INTseed Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Widzę że piwo się już w jakimś stopniu oddzieliło. Jednak nie widzę martwych drożdży. Norweskie twardziele Rozumiem że to co pod piwem dodaję do następnego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Rozumiem że to co pod piwem dodaję do następnego piwa? Nie i nie jest to złośliwość tylko uściślenie bo gęstwę najczęściej dodajemy do brzeczki żeby z niej mieć potem piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Rozumiem że to co pod piwem dodaję do następnego piwa? Nie i nie jest to złośliwość tylko uściślenie bo gęstwę najczęściej dodajemy do brzeczki żeby z niej mieć potem piwo Dodawanie gęstwy do refermentacji w mocnych piwach? Szach mat ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Dodawanie gęstwy do refermentacji w mocnych piwach? Szach mat ;p Pudło bo gęstwę najczęściej dodajemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Rozumiem że to co pod piwem dodaję do następnego piwa?Nie i nie jest to złośliwość tylko uściślenie bo gęstwę najczęściej dodajemy do brzeczki żeby z niej mieć potem piwo Akurat twoje uszypliwe posty mi się podobają. I dziwię się że tak się tłumaczysz. W kościele dziś byłeś i dostałeś pokutę być uprzejmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 I dziwię się że tak się tłumaczysz. W kościele dziś byłeś i dostałeś pokutę być uprzejmy Nie byłem i się nie tłumaczę Zwracam tylko uwagę na http://www.piwo.org/topic/3493-red-fred/?p=441861 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3333 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Mam do Was pytanie, od czasu do czasu warzę małe warki 10-11l z ekstraktów i nazywam je eksperymentalnymi. Wykorzystuję do tego przeważnie jedną puszkę ekstraktu w syropie WES 1,7kg i uzyskuję około 11-12,5 blg. Ostatnio w moje ręce wpadła puszka ekstraktu sproszkowanego także WES 0,6kg, czy uzyskam takie same blg w warce 10l czy będzie mniejsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Mam do Was pytanie, od czasu do czasu warzę małe warki 10-11l z ekstraktów i nazywam je eksperymentalnymi. Wykorzystuję do tego przeważnie jedną puszkę ekstraktu w syropie WES 1,7kg i uzyskuję około 11-12,5 blg. Ostatnio w moje ręce wpadła puszka ekstraktu sproszkowanego także WES 0,6kg, czy uzyskam takie same blg w warce 10l czy będzie mniejsze ? Będzie dużo mniejsze. 0,6 kg ekstraktu suchego to mniej więcej tyle co 0,75 kg ekstraktu płynnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3333 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Dziękuję Ci za odpowiedź.Mam jeszcze jedno do Was pytanie ale nie wiem czy to odpowiednie miejsce. Chciałbym zainstalować w moim garze warzelnym termometr tarczowy z tej aukcji:http://allegro.pl/termometr-tarczowy-do-pieca-kotla-80mm-1-2-watts-i5925126333.htmlale czujnik wykonany jest z mosiądzu a więc czy mogę go zastosować według Was do gotowania piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Mam do Was pytanie, od czasu do czasu warzę małe warki 10-11l z ekstraktów i nazywam je eksperymentalnymi. Wykorzystuję do tego przeważnie jedną puszkę ekstraktu w syropie WES 1,7kg i uzyskuję około 11-12,5 blg. Ostatnio w moje ręce wpadła puszka ekstraktu sproszkowanego także WES 0,6kg, czy uzyskam takie same blg w warce 10l czy będzie mniejsze ? Wg jednej książki o alkoholach domowych. 100g cukru = Ok 116 glukozy = Ok 160g suchego ekstraktu słodowego. = Ok 195g płynnego ekstraktu słodowego. = Ok 135g miodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Dwa tygodnie fermentacji i SG obniżyło się z 1.042 do 1.01. Fermentor stoi w 17-18 stopniach w schowku i samo piwo ma 17.5C. Zostawiam je jeszcze na tydzień-półtora i dodam chmiel na te 3-4 dni. Smakowo całkiem akceptowalnie, smaczniej niż poprzedni bitter - chmielna goryczka jeszcze przed dadaniem chmielu jest wyczuwalna. Zauważyłem niewielkie unoszące się w piwie drobinki - może powiecie co to może być? Drożdze powinny już być na dnie, a jednak coś się tam zawieruszyło. NA powierzchni wszystko wygląda spoko, raczej zakażenia brak. Za chwilę wrzucę zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Drobinki w piwie Sent from my M5 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Drożdże, normalna sprawa. Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Drożdże, normalna sprawa. