Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Recommended Posts

O własnie, jak wygląda sytuacja z wodą destylowana / demineralizowana. Czy taka dostępna w supermarketach zwykle w działach "samochodowych" nadaje się do celów spożywczych?

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, tauruss napisał:

O własnie, jak wygląda sytuacja z wodą destylowana / demineralizowana. Czy taka dostępna w supermarketach zwykle w działach "samochodowych" nadaje się do celów spożywczych?

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
 

Z tego co czytałem to tak, jednak może być ona wytwarzana w instalacjach nieprzeznaczonych do kontaktu z produktami spożywczymi. Ja nie zaryzykuję. Może masz znajomego akwarystę który poratuje wodą z filtra RO.

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, tauruss napisał:

A spotkał się ktoś w sklepie z wodą destylowana spożywcza?

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
 

Woda destylowana z definicji jest niespożywcza.

Używałem wielokrotnie takiej z działu samochodowego i byłem zadowolony.

Oczywiście dawałem jej tak do połowy wody używanej do zacierania/wysładzania.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, tauruss napisał:

A spotkał się ktoś w sklepie z wodą destylowana spożywcza?

Woda destylowana z definicji nie jest spożywcza, co więcej jest bardzo szkodliwa i pod żadnym pozorem nie powinno się jej pić w naturalnym stanie (bez dodatków). Natomiast jeżeli chcesz jej użyć jako bazy do własnoręcznego uzdatnienia minerałami to tak, zwykła woda destylowana ze sklepu będzie ok.

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, kaktusr napisał:

Z innej beczki, wydaje mi sie czy spier### srutowanie?40fb4f8a4a6fcd6252a96612a1244dc1.jpg23443ee72412a1e5ee92853c3ea9f172.jpg

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
 

Jak dla mnie wygląda normalnie :) aż sobie tapetę zmienię, takie ładne zdjęcie :D

Link to comment
Share on other sites

Z innej beczki, wydaje mi sie czy spier### srutowanie?40fb4f8a4a6fcd6252a96612a1244dc1.jpg&key=e8c006ac64674afc96b4d1513cbc10a1469d583e5e088556f74eb1de97c9c8f623443ee72412a1e5ee92853c3ea9f172.jpg&key=ae3095286cea66aab33e4d97188e9bf5aca4a9e6de05887a2158bb16d1b6a106

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka


https://r.tapatalk.com/shareLink?url=https://www.piwo.org/forums/topic/10974-browamator-opinia/?do=findComment&comment=452442&share_tid=10974&share_fid=35434&share_type=t&share_pid=452442

Coś się poprawiło ze śrutowaniem czy dalej wysyłają prawie że całe ziarna?
Tydzień temu przyszły.https://www.piwo.org//applications/cor......

https://www.piwo.org/index.php?/topic/10974-Browamator---opinia#entry452442

Tak wygląda spaprane śrutowanie

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, kaktusr napisał:

Uff bo malem sie ze za drobno ;)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
 

Jak już to za grubo. Ja wolę śrutować drobniej, ale to co na Twoim zdjęciu jeszcze jest akceptowalne. 

Link to comment
Share on other sites

Dnia 5.03.2018 o 15:41, ogur_ek napisał:

Zatarłem wczoraj, jednak musiałem przerwać zabawę, więc wywaliłem brzeczkę do garażu. Ile może bezpiecznie poczekać w ok 0st?

Brzeczka musiała postać ponad cztery doby, czasami niestety tak się ułoży. Na szczęście pogoda mi sprzyjała, po warzeniu wywaliłem na dwór na -12, potem do garażu, 0-3st C i w smaku żadnych zmian. Uwarzone, drożdże zadane, zobaczymy co wyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

Hej, mam mały problem może ktoś będzie w stanie wyjaśnić co się stało, uwarzyłem piwo z brewkit'u wszystko fajnie, połowa już została wypita lecz wczoraj trafiłem na chyba zepsutą butelkę. Używam butelek z zamknięciem patentowym, wszystkie butelki przy otwarciu wydawały głośny dźwięk, piwo było smaczne lecz trochę puste, ale jedna przy otwarciu wydała tylko delikatny świst a piwo było kwaśne, co może za tym stać? Nieszczelna uszczelka, zakażenie?

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Shades napisał:

Hej, mam mały problem może ktoś będzie w stanie wyjaśnić co się stało, uwarzyłem piwo z brewkit'u wszystko fajnie, połowa już została wypita lecz wczoraj trafiłem na chyba zepsutą butelkę. Używam butelek z zamknięciem patentowym, wszystkie butelki przy otwarciu wydawały głośny dźwięk, piwo było smaczne lecz trochę puste, ale jedna przy otwarciu wydała tylko delikatny świst a piwo było kwaśne, co może za tym stać? Nieszczelna uszczelka, zakażenie?

