Hanys93 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 31 minut temu, Versaar napisał: Jak szukasz refraktometru, to szukaj na aliexpress, dużo niższe ceny, jedyny minus, że czekać trzeba długo Ogladalem na tym aliexpress, sa wlasciwie te same co na amazonie, nieco tansze, zaoszczedzilbym ok. 5 €. Ale wlasnie z tego co wiem, czekalbym wieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Niekoniecznie. Osobiście zakupiłem refraktometr na aliexpress i po czterech tygodniach był u mnie . Zawsze też można zagadać co sprzedającego, bądź też poszukać czegoś z opcją szybkiej wysyłki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiwkoLiwko Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Mały fakup temperaturowy. Piwo już na końcu burzliwej, po zasadniczej fermentacji. (Zasyp pilzneński 80%, pszeniczny 20%, gęstwa us-05). Stało w boksie, w temperaturze 21'C, . Przez nieuwagę, na ostatnie 12 godzin temperatura skoczyła do 40'C. Po tym czasie schłodziłem i dałem na 4 dni na cichą w temperaturze 15'C. Na tę chwile, żadnych niepokojących objawów nie zaobserwowałem. Zastanawiam się jednak czy taka, delikatna pasteryzacja na tym etapie, może wpłynąć negatywnie na refermentację. Krótko mówiąc czy nie wybiłem drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Teraz, LiwkoLiwko napisał: Mały fakup temperaturowy. Piwo już na końcu burzliwej, po zasadniczej fermentacji. (Zasyp pilzneński 80%, pszeniczny 20%, gęstwa us-05). Stało w boksie, w temperaturze 21'C, . Przez nieuwagę, na ostatnie 12 godzin temperatura skoczyła do 40'C. Po tym czasie schłodziłem i dałem na 4 dni na cichą w temperaturze 15'C. Na tę chwile, żadnych niepokojących objawów nie zaobserwowałem. Zastanawiam się jednak czy taka, delikatna pasteryzacja na tym etapie, może wpłynąć negatywnie na refermentację. Krótko mówiąc czy nie wybiłem drożdży? Nie, za krótko i za niska temperatura. Powinny być okej jak nie ma fuzli. Jak to był koniec fermentacji to większego wpływu nie będzie miało na piwo. LiwkoLiwko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiwkoLiwko Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Ok, dziękuję. Tak, to już było po zasadniczej fermentacji. 9 doba, rurka już od dwóch dni nie bulkała.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Rurka to słaby wyznacznik początku czy końca fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiwkoLiwko Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Sama rurka może i tak, ale jeżeli znasz pozostałe parametry, temperaturę fermentacji, drożdże, zasyp, czas fermentacji, to intensywność bulkania mówi sporo. Oczywiście w przypadku gdy nie lubi się zbyt częto zaglądać do fermentora i mierzyć gęstość. Edytowane 11 Maja 2018 przez LiwkoLiwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekMieszek Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 Witam Chce zrobić American Brown Ale z przepisu https://www.wiki.piwo.org/American_Brown_Ale,_Maciej_Brzana_(nms007). Czy ciemne słody powinienem dodać razem z innymi na samym początku czy lepiej odczekać jakiś czas bo piwo może wyjść za ciemne? A jeżeli odczekać to jaki czas? Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 (edytowane) 14 minutes ago, LeszekMieszek said: Witam Chce zrobić American Brown Ale z przepisu https://www.wiki.piwo.org/American_Brown_Ale,_Maciej_Brzana_(nms007). Czy ciemne słody powinienem dodać razem z innymi na samym początku czy lepiej odczekać jakiś czas bo piwo może wyjść za ciemne? A jeżeli odczekać to jaki czas? Z góry dzięki za odpowiedzi. Chocolate Bries i Słód Special Roast daj na ostatnie 10 min zacierania, resztę razem. Nie sa to słody palone, więc jest luz. Powoli tylko podgrzewaj na mashout, żeby skrobia z nich zdążyła się scukrzyć. W czym zacierasz jeszcze powiedz? Edytowane 13 Maja 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekMieszek Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 19 l wody w kotle Klarstein który podtrzymuje temperaturę i na tym jego rola się kończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Witam, dostałem kega 30l z aluminium, szczelny fifting flash A. Czym go czyścić? Do dezynfekcji mam star san, czy mogę go stosować z aluminium? Może ktoś używał i podpowie czy warto sobie głowę zawracać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Ja stosowałem starsan do mojego mini kega i raczej nic złego się nie stało, w teorii to pewnie reaguje, ale chyba w starsanie jest za niskie stężenie kwasu. Co do czyszczenia to raczej mechanicznie. Na pewno nie