Jancewicz Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 10 godzin temu, Nathandrel napisał: No dobra, rozważmy zatem opcje. Chciałbym "doaromacić" piwko, ale nie podbijać już za mocno goryczki. Czy przy chłodzeniu zejść z temperaturą do 77 stopni i zrobić przerwę (hopstand)-nigdy tego nie robiłem, to jest zresztą moja pierwsza "autorska" receptura? Dołożenie chmielu to nie problem, wąż w kieszeni nie syczy, ;), bardziej chciałbym zużyć wszystko co kupię na jeden mach, żeby chmiel nie leżał (warzę średnio co dwa tygodnie, ale powoli fermentory w domu się kończą). możesz też chmielić na zimno przed butelkowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) Mam pytanie o zwiększenie wydajności z zacierania: czy lepszym wyborem jest zacierać przykładowo 3:1 i robić wysładzanie czy robić zacieranie 4:1 bez wysładzania może mnie Ktoś oświecić jak zwiększyć ilość cukru przy zacieraniu? Dla dopowiedzenia: przy stosunku 4:1 na małą warkę (10l - finalnie 8l w fermentorze) wyszło mi 15blg przy ilości słodu: 2,5 PA, 0,7 Monach 1 i po 0,25 carapilch i carabelg. Zaceranie w temp. 40' - 65st i 30' - 72st. Podwójne filtrowanie. Edytowane 7 Listopada 2017 przez Tombatold Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Głownie chodzi o stopień zmielenia słodu, czym drobniej tym większa wydajność, ilość wody przy tych proporcjach nie ma znaczenia jeżeli oczywiscie wysładzasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CamelXP Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Czołem Problemów ciąg dalszy. Tło historyczne: Porter bałtycki z ekstraktów, za mało drożdży, na początku, po czterech dniach dodałem jeszcze podwójną porcję (tak wyszło z mrmalty). Pierwsza część drożdży zadana w 20°C, reszta w ok 10°C. Minęły 4 tygodnie fermentacji burzliwej w temperaturze ok 10°C, BLG zeszło z 22* do nieco poniżej 15*, z czego ostatnie 1,5* zeszło w ciągu tygodnie. I teraz pytanie: czy nie powinno w tym czasie zejść niżej? Będzie coś w ogóle z tego? Przelewać na cichą, czy od razu do kibla? Na zainfekowane nie wygląda... Z góry dzięki za odpowiedź i cierpliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Refraktometr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 20 minut temu, Jasiu napisał: Refraktometr? no jest taki przyrząd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabusss Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Witam Dziś zlewalem na cicha Belgian Amber abbey 15Blg i po raz pierwszy zebrałem gęstwę (safbrew T-58 ) zastanawiam się teraz do jakiego piwa najlepiej ja zapodac. Mozecie mi coś doradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) 5 godzin temu, Tombatold napisał: no jest taki przyrząd. Mierzyles ekstrakt spławikiem czy refraktometrem? Przy refraktometrze pomiar daje ok. 10 Blg FG co i tak jest bardzo mało. Ja bym i tak dał jeszcze temu piwu czas. 1 godzinę temu, Rabusss napisał: Witam Dziś zlewalem na cicha Belgian Amber abbey 15Blg i po raz pierwszy zebrałem gęstwę (safbrew T-58 ) zastanawiam się teraz do jakiego piwa najlepiej ja zapodac. Mozecie mi coś doradzić? Może saisona? Zgodnie z teoretycznym zastosowaniem tych drożdży? Ewentualnie jakieś saison ipa czy inne kombinacje tego stylu. Edytowane 7 Listopada 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) 6 godzin temu, Rabusss napisał: Witam Dziś zlewalem na cicha Belgian Amber abbey 15Blg i po raz pierwszy zebrałem gęstwę (safbrew T-58 ) zastanawiam się teraz do jakiego piwa najlepiej ja zapodac. Mozecie mi coś doradzić? Możesz jakieś piwo świąteczne zrobić, lub Pumpkina. Fajne estry te drożdże Tobie wniosą, co moim zdaniem się nieźle z przyprawami komponuje. Edytowane 8 Listopada 2017 przez Bachi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Cześć mam pytanko dot. mrożonych owoców, chcę kupić gotowe w paczce i wrzucić na burzliwą, czy dobrze byłoby je wcześniej zmielić blenderem? Czy potraktować je oxy przed zadaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) 5 minut temu, majlosz napisał: Cześć mam pytanko dot. mrożonych owoców, chcę kupić gotowe w paczce i wrzucić na burzliwą, czy dobrze byłoby je wcześniej zmielić blenderem? Czy potraktować je oxy przed zadaniem? Ja na swoim przykładzie polecam zblendować na jednolitą masę, przelać do sterylnych słoików i zapasteryzować, uważając też, żeby temperatura nie była zbyt wysoka. Zakręcone słoiki odstaw do wystygnięcia i dodając na cichą (ja tak zrobiłem) przełóż je ostrożnie do worków z małymi oczkami. Coś jak to https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-zawiazywany-200-mikronow/501 Edytowane 8 Listopada 2017 przez Bachi majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Prosto z paczki do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 16 godzin temu, ATP napisał: Może saisona? Zgodnie z teoretycznym zastosowaniem tych drożdży? Ewentualnie jakieś saison ipa czy inne kombinacje tego stylu. Nie zrobisz stylowego saisona na T-58. 