Zdaje się że niedomyta butelka 

Link to comment
Share on other sites

27 Lutego wstawiłem na burzliwą Milk Stout (12BLG początkowe), wstawiać dzisiaj na cichą czy poczekać aż fermentacja się na pewno skończy ? Pierwsze piwo na zacieraniu i nie wiem jak postępować

Link to comment
Share on other sites

22 minuty temu, Matias napisał:

27 Lutego wstawiłem na burzliwą Milk Stout (12BLG początkowe), wstawiać dzisiaj na cichą czy poczekać aż fermentacja się na pewno skończy ? Pierwsze piwo na zacieraniu i nie wiem jak postępować

@Matias jak nie musisz odzyskać gęstwy to nie 'wstawiaj?'/zlewaj na cichą. Cierpliwie poczekaj aż fermentacja dobiegnie końca i dla pewności jeszcze kilka dni więcej. Proszę zerknij w wątek poniżej, myślę że wiele Ci wyjaśni.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Cześć,

prośba o szybką opinię w zakupie sprzętu. Zależy mi na jakości i niezawodności niż na kwestiach cenowych (w granicach rozsądku)

1. Czy jest sens kupienia chłodnicy z gwintem?

https://www.homebrewing.pl/chlodnica-zanurzeniowa-zakonczona-gwintem-14-p-1411.html

czy lepiej bez

https://www.homebrewing.pl/chlodnica-zanurzeniowa-p-640.html

 

2. kapslownica (greta po 3 warkach "ześlizguje się" z kapsli :/ )

https://www.homebrewing.pl/kapslownica-stolowa-grifo-heavy-duty-p-391.html

 

3. śrutownik Biowin?

https://www.homebrewing.pl/srutownik-stolowy-biowin-p-985.html

czy lepiej od razu jakiś dwuwalcowy kupić? Jaki?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Polecam kapslownicę heavy duty grifo: też zaczynałem od grety, po paru kapslowaniach miałem 1-2 butelki z szyjką uszkodzoną i przerzuciłem się na grifo. Co do śrutownika się nie wypowiem, mam jakiś prosty,  może i z Biowinu, daje radę, ale nie mam porównania z lepszymi. A chłodnicę skręcałem na garnku z rurki miedzianej i po kilkudziesięciu warkach wciąż jest jak dla mnie ok. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Śrutownik Biowin to chińska tandeta. Nie da się złożyć bez pilnika. Jest cały wątek o tym w dziale sprzęt. Ale jest tani i mimo wszystko to lepsza opcja niż żucie słodu lub kupowanie już ześrutowanego.

Link to comment
Share on other sites

Raczej nie powinno być żadnych problemów jeśli piwko 13.9 BLG stoi 3 tygodnie w tym samym fermentorze (czekam na ostatnie fanty do kegowania) ?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Cześć, pytanie z tych które nie znalazłem, a dotyczy lodówki z petami i fermantacji. Do ostatniej warki zrobiłem lodówkę i mam kilką wątpliwości

 

1. Jak długo trzymacie fermentor w lodówce, cały okres fermentacji (burzliwa + cicha)?

2. Czy np. na burzliwej/cichej  w którymś momencie podnosicie temperaturę? Czy po prostu trzymacie się cały czas jednego zakresu temp

3. Z wiki 80% cukrów jest przerabianie przez pierwsze parę dni. Czy wyjęcie fermentora po tych paru dniach, niech będzie 7 i dalszej fermentacji  w temperaturze pokojowej będzie się wiązało z nie pożądanymi właściwościami piwa.

 

 

Edited by tymbarck
Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, tymbarck napisał:

Cześć, pytanie z tych które nie znalazłem, a dotyczy lodówki z petami i fermantacji. Do ostatniej warki zrobiłem lodówkę i mam kilką wątpliwości

 

1. Jak długo trzymacie fermentor w lodówce, cały okres fermentacji (burzliwa + cicha)?

2. Czy np. na burzliwej/cichej  w którymś momencie podnosicie temperaturę? Czy po prostu trzymacie się cały czas jednego zakresu temp

3. Z wiki 80% cukrów jest przerabianie przez pierwsze parę dni. Czy wyjęcie fermentora po tych paru dniach, niech będzie 7 i dalszej fermentacji  w temperaturze pokojowej będzie się wiązało z nie pożądanymi właściwościami piwa.

 

Podczas fermentacji burzliwej temperatura brzeczki mocno wzrasta (od 2 nawet do 5C) więc pod koniec burzliwej lekko podnosimy temp. 'otoczenia' aby temperatura brzeczki nie uległa obniżeniu (drożdże tego nie lubią). Pod koniec fermentacji dodatkowo zwykle przenoszę fermentor do temp. pokojowej na 2-3 dni aby drożdże jeszcze dojadły co trzeba. Reasumując więc staramy się aby temp. brzeczki się nie obniżyła a nawet lekko uległa zwiększeniu. Staraj się zacząć fermentację w dolnych temperaturach pracy drożdży i potem stopniowo podnoś temperaturę.

Link to comment
Share on other sites

Ja z grubsza robię tak jak piszesz w pkt 3. Zaczynam fermentacje od dolnej granicy i po paru dniach przestaje wymieniać pety i temperatura powoli idzie do góry do 20C. Oczywiście sporo zależy do typu drożdży i piwa

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.