INTseed Opublikowano 9 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 Będe robił żytnie z tego przepisu: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/zytnie_12_blgIle dodać łuski ryżowej aby filtracja poszła normalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspode Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Potrzebuję opinii na temat przelewania na cichą. Pięć dni temu wstawiłem AIPA-ę 15,5 Plato na drożdżach S-04. Ekstrakt mierzony wczoraj (czyli 4 dnia fermentacji) balingomierzem wynosił 5,5 Plato. Jutro planuję przeprowadzić kolejny pomiar i tutaj przyda mi się porada. Wiem, że drożdże S-04 długo dofermentowują, dlatego zastanawiam się nad przelaniem piwa na cichą fermentację, co jak myślę, pobudzi je i spokojnie zjedzą resztę cukrów. Uważacie to za dobry pomysł, czy raczej dać im spokój, niech sobie pracują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 2 minuty temu, Tom Bombadil napisał: czy raczej dać im spokój, niech sobie pracują? Gaspode 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Zostaw je w spokoju na conajmniej dwa tygodnie (łącznie). Nie stresuj drożdży. Gaspode 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 4 godziny temu, Tom Bombadil napisał: Jutro planuję przeprowadzić kolejny pomiar W jakim celu? Nie grzebaj w tym piwie, bo jeszcze coś załapie. Następny pomiar zrób za jakiś tydzień. Jak nie masz potrzeby przelewania, to cichą zrób w tym samym pojemniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspode Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Godzinę temu, Gawron napisał: W jakim celu? Przed przelewaniem. Trochę się źle wyraziłem, że planuję. Bardziej rozważam, ale skoro nie będę przelewał to mierzył też nie. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Piwo z Grodziska jest jak mi się zdaje refermentowane, wiadomo czy jest to szczep drożdży użyty również do fermentacji głównej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 W jakim celu? Nie grzebaj w tym piwie, bo jeszcze coś załapie. Następny pomiar zrób za jakiś tydzień. Jak nie masz potrzeby przelewania, to cichą zrób w tym samym pojemniku.No wlasnie cicha w tym samym pojemniku...Pare razy juz sie spotkalem z taka opinia aby robic cicha w tym samym pojemniku....Ciezko nazwac to cicha ale czy ktos ma porownane do tej samej warki np gdzie chemil na zimno w tym samym wiadrze co burzliwa a druga warke normalnie z oddzielaniem do drugiego kubla? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Ja tak chmieliłem i nie wyczułem żadnych różnic w smaku. Różnica była jedynie w klarowności. Z moich obserwacji wynika, że nie zbierając gęstwy przelewanie nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 American wheat, fermentacja 12 dni. Nie bulkało, drożdże na dnie, zamierzalem butelkować, przeniosłem fermentor obniżyła sie temperatura o 2 °. Zaczęło znów bulkać!? Pomiar BLG 3.5, czekać jeszcze?Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Bulka, bo ruszyłeś i co2 się uwolniło. Nie bulkanie jest wyznacznikem, a brak spadku Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 W jakich temperaturach ten american wheat Ci fermentował? Tzn bardziej mi chodzi o to czy pod koniec podnosiłeś ją trochę (bo jeśli na przykład stoi ciągle w 17-18 to mogą jeszcze ruszyć w wyższej). I tak jak ktoś wyżej pisał - wyznacznikiem końca fermentacji jest brak spadku BLG. Pomiar najlepiej w odstępie 3 dni zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Było w 20 ° zeszło do 18. O spadku BLG wirm. Tyle że zazwyczaj piwka sprawdzałem przy rozlewie i wartości były niskie 2 lub 1.5 BLG. Czyli nadające się do rozlania. Tutaj niespodzianka .Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Godzinę temu, Kamael napisał: American wheat, fermentacja 12 dni. Nie bulkało, drożdże na dnie, zamierzalem butelkować, przeniosłem fermentor obniżyła sie temperatura o 2 °. Zaczęło znów bulkać!? Pomiar BLG 3.5, czekać jeszcze? Ja bym jeszcze poczekał, nie musimy się nigdzie śpieszyć. Pamiętaj, że piwo potrzebuje jeszcze trochę czasu (kilka dni) po tym jak ekstrakt przestanie spadać. Jak drożdżom zaczyna brakować cukrów to uruchamiają kolejne ścieżki metaboliczne i dojadają 'zło', które do tej pory wyprodukowały. Głównie chodzi nam o pozbycie się aldehydu i diacetylu. W naszym wiki możesz poczytać więcej o fermentacji. Z tego co pamiętam to ten podcast fajnie wyjaśnia pracę drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Nie zawsze przy 1,5-2 BLG mamy koniec fermentacji, a czasami przy 4-5 mamy już koniec. Wszystko zależy od rodzaju drożdży i schematu zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Oka dzięki, zbyt szablonowo do tego podszedłem.Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Dnia 11.09.2017 o 17:31, BelgLover napisał: Piwo z Grodziska jest jak mi się zdaje refermentowane, wiadomo czy jest to szczep drożdży użyty również do fermentacji głównej? Podbijam. Próbował ktoś może użyć drożdży z butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 W browarze w Grodzisku jeśli mnie pamięć nie myli, to wszystkie piwa są robione na jednym tym samym szczepie drożdży, więc refermentacja zapewne też. Ale ręki sobie uciąć nie dam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 7 godzin temu, Oskaliber napisał: W browarze w Grodzisku jeśli mnie pamięć nie myli, to wszystkie piwa są robione na jednym tym samym szczepie drożdży, więc refermentacja zapewne też. Ale ręki sobie uciąć nie dam. Potwierdzam, mówił to ludziom podczas zwiedzania browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 (edytowane) Ok, wyposażyłem się chyba w każdą możliwą chemię do umycia sprzętu teraz pytanie jak to poprawnie ogarnąć. Sprzęt nie używany od marca i na zeszłej warce miałem w butelkach jakieś farfocle w szyjce butelki, może mam schizę że coś wlazło ale nawet jak nie to po dłuższej przerwie warto wymyć. Wszystkie zabawki po użyciu były po prostu myte do czyta wodą z płynem do naczyń, nie odkażałem już oxi czy innymi środkami. W szafie mam : - NaOh - Starsan - Pirosiarczyn sodu - Oxy One - Disprey Teraz tak, zależy mi na wymyciu fermentorów i teraz NaOh czyści przez kontakt ale nie uśmiecha mi się robić roztworu 33 litry bo nie starczy mi NaOh - kupiłem tylko 1kg. 1. Czy jak zrobie roztwór powiedzmy 6 litrów i co jakiś czas będę machał fermentorem będzie ok ? 2. Dezaktywacje NaOh zrobić pirosiarczynem czy Starsanem ? Ogólna kolejność NaOh => Stasan/Pirosiarczyn => Oxy ? Edytowane 13 Września 2017 przez kaktusr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 2 minuty temu, kaktusr napisał: 1. Czy jak zrobie roztwór powiedzmy 6 litrów i co jakiś czas będę machał fermentorem będzie ok ? 2. Dezaktywacje NaOh zrobić pirosiarczynem czy Starsanem ? Ogólna kolejność NaOh => Stasan/Pirosiarczyn => Oxy Dokładnie zrób roztwór 3-4 litry i mieszaj co jakiś czas tak by pokrył wszystkie ścianki. Dezaktywacje zrób następnie starsanem - czyli wypłucz 2-3 razy wiadro dokładnie po NaOH i zalej starsanem i ponownie mieszaj by piana pokryła wszystkie ścianki. Przed tymi wszystkimi zabiegami umyj też dokładnie fermentor świeżą gąbką do mycia naczyń, płynem i ciepłą wodą. OXI już nie musisz stosować wiadro będzie wystarczająco zdezynfekowane. Natomiast możesz używać pirosiarczyn do wiader które nie są używane - stoją i czekają miedzy warzeniami. Robisz roztwór litr wody 5 g piro i zamykasz szczelnie. Tym sposobem żaden syf się nie zalęgnie w wiadrze przez ten czas. Co do butelek polecam samo OXI i dokładne płukanie po wypiciu piwa. kaktusr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Godzinę temu, kaktusr napisał: 2. Dezaktywacje NaOh zrobić pirosiarczynem czy Starsanem ? Nie ma takiej potrzeby w przypadku plastikowych fermentorów: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Nie ma takiej potrzeby w przypadku plastikowych fermentorów: Ale nie zaszkodzi tym bardziej ze i tak naoh trzeba czyms wyplukac i nie mozna po nim bezposrednio raczej wlac brzeczki ?Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 NaOH najlepiej wypłukać kilka razy wodą. Jak zmieszasz StarSan z NaOH to oba się zneutralizują i nic się nie zdezynfekuje. Więc lepiej taka kolejność: NaOH-->woda-->woda-->woda-->StarSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Czy jakiekolwiek merdanie, mieszanie, wstrząsanie osadu drożdżowego w butelkach lezakujacych na refermentacji choć trochę ja przyspieszy? (refermentacje). Czas goni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się