smerf08365 Opublikowano 7 Listopada Udostępnij Opublikowano 7 Listopada Przez jaki czas i w jakiej temperaturze robicie Cold Crash? Czy można robić np. w temperaturze -2°C? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Listopada Udostępnij Opublikowano 7 Listopada Stała czy zmienna?Ja bym zrobił. Tak 2-3 dni. Jeśli ipka. Najlepiej mieć przezroczysty fermentor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 7 Listopada Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 8 minut temu, smerf08365 napisał(a): Czy można robić np. w temperaturze -2°C? Wg AI w temperaturze -2 st. C zamarza roztwór ok. 6%. O ile można mu wierzyć 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 7 Listopada Udostępnij Opublikowano 7 Listopada Ja robiłem aktualnie 3 dni w 0,5°C ale coś się słabo wyklarowało, poprzednia IRA o wiele lepiej. Nie dawałem żadnej żelatyny, whirlfloc itp itd. na następne będę dawał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Listopada Udostępnij Opublikowano 7 Listopada Zanim cały fermentor się schłodzi do -2°C to minie sporo czasu. Choć przy braku chęci wymrażania nie schodziłbym poniżej 0. 2-3 dni w przedziale 0-5°C zazwyczaj są wystarczające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 7 Listopada Udostępnij Opublikowano 7 Listopada A jaki ma wpływ wymrażanie na efekt końcowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Listopada Udostępnij Opublikowano 7 Listopada https://birofilia.org/historie/wymrazanie-piwa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 7 Listopada Udostępnij Opublikowano 7 Listopada A to ja nic nie chcę oddzielać, bardziej chodziło mi o to czy coś się stanie z piwem jeśli zrobię coldcrash w tych -2st. W lodówce jest taka temperatura a zanim fermentor cały się schlodzi to też chwilę potrwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Listopada Udostępnij Opublikowano 7 Listopada Jeżeli mówimy o temperaturze otoczenia, to nie powinno być skutków ubocznych, po prostu nie trzymałbym zbyt długo w takich warunkach. smerf08365 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 8 Listopada Udostępnij Opublikowano 8 Listopada Czy jedna saszetka s-04, 11,5g wystarczy do west coast ipa 14,5blg i 20,5l? Dodatkowo planuje je puścić w 17°C. Mogę też niżej lub wyżej, jak uważacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 8 Listopada Udostępnij Opublikowano 8 Listopada @Jimi_ ja bym dał minimum 2 przy takim ekstrakcie, a najchętniej wymieniłbym na US-05. Nie lubię S04, upierdliwe drożdże które lubią strzelić focha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 8 Listopada Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 3 minuty temu, ciezkicoswybrac napisał(a): @Jimi_ ja bym dał minimum 2 przy takim ekstrakcie, a najchętniej wymieniłbym na US-05. Nie lubię S04, upierdliwe drożdże które lubią strzelić focha. Us-05 nie mam dwóch paczek, s-04 mam Chce zobaczyć co wyjdzie na s-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 8 Listopada Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 4 godziny temu, Jimi_ napisał(a): Us-05 nie mam dwóch paczek, s-04 mam Chce zobaczyć co wyjdzie na s-04 Jak warzysz w tej chwili i nie masz nic innego to co zrobić. Albo napisz na ostrym dyżurze, może ktoś Cię poratuje gęstwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 8 Listopada Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 5 minut temu, Ununul napisał(a): Jak warzysz w tej chwili i nie masz nic innego to co zrobić. Albo napisz na ostrym dyżurze, może ktoś Cię poratuje gęstwą. Bez przesady, przecież to są normalne drożdże, masa osób na nich warzyła i będzie warzyć. To, że są nieco 'trudniejsze' niż np. us-05 to nie znaczy, że nie można na nich fermentować. iht i Dawid Szatan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Następnym razem spróbuj sobie na drożdżach Lalbrew Verdant IPA. Piwko wychodzi super 👌 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 58 minut temu, smerf08365 napisał(a): Lalbrew Verdant IPA Uwielbiam, moje ulubione drożdże do każdego piwa w okolicach IPA/APA. Czasami jest problem z klarowaniem, ale dla hazy piwek są świetne. smerf08365 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 16 Listopada Udostępnij Opublikowano 16 Listopada Do połowy grudnia muszę się wyrobić z dwoma piwami, jedno już powoli zaczyna fermentować, drugim będzie cydr z NFC 15l. Do dyspozycji mam: -lodówka ze sterownikiem, na ten moment zajęta przez pierwsze piwo, US-05 od 16'C stopniowo do 20'C, jakieś 13BLG na oko -piwnica, w której w nocy jest obecnie ~12'C, w ciągu dnia minimalnie cieplej -pokoje w domu, gdzie jest 22-24'C Zastawiam się nad wyborem drożdży do tego cydru. Kupiłbym Nottinghamy i zostawił to w piwnicy, ale aktualnie nie ma zbytnio gdzie ich kupić (mam do kupienia same drożdże, więc celowałbym w allegro ze smartem dobierając słód pilzneński czy kapsle). Myślałem też o kveikach i fermentacji w domu, ale do tej pory używałem tylko Voss, które nie przypadły mi do gustu. Co byście zrobili na moim miejscu? US-05 mam w zapasie, ale wydaje mi się że przy 12'C mogą nie wyrobić, już przy 15'C miałem długiego laga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 16 Listopada Udostępnij Opublikowano 16 Listopada Górną fermentacje przy 13 BLG możesz po dwóch/trzech dniach przenieść z lodówki do pokoju. ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 16 Listopada Udostępnij Opublikowano 16 Listopada Zależy mi na najczystszym profilu pierwszego piwa, chciałem to zrobić zgodnie ze sztuką. Ewentualnie potrzymam je około tygodnia w lodówce, a potem w to miejsce wrzucę cydra na US-05 i zacznę od 18'C, wtedy fermentacja potrwa pewnie z 3-4 dni bez większych estrów, które w cydrze będą mniej przeszkadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 17 Listopada Udostępnij Opublikowano 17 Listopada A ja mam pytanio prośbę do was. Żona po dry stout męczy mnie o milk stout no i jest dużo różnych przepisów. Mogę na upartego zrobić po prostu dry stout jak poprzednio ale dodać laktozę? Chyba, że macie jakieś fajny prosty przepis bez miliona różnych słodów, ma być dość prosto Planuje zrobić na notthingamach, okolice 12/13 blg PS. Jakby ktoś jeszcze miał fajny przepis na Black ipe to też będę wdzięczny. Skoro dwa ciemne piwa to zrobię zakupy za jednym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Listopada Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 8 minut temu, Jimi_ napisał(a): A ja mam pytanio prośbę do was... Zapraszam do przekopania działu receptury, ze szczególnym uwzględnieniem wątku o źródłach receptur. Jimi_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 17 Listopada Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 20 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Do połowy grudnia muszę się wyrobić z dwoma piwami, jedno już powoli zaczyna fermentować, drugim będzie cydr z NFC 15l. Do dyspozycji mam: -lodówka ze sterownikiem, na ten moment zajęta przez pierwsze piwo, US-05 od 16'C stopniowo do 20'C, jakieś 13BLG na oko -piwnica, w której w nocy jest obecnie ~12'C, w ciągu dnia minimalnie cieplej -pokoje w domu, gdzie jest 22-24'C Zastawiam się nad wyborem drożdży do tego cydru. Kupiłbym Nottinghamy i zostawił to w piwnicy, ale aktualnie nie ma zbytnio gdzie ich kupić (mam do kupienia same drożdże, więc celowałbym w allegro ze smartem dobierając słód pilzneński czy kapsle). Myślałem też o kveikach i fermentacji w domu, ale do tej pory używałem tylko Voss, które nie przypadły mi do gustu. Co byście zrobili na moim miejscu? US-05 mam w zapasie, ale wydaje mi się że przy 12'C mogą nie wyrobić, już przy 15'C miałem długiego laga. Co do cydru z NFC to eksperymentowałem kveik lutra vs drożdże do cydru sweet ciderini. Kupiłem dwa worki po 20l każdy i fermentowałem w tym samym czasie dwa nastawy żeby zobaczyć różnicę. I faktycznie dla drożdży cydrowych cydr wyszedł ciut słodszy i dużo bardziej klarowny . Dodawałem też pekto do obu nastawów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 17 Listopada Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 1 godzinę temu, arek-lin napisał(a): kveik lutra vs drożdże do cydru sweet ciderini. A jak z BLG? Nie mam żadnego doświadczenia z drożdżami dedykowanymi dla cydrów, więc zawsze wybierałem sprawdzone i idiotoodporne US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 17 Listopada Udostępnij Opublikowano 17 Listopada ja kupiłem sok NFC bardzo słodki - początkowe blg to było 14. Oba szczepy zeszły do zera więc cukier cały przerobiony, stąd dosładzanie ksylitolem. Generalnie bardziej smakuje mi jednak na drożdżach cydrowych, ale czuć różnicę gdy smakuję 1:1, tak bym nie był w stanie powiedzieć które to drożdże - nie jestem po kursach sensorycznych Teraz jak robię cydr to biore drożdże cydrowe. I pekto, sok NFC jest pasteryzowany więc naturalny pektoenzym został unicestwiony ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 17 Listopada Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 13 godzin temu, Jimi_ napisał(a): A ja mam pytanio prośbę do was. Żona po dry stout męczy mnie o milk stout no i jest dużo różnych przepisów. Mogę na upartego zrobić po prostu dry stout jak poprzednio ale dodać laktozę? Chyba, że macie jakieś fajny prosty przepis bez miliona różnych słodów, ma być dość prosto Planuje zrobić na notthingamach, okolice 12/13 blg PS. Jakby ktoś jeszcze miał fajny przepis na Black ipe to też będę wdzięczny. Skoro dwa ciemne piwa to zrobię zakupy za jednym razem. Nie ma przepisów, tylko są receptury :D. A tak poważnie to kup zestaw surowców ze sklepu piwowarskiego, zrób i następnym razem skorygujesz sobie zasyp, jeżeli coś Ci nie będzie pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się