buber Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Jak podają źródła słód pszeniczny moze stanowić do 100% zasypu. Reszta zależy od Ciebie. Cieżko inaczej odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Jest od groma receptur z udziałem słodu pszenicznego. Szukaj i analizuj. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk tak, masz racje zle zadalem pytanie. Z zalozenia chcialem , aby to chmiel gral 1wsza role,a slod nie byl dominujacy. Jak wynika z waszych doswiadczen i ile % sugerujecie dodac typowo pod SH ? Jakie sa wasze doswiadczenia - moze calkowicie pozostac przy pale ale? Przy jakich zasypach uzyskiwaliscie najlepsze rezultaty ? Jeśli chcesz, żeby chmiele grały pierwsze skrzypce, poczytaj o Full Aroma Hops. Sam pilzneński, ewentualnie jak bardzo chcesz 10 proc. pszenicy. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Jeśli chcesz, żeby chmiele grały pierwsze skrzypce, poczytaj o Full Aroma Hops. Sam pilzneński, ewentualnie jak bardzo chcesz 10 proc. pszenicy. dzieki za rade - poczytam dzieki wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Cześć, 27 listopada uważyłem AIPĘ z zacieraniem (moja pierwsza warka). Podgrzałem wodę do 68 stopni, wrzuciłem 6 kg słodów i temp. zeszła poniżej 64 (pomiar w środkowej części garnka). Zanim doszedłem do oczywistego wniosku, że bliżej dna temp. będzie wyższa to podgrzałem delikatnie na palniku, tak, że w środkowej części garnka temp. nawet przekroczyła 66 stopni, dokładnie nie pamiętam, ale chyba nawet do 68 doszła. Po filtracji, gotowaniu i chłodzeniu (wanna) przelałem brzeczkę do fermentora, zadałem zrehydratyzowane drożdże Safale US-05 i odstawiłem na burzliwą. Wystartowała ona między 15 a 20 godziną od zadania drożdży. Piana urosła maksymalnie do ok. 4 cm, ale bulkało aż miło. W 7-8 dniu nadal bulkało, więc zmierzyłem blg - było poniżej 5 (początkowe było 15-15,5), więc przelałem na cichą (5 grudnia) A po co przelałeś?? Jaka informacje dało Ci to, ze blg było poniżej 5??? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechuu Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Szczerze to ostatnio dużo czytałem na obu forach i gdzieś trafiłem na informację, że jeśli blg zejdzie o 75 % lub ewentualnie o 2/3 to można zlewać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Szczerze to ja się nigdy nie spotkałem z taką procedurą. Jak widać nie zadziałała skoro po przelaniu na cichą jeszcze miałeś kilkucentymetrową pianę. Trochę zmarnowałeś chmiel dodając go przy tak aktywnych drożdżach ale powiedzmy, że to najmniej istotne teraz. Natomiast co do tego "obawiam się, że jak chmiel wejdzie w reakcję z powietrzem to może powstać pleśń" to nie masz się czym martwić. Pleśń jak już powstanie to nie w wyniku "reakcji powietrza z chmielem" a z powodu częstego grzebania w piwie i zwyczajnej infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Szczerze to ostatnio dużo czytałem na obu forach i gdzieś trafiłem na informację, że jeśli blg zejdzie o 75 % lub ewentualnie o 2/3 to można zlewać na cichą. Nic podobnego, na cichą zlewa się po ustaniu burzliwej, a to zależy od receptury, od sposobu zacierania, od szczepu drożdży, zawartości alkoholu itp. Odfermentowanie nawet na jednym i tym samym szczepie drożdży w jednej recepturze też może się różnić. W jednym zejdzie Ci ostatecznie do 5Blg, w drugim do 3Blg, na przykład dlatego, bo była inna temperatura podczas fermentacji. Ja zawsze jak widzę, że burzliwa fermentacja ustała, to mierzę Blg, a potem czekam 3 dni i znowu mierzę i jak nic się nie zmienia, to dopiero wtedy przelewam na cichą. Jak Blg jest podejrzanie wysokie dla konkretnego zasypu, sposobu zacierania i drożdży, to można pobudzić je do pracy, kołysząc fermentorem, odrobinę podnosząc temperaturę itp. i wtedy patrzyć mierząc cukier, czy faktycznie burzliwa ustała - to ostatnie w teorii, bo mi się prawie nigdy nie zdarzyło, że jakoś dziwnie fermentacja się zatrzymała. Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Exar_Kun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechuu Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Uspokoiliście mnie trochę, jednocześnie mam nauczkę na kolejne warki. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Pacyfikujecie kolegę a prawda jest taka, że dodanie chmielu na zimno w takim momencie wcale nie jest błędem... wystarczy przejrzeć amerykańskie fora i poczytać - tam jest to częstą praktyką. Sypią chwilę przed tym zanim ustanie burzliwa In my discussions with pro brewers, two of the seven brewers add their dry hops while yeast was still active. On the one side of the coin, Josh Pfriem states that, ". . .the constant nucleation from fermentation scrubs away some of the hop aromas that you are trying to achieve." Matt Brynildson, on the other hand, adds his hops during fermentation, and the hardware garnered for his hop-forward beers should make any brewer re-think their approach. Matt has three reasons for his method: "This is to take advantage of the active yeast for (1) dissolved oxygen protection (2) natural mixing which we believe helps in better extraction of wanted oils and (3) biotransformation of hop oil compounds." But he also warns of the potential pitfall of adding dry hops to an active fermentation. "The dreaded 'beer volcano' can happen easily resulting in beer loss . . ." https://byo.com/stories/issue/item/3187-advanced-dry-hopping-techniques Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 "biotransformation of hop oil compounds" brzmi jak termin wymyślony na poczekaniu. Coś jak "magnez o znakomitej bioretencji". