Jasiu Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Powiem tak, FFT ogólnie nie ma zbyt dużego sensu, bo fermentacja przebiega w zupełnie innych warunkach, więc co niby ma nam dać informacja o odfermentowaniu próbki. Jak dojdą do tego jeszcze inne drożdże to już w ogóle. Szkoda zachodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Ma to sens. To ostatnie pytanie.Niektórzy do mocnych piw powyżej 25blg dodają podczas butelkowania nowe drożdze aby mieć pewność że się nagazuje. Trzeba dać te same, czy mogą być inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 51 minut temu, INTseed napisał: Ma to sens. To ostatnie pytanie. Niektórzy do mocnych piw powyżej 25blg dodają podczas butelkowania nowe drożdze aby mieć pewność że się nagazuje. Trzeba dać te same, czy mogą być inne? Można inne, byle nie wpływały mocno na profil piwa (np belgi do piwa o neutralnym profilu) i będą miały tolerancję na wysoką zawartość alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Można inne, byle nie wpływały mocno na profil piwa (np belgi do piwa o neutralnym profilu) i będą miały tolerancję na wysoką zawartość alkoholu.A co ze stopniem odfermentowania, bo mnie to zawsze interesowało. Nie będzie tak, że jak się weźmie inny szczep, to zjadą to, co nie zjadły pierwotne i będą granaty? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 1 minutę temu, tauruss napisał: A co ze stopniem odfermentowania, bo mnie to zawsze interesowało. Nie będzie tak, że jak się weźmie inny szczep, to zjadą to, co nie zjadły pierwotne i będą granaty? Jasne, że będą granaty jak się użyje jakiegoś żarłocznego szczepu, w końcu tak działa klasyczna infekcja dzikimi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 4 minuty temu, tauruss napisał: A co ze stopniem odfermentowania, bo mnie to zawsze interesowało. Nie będzie tak, że jak się weźmie inny szczep, to zjadą to, co nie zjadły pierwotne i będą granaty? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Może tak być. Na takiej zasadzie fermentuje się czasami bretami. Sacharomyces robią główną fermentację, a później dodaje się dzikusów które wyżerają resztę do zera. No i jak załapiesz infekcję to ta sama zasada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Jak dodaję suchary winiarskie dla lepszej refermentacji mocnych piw to najpierw z 1-2 tygodnie przed rozlewem do fermentora, a potem dodatkowo przy butelkowaniu. Tak na wszelki wypadek, gdyby miały coś jednak dojeść, poza cukrem do nagazowania. Edytowane 13 Stycznia 2018 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Do ilu takie suchary winiarskie dofermentują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) 23 godziny temu, INTseed napisał: Ma to sens. To ostatnie pytanie. Niektórzy do mocnych piw powyżej 25blg dodają podczas butelkowania nowe drożdze aby mieć pewność że się nagazuje. Trzeba dać te same, czy mogą być inne? Fermentis ma jeszcze drożdże przeznaczone do refermentacji. Wg opisu mają neutralny profil, dobrą flokulację, mały apetyt na bardziej złożone cukry i sporą odporność na wyższe stężenia alkoholu. Nazywają się safbrew F2. Sam nie stosowałem. Edytowane 13 Stycznia 2018 przez Gawron tauruss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Fermentis ma jeszcze drożdże przeznaczone do refermentacji. Wg opisu mają neutralny profil, dobrą flokulację, mały apetyt na bardziej złożone cukry i sporą odporność na wyższe stężenia alkoholu. Nazywają się safbrew F2. Sam nie stosowałem.No czyli to nie tylko kwestia zgodności profilu smakowego piwa. Chyba faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest dodanie drożdży na refermentacja kilka dni przed butelkowaniem, jeżeli szczep jest inny. Dzięki za rozjaśnie sprawy. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Pytanie: Obliczając wydajność warzelni ze wzoru, który można znaleźć w Wiki, w miejscu "BLG" i "Objętość warki w litrach" podajemy wartości uzyskane po filtracji (przed gotowaniem) czy już po gotowaniu i chłodzeniu (przed zadaniem drożdży). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Wydajność to raczej ilośc brzeczki z odpowiednia zawartością blg po wysładzaniu, ale moge się mylić.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Objetość po gotowaniu, przed oddzieleniem osadów (nie uwzględnia się tych strat). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Dnia 13.01.2018 o 15:12, INTseed napisał: Do ilu takie suchary winiarskie dofermentują? wino do -1,75 Blg, a piwo nie wiadomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Dnia 13.01.2018 o 15:12, INTseed napisał: Do ilu takie suchary winiarskie dofermentują? Raczej nic nie dojadają w przefermentowanej brzeczce, biorą się tylko za cukier do refermentacji. Dodaję je dwuetapowo na wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Ktore drożdże nadają się do fermentacji w 7-8C? Najpopularniejsze w34/70 i S23 mają w specyfikaci wyższy zakres. Jakie drożdże wybrać dla takiej temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 14 minut temu, daniol88 napisał: Ktore drożdże nadają się do fermentacji w 7-8C? Najpopularniejsze w34/70 i S23 mają w specyfikaci wyższy zakres. Jakie drożdże wybrać dla takiej temperatury? W34/70 na luzie pracuja w tej temperaturze, tylko wolniej. daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Taka sytuacja: English Barleywine Gęstość początkowa: 23,2 P Gęstość końcowa: 6,6 P Zawartość alkoholu: 9% Drożdże FM13 - Irlandzkie ciemności nagazowało bez problemu mperial IPA Gęstość początkowa: 23,5 Brix Drożdże US-05 nagazowanie - zero , podejrzewam ubicie drożdży przez alkohol i teraz pytanie - zbliża się butelkowanie WheatWine Początkowe blg: 22,75 Drożdże Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 boję się że będzie jak z tą IIPA, dodać przed butelkowaniem jakieś drożdże winne z bricomarche (do innych nie będę miał dostępu) , jeśli tak to jakie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Cześć, nie chcę zakładać kolejnego tematu na temat taboretów dlatego zapytam tutaj: mam chyba najtańszy na allegro model chińczyka reklamowany jako 7,5kw. Podpinam go bezpośrednio do butli turystycznej bez reduktora i mam problem z płomieniem - jest ok jak powiedzmy rozkręcę go na średnio ale omiata mi garnek i trafia do dyszy, jak skręcę go żeby akurat obejmował dół to jest pomarańczowy. W czym tkwi problem? Jak warzyłem w garze 13l to było ok bo kilkadziesiąt minut i brzeczka wrzała ale teraz przy garnku 30litrów całość z gotowaniem trwała 2,5h! Taboretu użyłem na 5 warek póki co i zastanawiam się nad zakupem też polecanej SAHARY, SARY, czy to rozwiąże mój problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 (edytowane) 31 minut temu, majlosz napisał: Podpinam go bezpośrednio do butli turystycznej bez reduktora i mam problem z płomieniem związek przyczynowo skutkowy 31 minut temu, majlosz napisał: zastanawiam się nad zakupem polecam na początek zakup reduktora! Edytowane 15 Stycznia 2018 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 28 minut temu, majlosz napisał: Cześć, nie chcę zakładać kolejnego tematu na temat taboretów dlatego zapytam tutaj: mam chyba najtańszy na allegro model chińczyka reklamowany jako 7,5kw. Podpinam go bezpośrednio do butli turystycznej bez reduktora i mam problem z płomieniem - jest ok jak powiedzmy rozkręcę go na średnio ale omiata mi garnek i trafia do dyszy, jak skręcę go żeby akurat obejmował dół to jest pomarańczowy. W czym tkwi problem? Jak warzyłem w garze 13l to było ok bo kilkadziesiąt minut i brzeczka wrzała ale teraz przy garnku 30litrów całość z gotowaniem trwała 2,5h! Taboretu użyłem na 5 warek póki co i zastanawiam się nad zakupem też polecanej SAHARY, SARY, czy to rozwiąże mój problem? Serio warzysz bez reduktora i dziwisz się dlaczego płomień jest dziwny? Kup reduktor i nie żydź, bo oprócz złego płomienia w końcu może Ci jebnąć ta butla i jak nie w szpitalu będziesz miał wizytę to rodzina kwaterę na cmentarzu będzie musiała nająć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 1 minutę temu, Mibor napisał: związek przyczynowo skutkowy polecam na początek zakup reduktora! 1 minutę temu, Undeath napisał: Serio warzysz bez reduktora i dziwisz się dlaczego płomień jest dziwny? Kup reduktor i nie żydź, bo oprócz złego płomienia w końcu może Ci jebnąć ta butla i jak nie w szpitalu będziesz miał wizytę to rodzina kwaterę na cmentarzu będzie musiała nająć. Gdzieś tutaj wyczytałem, że przy turystycznej nie trzeba reduktora, w takim razie bez żydzenia zamawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 1 minutę temu, majlosz napisał: Gdzieś tutaj wyczytałem, nie wierz we wszystko co przeczytasz w internecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 A czym się różni turystyczna od zwykłej butli? I tu i tu niezbędny jest reduktor jak nie chcesz siedzieć na małej bombie. Dostosuj reduktor do wielkości butli i powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 3 minuty temu, Mibor napisał: nie wierz we wszystko co przeczytasz w internecie człowiek uczy się całe życie 2 minuty temu, Undeath napisał: A czym się różni turystyczna od zwykłej butli? I tu i tu niezbędny jest reduktor jak nie chcesz siedzieć na małej bombie. Dostosuj reduktor do wielkości butli i powinno być dobrze. Ok czyli mam rozumieć, że przy bezpośrednim połączeniu ciśnienie gazu jest zbyt duże i zwyczajnie jest za mało powietrza na tę ilość gazu tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się