7 godzin temu, majlosz napisał: Cześć mam pytanko dot. mrożonych owoców, chcę kupić gotowe w paczce i wrzucić na burzliwą, czy dobrze byłoby je wcześniej zmielić blenderem? Czy potraktować je oxy przed zadaniem? Ja bym dawał bezpośrednio. Jakieś tam ryzyko zawsze jest, ale niewielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 4 godziny temu, Oskaliber napisał: 20 godzin temu, ATP napisał: Może saisona? Zgodnie z teoretycznym zastosowaniem tych drożdży? Ewentualnie jakieś saison ipa czy inne kombinacje tego stylu. Nie zrobisz stylowego saisona na T-58. A dlaczego? Pozwolę sobie się nie zgodzić. Bardzo fajny saison można zrobić, a jeszcze lepiej Bierre de Garde, tak jak to PINTA zrobiła ( C'est ne pas IPA - jedno z lepszych ich piw moim zdaniem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, krzysiek9999 napisał: A dlaczego? Pozwolę sobie się nie zgodzić. Bardzo fajny saison można zrobić, a jeszcze lepiej Bierre de Garde, tak jak to PINTA zrobiła ( C'est ne pas IPA - jedno z lepszych ich piw moim zdaniem) Przede wszystkim dlatego, że nie schodzą wystarczająco nisko i piwa nie wychodzą na nich ze zdecydowanie wytrawnym finiszem, który jest podstawową cechą stylu. Poza tym estry, które produkują nie są charakterystyczne dla Saisona. Biere de Garde już zdecydowanie prędzej. Przy czym zaznaczam, ze mówię o stylowym saisonie. Coś tam belgisjkiego gdzieś między saisonem a belgijskim blondem może i z tego wyjdzie. Edytowane 8 Listopada 2017 przez Oskaliber Bachi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Cześć. Robić będę barleywine 24blg. Mam do niego dwie paczki sucharów M42 (i M15, ale chyba za niska tolerancja alkoholu, nie?) i dylemat: Zrobić starter 1,5 litra z obu paczek Zrobić starter 1,5 litra z jednej paczki Wlać obie paczki uwodnione do brzeczki Wiem, że "gęstwa, zrób najpierw lekkie piwo i po nim fermentuj", tego się będę trzymał w przyszłości, ale tą warkę muszę zrobić z tym co mam w tej chwili pod ręką, nawet jakbym miał "zmarnować" surowce na "piwo niekonkursowe", to będzie jakieś doświadczenie i nauka na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Jak będzie tego ok. 20l to spokojnie opcja 3 wystarczy. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Tak, 20 litrów. Wystarczy, ale czy nie lepiej ze starterem? I starter z jednej paczki czy z dwóch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 13 minut temu, KHOT napisał: Tak, 20 litrów. Wystarczy, ale czy nie lepiej ze starterem? I starter z jednej paczki czy z dwóch? Jak już sie przy starterze upierasz, to zrób go z płynnych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 2 minuty temu, Gawron napisał: Jak już sie przy starterze upierasz, to zrób go z płynnych drożdży. Tylko opcje z pierwszego posta. Tylko kwestia wybrać co będzie najlepsze w tym konkretnie wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Jak już miałbym robić starter to z jednej paczki (tej co ma wyższa tolerancję na alkohol) i zrobił starter dwustopniowy Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Tak, 20 litrów. Wystarczy, ale czy nie lepiej ze starterem? I starter z jednej paczki czy z dwóch?Skoro jest dobrze, to po co kombinować? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 2 minuty temu, redlum napisał: Jak już miałbym robić starter to z jednej paczki (tej co ma wyższa tolerancję na alkohol) i zrobił starter dwustopniowy Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Nie, nie, mam po dwie paczki każdego i brak możliwości kupienia płynnych w rozsądnym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Jak mam przed zaczęciem gotowania 23l i 16brix. To ile będzie jak wygotuję do 15l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) 2 minuty temu, INTseed napisał: Jak mam przed zaczęciem gotowania 23l i 16brix. To ile będzie jak wygotuję do 15l? Wątek a w sumie polecany w nim kalkulator. Edytowane 10 Listopada 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się