę gdy smakuję 1:1, tak bym nie był w stanie powiedzieć które to drożdże - nie jestem po kursach sensorycznych :D 

Teraz jak robię cydr to biore drożdże cydrowe. I pekto, sok NFC jest pasteryzowany więc naturalny pektoenzym został unicestwiony 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Jimi_ napisał(a):

A ja mam pytanio prośbę do was. Żona po dry stout męczy mnie o milk stout no i jest dużo różnych przepisów. Mogę na upartego zrobić po prostu dry stout jak poprzednio ale dodać laktozę? Chyba, że macie jakieś fajny prosty przepis bez miliona różnych słodów, ma być dość prosto :) Planuje zrobić na notthingamach, okolice 12/13 blg

 

PS. Jakby ktoś jeszcze miał fajny przepis na Black ipe to też będę wdzięczny. Skoro dwa ciemne piwa to zrobię zakupy za jednym razem.

Nie ma przepisów, tylko są receptury :D.

A tak poważnie to kup zestaw surowców ze sklepu piwowarskiego, zrób i następnym razem skorygujesz sobie zasyp, jeżeli coś Ci nie będzie pasować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.