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Ostatnio uwarzyłem takie IPA: Temp Czas 66 C 60 min SUROWCE FERMENTUJĄCE Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Strzegom Pale Ale 5 kg 83.3% 79% 6 Ziarno Pilzneński 1 kg 16.7% 81% 4 Suma 6 kg CHMIELE 70 IBU Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Mosaic 20 g 60 min 10% Gotowanie Columbus/Tomahawk/Zeus 20 g 55 min 15.5 % Gotowanie Mosaic 15 g 30 min 10% Gotowanie Mosaic 15 g 5 min 10% Na zimno Mosaic 50 g 7 dni 10% DROŻDZE Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium Safale US-05 Ale Suche 11 g --- oraz Witbira oba otworzyłem po 3 tygodniach leżakowania w butelkach i wtedy były bardzo dobre w witberze czuć było pomarańczą choć tylko 20g currcao poszło, a tutaj w IPA piękny smak cytrusów pewnie po mosaicu no piwa bajka. Ale po tygodniu piwa zmieniły się nie do poznania Witbeer zmienił smak na jakby szampana ewentualnie wino musujące a w IPA cytrusów już wogóle nie czuć a piwo ma dziwny posmak może trochę metaliczny. Może ktoś z Was miał podobnie bo nie wiem co mogę robić źle i dlaczego piwa z mega dobrego zmieniają się na męczące do wypicia w ciągu tygodnia. I tak myślałem że jest to może spowodowane częściowego podgrzewania wody do wysładzania w czajniku może kamień z czajnika ma jakiś wpływ, a druga rzecz jaka przychodzi to po opłukaniu fermentorów piro nie czekam aż wyschną do końca więc zawsze trochę kropel zostaje lub ostatnie czas zmienić wodę na sklepową no ale czekam na jakieś rady. PS. Temperatura fermentacji 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Mnie się zmienia smak chmielu. Po gotowaniu w smaku grejpfrut. Po fermentacji grejpfrut ledwo wyczuwalny. Zastanawiam się czy to infekcja czy dodanie 150g chmielu na cichą tak to zmieniło. Zrobiłem ostatnio piwo które miało mieć 30IBU Przed przelaniem jak sprawdzałem wartość blg to wyczuwałem goryczkę, zabutelkowałem. Jedno nie do końca pełne po dwóch dniach wypiłem. Goryczka ledwo wyczuwalna. Następna warka w tym tygodniu. Teraz dowalę na 60IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Co dodać do wody aby była ona bardziej twarda (będę warzył brązowy porter)? Do zacierania, ale czy do brzeczki na początku warzenia też? Dobra, znalazłem: http://www.piwo.org/topic/12817-gips-piwowarski-dawkowanie/ http://www.piwo.org/topic/7860-gips-piwowarski-a-twardosc-wody/ Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Znasz parametry swojej wody? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) @@GawronWykonałem telefon do wodociągów, ostatnie badanie to 67mg CaCO3 na dm3, pH to 6.5 Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Danych generalnie niewiele, ale zawsze jest to jakaś baza wyjściowa. Poczytaj jeszcze to. http://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Danych generalnie niewiele, ale zawsze jest to jakaś baza wyjściowa. Właśnie o to chodzi, że dwuwęglanów i siarczanów nie badają a chlorków mają bardzo małą ilość. Rozporządzenie nie obliguje do tych badań więc nie wykonują. Pani z laboratorium wodociągów na pytanie o dwuwęglany w ogóle nie wiedziała, o co mi chodzi a co do reszty to napisałem co mi powiedziała. Sanepid też nie podaje tych danych, mógłbym zlecić badanie ale nie przesadzajmy Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Właśnie o to chodzi, że dwuwęglanów i siarczanów nie badają a chlorków mają bardzo małą ilość. Rozporządzenie nie obliguje do tych badań więc nie wykonują. Pani z laboratorium wodociągów na pytanie o dwuwęglany w ogóle nie wiedziała, o co mi chodzi a co do reszty to napisałem co mi powiedziała. Sanepid też nie podaje tych danych, mógłbym zlecić badanie ale nie przesadzajmy Kup test akwarystyczny do mierzenia twardości węglanowej, koszt około 20zł. Nie potrzebujesz wtedy informacji z wodociągów, a pomiar będziesz miał bezpośrednio z kranu, z którego czerpiesz wodę. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) W którym momencie wsypuje się słód zakwaszający? Czy jagody jałowca wrzucamy na koniec gotowania czy wcześniej? Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Wpadłem ostatnio na przepis piwa robionego w białym domu, może jest ktoś w stanie przetłumaczyć przepis i jednostki miary ? https://obamawhitehouse.archives.gov/blog/2012/09/01/ale-chief-white-house-beer-recipe Może kogoś to zaciekawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 W którym momencie wsypuje się słód zakwaszający? Wtedy kiedy i inne słody. Wpadłem ostatnio na przepis piwa robionego w białym domu, może jest ktoś w stanie przetłumaczyć przepis i jednostki miary ? https://obamawhiteho...use-beer-recipeMoże kogoś to zaciekawi. Dobrze jest czasami poćwiczyć angielski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się