NaOH Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Babylon Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 (edytowane) Czy termometr z sondą za 2 dychy jest ok do pilnowania temperatury fermentacji? I jak go przytwierdzić? Edytowane 17 Maja 2018 przez Babylon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Ja używam takiego sposobu: Jest to kawałek podkładu pod panele przyklejony do fermentora taśmą. Babylon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 5 godzin temu, Babylon napisał: Czy termometr z sondą za 2 dychy jest ok do pilnowania temperatury fermentacji? I jak go przytwierdzić? Też mam za 2 dychy. Porównywałem do stacji pogodowej, którą mam w kuchni. Różnica między nimi, to 0,5 stopnia, więc wartości są zbliżone. Ja zamiast podkładu użyłem kawałka styroduru. Babylon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HuciQ Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Hej. Warzeę Vermont ipa i zastanawiam się czy chmielić na burzliwą. Używam drożdzy Vermont ale i wolałbym zebrać gęstwę. Czy będzie to możliwę jeżeli wrzucę chmiel już na burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Jak chcesz zebrać to nie wrzucaj (chmiel jest średnio sterylny i nie wiadomo co z nim robili ), zresztą to i tak bez większego sensu, lepiej to wrzucić na cichą. HuciQ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HuciQ Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Dzięki. Tak pewnie zrobię. Może w 2 albo 3 warce z tych drożdzy potestuje coś na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Babylon Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 @Henx @tymbarck dziena za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreve Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Mam dość elementarne pytanie odnośnie mrożenia chmielu. Ponoć nic nie stoi na przeszkodzie, aczkolwiek w ofercie jednego z popularniejszych sklepów wyczytałem: " Chmiel w naszym magazynie przechowywany jest w chłodniach i zamrażarkach ". Jak wiadomo, wszelkie produkty spożywcze bez dodatkowej obróbki można zamrażać tylko raz. Więc jeśli kupujecie chmiel, a potem niewykorzystany chcecie mrozić, to skąd wiecie czy już nie był wcześniej mrożony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Jakoś w marcu robiłem pszenice, a później dunkiel witzena. Zestawy z tym samym chmielem. Do pszenicy dokupiłem 250g zakwaszającego słodu. Do dunkla gęstwa z pszenicy. W dunklu mam taki metaliczny, mineralny posmak.Z czego to się bierze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Chmiel (rzadziej), jony żelaza w breczce (najczęściej). Zamocz palucha w piwie i rozsmaruj na przedramieniu, jak dalej daje metalucznie to to drugie. Może masz gdzieś emalię obitą, albo syfiasta woda (stare rury itp). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Podgrzewam wode do wysładzania w emalii obitej tak na oko 6cm długa, gróba może 1cm. Z tego co pamiętam to na ręce żelaza nie czuć. Sprawdzę to jeszcze. Posmak mineralny wyczułem dopiero po dwóch miesiącach. Wcześniej nie czułem tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 17 godzin temu, kreve napisał: Mam dość elementarne pytanie odnośnie mrożenia chmielu. Ponoć nic nie stoi na przeszkodzie, aczkolwiek w ofercie jednego z popularniejszych sklepów wyczytałem: " Chmiel w naszym magazynie przechowywany jest w chłodniach i zamrażarkach ". Jak wiadomo, wszelkie produkty spożywcze bez dodatkowej obróbki można zamrażać tylko raz. Więc jeśli kupujecie chmiel, a potem niewykorzystany chcecie mrozić, to skąd wiecie czy już nie był wcześniej mrożony? Granulat chmielowy był poddany obróbce: suszeniu i granulowaniu. Chmiel (oraz kawę, zioła, itp) trzymamy w zamrażalniku dlatego, by się wolniej utleniał i mniej tracił aromatów (i alfakwasów). Trzymany w ciepłym nie zgnije, po prostu straci alfakwasy i aromat zmieni się na nieprzyjemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shallet Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Witam Moja pierwsza warka z brewkitu Coopers Pale Ale na drożdżach z zestawu. Drożdże przed dodaniem uwodnione, temp. fermentacji 21st. Fermentacja ruszyła dość późno bo dopiero po 3 dniach, szybko jednak przestało bulkać w rurce - już po 2 dniach. Początkowe BLG 11 zeszło do 3 (mierzone 3 dni temu i dzisiaj bez zmian). Miałem zamiar rozlewać dzisiaj, przestawiłem fermentor z podłogi na której stał na stolik żeby łatwiej było rozlewać. Po ok 2 godzinach w rurce zaczęło bulkać i to dość intensywnie. Pytanie: czy zostawić jeszcze w spokoju żeby dofermentowało? Jeżeli tak to na jak długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się