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Nie wiem co w tym terminie jest nie tak. Żadną tajemnicą nie jest, że aktywność drożdży wpływa na przemiany związków pochodzących z chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Masz jakieś źródło? EDIT: OK, poczytam sobie to https://www.researchgate.net/publication/257557116_Biotransformation_of_hop-derived_aroma_compounds_by_Saccharomyces_cerevisiae_upon_fermentation Edytowane 9 Grudnia 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 W niedzielę będę robił pierwszy raz FAH. Co da ciekawsze aromaty na zimno Lubelski czy Marynka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Lubelski Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Niekoniecznie. Marynka daje fajne efekty też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Ja bym spróbował Marynki... wiele osób zachwalało single hop na tym chmielu (włączając chmielenie na zimno); Kusi mnie i następne chyba właśnie zrobię 100% Marynka.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Ja zrobiłem fah na lubelskim i szczerze powiedziawszy aromat mnie nie zachwyca Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Ile powinienem trzymać chmiel po wrzuceniu na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Ciężko powiedzieć, różnie ludzie trzymają nawet do 3 dni. Ja osobiście trzymam nie więcej niż 6-7 dni - trawiastości, łodygi nigdy nie otrzymałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 ja staram się nie przekraczać 5 dni... daje mi to najlepsze efekty; powyżej 6-7 zdarzała się trawiastość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Brzeczka 12,5 blg 22litry,temperatura 16C,ostre napowietrzanie bujaniem fermentorem,zadane 1,5 paczki us-05 rehydratyzacja. Czy możliwe jest,żeby już ruszyło? 14 godzin minęło.Po napowietrzaniu miałem piany do samej pokrywy. Może jeszcze nie opadła całkowicie,ale zapach charakterystyczny dla fermentacji. Pytam,bo start miałem zawsze ok 36-48 godzin. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 (edytowane) Brzeczka 12,5 blg 22litry,temperatura 16C,ostre napowietrzanie bujaniem fermentorem,zadane 1,5 paczki us-05 rehydratyzacja. Czy możliwe jest,żeby już ruszyło? 14 godzin minęło.Po napowietrzaniu miałem piany do samej pokrywy. Może jeszcze nie opadła całkowicie,ale zapach charakterystyczny dla fermentacji. Pytam,bo start miałem zawsze ok 36-48 godzin. Mi zawsze rusza góra po 12 godzinach. Edit: Ewentualnie 24. Tylko lagery mi ruszały później. Edytowane 12 Grudnia 2016 przez guma44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Brzeczka 12,5 blg 22litry,temperatura 16C,ostre napowietrzanie bujaniem fermentorem,zadane 1,5 paczki us-05 rehydratyzacja. Czy możliwe jest,żeby już ruszyło? 14 godzin minęło.Po napowietrzaniu miałem piany do samej pokrywy. Może jeszcze nie opadła całkowicie,ale zapach charakterystyczny dla fermentacji. Pytam,bo start miałem zawsze ok 36-48 godzin. Dla niektórych po takim czasie to już kończy fermentować Oczywiście, że możliwe. Dałeś kupę drożdży to i mnożyć się nie mają gdzie. Zaczynają więc bal... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Brzeczka 12,5 blg 22litry,temperatura 16C,ostre napowietrzanie bujaniem fermentorem,zadane 1,5 paczki us-05 rehydratyzacja. Czy możliwe jest,żeby już ruszyło? 14 godzin minęło.Po napowietrzaniu miałem piany do samej pokrywy. Może jeszcze nie opadła całkowicie,ale zapach charakterystyczny dla fermentacji. Pytam,bo start miałem zawsze ok 36-48 godzin.Dla niektórych po takim czasie to już kończy fermentować Oczywiście, że możliwe. Dałeś kupę drożdży to i mnożyć się nie mają gdzie. Zaczynają więc bal... "Kupę "drożdży zadałem ,tylko dlatego,że połowa paczki mi się rozsypała na podłogę i musiałem otworzyć zapasową. Więc uznałem,że ta dodatkowa połowa nie zaszkodzi Wiec,ten naddatek miał wpływ na szybkość startu fermentacji? Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Objętość płynu 13,5 litrów - BLG wynosi 14°. Dolałem 1,5 litra przegotowanej wody do objętości 15 litrów. O ile zmniejszyło się BLG?Jak to się w ogóle liczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Objętość płynu 13,5 litrów - BLG wynosi 14°. Dolałem 1,5 litra przegotowanej wody do objętości 15 litrów. O ile zmniejszyło się BLG? Jak to się w ogóle liczy? Spróbuj tutaj: http://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się